De ce a pierdut primarul Chitic procesul cu publicația atacul.ro: JURNALISTUL A ACȚIONAT CU BUNĂ CREDINȚĂ

Home » Opinii » De ce a pierdut primarul Chitic procesul cu publicația atacul.ro: JURNALISTUL A ACȚIONAT CU BUNĂ CREDINȚĂ

By admin on aprilie 15, 2019. 7 Comments

 

Primarul orașului Piatra Neamț, Dragoș Victor Chitic, a pierdut în primă instanță procesul intentat publicației atacul.ro la Tribunalul Neamț, iar, recent, instanța de judecată a redactat și motivarea sentinței prin care a fost respinsă ca neîntemeiată acțiunea în răspundere civilă delictuală formulată de edil. Inculpatul din fruntea Primăriei Piatra Neamț, fost viceprimar mai mulți ani, inclusiv în perioada în care primaria era condusă de Gheorghe Ștefan, a solicitat și daune morale în valoare de 500.000 de lei. Primarul, care a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, fiind judecat într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacau, a mai cerut instanței de judecată ca subsemnatul să ceară scuze public, iar hotarârea ce va fi pronunțată de către instanța de judecată să fie publicată pe site-ul atacul.ro. De asemenea, reclamantul a mai cerut instanței să interzică publicației atacul.ro și subsemnatului să-i mai folosim numele în conținutul articolelor de presă, precum și plata cheltuielilor de judecată.

Cercetarea judecătorească a vizat absolut toate articolele indicate de către primarul Chitic în cererea de chemare în judecată, articole care, în opinia edilului, i-ar fi cauzat grave prejudicii de imagine.

Concluzia instanței a fost clară, și anume că: „interesul public al aspectelor aduse în discuție de pârâți (Daniel Muraru și atacul.ro) în articolele publicate, enumerate de reclamant (Dragoș Chitic), este de netăgăduit, având drept scop informarea cetățenilor cu privire la aspecte ce țin de gestionarea banilor publici și a bunurilor comunității locale”.

În cazul articolului „Spiritul de gașcă bântuie prin Primăria Piatra Neamț. Bunurile orașului, la cheremul unora”, publicat în data de 4.09/2018, și „Afacere cu iz. Să stai în imobilul Primăriei și să mai fii și plătit pentru asta”, publicat în data de 13.08.2018, instanța a constatat că afirmațiile făcute de către autorul lor s-au bazat pe informații culese din surse obiective.

 

De asemenea, în cazul altor două articole: „Magistrații au stricat concediile inculpaților din Dosarul Mafiei schimbului de terenuri” și ”Tarlaua care l-a băgat pe Chitic în malaxorul DNA”, instanța a constatat că au în vedere existența unui dosar penal pentru fapte de corupție, ajuns pe rolul instanței de judecată, în care Dragoș Chitic are calitatea de inculpat.

 

Instanța a mai stabilit că articolele „Tăcere suspectă a primarului inculpat Chitic în scandalul gunoaielor” și „Gafă! Primăria Piatra Neamț riscă să returneze milioane de euro. Primarul Chitic, bătaia de joc a reprtezentantului firmei Rossal” s-au bazat pe informații culese din surse obiective.

Conținutul altor două articole incriminate de primarul Chitic, „Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro. Unde s-au dus banii pe care trebuia să-i câștige Primăria Piatra Neamț” și „Ce are de ascuns primarul Chitic în afacerea Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro?” s-au bazat, apreciază instanța, „pe extrase din contractul de vânzare-cumpărare încheiat de Apopii Mihai, în calitate de vânzător al terenului, și nu conține afirmații denigratoare la adresa reclamantului.

În concluzie, instanța a apreciat că: „În toate aceste articole, autorul lor, pârâtul Muraru Daniel, a acoperit subiecte de interes public pentru cetățenii municipiului Piatra Neamț, demersurile de informare a publicului cu privire la aspectele relatate bucurându-se de protecția oferită de prevederile art.10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libetatea de exprimare. (…) Așa cum s-a arătat în fiecare articol de presă, afirmațiile pârâtului Muraru Daniel s-au bazat pe informații culese din surse obiective, având o bază factuală suficient de precisă și fiabilă care să fie proporțională cu natura și forța afirmațiilor, ceea ce demonstrează că pârâtul a acționat cu bună credință ”.

În ceea ce privește cererea primarului ca publicația atacul.ro să nu-i mai menționeze numele în articolele de presă, instanța a apreciat că „o astfel de solicitare ar echivala cu impunerea unei cenzuri inadmisibile într-o societate democratică, reprezentând o veritabilă ingerință în dreptul consacrat de art. 10 din CEDO, drept care nu le poate fi negat pârâților”.

Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă, primarul Chitic având posibilitatea să facă apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

În plângerea înaintată instanței de judecată, Dragoș Chitic și-a motivat acțiunea prin aceea că, începând din luna februarie 2018 și până în momentul depunerii plângerii (octombrie 2018), publicația atacul.ro a prezentat mai multe articole prin care s-au făcut afirmații mincinoase care i-ar fi creat un grav prejudiciu de imagine, precum și o gravă atingere a demnității umane și a prezumției de nevinovație.

Daniel MURARU

Articolele invocate în instanță de către primarul Chitic:

– „Spiritul de gașcă bântuie prin Primăria Piatra Neamț. Bunurile orașului, la cheremul unora”;

Spiritul de gașcă bântuie prin Primăria Piatra Neamț. Bunurile orașului, la cheremul unora

– „Ce are de ascuns primarul Chitic în afacerea Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro”;

Ce are de ascuns primarul Chitic în afacerea „Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro”?

– „Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro. Unde s-au dus banii pe care trebuai sa-i câștige Primăria Piatra Neamț”;

Tun imobiliar de 3,8 milioane de euro. Unde s-au dus banii pe care trebuia să-i câștige Primăria Piatra Neamț

– „Afacere cu iz. Să stai în imobilul Primariei și să mai fii și plătit pentru asta”;

Afacere cu iz. Să stai în imobilul primăriei și să mai fii și plătit pentru asta

– „Tăcere suspectă a primarului inculpat Chitic în scandalul gunoaielor”;

Tăcere suspectă a primarului inculpat Chitic în scandalul gunoaielor

– „Gafă! Primăria Piatra Neamț riscă să returneze milioane de euro. Primarul Chitic, bătaia de joc a reprezentantului firmei Rossal”;

Gafă! Primăria Piatra Neamț riscă să returneze milioane de euro. Primarul Chitic, bătaia de joc a reprezentantului firmei Rossal

– „Magistrații au stricat concediile inculpaților din dosarul „Mafiei schimbului de terenuri”. Primarul Chitic, judecat pentru fapte de corupție;

Magistrații au stricat concediile inculpaților din dosarul „Mafiei schimbului de terenuri”. Primarul Chitic, judecat pentru fapte de corupție

– „Mafia schimburilor de terenuri din Primăria Piatra Neamț. Tarlaua care l-a bagat pe Chitic în „malaxorul DNA”

Mafia schimburilor de terenuri din Primăria Piatra Neamț. Tarlaua care l-a băgat pe Chitic în „malaxorul” DNA

 

 

Facebooktwitterlinkedin

7 Comentarii la De ce a pierdut primarul Chitic procesul cu publicația atacul.ro: JURNALISTUL A ACȚIONAT CU BUNĂ CREDINȚĂ

 1. AntiProşti   aprilie 15, 2019 at 7:49 pm

  Felicitări şi țineți-o tot aşa!

  Dacă jurnalismul se face documentat şi cu surse de bună credință, nimeni şi nimic nu te poate opri din exercitarea profesiei.

  Printre atâția mercenari din presa locală, aflați în solda unora sau altora, era nevoie ca de aer de un om ca dumneavoastră.
  Echidistant, intransigent, vertical.

  Bravo!

  Răspunde
 2. Ioan   aprilie 15, 2019 at 9:42 pm

  Felicitări și tineti-o tot așa!

  Răspunde
 3. Dreptate   aprilie 15, 2019 at 10:28 pm

  Felicitari dle Daniel Muraru…va admir, va citesc, va sustin (moral)…gata cu hotiile, cu shmenurile

  Răspunde
 4. Pitic   aprilie 15, 2019 at 11:28 pm

  Bravo, Dane! Inca o confirmare a faptului ca esti un adevarat profesionist! Chiticule, tie chiar nu ti-e rusine??? Nu – i lasa Dane!

  Răspunde
 5. Stefan   aprilie 15, 2019 at 11:35 pm

  E un act de normalitate. Justitia inca functioneaza, sa speram si de acum incolo!

  Răspunde
 6. valisor   aprilie 16, 2019 at 7:56 am

  Am sentimentul că foarte mulți dintre noi, moldovenii nemțeni, jubilăm în sinea noastră la o victorie pe care prin empatie ne-o însușim, cu atât mai mult cu cât vedem cum just e drept, chiar și la vremurile de restriște când Statul Paralel al Derbedeilor a sugrumat Justiția și totuși nu a ghiruit-o.
  Trebuie să avem încredere în aceste instituții!
  Motivarea judecătorului îmi apare ca cel mai pertinent și cu coloană inteligentă comentariu potrivit pentru orice articol din această publicație.
  În concluzie,
  HAI LA VOT!

  Răspunde
 7. mihnea1   aprilie 19, 2019 at 6:43 pm

  Cat de chitic a putut sa fie. Nu-i ajungeau banutii care-i curg lunar fara mare eforturi (nu ma refer la indemnizatie), vroia bani si de la un jurnalist? Chiticul de la Piatra si-a dovedit impotenta, in organizatia municipala nu este decat un (***) folosit cu abilitate de alti smecheri, pentru a asigura managementul primariei se bazeaza pe cel putin un viceprimar de la alt partid (sfatuitorul si partenerul de baza) si nu pe pnl-isti, in organizatia judeteana e desconsiderat complet, iar la nivel national trubadurul Ludovic il foloseste doar pentru pozitia de primar al unui municipiu resedinta de judet si nu pentru ca ar fi vreo capacitate (valabil pentru amandoi). In afara de aceste neajunsuri care-l caracterizeaza ca om si primar, este un tip lipsit complet de carisma. Dupa acest mandat obtinut cu sprijinul PSD si al unei parti din PNL nu va mai beneficia de o alta sansa. Iar in acest proces, avand in vedere hotararea, sigura atitudine inteligenta ar fi aceea de a iesi public si a-si cere scuze jurnalistului/publicatiei/cititorilor acesteia (care nu sunt putini). Dar nu cred ca e atat (***). El si asa are antecedente, cand la un pahar cu bere se lauda ca are la picioare presa iar tot el este cel care stabileste ierarhiile in mass media. Asta spune mult (***).
  HAI LA VOT! (sustin indemnul lui Valisor)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.