Agenția Națională de Integritate, pe urmele atacul.ro. Anchetează cazul consilierului Vasile Baciu

5
520

Situația consilierului județean PSD Vasile Baciu (foto), declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate (ANI) și cu o sentință nefavorabilă la Curtea de Apel Bacău, face obiectul unei noi anchete a Departamentului Juridic al ANI. Verificările au demarat imediat după ce publicația  atacul.ro a solicitat juriștilor ANI să răspundă unor întrebări referitoare la situația consilierului nemțean. Adresa, formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, a fost înaintată pe 28 mai, termenul de răspuns, de 30 de zile, fiind depășit cu mai bine de două săptămâni.

Oficial, reprezentanții ANI ne-au comunicat că adresa noastră face obiectul unei anchete, întrucât situația pe care am semnalat-o pare a fi destul de serioasă. Anterior, discutasem și cu inspectorul Ana Maria Vânturuș, care a instrumentat cazul lui Vasile Baciu. Întrebată dacă a anunțat juriștii ANI cu privire la situația de la Consiliul Județean Neamț, Vânturuș a negat, însă a spus că o s-o facă.

Adresa pe care am trimis-o Agenției Naționale de Integritate pe 28 mai:                

   „În conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne raspundeți la o serie de întrebări cu privire la situația lui Vasile Baciu, consilier județean PSD în Consiliul Județean Neamț (Lucrarea ANI nr. 15529/S/II/20/04.2015).

Vasile Baciu a fost găsit în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, pentru că în anul 2014, când era primar al comunei Horia, județul Neamț, i-a dat o pășune fiului său. Baciu a atacat decizia ANI în instanță, la Curtea de Apel Bacău, și a pierdut procesul. În acest sens, există o sentință, cu mențiunea „defintivă prin nerecurare„, ce datează din luna iunie 2018.

În ziua de 30 ianuarie 2019, când consilierii județeni urmau să voteze proiectul privind încetarea mandatului consilierului Vasile Baciu, inițiatorul proiectului – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, l-a retras pe motiv că domnul Baciu atacase cu recurs, în aceeași zi, 30 ianuarie, sentința Curtii de Apel Bacau la Înalta Curte de Casație și Justiție. În aceste condiții, rugăm juriștii Agenției Naționale de Integritate  să răspunda la următoarele întrebări:

  1. Sentința Curții de Apel Bacău (definitivă prin nerecurare) trebuia sau nu pusă în executare de Consiliul Județean Neamț?
  2. Au procedat corect reprezentanții Consiliului Județean Neamț că au retras de pe ordinea de zi proiectul privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Vasile Baciu? 
  3. În situatia în care sentința trebuie pusă în executare, așa cum spun specialiștii în drept, ce demersuri vor întreprinde juriștii Agenției Naționale de Integritate?
  4. Considerați firesc ca doamna inspector Ana Maria Vînturuș, care a instrumentat acest caz, să nu informeze Departamentul juridic al ANI cu privire la situația de la Consiliul Județean Neamț, unde o sentință definitivă a instanței, prin care un consilier judetean a pierdut procesul cu instituția dumnevoastră, să nu fie pusă în executare dintr-un motiv mai mult decât discutabil?”

 

Afaceri în familie cu pășunile comunei

Vasile Baciu este în conflict de interese, aspect confirmat de o sentință a Curții de Apel Bacău, rămasă definitivă prin nerecurare din luna iunie 2018. Cu toate acestea, Baciu participă la ședințele legislativului și votează proiectele de hotărâre ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Fost primar în comuna Horia până la alegerile din 2016, Baciu a pierdut definitiv procesul pe care i l-a intentat Agenției Naționale de Integritate (ANI). În toamna anului 2017, Agenția l-a declarat în conflict de interese, pentru că-i concesionase fiului său o pășune a primăriei. Fostul primar a atacat decizia ANI în instanță, iar în mai 2018, Curtea de Apel Bacău i-a respins acțiunea ca nefondată. Decizia putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, însă Baciu nu a făcut pasul, astfel că hotărârea a devenit definitivă prin nerecurare. Consilierii județeni ar fi trebuit să ia cunoștință despre situația colegului Vasile Baciu la ședința din 30 ianuarie 2019, însă, în aceeași zi, președintele inculpat al CJ Neamț, Ionel Arsene, a retras proiectul de pe ordinea de zi. Motivul: Baciu anunțase că a atacat cu recurs, în aceeași zi, adică pe 30 ianuarie, decizia Curții de Apel Bacău la Înalta Curte de Casație și Justiție. Juriștii cu care am discutat au precizat clar că Baciu, dată fiind hotărârea definitivă a Curții de Apel Bacău, nu mai are ce să caute în legislativul județean. Situația este anchetată nu numai de către Agenția Națională de Integritate, ci și de către alte autorități. De asemenea, se pare că s-au trezit la realitate și consilierii opoziției, liberalii făcând demersuri pentru ca Vasile Baciu să părăsească, așa cum cere legea, Consiliul Județean Neamț.

La Prefectură… plouă

Faptul că Baciu se află în continuare în legislativ se datorează exclusiv contextului actual din Consiliul Județean Neamț, unde alianța PSD-ALDE se bazează pe votul a 17 consilieri, iar opoziția (PNL și PMP) pe 16 consilieri. Puterea are un singur vot în plus față de opoziție, ceea ce reprezintă o problemă pentru Arsene, care se poate trezi că nu-i mai sunt votate mărețele proiecte. În cazul în care Baciu ar fi exclus din CJ, raportul de forțe Putere-Opoziție ar fie egal, pentru că PSD-ul nu mai are supleanți pe listă, așa că nu ar avea cine să-l înlocuiască pe Baciu. Așa s-ar putea explica și poziția tolerantă față de acest subiect a secretarului județului, dar și a prefectului de Neamț. Se prefac că nu văd situația consilierului Vasile Baciu, ceea ce, la un moment dat, s-ar putea să le creeze probleme, inclusiv penale.

Daniel MURARU

Citeste si:

CJ-ul, Opoziția și Prefectura tolerează un consilier județean PSD aflat în conflict de interese

„Calități” de consilier județean: infractor, inculpat, proaspăt condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. janel iosub 11 iulie, 2019 at 11:54 Răspunde

    La prefectura ploua? Tuna de prostie, de incompetenta si de pupincurism major! Intr o zi vine si nota scadentei pt cei-cele care se cred inamovibili!

  2. Alina 11 iulie, 2019 at 12:54 Răspunde

    „Calități” de consilier județean: infractor, inculpat, proaspăt condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Acestea sint nepretuitele virtuti ale dlui consilier judetean Baciu si motivele pentru care, atit Prefectura Neamt cit si razesii sefi ai CJ Neamt nu au pus in aplicare o hotarire definitiva si irevocabila. Acestia prefera sa concedieze sau sa alunge din institutiile publice angajati bine pregatiti, a caror probitate morala si profesionala nu a fost niciodata pusa la indoiala pe parcursul a zeci de ani de munca. Si doar pentru vina ca au refuzat sa le fie slugi, sa le faciliteze fraude si furturi din banii publici, rezultati din colectarea taxelor si impozitelor de la cei ce ostenesc pentru a-si plati darile la timp. Inlaturarea consilierului Baciu ar produce in primul rind dezechilibru in ceea ce priveste majoritatea PSD-ALDE in CJ Neamt, SRL-ul celor doi razesi sefi. Daca luam in calcul si faptul ca, Baciu prin participarea la sedintele CJ Neamt, a devenit unul din depozitarii secretelor si deciziilor PSD-ALDE, inlaturarea fortata a acestuia din CJ Neamt fara intelegeri ascunse, este aproape imposibila. Razesii sefi ai CJ Neamt si-au facut socotelile si dupa cum s-a vazut, nu au gasit ce sa-i ofere la schimb lui Baciu ca sa plece cu binisorul. Daca-l vor sili sa plece cu mina goala, Baciu le va scurta drumul si timpul celor doi in calatoria spre Beciul Domnesc. Consilierul Baciu si cei doi razesi sefi de la CJ Neamt ar trebui sa stie ca majoritatea institutiilor privative de libertate, detin in administrare si pasuni unde acestia vor putea sa munceasca pentru reducerea perioadelor de detentie. Este una din alternativele la activitatea de scriere a cartilor in detentie. Reprezentanții Consiliului Județean Neamț au retras de pe ordinea de zi proiectul privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Vasile Baciu, din ordinul expres al razesilor sefi Arsene si Asaftei. Orice decizie sau miscare acolo este supravegheata si „gindita” de cei doi. Cine iese din rind, este mazilit imediat.

  3. Popa Costin 11 iulie, 2019 at 18:41 Răspunde

    Reportaje legate de DIRECTIA SILVICA cand postati? Sau aveti contract?

    Admin.: Articolele publicitare sunt marcate cu un P care este vizibil in titlu.

  4. Chirila 11 iulie, 2019 at 21:10 Răspunde

    Popa, ai gresit siteul. Aberezi la greu!!! Tai-o la pesedistii tai, ca-s pe faras si ti-o fi greu fara ei.
    Janel si Alina, si eu de acord cu voi. Vai de capul nostru daca judetul e condus de asemenea indivizi

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.