Flagrant ratat de luare de mită la Ortopedie. I-a fost milă să-l denunțe pe medicul care i-a cerut șpagă să-i opereze tatăl

2
542

 

 

Un nemțean a ajuns în urmă cu câteva zile la Spitalul Județean Neamț, după ce a suferit o fractură la picior, fiind victima unui accident pe gheață. Bărbatul a fost internat în Secția Ortopedie, devenind, așa cum se practică, pacientul medicului de gardă. Facem precizarea de la bun început că nu o să dezvăluim numele medicului, deoarece ancheta inițiată de către autorități nu a dus la niciun rezultat. O să relatăm doar modul în care medicul s-a comportat cu rudele pacientului, șpaga pe care i-a cerut-o și cum au procedat cei care au fost puși în această situație deloc plăcută. După ce a analizat fractura suferită de către pacient, medicul ortoped le-a comunicat rudelor că trebuie să-l opereze, însă pentru aceasta are nevoie de dispozitive ortopedice (tije/șuruburi/șuruburi), dar și de o „atenție” de vreo 2.000 de lei, pentru el și pentru echipă. Pentru dispozitivele ortopedice, medicul le-a solicitat aparținătorilor suma de 3.000 de lei pentru a le cumpăra de la furnizor. 

Însă, dispozitivele ortopedice trebuie să fie asigurate de către unitatea medicală. În cazul în care spitalul nu are banii necesari, aparținătorilor li se pune în vedere că trebuie cumparate cele necesare (tije/șuruburi/plăcuțe). Pe un bilet, medicul scrie clar de ce dispozitive are nevoie, iar rudele pacientului dau comandă la o firmă de profil. De regulă, dispozitivele ajung repede, prin firmele de curierat. Cel care le plătește este aparținătorul, căruia i se înmânează și chitanța care atestă suma pe care a achitat-o. Pe baza chitanței, pacientul poate solicita, ulterior, Casei Județeană de Sănătate, să îi deconteze contravaloarea dispozitiviului. Aceasta este practica cea mai des întâlnită. În niciun caz ortopedul nu ia bani de la aparținător pentru a cumpăra el dispozitivele medicale necesare. Sau, dacă face acest lucru, trebuie, în mod obligatoriu, să înmâneze chitanța pacientului/aparținătorilor, pentru ca aceștia să deconteze cheltuiala la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Deci, în cazul pacientului internat cu fractură de picior, medicul a cerut rudelor acestuia suma de 5.000 de lei, din care 3.000 de lei pentru dispozitive și 2.000 de lei – șpaga pentru el și echipă. Suma fiind destul de mare pentru ei, apropiații pacientului au încercat să împrumute bani de la cunoscuți. Și uite asa, vestea s-a răspândit cu repeziciune, ajungând și la urechile celor care sunt plătiți să-i prindă pe corupți. A urmat o întâlnire între ruda pacientului și oamenii legii. După ce i-au explicat ce urmează să se întâmple, respectiv pregătirea unui flagrant cu tot ce înseamnă el (plângere penală, folosire de aparatură etc), ruda pacientului a dat înapoi, spunându-le oamenilor legii că nu dorește să facă rău. Adică, nu vrea să-i facă rău medicului ortoped care îi ceruse 5.000 de lei pentru a-i opera tatăl. Așa gândit, așa a acționat! Problema este că, în situații de acest gen, autoritățile nu pot face mare lucru fără plângerea și colaborarea denunțătorului. Pregătirea unui flagrant nu poate fi realizată decât cu sprijinul denunțătorului, adică a celui căruia i s-a cerut șpaga. Dar copilul pacientului a refuzat să colaboreze, fiindu-i milă de doctorul șpăgar. Și uite așa, doctorul cu pricina, cunoscut bine pentru obiceiurile sale proaste de a condiționa actul medical, a scăpat de cătușe. Totusi, este bine că informația pe care am publicat-o ieri a ajuns și la urechile celor de la  Ortopedie și, cel puțin o perioadă, lucrurile se vor desfășura normal, în sensul că unii nu o să mai aibă poftă de șpagă. În orice caz, autoritățile sunt cu ochii pe ei. Cât o să-i țină pe medici corecți, rămâne de văzut. Nu ne referim la toți medicii, ci doar la cei (2-3 din informațiile noastre) care ar sări calul și ar condiționa actul medical.

(Sursa foto: www.healthcatalyst.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia din Spital. Cât mai costă un picior rupt? Medici care condiționează actul medical

Cum a fost reangajat doctorul șpăgar Guțu la Ortopedie

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. koss 14 februarie, 2019 at 08:09 Răspunde

    Naravul spagii , la majoritatea medicilor , asistentelor , infirmierelor din sistemul medical romanesc , e greu de lecuit..E o cangrena generalizata si nu va fi eradicata never ever !!! Sa zicem ca pana acum un an , aveau motive (subiective ) sa se planga …salarii mici ..Dar in prezent , cand iau lunar ditamai porcoiul de bani , acest motiv , nu mai tine..Sunt lacomi , nesimtiti , parsivi si le lipseste omenia ..Sic cogito !!!

  2. Stefan 14 februarie, 2019 at 11:55 Răspunde

    La Ortopedie, situatia prezentata este regula!Eu nu stiu niciunul care sa refuze spaga, si chiar daca nu o solicita cu nesimtire, te lasa sa te zvarcolesti pe patul de spital pana „intelegi” situatia.
    In afara de faptul ca sunt spagari, mai sunt si incompetenti, lista esecurilor profesionale fiind consistenta!Dl. Codrut stie , dar doarme in papuci!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.