DNA-ul, pe urmele a 10 milioane de euro din Fondul de intervenție al Guvernului. Contractul, executat parțial de cumătrul Ginel

7
1715

 

Zilele trecute, procurorii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție au stricat liniștea celor care lucrează la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, după ce au solicitat informații cu privire la o investiție de milioane de euro într-un proiect desfășurat pe raza județului Neamț. Este vizat contractul „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”, încheiat la sfârsitul anilor 2000, dar și contractul „Execuție în regim de urgență a lucrărilor necesare înlăturării efectelor calamităţilor naturale produse în luna iunie 2018, la obiectivul de investiţii <<Amenajare râu Cracău, la Slobozia, județul Neamț>>”, în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, încheiat anul trecut, în august, de ABA Siret cu Aqua Parc SRL, controlată de Ginel Vlasie, cumătrul inculpatului Arsene din fruntea Consiliului Judetean Neamț. Informațiile noastre arată că procurorii DNA au cerut de la ABA Siret absolut toate documentele privind această investiție. Este vorba de acte emise încă din anul 2008, când s-a făcut achiziția de terenuri de la cetățeni în vederea executării terenurilor, și până în prezent. Cu alte cuvinte, anchetatorii sunt interesați de tot ce a însemnat această lucrare hidrotehnică, făcută cu bani de la buget. Contractul de 50 de milioane de lei, parafat anul trecut de ABA Siret cu Aqua Parc SRL și „copiii” acesteia – Stef Edil și Mavgo Holding SRL -, a fost încheiat la doar câteva zile de la instalarea pe postul de director general la ABA Siret a lui Vlad Marcoci. Acesta a fost pus în funcție în data de 20 august, iar pe 28 august ABA Siret încheia contractul cu Aqua Parc SRL&Co. Ulterior, Vlad Marcoci a fost avansat la București șef peste investiții la Apele Române, iar locul său a fost preluat de către Mihail Popescu, transferat la Bacău de la Consiliul Judetean Neamț, via ADI Eco Neamț. Echipa de conducere de la ABA Siret s-a completat și cu Dan Berea, numit director la dezvoltare. Berea și-a dat, de curând, demisia din funcție. Sursele noastre din „Apele Române” afirmă că nici situația lui Vlad Marcoci, director investiții în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, nu este deloc una bună. Marcoci ar fi fost demis, însă măsura nu a fost pusă în aplicare pentru că se află în concediu. Se pare că nemțeanul se află în conflict deschis cu directorul Victor Sandu, la rându-i plecat în concediu medical. Nu este exclus, însă, ca ordinul de demitere să fie anulat până la revenirea lui Marcoci din concediu.

Amenajarea râului Cracău, un proiect cu ghinion

Locuitorii din anexa Slobozia a orașului Roznov au trăit ani buni cu teama că vor rămâne fără agoniseala de o viață, din cauza inundațiilor. De fiecare dată când ploua puternic, râul Cracău, care șerpuiește printre casele din Slobozia, se umfla și amenința gospodăriile cetățenilor. Au fost mai multe episoade în care Cracăul a provocat pagube localnicilor din Slobozia. Pentru a-i scăpa de acest calvar, Administrația Națională „Apele Române” a venit cu un proiect ce prevedea, printre altele, construirea unui canal pentru devierea, la intrarea râului în localitate, a cursului de apă. Concret, la finalizarea proiectului, pentru care s-a alocat o sumă exorbitantă, respectiv 69.039.000 lei, inclusiv TVA, pe teren trebuia să fie 2 poduri, 4.380,5 metri de albie deviată (n.r. canal), un canal rapid, 3.500 metri de albie existentă amenajate, subtraversarea a două conducte de gaz la Costișa – Săvinești.

Așa cum se vede Anexa II/3 de mai sus, nu se face o mențiune clară privind destinația unei sume de aproximativ 9 milioane de lei. Avem 60 de milioane pentru construcții-montaj, iar valoarea totală a investiției a fost de 69 de milioane de lei. 11,8 milioane au fost încasate de Dimar și Bella, iar aproximativ 50 de milioane de Aqua Parc & Co.

Episodul I: Dimar SRL și Bella Consulting încasează peste 11,8 milioane de lei

Odată proiectul finalizat, s-a trecut la primul pas, respectiv achiziția de terenuri în zona Roznov – Zănești în vederea executării lucrărilor hidrotehnice. În 2008, Direcția Apelor Siret Bacău, actuala ABA Siret, a achitat unei firme 422.500 de lei pentru a achiziționa terenurile pe care urma să fie executate lucrările. Se spune că au primit despăgubiri 280 de proprietari pentru suprafețe, în medie, de 600 metri pătrați. Ulterior, Direcția Apelor Siret Bacău a organizat licitația, care a fost câștigată de asocierea de firme Bella Consulting SRL Satu Mare și Dimar SRL București, ambele abonate serios la banul public, în acea perioadă guvernarea fiind portocalie. Oferta câștigătoare a fost de 15.060.029 lei, adică 4,3 milioane de euro, fără TVA, durata de execuție a lucrării fiind de 24 de luni. Cert este că termenul de finalizare nu a fost respectat, lucrarea fiind parțial executată. În cel puțin două rânduri, ABA Siret a încheiat (în 2015 și în martie 2018) contracte în valoare totală de 523.000, fără TVA, pentru supravegherea tehnică a lucrării și servicii de proiectare documentație tehnică.

De asemenea, se știe că Apele Române decontaseră, până la data de 28 august 2018, suma de 11.879.000 de lei, bani încasați de Bella Consulting și Dimar SRL. Până în anul 2017, când a fost reziliat contractul încheiat cu cele două societăți, niciun obiectiv nu fusese realizat 100%. Concret, la data rezilierii contractului, situația în teren arăta astfel:

– cca. 30% din lucrări pentru obiectul 2 – albia deviată (L = 4.380,50 m);

 – cca. 45% din lucrări pentru obiectul 3 – nodul hidrotehnic; – cca. 98% din lucrări pentru obiectul 4 – canal rapid (L = 20 + 200 + 20m) + zonă de racord (L = 91 m);

 – obiectul 1 – lucrări de amenajare a albiei existente (L = 3 500 m) și obiectul 5 – poduri și subtraversarea conductelor de gaz fir I și fir II Costișa – Săvinești nu au fost începute

Este evident că suma încasată, 11,8 milioane de lei, este foarte mare în comparație cu ceea ce s-a executat efectiv.

Situație de urgență după 10 ani de la demararea proiectului

Ce s-a întâmplat mai departe cu acest proiect reprezintă o situație clasică pentru România postdecembristă. Din 2017, când a fost reziliat contractul cu cele două societăți, cei de la „Apele Române” nu au făcut absolut nimic cu proiectul. După ploile abundente din mai – iunie 2018, când mai multe gospodării din Slobozia au avut de suferit, Prefectura Neamț a întocmit mai multe procese verbale de constatare, acestea stând la baza emiterii HG 516/2018 privind suplimentarea bugetului Ministereului Apelor și Pădurilor pe anul 2018, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Astfel, „Apele Române” au primit bani de la Fondul de intervenție pentru obiectivul de investiții „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”. Acest lucru a permis celor de la ABA Siret să încredințeze direct lucrarea că, deh, era vorba de lucrări care trebuiau executate în regim de urgență, așa că s-a aplicat procedura de atribuire negociere fără publicare prealabilă. Și uite așa s-a ajuns ca lucrările, în valoare de peste 10 milioane de euro, să fie executate de Aqua Parc SRL Roznov, societate controlată de Vlasie Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, inculpat pentru fapte de corupție. 

( Foto: Cumătrii Ionel Arsene și Ginel Vlasie vizitează, în 18 octombrie 2018, șantierul de la Slobozia-Roznov)

Alături de firma lui Ginel a lucrat, în asociere, și societatea Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița Năsăud, județul de baștină al ministrului Apelor și Pădurilor, condus de Ioan Deneș, apropiat al lui Ionel Arsene.

Cum s-o fi asociat, numai patronii celor două firme știu. Ceea ce am constatat noi este că firma din Bistrița Năsăud nu apare în anunțul de atribuire.

(Foto: Premierul Dăncilă, însoțită de miniștrii Ioan Deneș și Carmen Dan, vizitează, în 5 octombrie 2018 șantierul de la Slobozia-Roznov)

Foto: (23 mai 2019) Însoțit de Arsene, ministrul Ioan Deneș vizitează șantierul de la Slobozia

Toate aceste aspecte reprezintă suficiente motive pentru procurori să ceară documente la verificat. De la banii cheltuiți de cele două firme (Bella și Dimar), contractele tehnice, atribuirea în regim de urgență a contractului, modul în care acesta a fost oferit, firmele implicate etc, toate sunt elemente ce pot sta oricând la baza unei anchete penale. Ceea ce, arată datele noastre, se și întâmplă.

(Sursa foto: Facebook/Ionel Arsene)

Daniel MURARU

Citeste si:

Contract fabulos pentru firma cumătrului lui Arsene, dar și pentru o societate din județul de baștină al ministrului Deneș

Firma cumătrului lui Arsene, contract de peste 7 milioane de lei cu Apele Române

Aqua Parc, pe „val” de când cumătrul patronului este președinte de CJ. Contractele, mai mari ca niciodată

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Apostol 15 august, 2019 at 16:54 Răspunde

    In fotografiile care ilustreaza excelentul articol apar, cu exceptia unor figuranti, membrii grupului organizat care devalizeaza de vreo 3 ani banii publici. Unii pe post de papagali executanti care se multumesc sa fie numiti in functii in schimbul unor privilegii marunte gen motorina si masina, dar rechinii nu se multumesc fara cateva milioane de lei comision de lanfiecare lucrare mare. In acest dosar (deja) beneficiarii par a fi Arsene, Denes si Vlase. Restul asteapta firimituri. Dar raspunderea va fi a prostilor care au semnat.

  2. Vladimir 15 august, 2019 at 23:18 Răspunde

    Citesc cu mare, dar mare placere, dar, in acelasi timp, ma si intreb: cat mai dureaza???? Acum au ridicat acte, pe cand ii vor ridica pe cei din poza?? Este evident jaful, autorul a descris foarte bine, mai urmeaza sa ne deseneze ca sa vedem cat de ignoranti suntem!
    Asteptam poduri si drumuri bune imbatandu-ne cu bere de la Turn. Halal suntem!!!!
    Bravo pentru articol!

    • valisor 19 august, 2019 at 11:00 Răspunde

      Cât să mai durează!?! Până în noiembrie, apoi până undeva în primăvara, până undeva în toamnă și, dacă aștepți de la așa, mult nu va mai dura. Că… cine să-i salte… adică fix dânșii a lu ei?!

  3. ion. 16 august, 2019 at 06:37 Răspunde

    Momentan se lucreaza de zor pentru asigurarea de cazari a unei aripi de constructie la mai multe penitenciare din Tara destinata cazarii oficiale a reprezentantilor mafiei politice si administrative care au devalizat APELE ROMANE; ii uram cazare grabnica si de foarte luinga durata lui ” soseta”si companya pentru organelle de cercetare penala sa nu uite ca pot cerceta penal chiar pe primii sefi de compartimente sau fosti directori de la DIRECTIA APELOR SIRET BACAU care s-au ocupat de lucrarea de la SLOBOZIA – ROZNOV, care au semnat si aprobat direct sau indirect situatii de plata pentru lucrarile executate este de interes daca sau obtinut sau nu avizele de gospodarire a apelor conform prevederilor Legii Apelor 107/1996 care trebuiau emise de catre A.N.APELE ROMANE, nu de catre Directia Apelor SIRET BACAU si la ce data, si daca au fost schimbate in timp solutiile constructive si evident daca au dus la schimbarea Avizelor de gospodarire a apelor initiale!!!!Succes DNA

  4. Dragos 17 august, 2019 at 00:23 Răspunde

    Soseta a fost sa viziteze drumul spre Bisericani care, pe zi ce trece, o ia la vale. In orice tara cu institutii puternice si independente constructorul era arestat. Cumatru trebuia sa fie in puscaroe pana acum. DNA, mai existi?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.