Primarul de Pângărați a pierdut procesul cu ANI, dar ce folos! Instanța întârzie redactarea motivării hotărârii

2
494

Lungu Petru Bordea (foto), primarul comunei Pângărați din anul 2008, are mari probleme cu integritatea, însă asta nu-l împiedică să conducă treburile administrative ale comunității. Lungu a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a declarat în conflict de interese. Problema este că presupusa faptă a primarului a fost comisă în primul mandat, adică în perioada 2008 – 2012, iar până când va exista o sentință definitivă și irevocabilă, la cum se stabilesc termenele la Înalta Curte de Casație și Justiție, pot să mai treacă 2-3 ani. Acum, procesul cu ANI se află în faza de motivare a hotărârii Curții de Apel Bacău, care încă nu a fost redactată, deși au trecut mai mult de 6 luni de la pronunțare. Asta înseamnă că procesul bate pasul pe loc, părțile interesate, în cazul de față Bordea, putând ataca cu recurs decizia Curții de Apel Bacău doar în momentul în care va primi motivarea instanței. Primarul Bordea a fost declarat, de Agenția Națională de Integritate (ANI), în conflict de interese abia anul trecut, în luna martie, deși sesizări cu privire la situația sa au fost trimise încă din anii 2015-2016. Inspectorii de integritate au avut nevoie de mai bine de 2 ani să constate că Bordea se afla în conflict de interese administrativ, pentru că a întocmit, a semnat și a aprobat contractele de arendare și de concesiune, încheiate între comuna Pîngărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați (în cadrul căreia fiul primarului Lungu deținea calitatea de membru fondator), precum și documentele aferente. Ulterior, asociația a încasat subvenții APIA pentru campaniile 2011 – 2015. Primarul a contestat în instanță Raportul de evaluare al ANI la Curtea de Apel Bacău, iar anul trecut, în 27 noiembrie, instanța i-a respins contestația ca neîntemeiată. De-a lungul celor 11 ani de când Bordea este primar la Pângărați, autoritățile (Poliție, DNA etc) au fost sesizate de nenumarate ori cu privire la presupuse fapte comise de unii sau de alții de prin primărie. Ultimul control efectuat de Corpul de control al prefectului a scos la iveală un aspect deosebit de grav: deturnarea unor sume de ordinul sutelor de mii de lei din bugetul primăriei. Prefectul nu a sesizat Poliția, fara a-si explica decizia. În schimb, oamenii legii au avut posibilitatea să se autosesizeze din presă, aspectele prezentate putând sta lesne la baza întocmirii unui dosar penal. Nu de alta, dar Primăria Pângărați gestionează bani publici, nu bani aduși de acasă de cei care îi coordonează activitatea.

Pînă acum, autoritățile statului s-au remarcat printr-o suspectă lentoare, dosarele, indiferent de natura lor, fiind soluționate greu, foarte greu sau nesoluționate, fie că vorbim de ANI, Poliție sau DNA. De exemplu, Inspectorii ANI au avut nevoie de ani buni să constate starea de conflict de interese în care s-a aflat actualul primar al comunei Pângărați, Lungu Bordea Petru, care i-a pus pe tavă o afacere bănoasă fiului, bineinteles, pe banii statului.

(Sursa foto: captură Youtube)

Daniel MURARU

Citeste si:

Abuzuri la Primăria Pângărați. Prefectului îi este greu să sesizeze Poliția

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. constantin 11 iunie, 2019 at 14:45 Răspunde

    Deocamdata Bordea si mentorul sau Nedelcu stau linistiti si jefuiesc oamenii din comuna.Ultima gaselnita este casa de pomenire de la biserica de la Oantu.Construita din fondurile alocate de consiliul local acum este la dispozitia lui Bordea care asigura mancarea pentru praznice si pomeniri iar barosanele sunt consilierii locali Isabela si Luminita.Nimeni nu primeste accesul in sala sa faca o pomenire fara acceptul celor trei si bineinteles cu plata de rigoare.Preotul spune ca el nu are nici o cheie de acolo .Nu era de ajuns ca primarul cara morti cu masina de la primarie acum te obliga sa cumperi numai de la el.Dar degeaba ne agitam ca petrica este sustinut si chiar cu hotarare definitiva nu il schimba nimeni.Are prea multe capusi care sunt pe functii.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.