Bătălie crâncenă pe banii Silvicului, lucrări de ordinul milioanelor de lei. Cine împarte „tortul”

4
983

 

Mai multe firme din județ și din țară au intrat în bătălia pentru a obține patru contracte scoase la licitație de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva privind reparația a patru drumuri forestiere din Neamț, grav afectate de calamități. Valoarea estimată totală a celor patru contracte este de peste 13,7 milioane de lei, fără TVA, așa că interesul este explicabil. Aqua Parc SRL, firma patronată de Gheorghe Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene, inculpatul din fruntea județului, s-a înscris la trei licitații, atât singură, cât și în asociere cu partenerele Stef Edil SRL și Mavgo Holding SRL. Trust CCDP SRL, firma deținută de Daniel Niță, apropiatul lui Vlad Marcoci, a vrut și ea o felie din „tortul” de la Romsilva, însă a fost cu ghinion. Andrei Construct SRL Podoleni, patronată de Andrei Archip, fratele fostului prefect de Neamț, Mihai Archip, are două contracte câștigate și mai vrea trei. Alte societăți înscrise în lupta pentru banii Silvicului sunt DSE Consulting SRL București, care s-a asociat cu Impa&I SRL la o licitație și cu Dalex Unic Construct la alta, Trans Carpat SRL, Edil Trust 2005 SRL, Invest Plus SRL, Entum SRL, Esculturas Vidan SRL, ultimele două cu sediul în Baia Mare. Bătăliile pentru astfel de contracte sunt, de regulă, crâncene, iar cei care și le doresc apelează la tot arsenalul de pile și relații pentru a le câștiga. Analizând competitorii înscriși în cursa pentru cele 13,7 milioane de lei, gândul duce automat la ideea că cineva a făcut cărțile, adică a împărțit contractele. Singurul lucru dubios este acela că la una dintre licitații s-a înscris o singură asociere formată din două firme, ambele din București. De ani, cei care conduc firmele de construcții știu că reparațiile de drumuri forestiere sunt printre cele mai profitabile lucrări. În primul rând, de multe ori valoarea pagubelor este supraevaluată. De asemenea, au fost cazuri în care firmele câștigătoare nu au mișcat o pietricică de pe drumul forestier distrus de calamitati, însă și-au primit banii până la ultimul leuț, cu complicitatea celor din comisia de recepție a lucrării. Și asta pentru că, după prima ploaie mai serioasă era întocmit un alt raport în care erau incluse tocmai pagubele „îndreptate” anterior.

Licitațiile pentru cele patru contracte sunt în desfășurare

Unul dintre cele mai dorite contracte este cel privind refacerea drumului forestier (calamitat) Nechit de pe raza ocolului Silvic Tazlău. Valoarea estimată a contractului este de 2.110.563 lei. Termenul limită de depunere a ofertelor a expirat în urmă cu trei zile – 11 iunie. Patru firme și asocieri de firme s-au înscris în cursă: Andrei Construct SRL, Asocierea DSE Consulting și Impa&I, Asocierea Aqua Parc cu Ștef Edil și Mavgo Holding, Asocierea Entum cu Esculturas Vidan. Foarte interesant este că, la licitația pentru lucrările de refacere a drumului forestier calamitat – Obârșie de pe raza Ocolului Silvic Tarcău, cu o valoare estimată de 4.094.366 lei, fără TVA, s-a înscris doar Asocierea DSE Consulting și Impa&I. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 28 mai. Pentru un alt contract, cu valoare estimată de 3.718.656 lei, fără TVA, cu termen limită de depunere a ofertelor 30 mai, s-au înscris în cursă cinci concurenți: Andrei Construct SRL, Trans Carpat SRL, Asocierea Edil Trust 2005 cu Invest Plus, Asocierea DSE Consulting cu Dalex Unic Construct, Asocierea Aqua Parc cu Ștef Edil. Un alt contract, ce are o valoare estimată de 3.801.883 lei, este disputat de șase firme și asocieri de firme. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 29 mai, așa că urmează să fie desemnat câștigătorul. Acesta va fi ales dintre Trans Carpat SRL, Andrei Construct SRL, Asocierea Edil Trust 2005 cu Invest Plus, Asocierea DSE Consulting cu Dalex Unic Construct SRL, Asocierea Aqua Parc cu Ștef Edil, Asocierea Entrum cu Esculturos Vidan SRL. Rămâne de văzut care oferte vor fi declarate câștigătoare, principalul criteriu de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Informațiile noastre arată că există deja un „maestru de ceremonii” care ar fi stabilit deja cine și unde va câștiga. Poate va afla și cine trebuie pentru a împiedica acest mod de a face afaceri. Ca să nu mai punem la socoteală că în ecuație ar fi implicat și un personaj de la PSD care vrea și el o felie mare din „tort”, pe motiv că…știe cu ce se mănâncă silvicultura. 

Hop și firma controlată de consilierul județean PNL Stoica

În mod susprinzător, firma Andrei Construct SRL Podoleni, care deține o balastieră pe râul Bistrița și are ca principal obiect de activitate „Extractia pietrisului si nisipului; extractia argilei si caolinului”, a câștigat două contracte cu Romsilva – Direcția Silvică Neamț, unul de refacere a drumului forestier Goșman, de pe raza Ocolului Silvic Brateș, celălalt de construcție a unui drum forestier, tot pe raza OS Brateș. Primul contract, estimat la 1.542.600 lei, a fost câștigat, în 8 martie, cu o ofertă de 1.468.217 lei, în fața Asocierii Rep Interim Construct SRL cu Trust CCDP. Cel de-al doilea contract, estimat la 1.282.900 lei, a fost câștigat cu o ofertă de 946.038 lei în fața Asocierii Rep Interim Construct cu Trust CCDP. De acești bani, Andrei Construct SRL trebuie să construiască un drum forestier în lungime de 1.462 metri, în Balta Străjii.

Și firma AG San Invest SRL, controlată de consilierul județean Mihai Stoica, a câștigat o licitație pentru construcția unui drum forestier la Blebea, Ocolul Silvic Târgu Neamț. Lucrarea a fost evaluată la 2.422.000 lei, iar în cursă s-au mai înscris Asocierea Rep Interim Construct cu Trust CCDP, Trans Carpat, Aqua Parc, Andrei Construct, Drum Construct  și Asocierea Entrum cu Esculturas Vidan. Contractul, în valoare de 2.026.712 lei a fost semnat în data de 14 martie. Asocierea Aanei Lio SRL cu Construcții Feroviare Drumuri și Poduri SRL a câștigat licitația pentru construcția unui drum forestier, în lungime de 3,4 kilometri, la Borcuțul din Dos. Valoarea contractului a fost estimată la 1.460.622 lei, iar varianta câștigătoare a fost 1.316.158 lei. La licitație au mai participat firmele Aqua Parc și Trans Carpat.

Daniel MURARU

Citeste si:

PINALTI ȘI MILIOANELE DE EURO „SIFONATE” DE LA ROMSILVA

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Ion 15 iunie, 2019 at 09:02 Răspunde

    De asta coboara salbaticiunile ptin orase, pentru ca cei la silvic sunt preocupați de sifonarea banilor publici ptin construcții de drumuri forestiere si nu se mai ocupa nimeni de hranirea salbaticiunilor. Isi pregătesc drumurile pentru defrisarile masive si pentru umplerea buzunarelor cu euroi. Pai hai sa verificam unde a fost numit socrul deputatului Suculet si o sa intelegeti mai multe

  2. Mihnea 1 15 iunie, 2019 at 09:18 Răspunde

    Lucrurile par oarecum simple. Se apropie de sfarsit mandatul unor parlamentari si neavand garantia ca vor mai prinde inca un mandat s-au hotarat sa faca niste bani, macar. Atunci isi promoveaza socrul drept sef al investitiilor peste toate padurile tarii si incepe sa scoata la licitatie repararea unor drumuri prin paduri, care sunt cele mai profitabile afaceri ever. Ii da ceva si cumatrului berar sa nu-l supere pe soseta, a carui influenta e in cadere libera, iar restul lucrarilor sunt date (prin licitatie ar spune ei) catorva firme de la care pot deduce comisioane, Archip, Stoica. Ca nu ar indrazni sa ceara comisioane berarului. Banii intra repede, reparatiile se fac in vreo 3 saptamani si toata lumea va fi multumita. O alta reteta de furt din banii publici. Ca de obicei, Valisor are dreptate.

  3. doru ispas 15 iunie, 2019 at 11:40 Răspunde

    Se vor reconstrui marile sisteme de irigatii, lucrarile distruse dupa 1989 dar nu le vor lucra cu S.C. Aqua Parc S.R.L. , S.C. Stef Edil S.R.L. sau S.C. Mavgo Holding S.R.L.ci cu persoanele fizice condamnate sosets, ginel!etc etc!!!!tot cei care au fost „directori” la DRUPO, etc, etc.!!!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.