Reprezentantul pensiunii Zimbru din Vânători-Neamț, la al doilea dosar de corupție, tot pentru fraudă cu bani europeni

3
1264

Bogdan Andrei Ungureanu, fostul administrator al firmei Lilfarm SRL, care adiministrează pensiunea Zimbru, din Vânători-Neamț, a fost trimis în judecată pentru a doua oară în decurs de șase luni, pentru fapte de corupție. Partener de dosar este Viorel Zabavschi, aceeași persoană care a fost trimisă în judecată, în ianuarie, împreună cu Ungureanu, într-un dosar privind fapte de corupție. În ambele cazuri este vorba de fraude cu fonduri europene.

Ungureanu, la data faptei reprezentant al unei firme, va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Viorel Zabavschi, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii anticorupție acuză că, în perioada 2014 – 2016, în contextul execuției proiectului „Desființare anexe, construire pensiune turistică P+1E+M și reabilitare și extindere clădire existentă prin Program FEADR”, Ungureanu a pus la dispoziția beneficiarului mai multe documente false (procese verbale de recepție calitativă și contracte de prestări servicii), pe care, acesta din urmă, fără vinovăție, le-a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Neamț cu scopul obținerii pe nedrept a sprijinului financiar nerambursabil.
„Unul dintre documentele false depuse la O.J.F.I.R. a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel, care, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, a întocmit și semnat un proces verbal de inspecție în execuție în conținutul căruia a menționat în mod nereal că a efectuat o inspecție tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv.În baza înscrisurilor false, beneficiara proiectului a încasat pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 660.225 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Zabavschi Viorel”, se arată în comunicatul DNA. Bogdan Andrei Ungureanu este judecat, într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Neamț, pentru evaziune fiscală.

Prejudiciu de peste 130.000 de lei

În ianuarie, Ungureanu a trimis fost în judecată în alt dosar, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În judecată a fost trimis și Viorel Zabavschi, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.Societatea Lilfarm a fost acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.  Anchetatorii au constatat că, în perioada 2014 – 2015, inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei, în calitatea sa de reprezentant al Lilfarm SRL, a depus cu rea-credință la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (la O.J.F.I.R.) Neamț mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat “Construire minicentru SPA și teren de tenis în comuna Vânători-Neamț, jud Neamț”. Unul dintre documentele depuse la O.J.F.I.R. Neamt a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel care, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, a întocmit și semnat un proces verbal de inspecție în execuție în conținutul căruia a menționat în mod nereal că a efectuat o inspecție tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv. În baza înscrisurilor false, beneficiara S.C. Lilfarm S.R.L. a încasat pe nedrept suma de 133.481 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor aferente primei tranșe. Cum prejudiciul a fost recuperat, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în cauză. 

A sifonat fonduri nerambursabile de peste o jumătate de million de lei

Că nu este de glumit cu banii europeni o demonstrează un alt dosar, trimis recent în instanță de procurorii anticorupție. Gabriela Mihaela Liche va fi judecată pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, iar Service Vet SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Anchetatorii au constatat că Liche, în calitatea de reprezentant al Service Vet SRL, a depus cu rea-credință la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est  mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Construcția, amenajarea și dotarea unei pensiuni turistice montane în municipiul Piatra Neamț”.Pe baza falsurilor, SC Service Vet a încasat pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 503.981 de lei. În acest dosar, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 537.419 lei. 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Service Vet S.R.L. Toate cele trei dosare se judecă la Tribunalul Neamț.

D.MURARU

Citeste si:

Fondurile europene, greu de furat! Administratori de firme, funcționari și un primar, judecați pentru fapte de corupție

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Alina 6 iunie, 2019 at 14:25 Răspunde

    O situatie relativ asemanatoare a fost evitata la Primaria Dobreni, in vara anului 2018. Obiectul achizitiei de la Primaria Dobreni il reprezinta o masina de pompieri, necesara in situatii de urgenta la UAT Comuna Dobreni. Aproape de momentul finalizarii achizitiei sus mentionate, fostul consilier de achizitii a observat ca in lista cu mentiunile suplimentare de dotari solicitate si negociate initial cu firmele de consultanta implicate(de la Iasi si Cluj), existau diferente semnificative in ceea ce priveau dotarile masinii de pompieri. Mai precis, una s-a stabilit la Iasi, de catre primarul Cretu Vasilica si alta s-a oferit si mentionat in lista cu pricina, putin inainte de a se da ok-ul finalizarii achizitiei in SEAP. Daca acel consilier de achizitii nu ar fi fost vigilent, AFIR-ul ar fi facut plata pentru o masina de pompieri lipsita de dotarile prestabilite. Pentru primarita Cretu nu a contat faptul ca angajatul primariei a observat neconcordantele in documentul cu pricina. A gasit de cuviinta sa batjocoreasca consilierul de achizitii, pe motiv ca n-ar fi ajuns masina de pompieri in curtea Primariei Dobreni, atunci cind si-ar fi dorit ea. Respectarea legii pentru primarul Cretu Vasilica de la Primaria Dobreni(ALDE) este o mare necunoscuta. Tot ce conteaza este imaginea publica a ei in ochii localnicilor. Ca si in cazul achizitiilor smenuite de la Popa Valer, din anul 2017, primarita Cretu Vasilica ar fi calcat pe cadavre si in cazul masinii de pompieri. Oare cui ar fi imputat diferenta de bani, in cazul in care se finaliza achizitia si sosea in curtea Primariei Dobreni, masina de pompieri dotata necorespunzator? Este lesne de ghicit. Cu riscul de a fi jicnit, umilit si acuzat de intirzierea procedurilor, consilierul de achizitii nu a cedat presiunilor si ingerintelor nefiresti ale primaritei Cretu, in activitatea de achizitii, si pina nu s-au facut corectiile de rigoare, nu a confirmat in SEAP inchiderea procesului de achizitie. Acest comportament a fost manifestat de catre primarita, inca de la inceputul mandatului de primar. Drept pedeapsa pentru ca a indraznit sa o contrazica, primarita Cretu Vsilica l-a exclus de la atribuirea cotelor cuvenite in calitate de membru in echipa de lucru, asa cum este mentionata in documentele de achizitie.

    • Alina 7 iunie, 2019 at 08:11 Răspunde

      Asa este,Vlad. Si inca ce infractori! Cu legaturi de rudenie la DNA Bacau si DGA. Bisericoasa primarita de la Dobreni, ce confunda de vreo trei ani, institutia publica cu „batatura” personala, a pornit un adevarat razboi impotriva „supusilor” care i s-au impotrivit in a fi partasi la hotii si smenuri marca ALDE. O plingere inaintata catre DNA Bacau, in legatura cu presupuse fapte de coruptie, „diagnostic” antepronuntat de avocata Mancas Danuta, a deschis calea unui proces penal inregistrat la Judecatoria Piatra Neamt. Nr. dosarului cu pricina este 992/279/2019. De ce a intaintat Primaria Dobreni, prin reprezentant legal Cretu Vasilica, plingerea catre DNA Bacau? Pentru ca acolo a gasit „sprijin”, pentru ca acolo este angajata o ruda foarte apropiata a familiei Mancas Octavian si Danuta. El consilier juridic la Primaria Dobreni si ea, avocat al Primariei Dobreni, ambii oameni de casa ai primarului Cretu Vasilica. In plingerea formulata catre DNA Bacau, avocata Mancas Danuta descrie si incrimineaza presupusele fapte comise de fosti si actuali functionari din Primaria Dobreni, ca apartinind sferei penale, respectiv trafic de influenta si coruptie. Oare cele petrecute in vara anului 2017 la Primaria Dobreni, in legatura cu achizitiile de la Popa Valer si Jipa Viorel, comportamentul abuziv si ingerintele primarului Cretu Vasilica in activitatea de achizitii, chiar de la inceputul mandatului de primar, nu sint tot fapte similare cu cele invocate in plingerea formulata catre DNA Bacau? La termenul din 21 august 2019, din dosarul mai sus mentionat, vom afla daca este sau nu asa.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.