Drumul de la Bisericani, situația se agravează. Ce sumă a fost alocată pentru studiul geotehnic

3
836

Acum o lună, o porțiune de aproximativ 70 de metri din DJ 157C, drumul județean care face legătura între DN 15 și Sanatoriul Bisericani, a luat-o la vale, fiind afectată de alunecări de teren. Reacția opiniei publice, dar și a unei părți a presei a fost una pe măsură, respectiv critică la adresa constructorului, dar și a autorității contractante, respectiv Consiliul Județean Neamț, pe motiv că problemele au apărut la nici un an de la recepția lucrărilor. Pentru că, într-adevăr, DJ 157C a fost recepționat în iulie 2018, iar momentul a beneficiat de o atenție deosebită, nelipsind materialele promoționale care l-au avut ca personaj principal pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Bine, nimeni nu s-a obosit să facă mențiunea că licitația pentru acest proiect a fost lansată în toamna anului 2015, la acea vreme Arsene fiind în Parlamentul României, iar atribuirea contractului către asocierea câștigătoare formată din Aqua Parc SRL Roznov și Construcții Gabab SRL s-a făcut în primăvara anului 2017. Proiectul a fost finanțat prin PNDL II, valoarea proiectului fiind de peste 2,5 milioane de euro, bani cheltuiți pentru reabilitarea și modernizarea celor 6,6 kilometri de drum. Lucrarea a beneficiat și de o actualizare a devizului, care a dus costurile finale la aproximativ 3 milioane de euro.

CJ dă acum 22.000 de lei pentru un studiu geotehnic

Terenul, la kilometrul 1+680 metri, este în mișcare. În aproximativ o lună de când s-a constatat că terenul o ia la vale, lucrurile s-au agravat așa cum se poate observa lejer și din fotografiile realizate în cursul zilei de astăzi.

Așa arăta drumul în data de 5 iulie 2019:

 

Constructorul pregătește terenul să intervină în vederea remedierii situației, însă nu se poate apuca de treabă până când nu va fi finalizat studiul geotehnic comandat de către Consiliul Județean Neamț. Contractul pentru elaborarea studiului a fost încheiat în data de 27 iulie, lucrarea urmând să fie realizată, în schimbul sumei de 22.000 de lei, de către firma Alcro Trade SRL Piatra Neamț. Întrebarea care se pune acum este dacă înainte de începerea lucrărilor s-a făcut sau nu un studiu geotehnic. Verificările atacul.ro arată că a existat un astfel de studiu, însă suma alocată pentru asta ne face să credem că nu a fost o lucrare complexă și completă. În devizul general actualizat, la capitolul „Cheltuieli pentru proiectare si asistență tehnică”  găsim suma de 358.905 lei.

Din suma de 358.905 lei, studiile de teren au însemnat o cheltuială de 14.000 lei, proiectare și inginerie – 47.500 lei, consultanță – 118.443 lei și asistență tehnică – 178.443 lei. Cei 14.000 de lei pentru studiile de teren au fost cheltuiți astfel: studii geotehnice – 4.000 de lei și studii topografice – 9.000 de lei.

Așadar, bani mulți s-au cheltuit pe consultanță și asistență tehnică și foarte puțini pentru studii. Cu siguranță, un studiu geotehnic serios pentru investigarea terenului pe DJ 157C ar fi dus la identificarea, înainte de începerea lucrărilor, a problemelor de pe teren. Dacă s-ar fi procedat astfel, nu s-ar fi ajuns în situația de azi, când terenul a luat-o la vale. În plus, nimeni nu garantează că nu o să mai apară zone ce vor fi afectate de alunecări de teren.

Licitația pentru reabilitarea DJ 157C, una cu cântec

Licitația pentru contractul „Reabilitare si modernizare DJ 157C DN 15 (Viisoara) – Scăricica -Bisericani – Sanatoriul Bisericani km0+000-6+615” a fost lansată în noiembrie 2015. Valoarea estimată a contractului, de 13.412.969 lei, fără TVA, a atras mulți doritori. Au fost nu mai puțin de șapte doritori. După deschiderea ofertelor s-a constatat că cea mai bună din punct de vedere economic este cea a firmei Victor Construct SRL Botoșani, cu 9,3 milioane de lei, fără TVA. Pe poziția secundă s-a situat oferta celor de la Aqua Parc SRL Roznov, cu 10,7 milioane de lei, fără TVA. Au urmat mai multe contestații, iar în cele din urmă oferta celor de la Victor Construct SRL a fost exclusă, pe motiv că ar fi fost neconformă. Astfel, câștigător a fost declarat asocierea dintre Aqua Parc SRL Roznov și Construcții Gabab SRL, contractul fiind semnat în august 2017, când președinte al Consiliului Județean Neamț era deja Ionel Arsene, inculpat pentru fapte de corupție. Nu mai este nicio noutate că Arsene este cumătru cu Ginel Vlasie, zis și „Ginel”, cel care este asociat unic al Aqua Parc SRL, firmă abonată la lucările finanțate de la bugetul Consiliului Județean Neamț.

Interesant este că două luni mai târziu, în ședința Consiliului Județean Neamț din 30 octombrie, consilierii județeni aprobau, prin HCJ 279, actualizarea devizului general al obiectivului de investiții reabilitare și modernizare DJ 157C, valoarea totală a investiției ajungând la 13.327.297 lei, inclusiv TVA, de la 12,7 milioane de lei, fără TVA. În expunerea de motive, Arsene, inițiatorul proiectului, afirmă că devizul general a fost actualizat de proiectantul lucrării, în conformitate cu prevederile legale. 

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Moti 7 august, 2019 at 15:27 Răspunde

    Ce au facut acele entitati care emit avizele de specialitate pentru lucrarile propuse si ulterior executate fara studiile de baza care stau la baza unei lucrari de constructii de orice fel!??????????In cazul de fata studiul Geotehnic si Hidrogeologic!!! O fi auzit cu se mamanca „soseta” aceste denumiri!!???????Alcotrade SRL nu este la prima „les affaires” la care este chemata sa bolmojeasca situatiile create de unii ” bravi constructori”. Oare cum s-au derulat pe faze de executie controalele celor de la Inspectia de Stat in Constructii!??? mai functioneaza aceasta subunitate pe judetul Neamt! sau NU???Reamintim ca aceasta NU se subordoneaza CJ Neamt !!Cum au emis actele APM Neamt, SGA Neamt, C.J.Neamt si primaria Alexandru Cel Bun!Sa fie facute publice listele cu sumele de bani necesare pentru refacere lucrare si de unde se va RECUPERA!!cu nume si societati!!!

  2. Georgeta 10 august, 2019 at 13:38 Răspunde

    Veniti la ruseni sa vedeti cum se crapa o gradinita pe peretii interiori dupa reabilitare cu studii geo facute din birou, cladirea aceia este un pericol pentru copii. sa va spuna puica ce a facur

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.