Gheorghe Dumitreasa, în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri din Primăria Piatra Neamț”: „N-am votat, pentru că mi s-a părut că e în neregulă!”

1
994

 

Mâine, 14 mai, la Curtea de Apel Bacău va avea loc un nou termen, al optulea, în dosarul privind schimbul ilegal de terenuri dintre Primăria Piatra Neamț și omul de afaceri Mihai Apopii, faptă care, în opinia procurorilor DNA, a creat un prejudiciul de 1 milion de lei municipalității pietreane. Până în prezent, judecătorii i-au audiat pe inculpații Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, Vasile Vișan, fostul secretar al Primăriei Piatra Neamț, Vasile Zăpor, evaluator imobiliar, Alexandru Casapu, notar, și Mihai Apopii, om de afaceri, dar și pe martori. Dan Florea, fostul architect al primăriei, dar și foștii consilieri PSD Aurelia Simonică și Neculai Tanase au răspuns întrebărilor puse de către magistrați. Hotărârea privind aprobarea rapoartelor de evaluare, dar și schimbul de terenuri între primărie și Mihai Apopii, a fost votată, în ședința din 28 ianuarie 2010, de toți consilierii PDL, mai puțin de Ghiocel Tonco, care a lipsit de la ședință, cei doi consilieri PNL – Negelschi și Chirilă-și un consilier PSD – Corneliu Ptașnec. 

HCL 29 din 28-01-2010:

Singurii care au votat împotrivă au fost consilierii PSD Aurelia Simionică, Neculai Tănase și Gheorghe Dumitreasa (foto). Curios este că primii doi au fost audiați de magistrați, iar profesorul Dumitreasa nu. Contactat de atacul.ro, fostul consilier social democrat a declarat că nu a votat respectiva hotărâre pentru că i s-a părut ca este ceva necurat. 

„Nu m-a întrebat nimeni nimic despre asta, iar dacă mă vor chema la audieri o să le spun ce vă spun și dumneavoastră. Din câte îmi amintesc, nu am votat pentru că mi s-a părut că este în neregulă. M-a surprins foarte tare că diferența de valoare, pe care o datora municipalitatea în urma acestui schimb, urma să fie compensată cu alte suprafețe de teren ce urmau să fie identificate mai târziu. Așa îmi aduc aminte, că cei care au votat au fost de acord să se dea unde se va găsi loc lui Apopii pentru pământul dat… Și de asta nu am votat, pentru că nu era clar. Trebuia să fie clar, iei asta și asta, dai cutare. Nu am fost de acord să se identifice terenurile pe urmă. Trebuia făcută treaba la vedere. S-a luat asta și s-a dat mai tîrziu, habar n-am ce și cum….Cum adică o să-i dau? O să găsesc în loc (n.n. teren), dar ce și cum nu știu. Cine a votat, treaba lui!” a declarat Gheorghe Dumitreasa.

La termenul din 7 martie, fostul consilier Tănase a spus clar că nu a votat pentru că, din punctul său de vedere, acel schimb de terenuri a fost o escrocherie. De asemenea, Tănase și-a exprimat nemulțumirea că Gheorghe Ștefan, artizanul escrocheriei din punctul său de vedere, nu a fost inculpat în cauză. În dosarul ce a fost instrumentat de procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial al DNA, au cercetați și trimiși în judecată, în februarie 2018, pentru fapte de corupție (complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit)

CHITIC DRAGOȘ VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, în prezent primar al orașului; 
VIȘAN VASILE, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, 
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; 
BORDEI MARIN, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, județul Neamț;
ZĂPOR VASILE, expert evaluator; 
CASAPU ALEXANDRU, notar public; 
APOPII MIHAI, om de afaceri.

În urma cercetărilor efectuate, procurorii au stabilit că, în perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.

„Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității. Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț. Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor”, se arată în comunicatul DNA.

(Sursa foto: Youtube)

Daniel MURARU

Citeste si:

Declarație șoc în instanță în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”: „A fost o escrocherie!”

Mafia schimburilor de terenuri din Primăria Piatra Neamț. Tarlaua care l-a băgat pe Chitic în „malaxorul” DNA

Dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”, mai aproape de o sentință

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. FLORIN 29 mai, 2019 at 13:50 Răspunde

    Daca toate hotiile colosale din ultimii 15 ani din acest oras care s-au tradus prin paraginirea orasului si indatorarea lui pe generatii nu se finalizeaza macar cu condamnari drastice la inchisoare a personajelor de mai sus si a altor zeci de acoliti din consiliul local si administratia praf de coruptie atunci DNA Bacau trebuie desfiintat.

    Este inadmisibil ca la gradul de hotii la vedere de zeci de milioane de euro care au avut loc in acest oras sa nu fie nimeni condamnat pentru coruptie in ultimii 15 ani.

    Este clar ca acesta filiala a DNA din Bacau este ori corupta ori praf de incompetenta ambele motive trebuie sa duca la inchiderea ei si anchetarea procurorilor care lucreaza acolo.

    Daca acesti procurori nu sunt capabili sa probeze nici macar 1% din furaciunile din acest judet atunci cum se justifica sa platim acesti oameni?

    Daca justitia din aceasta tara va continua sa functioneze cu procurori corupti si incompetenti care nu sunt capabili sa faca niste anchete muncite atunci nu vom avea niciodata anticoruptie in aceasta tara.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.