Dezastru în Bicaz. Firma de salubritate refuză să ridice gunoiul. Care-i motivul?

7
1109

Cetățenii din orașul Bicaz se confruntă, de câteva zile, cu o situație neplăcută cauzată de refuzul societății de salubritate de a ridica pubelele cu gunoi. Astfel, s-a ajuns ca pubelele să fie pline cu reziduuri, deșeurile dând pe dinafară. În cartierul Mărceni, cele zece containere metalice erau, acum o oră, pline până la refuz, gunoiul fiind depozitat pe asfalt. Imaginea dezolantă și mirosul pestilențial i-a scos din sărite pe cetățeni. 

„Niciodată nu a fost atât de mult gunoi. Pute îngrozitor, iar imaginea este de Apocalipsă. După sărbători au fost golite containerele, ceva s-a întâmplat după. Nu știm care este problema, însă cineva trebuie să se implice și să rezolve situația. Nu de alta, dar există riscul ca oamenii care locuiesc să în zonă să se îmbolnăvească”, ne-a declarat un bicăjean.

Contactat telefonic, Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, ne-a declarat că decizia de a nu mai ridica gunoiul a fost luată de firma de salubritate, Industry SRL Iași, din cauza datoriilor asociațiilor de proprietari pentru gunoiul ridicat, dar neplătit. La mijloc este vorba de 40.000 de lei. Acum o jumătate de oră, primarul Bicazului discuta cu reprezentanții societății de salubritate pentru a găsi o soluție pentru rezolvarea situației.

„ Chiar acum suntem într-o ședință cu reprezentanții firmei de salubritate, cu cei de la Eco Neamt. Ca urmare a faptului că s-au înregistrat datorii foarte mari ale asociațiilor de proprietari către firma de salubritate, pentru câteva zile s-a luat decizia de a sista ridicare deșeurilor. Acum discutăm și căutăm soluții pentru deblocarea situației. Datoriile sunt de aproximativ 40.000 de lei”, a declarat primarul orașului Bicaz.

Daniel MURARU

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. valisor 14 mai, 2019 at 13:24 Răspunde

    Așa-i și fix azi dimineață am aruncat din nou gunoi acolo, că-l recunosc că-i din Mărceni. Nu toată datoria e a mea, numai vreo douăzeci și opt, totuși gunoiul nu poate să rămână neridicat, că asta nu intră în obligații gen invitarea lui Salam la Ziua Satului. Eu cred că ăștia de la Salubritate și-au tras țeapă socotind greșit o aparentă oportunitate și anume că gunoiul ar putea fi încărcat în autocar și dus undeva în Teleorman. Ghinion, n-a fost să fie! Sau poate că așteaptă să crească movila până să blocheze căile spre secțiile de votate. Tot hazul de necaz, chiar și când nu prea ne vine, ar trebui să ne înverșuneze și mai mult
    SĂ MERGEM MASIV LA VOT! Șforța, Bicaz!

  2. Alina 14 mai, 2019 at 14:11 Răspunde

    Situatia prezentata in imagini, nu este una singulara. Decizia Primariei Bicaz de a prelua incasarea prestatiilor pentru colectarea si ridicarea gunoiului menajer aferent populatiei si nu numai, nu a fost tocmai inspirata. Pina nu demult, asociatiile de proprietari includeau in listele de plata, afisate lunar, si sumele datorate pentru prestatii de ridicare a gunoiului menajer, aferent localnicilor arondati. S-a dovedit a fi o metoda eficienta de colectare a obligatiilor, majoritatea oamenilor trecind periodic pe la sediile administratiilor de cartiere in vederea achitarii cheltuielilor lunare de intretinere. Intotdeauna au fost si exceptii de la regula, acolo unde poate nici cu gindul nu gindesti. Daca eliberarea unor documente de la Primarie, ar fi fost conditionata de achitarea tuturor taxelor si impozitelor, poate atunci neplatnicii ar deveni usor mai responsabili in legatura cu obligatiile pe care le au fata de cei care deservesc. Tomberoanele din fotografie sint amplasate chiar in apropierea Bibliotecii Orasenesti Bicaz, frecventata zilnic de un numar mare de cititori, elevi si adulti, periodic gazda a unor evenimente culturale. Datoriile acumulate la furnizorul iesean, nu sint de ieri, de azi. Cu siguranta, exista o corespondenta institutionala intre beneficiar si prestator, instiintari si avertismente. Probabil, conducerea Primariei Bicaz va gasi o solutie de moment, menita sa fluidizeze circuitul de colectare si ridicare a gunoiului menajer. Pe termen lung, Primaria Bicaz va trebui sa se gindeasca la o metoda legala si eficienta de colectare a sumelor datorate de cei care refuza nejustificat sa-si achite obligatiile. Din cauza indiferentei unora, sufera o intreaga comunitate.

  3. Daniela 15 mai, 2019 at 21:25 Răspunde

    Comisarul sef al GNM Comisariatul Judetean Neamt nu are competente nici directe nici indirecte, in ceea ce priveste solutionarea acestui incident, altfel destul de neplacut. Domnia sa poate dispune masuri de verificare si eventual sanctionare a unui prestator, doar in situatia cind Primaria Bicaz, prin reprezentanti legali si in calitate de beneficiar, sesiseaza nerespectarea termenilor contractuali de catre prestatator, si depune o plingere prealabila argumentata. In situatia de fata, parte din vinovatie apartine Serviciului Administrativ Gospodaresc al UAT Bicaz. In lipsa unui pachet de masuri eficiente de colectare a taxei de salubrizare si a unei mai bune colaborari cu Asociatiile de Proprietari, situatiile de acest fel vor deveni parte din peisajul, si asa destul de trist pe care-l vedem in Bicaz, cel putin noi localnicii. Absenta indelungata a locurilor de munca in zona Bicazului, reduce masiv interesul celor care ar dori sa se relocheze in orasul Bicaz si in imprejurimi. Incet si sigur, fara un gospodar interesat cu adevarat sa asculte glasurile oamenilor de acolo si dorintele lor, urbea de la poalele Ceahlaului va deveni istorie…. O istorie plina de promisiuni desarte si dezamagiri.

    • Alina 16 mai, 2019 at 23:37 Răspunde

      Nu este vina exclusiva a lui soseta. Si localnicii Bicazului au ales gresit edilul care sa le conduca destinele administrative. Se duc pe balurile organizate de echipa de consilieri a primarului, asculta pe la colturi de strada ce le spune consiliera Budaca Florica, respectiv promisiuni care mai de care lipsite de suport real. Nu odata am vazut inainte de alegeri, cum in miez de noapte se carau saci cu pomeni in cartierul Marceni pt a fi depozitati in garajul unei consiliere, pina a fi impartiti celor de pe listele PSD. Iata consecintele deciziilor bazate pe pomeni electorale. Stam cu mizeria imputita sub ferestre. Si inca nu au venit caldurile….Halal conducere la Primaria Bicaz.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.