Declarație șoc în instanță în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”: „A fost o escrocherie!”

Home » Administratie/Politica » Declarație șoc în instanță în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”: „A fost o escrocherie!”

By admin on martie 13, 2019. 2 Comments

Ajuns la al șaselea termen de judecată, procesul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”, în care primarul Dragoș Chitic are calitatea de inculpat, a continuat cu audierea martorilor. La termenul din 7 martie, instanța Curții de Apel Bacău i-a audiat pe Neculai Tănase, fost consilier local din partea PSD, în mandatul 2008-2012, care a votat împotriva schimbului de terenuri. Tănase nu a fost singurul care a votat astfel, aceeași atitudine având-o toți consilierii PSD din mandatul respectiv. Dacă la termenul trecut, unul dintre foștii consilieri social democrați audiați, care a fost apropiat de gașca lui Gheorghe Ștefan, a declarat în fața instanței că votul negativ pentru proiectul respectiv a avut la bază o motivație politică, la ultimul termen Neculai Tănase, pesedist și el, a declarat cu totul altceva. Conform surselor care s-au aflat în sala de judecată, fostul consilier local Tănase a declarat că a votat împotriva proiectului pentru că, din punctul său de vedere, acel schimb de terenuri „Era o escrocherie” care, așa cum spun procurorii DNA, a prejudiciat municipalitatea pietreană. Tănase a îndreptat tunurile și împotriva lui Gheorghe Ștefan care, în opinia lui, a fost unul dintre artizanii escrocheriei fără a fi inculpat în dosar. Tot la termenul din 7 martie a fost audiat și Dan Florea, fostul arhitect al orașului. Vizibil emoționat, Florea a declarat instanței că nu-și mai amintește ce s-a întâmplat atunci, pentru că a trecut mult timp. Numai că procurorul de ședință i-a atras atenția că nu cu mult timp în urmă a declarat la DNA, printre altele, cum a fost chemat în biroul lui Gheorghe Ștefan, unde se mai afla și fostul secretar Vasile Vișan, și au discutat despre cum urma să se procedeze cu schimbul ilicit de terenuri. Cum mărturia mincinoasă este infracțiune și se pedepsește ca atare, Dan Florea și-a schimbat atitudinea. De altfel, nu ar fi fost rău ca fostul arhitect să fie întrebat și despre alte nenorociri comise în perioada „domniei lui Pinalti”, ca să nu mai spunem de alte lucruri care au urâțit fața orașului, dar și despre autorizații de construire emise în mod suspect. De asemenea, n-ar fi rău ca instanța să audieze toți consilierii locali din acea perioadă. Ar fi mai mult decât interesant să auzim ce au de spus și alți consilieri locali de la PDL, dar și, de exemplu, Gheorghe Dumitreasa de la PSD, despre această afacere.

În dosarul aflat pe rolul Curții de Apel Bacău sunt judecați pentru fapte de corupție primarul Dragoș Chitic, Vasile Vișan, fostul secretar al Primăriei Piatra Neamț, Vasile Zăpor, evaluator imobiliar, Alexandru Casapu, notar, și Mihai Apopii, om de afaceri. Toți sunt acuzați că, prin acțiuni ilegale, au prejudiciat Primăria Piatra Neamț cu suma de 1.089.170 lei ca urmare a unui schimb de terenuri între primărie și omul de afaceri Apopii. Afacerea a fost una în urma căreia patrimoniul orașului a fost jefuit efectiv. Evaluatorul Zăpor, afirmă anchetatorii, a supraevaluat terenurile omului de afaceri Apopii și a subevaluat terenurile primăriei care urmau să fie oferite la schimb. Planul a fost pus în executare în anul 2010, când Dragoș Chitic era viceprimar și mâna dreaptă a fostului primar Gheorghe Ștefan. Primăria Piatra Neamț s-a constituit parte civilă în proces, iar pe bunurile inculpaților anchetatorii au instituit sechestru asigurator.

Comunicatul DNA din data de 1 februarie 2018:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
CHITIC DRAGOȘ VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, în prezent primar al aceluiași oraș, 
VIȘAN VASILE, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, 
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
BORDEI MARIN, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, 
ZĂPOR VASILE, expert evaluator, 
CASAPU ALEXANDRU, notar public, 
APOPII MIHAI, om de afaceri, 
fiecare sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:  În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei. Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era, din punct de vedere economic, defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității. Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.  Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț. Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie, totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului.  În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor. Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Următorul termen al procesului a fost fixat pe 9 aprilie, când, cel mai probabil, va fi luată o decizie față de proba solicitată cu privire la efectuarea expertizei imobiliare de evaluare a terenurilor.

Daniel MURARU

Citeste si:

Procesul de corupție în care este judecat primarul Chitic a început cu o amânare. Următorul termen, peste 67 de zile

Facebooktwitterlinkedin

2 Comentarii la Declarație șoc în instanță în dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri”: „A fost o escrocherie!”

 1. milea   martie 13, 2019 at 6:56 pm

  Acest individ APOPEI – (***) se plimba într-un Lexus prin oraș și sfidează toate regulile bunului simt nu ale circulatie !

  Răspunde
 2. FLORIN   martie 14, 2019 at 7:30 am

  Si copii de 3 ani din P.Neamt stiu ca persoanele enumerate mai sus,Pinalti,Chitic,Apopei,Mestecaneanu,Visan sunt niste infractori care au devalizat orasul dupa bunul plac in ultimii 18 ani.

  Toate institutiile statului platite cu bani grei fie ca vorbim de SRI.PARCHET,IPJ,DIICOT,DNA au fost slugile acestor infractori si instrumentele de protectie cu ajutorul carora au furat zeci de milioane de euro si au pus pe butuci acest oras pe generatii.

  Nu numai acesti infractori trebuie sa plateasca ci si nenorocitii din institutiile mai sus enumerate care se lafaie cu pensii speciale de sute de milioane pe luna in conditiile in care toata viata lor nu au fost decit niste corupti, lasi si incompetenti care au patronat toate aceste hotii colosale.

  Toti acesti nenorociti platiti de noi care nu au facut nimic toata viata lor profesionala decit sa protejeze retelele acestor mafioti au primit spaga pensii si salarii speciale de la hotii din parlament pe care nu i-au bagat in puscarie.

  REVOLTATOR

  Acesti nenorociti sunt cei mai vinovati de starea acestei tari.Ei ar trebui sa raspunda primii.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.