Primarul de Ruginoasa, condamnat pentru infracțiuni silvice

1
511

Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa, a pierdut bătălia în instanță în dosarul în care a fost judecat pentru participaţie improprie la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori și participaţie improprie la infracţiunea de furt de arbori. Ieri, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv pe Chirilă la un an de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracțiunilor amintite mai sus. Totodată, magistrații au fixat un termen de încercare de 3 ani. Inculpatului i-a fost aplicată și pedeapsa accesorie a interzicerii exercițiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin 1,teza II și lit b. Cod Penal, adică dreptul de a alege sau de a fi ales, însă, pe durata de 3 ani a termenului de încercare, instanța a suspendat și executarea pedepsei accesorii. Acest aspect, afirmă juriștii cu care am discutat, îl va menține în continuare în funcția de primar pe Nicu Chirilă.  În cazul în care magistrații nu ar fi făcut această mențiune, privind suspendarea  pedepsei accesorii, s-ar fi putut aplica prevederile Deciziei Curții Constituționale în care se precizează că și aleșii locali condamnați la pedepse cu suspendare își pierd mandatele. Oricum, o decizie definitivă în ceea ce privește soarta primarului Chirilă va fi luată de către Prefectura Neamț, probabil după emiterea motivării deciziei de către instanța de judecată. Cert este că dacă în perioada de probă, de 3 ani, primarul Chirilă va mai comite o infracțiune, situația se va complica rău în ceea ce-l privește.

Faptele pentru care a fost condamnat primarul comunei Ruginoasa s-au petrecut în anul 2010, când a dispus  tăierea mai multor copaci (peste 1.700 de salcâmi) din liziera de protecţie din zona Cornul Pojarului, fără a avea aprobarea Consiliului Local. Lemnele tăiate au fost transportate la locuințele unor săteni, la școala din sat, dar și la primărie şi la şcoală. Primarul s-a apărat și le-a spus anchetatorilor că a acționat legal și că salcîmii au fost tăiați dintr-o zonă în care era voie să fie făcute operaţiunile de curăţare a lizierei. Tot în acea perioadă, Garda Forestieră a efectuat o inspecţie în zona în care se află perdelele forestiere de protecţie („Cornul Pojarului”), aparţinând comunei Ruginoasa. În urma controlului au fost găsite peste 500 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal (volum de 55,377 metri cubi şi o valoare de 8.196,384 lei). Constatările au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. În primă fază, procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale, însă soluția a fost atacată de un sătean nemulțumit. Astfel, dosarul a fost redeschis după ce soluția procurorului de caz a fost infirmată de către prim-procurorul Parchetului Roman, soluție confirmată și de către instanță. În aprilie 2017, Nicu Chirilă a fost trimis în judecată pentru infracțiuni silvice, iar în iunie 2018 Judecătoria Roman l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Decizia a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Bacău, care s-a pronunțat ieri, condamnându-l pe primarul Chirilă la un an de închisoare cu suspendare.

(Sursa foto: Facebook/Nicu Chirila)

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. mihnea1 6 martie, 2019 at 18:16 Răspunde

    Isi mai aroga si calitatea de jurist. Daca era vreunul eminent, nu ajungea in situatia asta. Sa-i traiasca prietenul soseta.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.