Dosarul „Fabrica de Timbre”, o glumă proastă. DNA afirmă că Pinalti a făcut denunț, însă Poșta Română sesizase escrocheria în anul 2010

0
840

Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț din 2004 și până în noiembrie 2014, a fost condamnat recent la 3 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar privind devalizarea Fabricii de Timbre, care se află în subordinea Poștei Române. Pinalti nu a fost singurul inculpat din acestă cauză, celelalte persoane trimise în fața instanței fiind judecate într-un dosar separat. În cazul lui Ștefan, Tribunalul București a dispus condamnarea la 3 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare si menținerea eliberării condiționate, situație în care se afla în momentul pronunțării fostul primar de Piatra Neamț. De asemenea, în minuta instanței se mai precizează că suma de 226.967 de euro primită de Gheorghe Ștefan de pe urma „afacerii” a fost restituită și că s-a dispus ridicarea sechestrului de pe bunurile inculpatului. Faptul că instanța a fost destul de indulgentă cu Pinalti ar putea avea o explicație în fraza: „Ia act că persoana cumpărătoare de influență se găsește în situația prevăzută de art. 292 alin. 2 C.pen (făptuitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta)”. De aici tragem concluzia că Gheorghe Ștefan a fost denunțător în acest dosar penal și a beneficiat de articolul menționat mai sus. Ideea devalizării Fabricii de Timbre, după cum afirmă procurorii DNA, a aparținut lui Gheorghe Ștefan, care la acea vreme avea o funcție importantă în PDL-partidul de guvernământ.

Documentul care arată că escrocheria de la „Fabrica de Timbre” a fost sesizată autorităților încă din 2010

Faptul că Pinalti a denunțat faptele comise, atât de el, cât și de alții, în afacerea „Fabrica de Timbre” ar trebui să fie analizat cu atenție, pentru că documentele pe care noi le deținem arată clar că jaful a fost adus în atenția autorităților încă din 2010, adică cu mult înainte de presupusul denunț al lui Pinalti. În acest condiții, despre ce prevederi ale articolului 292 alin. 2 C.pen (făptuitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta) mai discutăm? Pentru că este evident că înainte ca Pinalti să facă denunțul, procurorii au fost anunțați despre caz, și încă din 2010. Este vorba de un raport de control care a fost prezentat în data de 29 aprilie 2010, Consiliului de Administrație al Poștei Române. La final, se face clar precizarea că vor fi sesizate organele de anchetă penală în vederea cercetării faptelor constatate (vezi captura).

Dar ce se constatase în urma verificărilor? Exact faptele pentru care Pinalti a fost condamnat recent, iar ceilalți urmează să fie condamnați.Toate aspectele constatate de către DNA sunt cuprinse în raportul Poștei Române. Este un document care conține în amănunt toate aspectele de la jaful comis la Fabrica de Timbre. Datele noastre arată că, în vara anului 2010, conducerea CN Poșta Română a sesizat organele de cercetare penală, cărora le-a pus la dispoziție toate documentele necesare investigațiilor. Acum, aflăm că la mijloc a fost un denunț al lui Pinalti, ancheta neavând la bază raportul de control prezentat CA-ului Poștei Române în aprilie 2010. Dacă lucrurile au stat așa, cineva (Inspecția Judiciară, Secția Specială de Investigare a Magistraților) ar trebui să verifice ce s-a întâmplat cu dosarul întocmit în vara anului 2010, pe baza raportului de control al CNP. Pe de altă parte, dacă condamnarea lui Pinalti a venit ca urmare a dosarului din 2010 este clar că el n-ar mai fi trebuit să beneficieze de prevederile articolului 292 alin. 2 C.pen (făptuitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta). Oricum, cineva trebuie să verifice ce s-a întâmplat exact.

Raportul de control în care se face precizarea că cele constatate vor fi aduse la cunoștința organelor de cercetare penală:

Raportul în varianta PDF:  http://atacul.ro/wp-content/uploads/2017/03/raport-control-Fabrica-de-Timbre.pdf

 

Nemțeanul Chebac, inculpat și el pentru fapte de corupție

La sfârșitul lunii martie 2017, DNA-ul anunța că a finalizat al optulea dosar privind nereguli săvârșite la Compania Națională Poșta Română. Cap de listă în fruntea inculpaților era Gheorghe Ștefan, iar alături de el și nemțeanul Mihai Chebac, la data faptelor, director al Direcției de Dezvoltare din cadrul Companiei Naționale Poșta Română. Fost consilier județean PDL, Mihai Chebac a fost instalat în funcția de director de la CN Poșta Română cu sprijinul lui Pinalti. Chebac este  încă judecat într-un dosar disjuns din cel al lui Pinalti, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. „Colegii” lui Chebac de dosar sunt: Mihăilescu Cosmin Dragoș, la data faptei director al sucursalei „Fabrica de Timbre” din cadrul Companiei Naționale Poșta Română S.A.(C.N.P.R.), judecat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată; CONSTANTINOF MARIAN, om de afaceri, judecat pentru spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată; FIRUTI DORIN LAURIAN, la data faptei administrator al S.C. Romkuvert S.R.L., S.C. ROMKUVERT S.R.L. și S.C. ROMKUVERT IND S.R.L., judecat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. Toți sunt acuzați că au pus la cale un plan care a dus la prejudicierea Poștei Române cu 2 milioane de lei. Grupul infracțional este acuzat că a furnizat Fabricii de Timbre hârtie la prețuri supraveluate.   

„În iulie – august 2009, inculpatul Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic, i-a propus inculpatului Constantinof Marian ca, în schimbul unor sume de bani, își va folosi influența pe lângă reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română S.A (C.N.P.R.), astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” – C.N.P.R., să le atribuie unor societăți comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie. Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ștefan urmau să provină tocmai din încasările obținute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ștefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Comunicatul DNA poate fi citit integral aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8053

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.