Resursele minerale ale României, pe mâinile unui infractor condamnat pentru corupție. Acum, Ursărescu este judecat pentru trafic de influență

3
568

Dorinel Ursărescu (foto) este un personaj bine cunoscut la nivelul județului Neamț pe care l-a reprezentat în calitate de deputat PNL/ALDE în Parlamentul României și care, ani la rând, a condus Partidul Național Liberal, filiala Neamț. În februarie 2018, Ursărescu, condamnat definitiv pentru fapte de corupție și cu un proces pe rol tot pentru fapte de corupție, a fost numit consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, funcție din care controlează, în calitatea sa de membru ALDE și apropiat al lui Chițoiu, activitatea ANRM-ului. Informațiile noastre indică faptul că în ultimele luni, Ursărescu și-a consolidat poziția în ANRM, fiind unul dintre personajele fără de care nu se ia nicio decizie în ceea ce privește resursele minerale ale României. Agenția este una de interes strategic, motiv pentru care Serviciul Român de Informații (SRI), care are birouri în sediul ANRM, supraveghează sau ar trebui să supravegheze ceea ce se întâmplă aici. Informațiile din interiorul agenției, ce este subordonată Secretariatului General al Guvernului (SGG), arată, însă, că numai la adăpost nu sunt puse resursele minerale ale României, aflate sub presiunea unor grupuri de interese. În acest peisaj, care ar trebui să dea frisoane serviciilor, a apărut informația conform căreia Dorinel Ursărescu ar fi o persoană foarte importantă în institutie, care ar avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește deciziile ce se iau la vârful Agenției. Așa se explică desele apariții în presă ale lui Dorinel Ursărescu care prezintă oficial poziția ANRM în probleme legate de gestionarea resurselor minerale ale țării.

(Sursa foto: psnews.ro)

Numai că Dorinel Ursărescu este o persoană controversată care are o condamnare pentru fapte de corupție, plus un dosar în care este judecat tot pentru fapte de corupție.

În ultimul dosar, aflat pe rolul Tribunalului Bacău, Ursărescu a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de cumpărare de influență, în decembrie 2017, alături de oamenii de afaceri Mihai Banu și Ion Rotaru. Procurorii anticorupție acuză că, în perioada iulie 2010 – noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins și primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăți comerciale, de la ceilalți doi inculpați, suma totală de 1.264.000 lei (824.000 lei de la Ursărescu Dorinel și 440.000 lei de la Rotaru Ion). Banii au fost pretinși și primiți pentru ca inculpatul Banu Mihai să-și exercite influența asupra reprezentanților unei societăți comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienești, comuna Doljești, județul Neamț, firmelor administrate de inculpații Ursărescu Dorinel și Rotaru Ion. De asemenea, inculpatul Banu Mihai a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor să fie achitate prin bilete la ordin, a căror valoare a fost încasată, în cele din urmă, de către inculpatul Banu Mihai. Pentru a exista o justificare legală a circuitului banilor, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, între cele două societăți subcontractoare și firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii fictive.

La termenul de judecată din 7 martie, magistrații au fixat o nouă întâlnire pentru data de 18 aprilie, când vor fi audiați martorii. Dacă în acest dosar lucrurile nu sunt clarificate, în altul, în care Dorinel Ursărescu a fost acuzat de procurori că a favorizat o grupare evazionistă, instanța s-a pronunțat defintiv în iunie 2017. Ursărescu, care la data comiterii faptelor era deputat și președinte al Partidului Național Liberal, filiala Neamț, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial. Ursărescu acceptase, în calitatea sa de șef de partid politic, să ajute  la numirea în funcțiile de director de la Vama Bacău și Vama Neamț oameni agreați de gruparea evazionistă. Pentru acest serviciu, Ursărescu urma să primească 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută. Vorbim de produse petroliere (motorină) aduse din Bulgaria (achiziție intracomunitară), scutite de plata TVA, colectându-se astfel TVA-ul aferent livrărilor. Prejudiciul creat bugetului de stat de gruparea evazionistă sprijinită de Dorinel Ursărescu a fost de 1.033.495 euro.

În iunie 2017, completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul lui Ursărescu, așa că acesta a rămas cu condamnarea, din mai 2016, dată de completul de 3 judecători, de un an de închisoare cu suspendare. După opt luni de la decizia completului de 5 judecatori, deși instanța supremă îl pedepsise pentru fapte de corupție, cu prejudiciu de peste un million de euro cauzat bugetului de stat, Ursărescu era numit, in februarie 2018, consilier personal la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Adică un infractor numit într-o poziție importantă intr-o instituție cheie a statului român.

Daniel MURARU

Citeste si:

ALDE Neamț: Dorinel Ursărescu nu este membru al ALDE

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Infractor ma vrea mamica 18 martie, 2019 at 21:37 Răspunde

    Atitea imi vin la gura, dar ma abtin! Infractor dovedit are smecheria in singe! Aaa, si voi vreti autostrazi? Drumuri bune? O viata decenta? Spitale????De unde? Uite pe mina cui au ajuns bogatiile tarii!!!! Sa va multumiti cu ce aveti, ca oricum nu mai vedeti nimic! Haidi, pa!!!

  2. valisor 19 martie, 2019 at 09:05 Răspunde

    Daaa, am citit și e ok, adică fix omul potrivit la locul nimerit. La mintea pe care cap avem și dânsa nu ne mai trebuiește, numai așa cucuie se potrivesc. Nu neapărat cu furci și topoare, se poate și de catifea, dar HAI LA VOT!, indiferent cu cine, cine e tâmpit poate și cu PSD, numai HAI!

  3. mihnea1 19 martie, 2019 at 22:12 Răspunde

    Asa este, trebuie sa iesim la vot in numar foarte mare si sa votam orice in afara de PSD, daca vrem sa scapam de acesti penali care capuseaza institutiile. A devenit o conditie aproape obligatorie ca indivizii care decid in institutii sa aiba dosare penale pentru a putea fi santajati. Asta e resursa intelectuala pe care inculpatul judetului o promoveaza: Andrusca, Ursarescu, Bulai etc.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.