Burduja „arde” etapele în PNL. Politicianul a renunțat la jobul din SUA pentru o carieră politică în România. Atacurile brokerului Cristian Sima

Home » Administratie/Politica » Burduja „arde” etapele în PNL. Politicianul a renunțat la jobul din SUA pentru o carieră politică în România. Atacurile brokerului Cristian Sima

By admin on iulie 16, 2019. No Comments

Sebastian Burduja, nemțeanul în vârstă de 34 de ani, numit recent în funcția de președinte interimar la PNL Sector 1 București, unul dintre cele mai importante sectoare ale Capitalei, se află în plină expansiune politică. Burduja a reușit, în numai câteva luni, să ajungă vicepreșdinte PNL la nivel național și, mai nou, a fost numit președinte interimar al PNL Sector 1. Președinte al partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), Burduja a fost numit vicepreședinte PNL în martie, după ce partidul său a fuzinat cu PNL. Însă, sunt voci care afirmă, și pe bună dreptate, că tânărului Burduja i s-a oferit mai mult decât merita. A obținut funcții foarte importante în partid în numai câteva luni, „performanța” de a fi numit vicepreședinte la nivel național, dar și președinte interimar la Sectorul 1, în doar 4 luni, nefiind privită cu ochi buni de toți liberalii. Și asta pentru că Burduja a ars etape, obținând funcții la care membrii vechi ai partidului nu pot decât să viseze. Fuziunea PACT cu PNL, din martie 2019, l-a propulsat în fruntea partidului, iar acum în frunea unei organizații de sector din Capitală. Cam mult, exclamă liberalii care i-au analizat ascensiunea.

Fondat în ianuarie 2016, partidul Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) a obținut rezultate modeste la alegerile locale din 2016, respectiv câteva mandate de consilier local. La alegerile parlamentare din același an, Sebastian Burduja a ales să candideze, în Neamț, pentru un mandat de deputat în calitate de independent, dar nu din partea PACT. A obținut 6.409 voturi, 3,91%, în timp ce colegul său de PACT, Andrei Carabelea, candidat independent pentru Senatul României, a obținut 6.788 voturi (4,11%). Zestrea politică a PACT a fost suficientă pentru a-i aduce o fuziune cu „istoricul” PNL și o funcție importantă președintelui „Tianu”, așa cum îi spun prietenii lui Burduja.

Tianu, acuzat că ar face parte din grupările securistoide, un apropiat al președintelui Iohannis

 Sebastian Burduja a avut parte de o educație aleasă, fiind absolvent al universităților Stanford și Harvard. După ce a înfiintat Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR, Burduja a intrat în vizorul presei, mai ales că la lansarea, din 2008, a LSRS au participat și au susținut discursuri Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea și Ecaterina Andronescu.

Înainte de a se apuca de politică în România, 2015 l-a prins pe Burduja la Banca Mondială, acolo unde a lucrat ca specialist în dezvoltare. Funcția a fost recompensată pe măsură, tânărul candidat declarând că a câștigat 85.000 de dolari, adică peste 7.000 de dolari/lunar. Soția sa, originară din SUA, a rotunjit veniturile familiei, câștigurile sale fiind de 73.000 de dolari. Cei doi au contractat, în 2015, un credit în valoare de 570.000 dolari la o bancă americană, banii fiind folosiți pentru cumpărarea unei case. Sebastian Burduja a mai menționat în declarația de avere din 2016, publicată în calitate de candidat la alegerile parlamentare din decembrie,  că are două depozite bancare la Bank OP America, de 20.829 dolari și 978 dolari, ambele deschise în 2008, și un cont curent la Banca Transilvania, de 52.128 lei, deschis în 2016. Pe lângă proprietatea din SUA, candidatul independent mai deținea, la acea dată, două imobile în România, ambele donate cel mai probabil de familia sa. Este vorba de un apartament în București, primit donație în 2013,  și o casă de vacanță în Năvodari, primită cu titlu de donație în 2014.

Tânărul Burduja nu este văzut cu ochi buni de toată lumea, în special din cauza tatălui său, bancherul Marinel Burduja. Acesta a fost primul primar al orașului Piatra Neamț după Revoluție, iar în vara anului 1990 a candidat la alegerile parlamentare, devenind deputat. Și-a dat demisia, la sfârșitul anului 1991, din Parlamentul României, moment din care nu a mai avut nicio treabă cu politica, dedicându-se profesiei de bancher. Conform Wikipedia, Marinel Burduja „fondează Banca Română de Comerț Exterior (BRCE) – sucursala Piatra Neamț, pe care o conduce până în 1993. Revine la București ca director general al Christian Dior România și apoi, în perioada 1994-1996, este vicepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior (BANCOREX). Își continuă o lungă carieră în sectorul financiar-bancar. În 1996, este numit vicepreședinte senior al băncii austriece Credit Anstalt AM România. Din 1998 până în 2001 a fost vicepreședinte al băncii olandeze ABN AMRO România. În 2001 devine vicepreședinte și apoi prim-vicepreședinte al Raiffeisen Bank România, CEO al Diviziei Corporate, poziție în care activează până în 2012. În aprilie 2013 este numit în Consiliul de Administrație al Leumi Bank România. În octombrie 2013, Marinel Burduja (foto) este numit la conducerea Băncii Române de Credite și Investiții (BRCI) ca președinte executiv”.

(Sursa foto: Facebook/Marinel Burduja)

„Tianu se întoarce acasa ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă”

Brokerul Cristian Sima, care trăiește de ceva vreme în Elveția, a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui „Tianu”, ținta fiind tatăl acestuia, Marinel Burduja.

Photo credit: Silviu Pal – www.silviupal.ro

În septembrie 2015, Cristian Sima publica pe  pagina sa de Facebook un mesaj cutremurător despre venirea lui Sebastian Burduja acasă și planurile acestuia:

”Un eveniment de ieri de la Cotroceni despre care nu vorbește nimeni, încă. Tianu Burduja și fundația sa Caesar, vîrful de lance al serviciilor vechi și noi, au încălecat și Cotroceniul. Niciunul dintre cei prezenți acolo nu au muncit în diaspora. După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se întoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă. Discursuri cu limba de lemn. Dacă vă întrebați cine îi finanțează vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher și șpăgar șef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani. Dacă vreți să aflați ce ne așteaptă, ascultați acest video. E plictisitor, la fel de gri ca și viitorul tinerilor din România. Sunt mulți tineri extrem de valoroși în diaspora, dar niciunul nu se asociază cu Tianu Burduja și securiștii lui. Ghinionul lui Tianu este că la Stanford am un coleg de facultate și voi putea să vă dau multe detalii despre parcursul lui californian”

Sebastian Burduja a respins acuzațiile lui Cristian Sima.

Daniel MURARU

Citeste si:

Bătălia pentru Parlament: DULAMĂ (PMP), BANI DIN PARCĂRI ȘI CIMITIRE. INDEPENDENTUL BURDUJA ȘI CONTROVERSELE DIN JURUL SĂU

 

Facebooktwitterlinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.