NERUȘINARE! Aparatură de sute de mii de lei depozitată lângă pubelele de gunoi din curtea spitalului

4
484

 

Milioane de euro a investit Consiliului Județean Neamț și Ministerul Sănătății pentru ca Spitalul Județean Neamț să aibă un bloc operator modern, care ar fi trebuit sa funcționeze deja la etajul II al clădirii Nefromed din curtea spitalului. Cheltuială degeaba, pentru că blocul operator nu funcționează și este puțin probabil ca va fi operațional în viitorul apropiat. Ideea nu a fost deloc rea, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț având nevoie de o astfel de investiție. Numai că, pe parcursul derulării lucrărilor, proiectul nu a mai fost finalizat, deși, spun oficialii, nu ar fi fost nicio problemă legată de finanțare. În schimb, au fost alte probleme, de altă natură, probleme ce au fost identificate de autorități ale statului. Nu știm dacă afacerea „Blocul operator” face sau nu obiectul unei anchete penale, însă este mai mult decât evident că au obligația de a lămuri motivul care a stat la baza nefinalizarii investitiei, dar și cum a fost cheltuită o mare parte din suma alocată. Există date certe care indică jaful din banul public în această afacere: aparatură medicală achiziționată la prețuri supraevaluate, lucrări neexecutate și plătite. Atacul.ro o să prezinte, în serial, tot ceea ce s-a constatat în urma verificării modului în care s-a derulat acest proiect care are o valoare de peste 26 de milioane de lei, TVA inclus. Din această sumă au fost decontate lucrări și aparatură medicală de peste 17,5 milioane de lei. Cum s-au cheltuit acești bani? Într-o totală bătaie de joc, dacă e să ne raportăm la constatările unor anchete.  

Aparatură depozitată sub cerul liber, lângă…pubelele de gunoi

Cât de mare a fost gradul de nepăsare al unora ne arată un episod din derularea acestui contract de peste 26 de milioane de lei. Vorbim de aparatură în valoare de sute de mii de lei care, fără niciun fel de temere, a fost depozitată ani la rând sub cerul liber, lângă pubelele de gunoi din curtea spitalului.

În vara anului 2014, o echipă de control de la Camera de Conturi Neamț a descins la Spitalul Județean Neamț și a verificat, printre altele, contractul „Blocul operator”. Așa s-a descoperit că pentru blocul operator aseptic au fost procurate, la sfârșitul anului 2013, echipamente pentru stații de climatizare, valoarea acestora fiind de peste 1 milion de lei. O parte din aparatură, respectiv centralele pentru tratarea aerului, fuseseră lăsate în siguranță, în custodie la Rifil. În schimb, auditorii au constatat că cinci chillere (n.n. instalații de climatizare, care folosesc agent frigorific ecologic, destinate răcirii spațiilor de tip comercial sau industrial, oferind eficiență termică) erau depozitate într-un loc insalubru, lângă pubelele de gunoi. Conducerii spitalului de la acea vreme i s-a atras atenția și i s-a pus în vedere să ia măsuri în vederea depozitării într-un loc adecvat a aparaturii pentru achiziționarea căreia se cheltuise aproximativ 300.000 de lei.

Aparatura s-a stricat afară, nefolosită

În vara anului 2017, la trei ani și jumătate de la achiziționarea celor cinci chillere și depozitarea lor aiurea în curtea spitalului, la unitatea spitalicească revine în control o altă echipă de la Camera de Conturi Neamț. Surpriza avea să fie pe măsură, auditorii constatând că aparatura era depozitată în același loc, lângă pubelele de gunoi. Asta în condițiile în care la controlul precedent a fost atrasă atenția cu privire la locul ales total nepotrivit pentru depozitarea aparaturii de sute de mii de lei. Chillerele, marca CHA, depozitate în curtea spitalului, într-un loc insalubru, fără să fie protejate împotriva intemperiilor, au costat 290.841 de lei. La controlul din vara anului 2017 s-a constatat că echipamentele erau deja degradate, după ce au fost depozitate mai bine de 3 ani sub cerul liber. Aparatele erau ieșite din termenul de garanție, iar beneficiarul nu probase dacă funcționeză sau nu. Nu a făcut treaba asta nici în perioada de garanție, nici după. Concluzia a fost clară, și anume că există serioase semne de întrebare dacă aparatura mai putea putea fi utilizată. Prejudiciul calculat de Curtea de Conturi a fost de aproape o jumătate de milion de lei, la valoarea aparaturii, de 290.000 lei, fiind calculate și majorări de întârziere în valoare de 210.000 lei. Cele cinci chillere nu se mai află acum în curtea spitalului, aparatura fiind transportată în altă parte, după controlul din vara anului 2017. Datele noastre indică faptul că cele cinci chillere ar fi fost depozitate în clădirea Nefromed, unde, la etajul al doilea, ar fi trebuit să funcționeze deja blocul operator.

Contractul ”Amenajare bloc operator etaj 2, Centrul Medical – Nefromed Dialysis Centers și construire pasarelă de legătură cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț” a fost încheiat în aprilie 2013, de asocierea formată din Medicare Technics SA București (lider), Aqua Parc SRL, Edas Exim SRL, Karl Storz Endoscopia România  SRL, Dacorum Grup SRL și Bodo Invest SRL. Contractul, care a fost administrat de către Spitalul Județean Neamț, a avut o valoare de peste 26 de milioane de lei, cu TVA, din care 194.000 de lei au fost alocați pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, 8,6 milioane de lei – lucrări de construcții montaj și 12,6 milioane de lei pentru echipamente medicale. Lucările au fost sistate la începutul anului 2016, termenul de valabilitate al contractului expirând în luna aprilie 2016, fără ca beneficiarul lucrării, Spitalul Județean, să mai fie de acord cu prelungirea perioadei de execuție. O comisie constituită la nivelul Consiliului Județean Neamț și Spitalului Județean, a fost numită pentru a analiza stadiul fizic al lucrărilor executate, pentru a verifica achizițiiler de aparatură medicală etc. Din motive necunoscute, membrii comisiei nu au făcut un inventar serios al lucrărilor. Fie așa li s-a cerut, fie nu s-au priceput, fie nu au vrut să-și bată capul. Că doar nu era vorba de banii lor.

Daniel MURARU

Citeste si:

Hoție de milioane la Spitalul Județean Neamț. Afacerea „Blocul operator”

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Maria Sfetcu 8 martie, 2019 at 16:49 Răspunde

    Am să mă repet și spun, nu sunt avocatul medicilor reținuți, dar cum se face la naiba că aceste organe ce au prescurtări niște litere întorc capul de la această problemă? Oare nu ar putea fi încadrată fapta managerilor și a constructorilor la atentat la viața pacienților? Dacă în trei ani și două controale ale Curții de conturi nu se întâmplă nimic, somez pe această cale pe onorabilul domn președinte care ne este la județeana de partid să mai stea puțin pe acasă și să se ocupe de treburile din parohie, nu să umble cu șulfărisme pe la capitală!
    Trag concluzia că pe politic nici capul nu-l doare de prostime!
    O zi frumoasă tuturor doamnelor!!!!

  2. Ivan Turbinică 8 martie, 2019 at 23:24 Răspunde

    Hai că încep să mă enervez cu totul! Revin la comentarii după ani de zile.
    Vă rog frumos ca în cronologia afacerii să fie precizați, în paralel, pe etapă de jaf și crimă împotriva sănătății publice, cine erau directorii de spital și președinții de Consiliu județean.
    Dacă se poate, dacă nu deranjează, cine erau șefi la SRI și DGIPI Neamț? Sunt convins că înțelegeți sensul, conținutul și anexele nerostite ale întrebării.

  3. Păcală 11 martie, 2019 at 13:12 Răspunde

    Ivan Turbincă poate scrie cu minuta lui cine erau aia de au permis jaful și chiar si-au băgat „vastul”! Ma duce gîndul la Tarita, dar Turbincă știe mai bine, Nu-i asa?

  4. mihnea1 12 martie, 2019 at 16:54 Răspunde

    Ilustrul manager psd-ist a aflat din articol ca exista aceasta aparatura. O va muta intr-un alt spatiu pentru a nu mai fi vazuta. Dar daca tot si-a adus un mare jurist de partid, sa-l puna sa impute paguba vinovatilor. Asta daca nu vrea sa-l urmeze pe taica-su.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.