INCULPATUL ARSENE, FILAT! Cu cine se întâlnea în București, când se pregătea să-l „facă” pe Tărâță

7
2383

În vara anului 2017, Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fost primar al orașului Piatra Neamț, îl denunța pe Ionel Arsene la DNA, spunându-le procurorilor că i-a dat, în cursul anului 2013, actualului președinte al Consiliului Județean Neamț și președinte PSD Neamț, o sumă importantă de bani pentru a-i face probleme lui Culiță Tărâță, președinte de CJ Neamț (iunie 2012 – noiembrie 2014) la Agenția Națională de Integritate (ANI), dar și în presă, respectiv într-un cotidian central în care Tărâță urma să fie denigrat. Din spusele lui Pinalti, jurnalistul Dan Turturică, redactor șef la „România liberă” până în noiembrie 2015, ar fi jucat un rol deosebit de important, el fiind persoana care urma să facă legătura cu Horia Georgescu, președintele ANI de la acea vreme, dar să și publice articole denigratoare la adresa lui Tărâță. Pinalti le-a spus anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la Agenția Națională de Integritate (ANI), pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu. Tot Arsene ar fi avansat și costurile pentru ducerea la bun sfârșit a acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul ziaristului Dan Turturică, redactor șef la „România liberă” în acea perioadă, și a consilierei șefului ANI. În referatul procurorilor DNA se mai arată că Pinalti i-ar fi dat în plus 15.000 de euro lui Arsene, pentru ca acesta să-i înmâneze lui Turturică. În schimbul banilor, cel din urmă trebuia să publice în ziarul pe care îl conducea articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță.

Atacul are dovada că Arsene s-a întâlnit și cu Turturică, și cu Pinalti, în vara anului 2013

Din documentele procurorilor reiese că, în vara nului 2013, în restaurantul Chocolat din București, Ștefan i-a dat lui Arsene suma de 100.000 de euro pentru ca cel din urmă să-și exercite indirect influența asupra lui Horia Georgescu, președintele ANI, cu scopul de a-l declara incompatibil pe Tărâță. Tot în vara anului 2013, Pinalti i-ar fi dat lui Arsene, în timp ce se aflau la Hotelul Caro, suma de 15.000 de euro pentru a fi remiși redactorului șef al ziarului România liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre Tărâță.

Din materialele video în posesia cărora atacul.ro a intrat rezultă că, într-adevăr, Ionel Arsene s-a întâlnit, la București, atât cu Gheorghe Ștefan, dar și cu jurnalistul Turturică. Filajul, pentru că la cum a fost realizată filmarea este evident că a fost vorba de un filaj (nu știm dacă a autorităților sau a vreunei companii private), certifică întâlnirile lui Arsene, din iunie, în București. Într-o altă filmare, Arsene este surprins în timp ce discută cu Gabriel Muraru, prietenul lui Gheorghe Ștefan, fost director la Compania Națională a Sării. Într-un alt filmuleț îi vedem pe Ionel Arsene și pe Dan Turturică. Cei doi s-au întâlnit și au discutat chiar la intrarea restaurantului Il Mulino din București (foto), situat la nici un kilometru de sediul redacției cotidianului România liberă.

 

VIDEO ARSENE SI TURTURICA

ARSENE SI PINALTI

ARSENE SI PINALTI (I)

ARSENE SI GABRIEL MURARU

 

I-am contactat pe Dan Turturică și pe Ionel Arsene pentru a ne răspunde unor întrebări privind relația pe care o au, dar și pentru a explica, dacă își mai amintesc, ce au discutat în ușa restaurantului Il Mulino. Primul ne-a cerut să îi trimitem ceea ce dorim pe whatsapp și ne-am conformat. Nu am primit niciun răspuns și am revenit cu încă un telefon, însă nu ne-a mai răspuns. Arsene ne-a răspuns sec că nu vorbește cu noi.

Sunt filmările la dosar?

Modalitatea în care am intrat în posesia materialelor video nu ne-a permis să identificăm și sursa, așa că nu ne rămâne decât să întrebăm dacă aceste probe există la dosarul lui Arsene. Poate, și nu este deloc exclus, filmulețele au fost analizate și de către DNA. Că a fost sau nu așa, nu știm! Cu siguranță știm că în judecată a fost trimis numai Ionel Arsene pentru trafic de influență. Turturică, după izbucnirea scandalului, declara că nu are nicio calitate în dosar și că nu a primit niciun ban de la Arsene, dar nici de la alt politician în toată viața sa. Tot atunci, Ionel Arsene declara public că jurnalistul nu a avut nicio implicare.

Nu avem confirmarea că Turturică a fost audiat în această cauză, însă, dacă procurorii DNA nu au făcut-o, înseamnă că ceva este în neregulă. Și asta, pentru că nu poți să nu chemi la audieri o persoană despre care cineva a declarat că ar fi primit bani pentru a presta diverse infracțiuni de corupție. Din referatul DNA de propunere a arestării preventive reiese că procurorii au căutat să probeze săvârșirea faptei în special prin recunoașterea lui Arsene. Numai că acesta a fost extrem de precaut și nu a picat în plasa procurorilor. A fost foarte atent în timpul discuțiilor (înregistrate ambiental) pe care le-a avut pe marginea acestui subiect cu diverși martori în cauza.

De ce trebuia audiat Turturică?

În dosarul lui Arsene, procurorii ar fi trebuit să-l audieze și pe Turturică, dar și pe Horia Georgescu și consiliera acestuia. De exemplu, anchetatorii ar fi putut încerca să afle de ce primul articol denigrator la adresa lui Tărâță, publicat în „România liberă”, a coincis cu ziua în care Arsene a depus plângere la ANI împotriva lui Tărâță.

În arhiva electronică a cotidianului România liberă se găsesc mai multe articole despre Culiță Tărâță. Din luna martie 2006 și până în noiembrie 2014, când Culiță Tărâță a decedat, România liberă a publicat 21 de articole despre el. Cinci articole au fost publicate într-un interval de numai trei luni (11 iunie 2014 – 11 septembrie 2014), iar în toate investigațiile ziarului se face referire la afacerile necurate ale lui Culiță Tărâță, dar și la faptul că acesta s-ar afla în conflict de interese.

În ziua în care Arsene îl reclama pe Tărâță la ANI, „România liberă” publica articolul „Cum și-a ascuns Culiță Tărâță contractele dintre firmele sale și Consiliul Județean Neamț”. În articol se face referire și la un posibil conflict de interese în care s-ar afla Culiță Tărâță.

Numele lui Dan Turturică este menționat de mai multe ori în referatul procurorilor DNA, iar cel care face referire la el este Gheorghe Ștefan. Într-o discuție ambientală interceptată, Pinalti îi spune lui Panaite Vasile, fostul prefect de Neamț, că nu mai vrea banii de la ziarist pentru că acesta și-a făcut treaba, adică l-a făcut „varză” pe Tărâță în ziar.

Lupta pentru putere și bani i-a transformat în infractori și inculpați

Iunie 2012, alegeri locale: Culiță Tărâță (UNPR) candidează din partea alianței APEL, format din UNPR și PDL, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. Tot din partea APEL candidează pentru un nou mandat de primar la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (PDL). În campania electorală, cei doi politicieni participă la zeci de evenimente și susțin conferințe de presă, scopul fiind comun, respectiv Victoria APEL în alegeri.

După numărarea voturilor, Tărâță este ales de nemțeni președinte la Consiliul Județean, iar Gheorghe Ștefan prinde încă un mandat de primar. Numai că, în curând, cei doi politicieni, atât de apropiați în campania electorală, intră în conflict. Motivul: controlul banului, în special a fondurilor de peste 100 de milioane de euro, pe care compania județeană Apaserv urma să-i cheltuiască pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț. La acea vremea, compania era condusă de o echipă controlată de Gheorghe Ștefan, iar încercarea lui Tărâță de a-și impune oameni în fruntea societății județene s-a soldat cu un eșec. Relația dintre cei doi politicieni s-a degradat rapid, Gheorghe Ștefan ajungând să se alieze cu Ionel Arsene pentru a scăpa de Tărâță. Tot în acea perioadă, în spațiul public apărea o filmare în care Ionel Arsene, deputat și președinte PSD Neamț, apărea aproape dezbrăcat alături de o domnișoară. Era in aprilie 2014, când filmarea cu deputatul Arsene, încălțat cu șosete albe, a făcut furori pe internet. S-a spus atunci că în spatele acțiunii s-ar fi aflat Culiță Tărâță, lucru pe care nu l-a putut dovedi nimeni niciodată. În octombrie 2014, Gheorghe Ștefan intra în pușcărie, fiind arestat preventiv în dosarul „Microsoft”, iar o lună mai târziu, in noiembrie, Culiță Tărâță era răpus de boală. În ianuarie 2018, când DNA-ul îl retineau pe Arsene, iar judecătorii îl arestau preventiv, ieșea la iveală planul mârșav pe care Ionel Arsene îl pusese la punct împreună cu Gheorghe Ștefan, pentru a scăpa de Culiță Tărâță. Dosarul a fost întocmit ca urmare a denunțului depus în vara anului 2017 de Gheorghe Ștefan, care se afla la acea vreme în penitenciar. Infractorul Pinalti îl denunțase pe Arsene, pe motiv că acesta primise peste 100.000 de euro pentru a-l elimina din frunea CJ-ului pe Tărâță, iar planul nu a fost dus la bun sfârșit. Din spusele lui Pinalti, la mijloc ar fi fost vorba de 115.000 euro, din care ar fi primit înapoi de la Arsene 20.000 de euro. De fapt, motivul pentru care Pinalti l-a denunțat pe Arsene au fost banii, cel din urmă refuzând să-i returneze sumele primite pentru a-l rezolva pe Tărâță.

Daniel MURARU

Citeste si:

Arsene, șeful CJ Neamț, înfundat de Pinalti. Ținta celor doi a fost Culiță Tărâță

De ce a fost arestat Arsene: „Inculpatul a declanşat noi valenţe dăunătoare încrederii în sistemul politic”

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Președintele Consiliului Județean Neamț, trimis în judecată în afacerea „Școala Icușești”

(Surse) DNA îl va trimite în judecată pe Arsene într-un nou dosar. Trafic de influență la…termopane

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. mihnea1 23 mai, 2019 at 17:18 Răspunde

    Si se jura ca nu fura. Mai spune ceva, nea soseta. Asta este la fel ca transformarea judetului intr-un santier. Il doare fix in sosete de dragii nemteni, vrea doar comisioanele. O sa vedeti daca se va realiza ceva. Mai ales ca de luni, dupa ce dragnea va fi la inchisoare, li se va schimba destinul.
    MERGETI LA VOT, daca vreti sa scapam de hoti. Sa le punem sare pe rana si sa nu spuna ca statul paralel i-a bagat la inchisoare, ci si romanii i-au trimis acasa dupa ce vor obtine un scor foarte mic la alegeri. Totul tine de noi.

  2. maria ion 23 mai, 2019 at 20:49 Răspunde

    Lui „SOSETA”:
    Ce Trista ti tie figura
    Palida, pierduta
    Ca parca tu presimti ca vei cadea
    Pe crancena reduta!!( la BULAU!!)
    Si oameni rai, puternci in Negru imbracati
    Te vor lua deaodata cu mandat
    Printre Mascati!
    Ai fi putut in banca ta modesta( de bisnitar)
    Sa stai! dar nu ai vrut
    Credeai ca tot va fi ca la inceput( inainte 1989)
    Ce viata, ce bisnita si ce valuta !
    Acusi va veni Omul Negru sa va plimbe!!
    ( Vorba actorului DIACONU nu are rima!! )

  3. Nicolae 23 mai, 2019 at 20:56 Răspunde

    Iar se îngroapă o știre extrem de interesanta. (***)… Iar servește filmări pe sub mana.
    Dă bă tot ce ai.. Oricum au fost plătite de (***)…
    Da filmarea când omu nu are (***) :)))

  4. PeterJan 24 mai, 2019 at 06:28 Răspunde

    Asta NU este stire ASTA ESTE PROBA!!!Si vorba aia incetul cu incetul se face otetul!!!!Si putem sa ne adresam politicos !!! este vorba de 7 ani de acasa!!!

  5. Florin 24 mai, 2019 at 08:59 Răspunde

    Fiți serioși, domnilor! În România nu a furat nimeni nimic! Toți sunt curați ca lacrima. Lacrima aia a lui Băsescu când se smiorcăia cu ”dragă Stolo”.
    Suntem toți bine sănătoși, ceea ce le dorim și altora, oriunde s-ar afla.
    Ne vedem duminică 26 mai!
    Hai, pa!

  6. Vlad 24 mai, 2019 at 23:43 Răspunde

    Cind banii si puterea te fac sluga, ajungi ca cei din poza! Se cred mari si tari si cind colo sunt niste sclavi. Calea e una singura si sigura: drumul lui Culita! Sa vedem cite iau cu ei cind pleaca…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.