Posibilă explicație pentru dezastrul de pe drumul Bisericaniului. Ce a fost în zona afectată de alunecări de teren

3
724

 

Drumul județean 157C, care face legătura între DN 15 și Sanatoriul Bisericani, este afectat de alunecări de teren la nici un an de la reabilitarea și modernizarea sa. Aproximativ 3 milioane de euro, bani publici, a costat reabilitarea celor 6,6 kilometri de drum județean, lucrare inaugurată anul trecut în luna iulie. La un an de la acest moment, drumul a început să o ia la vale. Nu tot, ci o porțiune de aproximativ 70 de metri liniari, situată la 1,7 kilometri de drumul DN 15. După ce au apărut primele semnale că există probleme (vezi foto) cu stabilitatea solului, iar drumul a început să crape, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, instituția care administrează drumurile județene din județ, a ieșit public și a declarat că de vină sunt ploile abundente care au dus la provocarea alunecărilor de teren.

CJ Neamț a plătit și o expertiză geotehnică pentru a stabili clar ce se întâmplă. Faptul că în proiectul reabilitării și modernizării drumului a fost prevăzută o sumă foarte mică pentru studiul geotehnic, respectiv 5.000 de lei, i-a făcut pe cei care au expertiză în domeniul lucrărilor de acest gen să declare că nu este în regulă. Reabilitarea și modernizarea celor 6,6 kilometri de drum trebuiau efectuate numai după ce exista o expertiză geotehnică serioasă. O astfel de lucrare ar fi scos la iveală eventualele probleme cu stabilitatea terenului, iar dacă ar fi fost nevoie s-ar fi intervenit. Proiectantul a preferat să aloce sume mari pentru consultanță – 118.962 lei și asistență tehnică – 178.443 lei și doar 5.000 de lei pentru studiu geotehnic.

„Este de neînțeles de ce s-au alocat atât de puțini bani pentru studiul geotehnic. Că sume mari au fost plătite pentru consultanță și asistență tehnică, noi cei care lucrăm în construcții știm mai multe, însă degeaba știm dacă cine trebuie să intervină nu o face”, ne-a declarat un constructor nemțean.

Studiul geotehnic, aflat în lucru, va arăta dacă a fost culpa constructorului sau o problemă care nu i se poate imputa acestuia. Până atunci, atacul.ro oferă anchetatorilor informații importante care pot ajuta la stabilirea cauzei alunecărilor de teren de pe drumul Bisericaniului. În acest sens, un cititor ne-a trimis mai multe fotografii realizate exact în zona în care a avut loc alunecare de teren în urmă cu câțiva ani.

În fotografii se vede foarte clar că exact porțiunea de teren care a luat-o la vale era folosită, acum câțiva ani, pe post de groapă de gunoi. Unii localnici, și nu numai, preferau să se descotorosească de deșeurile din construcții, aruncându-le la râpă. La acea vreme, actuala parcare care a fost afectată de alunecările de teren, era un loc viran plin cu mizerie. De asemenea, zeci de tone de deșeuri erau aruncate în râpa din spatele parcării. Reprezentanții Primăriei Alexandru cel Bun, în loc să monteze camere de supraveghere pentru a-i prinde pe mojici, s-a limitat în a lipi câteva afișe prin intermediul cărora atrăgea atenția cetățenilor să nu mai arunce gunoaie în acel loc. În loc să fie transportate la groapa de gunoi, administratorii comunității au preferat să ascundă jegul sub tonele de pământ special transportat acolo. Acum, spun unii localnici, nu este exclus să o fi luat la vale exact porțiunea de teren care, ani la rând, a fost folosită pe post de groapă de gunoi. Expertiza geotehnică va răspunde, cu siguranță, și la această întrebare.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. sion 13 august, 2019 at 21:17 Răspunde

    Cum este mai presus Studiul geotehnic, Hidrogeologic decat mana intinsa a lui „soseta”care indica „pe aici turnati asfalt, eu dau solutiile!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mai „soseta” ai sa acivezi de detasamentul refacere lucrari irigatii si statii de pompare ale IEELIF !!zona Vaslui!!

  2. Dragos 15 august, 2019 at 17:10 Răspunde

    Oare de ce am senzatia ca studiul comandat si platit de soseta nu-l va scoate vinovat pe cumatrul care a construit drumul. De vina vor fi planetele, precipitatiile, schimbarile climatice si orice altceva. O gasca de hoti nenorociti.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.