Tensiunile de la Spitalul Județean Neamț. Ce ar putea să ascundă amenințarea cu demisia a managerului Munteanu

2
971

 

De câteva zile, în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cea mai mare unitate medicală din județ, zguduită recent de un imens scandal de corupție, se vorbește despre intenția managerului Codrut Munteanu de a renunța la funcție. Astfel, săptămâna trecută a apărut informația că managerul și-a dat demisia, informație care a fost clarificată ulterior, în sensul că medicul Munteanu si-ar fi exprimat doar intenția. Ar fi renunțat după ce a avut o discuție cu președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, care i-ar fi promis, așa cum a făcut-o și la instalare, tot sprijinul său. Medicul Munteanu s-a plâns de lipsa fondurilor, dar și de faptul că cei doi reprezentanți ai DSP Vaslui, veniți în control la Spitalul Județean Neamț, ar fi dat dovadă de exces de zel, pentru că, vezi Doamne, ar fi urmărit să închidă spitalul. Însă, la ce s-a descoperit în urma controlului de la Spitalul Județean Neamț, într-adevăr, câteva secții meritau să fie închise, dar asta-i o altă discuție. Așadar, după ce a amenințat că-și dă demisia, managerul Munteanu a avut o discuție cu Arsene și s-a răzgândit. I s-au promis banii necesari pentru a pune în practică ceea ce promis că va face pentru Spitalul Județean Neamț în momentul în care a fost instalat în funcția de manager.

(foto: Ionel Arsene și Codruț Munteanu)

(Surse) Scandal pe controlul comisiilor de concurs

Gestul managerului Codruț Munteanu de a demisiona nu ar fi fost provocat numai de bugetul insuficient care îl împiedică să pună în aplicare planul de management cu care a câștigat concursul, ci și de neînțelegerile pe care le-a avut cu anumiți membri ai Consiliului de Administrație. Unul dintre ei, afirmă sursele noastre, ar fi demarat deja acțiunea „Să ne angajăm prietenii, cunoștințele și neamurile în spital!”, ceea ce a provocat, cum era de așteptat, tensiuni. Aceleași surse ne-au declarat că între managerul Codruț Munteanu și Veronica Vasiliu, directorul Direcției Management din Consiliul Județean Neamț, și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Neamț, ar fi avut loc mai multe discuții în contradictoriu pe tema constituirii comisiilor de examinare, în special în cazul concursurilor pentru șefii de secții. Este clar că, dacă se dorește, se pot face „cărțile” pentru anumiți candidați, iar una dintre condiții este aceea de a controla componența comisiilor de concurs. Se pare că aceste contre pe subiectul „comisii de concurs” au fost picătura care a umplut paharul, iar managerul Munteanu a hotărât să renunțe la funcție. Veronica Vasiliu l-a înlocuit, la finele lunii noiembrie 2018, pe Octavian Bărbuleț în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Mutarea nu ar fi fost posibilă fără acceptul lui Arsene, semn că acesta are încredere în Vasiliu, persoana care, în ultimii ani, a făcut selecțiile pentru componența consiliilor de administrație ale societăților aflate în subordinea Consiliului Județean Neamț. Veronica Vasiliu a lucrat, în anii 90, la Primăria Piatra Neamț, mai exact din 1992, când s-a angajat la Corpul de Control. În 1998, când Ion Rotaru se afla la al doilea mandat, Vasiliu a fost promovată în funcția de director economic. A părăsit primăria în 2005, la mai puțin de un an de la instalarea lui Pinalti în funcția de primar, după ce au apărut tot felul de discuții privind un contract cu o firmă din Brașov, un teren cumpărat de la primărie, printr-un interpus, pe Pietricica, și vândut ulterior cu vreo câteva zeci de mii de euro, dar și o excursie la Olimpiada de la Atena pe banii grecilor de la Diekat, care executau, cu fonduri europene, proiectul„Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de agrement pentru turism si comunitatea locala in municipiul Piatra Neamt”. În primăvara anului 2005, Veronica Vasiliu (foto) s-a angajat la Consiliul Județean Neamț, unde președinte era pesedistul Dan Vasile Constantin, actualul consilier pe probleme de sănătate al lui Ionel Arsene.

Din declarațiile de avere, aflăm că Veronica Vasiliu a ocupat, în CJ Neamț,  funcția de consilier din 2009 până în anul 2016, când a fost numită de Emilia Arcan, presedintele interimar al CJ Neamt, director executiv la Direcția Management. Soțul, Călin Vasiliu, lucrează tot la stat, din 2009 și până în prezent schimbând mai multe locuri de muncă. Din 2009 și până în 2015 a lucrat la SC Troleibuzul SA, unde, culmea, în declarațiile de avere ale soției, începând cu 2012, apare că a avut salariu confidențial, de parcă SC Troleibuzul nu este o companie a Consiliului Județean Neamț, ci vreun serviciu secret. A urmat Kober SRL pentru puțin timp, după care angajarea la Drupo SA, altă societate a Consiliului Județean Neamț. Acum, spun sursele noastre, Călin Vasiliu lucrează la Apaserv SA, adică o altă companie a Consiliului Județean Neamț, acea instituție unde soția sa este director executiv la Direcția Management. Revenind la conflictul de la spital, izbucnit ca urmare a dorinței unora de a controla comisiile de examinare, prin impunerea membrilor, la concursurile ce urmează să fie organizate, putem spune că avem de-a face cu o nouă lovitură dată imaginii celei mai mari instituții sanitare din județ, un loc în care se vorbește atât de des despre viață, moarte și … despre șpagă. Tocmai de aceea, protagoniștii fac tot ce le stă în putință pentru a ține ascuns acest scandal. Și este explicabil, pentru că, nu-i așa, cei care vor să controleze, prin numirea membrilor, comisiile de examinare, urmăresc ceva ce intră în sfera penalului. Poate autoritățile au urechi să audă. Despre aceste lucruri se vorbește acum, la puțin timp după arestarea medicilor ortopezi și într-o perioadă în care unitatea medicală este în centrul unor scandaluri imense privind cheltuirea unor sume de bani, semn că unii trăiesc cu impresia că sunt imuni în fața legii. Dosarul „Tomograful”, afacerea „Blocul Operator” sau „Pediatria” sunt doat câteva dintre jafurile care au prejudiciat bugetul spitalului cu sume considerabile, bani care ar fi putut fi folosiți pentru îmbunătățirea serviciilor medicale.

(Sursa foto: Facebook/Ionel Arsene)

Daniel MURARU

Citeste si:

Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

Mojicie. Lucrările la Blocul Operator, efectuate cu utilitățile plătite din banii asiguraților. Dezmăț cu fondurile pentru Sănătate

Firmele implicate în afacerea „Pediatria” și legăturile cu Tel Drum și vărul generalului SRI (r) Coldea

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 9 aprilie, 2019 at 15:36 Răspunde

    Vrei ca derbedeii să nu mai fie văzuți decât în capturi de pe situri XXX cu pornstareți libidinoși? MERGI LA VOT, fratele meu la fel de ignorant ca eu!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.