Mafia din Spital. Cât mai costă un picior rupt? Medici care condiționează actul medical

7
930

Cine a crezut că episodul din martie 2015, de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, când doctorul ortoped Florică Guțu a fost prins în timp ce primea șpagă de la ruda unui pacient pentru a-l opera, nu se va repeta s-a înșelat amarnic. Informațiile pe care le avem indică faptul că această practica mizerabilă, de condiționare a actului medical, nu a dispărut. Avem informații că cel puțin un medic ortoped cere șpagă cu nerușinare! Modul de operare este același ca al doctorului Guțu, care, atunci când a fost prins în flagrant, în 2015, a cerut bani pentru el și pentru echipă cu care urma să opereze, plus bani pentru plăcuțe/șuruburi/tije. Ei bine, și acum metoda este aceeași, spun sursele noastre, un medic condiționând actul medical de primirea unor sume mari de bani. Ortopedul cere bani pentru dispozitive medicale, pe motiv că acestea lipsesc din farmacia spitalului și trebuie comandate la furnizori privați, plus șpaga pentru el și echipă. De exemplu, unui pacient, un doctor i-a cerut recent 3.000 de lei pentru plăcuțe, plus 2.000 de lei banii lui. Vorbim în total de 5.000 de lei, bani pe care pacientul trebuie să-i dea medicului cât mai repede, dacă nu vrea să zacă în spital. Faptul că medicul ortoped cere bani pentru a cumpăra dispozitive medicale, arată că avem de-a face cu două situații: fie spitalul nu deține dispozitive medicale și nici nu are fonduri pentru acestea, caz în care bolnavului i se pune în vedere să-și cumpere dispozitivul; fie spitalul are dispozitivele ortopedice, însă medicul forțeză încă o șpagă, punându-l pe pacient să-i dea bani pentru ele, motivând că le va cumpăra el. Și uite așa, ortopedul nostru câștigă numai pentru o operație 5.000 de lei. Pățania doctorului Guțu nu a eliminat aceste practici. Nu este exclus ca ele să fi fost încurajate, mai ales că medicul, după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare, a revenit în spital ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Arestat pentru luare de mită

În 17 martie 2015, medicul ortoped Florică Guțu, de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, era reținut de către procurori sub acuzația de luare de mită. Doctorul fusese prins în flagrant în timp ce primea de la un bărbat din comuna Hangu, căruia medicul îi operase mama, suma de 500 de lei. Dosarul a fost soluționat rapid, iar Guțu a fost trimis în judecată pentru luare de mită. La acea vreme, părerea celor care au avut de-a face cu doctorul Guțu, prin prisma profesiei acestuia, au considerat că în sfârșit s-a făcut dreptate și că medicul, căruia i se dusese vestea pentru modul în care jecmănea pacienții sau pe aparținătorii acestora, va deveni istorie pentru Spitalul Județean Neamț. Numia că s-a întâmplat așa pentru că, la nici trei ani de la flagrantul din martie 2015, doctorul Guțu a revenit în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ca medic ortoped în aceeași secție. Cu alte cuvinte, medicul Guțu s-a întors la locul faptei, acolo unde a fost ridicat cu cătușe de către polițiști și procurori. Pentru ceea ce a făcut, ortopedul a fost condamnat definitiv la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare, instanța interzicându-i să practice profesia timp de un an. La mijloc a fost un cumul de factori favorabil doctorului Guțu, care a revinit în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși, așa cum a stabilit și instanța, a cerut și primit șpagă de la fiul unei femei pe care o operase.

Act medical condiționat

Guțu a ajuns după gratii pentru o noapte, ce-i drept, după ce un bărbat din comuna Hangu l-a reclamat că i-a cerut bani pentru operația mamei sale. Femeia își fracturase piciorul și a fost internată în Secția Ortopedie a spitalului, ajungând în grija doctorului Florică Guțu care a și operat-o. Denunțătorul a povestit că, în primă fază, ortopedul i-ar fi cerut bani pentru plăcuțe, medicamente, plus 100 de lei pentru anestezist. După ce pacienta a fost operată, medicul ar fi solicitat copiilor acesteia suma de 1.000 de lei, deși mai primise de la aceștia 300 de lei.

„Mama și-a rupt piciorul, a alunecat și s-a întâmplat nenorocirea. A fost dusă cu Salvarea la spital și internată în Secția Ortopedie. După două zile de la internare, am mers la spital împreună cu sora mea ca să vedem care este situatia. Pe drum m-a sunat mama care mi-a spus că domnul doctor o tot întreabă de ce nu venim mai repede. Când am ajuns la spital, domnul doctor a scos o hârtie și mi-a zis: Uite… 820 lei costă o plăcuță… o cutie, de 166 lei, cu nu știu mai ce, încă una de 100 de lei… în total 11 milioane. Ne-a spus să facem rost de bani neapărat si să mai dăm 100 de lei anestezistului. Aveam la noi numai 700 de lei, pe care i-am dat, să plătim măcar plăcuțele și a rămas să revenim a doua zi de dimineață cu diferența de bani, să vedem cât mai costă. Am pus diferența de bani cu sora mea și am fost la domnul doctor și i-am dat-o după operație. Este vorba de diferența de până la 11 milioane de lei vechi, bani pentru care nu am primit nicio chitanță, nimic. Eu am plecat acasă, iar sora mea a rămas să aibă grijă de mama. După operație, sora i-a mai dat doctorului 300 de lei, asa cum a văzut că dă toată lumea. I-a dat toți banii pe care îi avea la ea. Părinții mei au vândut vaca, au o pensie mizeră, tata este operat de stomac. Efectiv nu aveam de unde să luăm bani și să mai dăm pentru operație. Cu toate astea, doctorul a luat-o la rost pe sora mea, că: Ce vii aici, că nu suntem la piată să negociem! Ne-a cerut să-i ducem diferența până la 1.000 de lei sau măcar încă 500 de lei”, declara, înainte de denunț, bărbatul din comuna Hangu.

Doctorul Guțu a fost prins în flagrant chiar în momentul în care primea „măcar suma de 500 de lei”. În august 2015, medicul a fost trimis în judecată la Tribunalul Neamț, iar în decembrie magistrații s-au pronunțat, condamnându-l la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare și interzicându-i, totodată, să exercite profesia de medic timp de un an.

Nemulțumit de decizie, medicul Guțu atacă decizia magistraților cu apel la Curtea de Apel Bacău. Interesant este, mai ales că avem de-a face cu o faptă de corupție, că Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț nu a mai atacat hotărârea judecătorilor. La al doilea termen al procesului, din martie 2016, Florică Guțu și-a retras apelul, așa că decizia Tribunalului Neamț a rămas definitivă. Medicul a făcut o mișcare interesantă și, folosindu-se și de pasivitatea procurorilor, a renunțat la apel. Altfel, risca să primească o pedeapsă mai mare, chiar cu executare, la Curtea de Apel Bacău. În aprilie 2017, Florică Guțu se adresează din nou Tribunalului Neamț, unde face o contestație la executare împotriva sentinței prin care fusese condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. De fapt, doctoral Guțu a urmărit și obținut anularea prevederii privind interzicerea exercitării profesiei de medic. În noiembrie, medicul șpăgar revenea în Secția Ortopedie a Spitalului Județean Neamț, fiind admis.

Daniel MURARU

Citeste si:

Cum a fost reangajat doctorul șpăgar Guțu la Ortopedie

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. horea 12 februarie, 2019 at 10:06 Răspunde

    In jurul sptalului P. Neamt graviteaza zeci si sute chiar de infractori care se hranesc din bolile noastre. Medici, dar mai ales consilieri, si presedinti de tot felul, fosti si actuali activisti de partid avandu-i in frunte pe nemuritorul DVC

  2. alina 12 februarie, 2019 at 12:16 Răspunde

    Din lista intrebarilor la interviurile de angajare in spitale lipseste intrebarea esentiala: „Participati la concurs pentru spagi ce urmeaza sa le incasati de la potentiali pacienti, in cazul ca veti fi declarati cistigatori?” Pentru cei ce se angajeaza in spitale si alte unitati medicale, ar trebui sa fie obligati sa perfecteze angajamente scrise in sensul ca nu vor pretinde sau conditiona actul medical de sume sau alte foloase materiale. Si pedepsele sa fie exemplare. Am simtit pe propriul buzunar ce a insemnat sa fiu internat la Urologie in Spitalul Judetean Neamt.

  3. Florin 12 februarie, 2019 at 12:52 Răspunde

    Întrebari pentru cei din ortopedie:
    1. când solicitați bani pentru ”plăcuțe”, ”șuruburi”… caiele, scoabe și ce alte metale vă mai trebuie, eliberați și un document justificativ?
    2. metalele acestea, atât de scumpe, sunt vizibile la o radiografie? (nu-s nebun, să știți!)
    3. chiar tot ce ajunge în ortopedie trebuie operat?

  4. Bula 12 februarie, 2019 at 13:35 Răspunde

    E o chestie generală în spitale sa dai șpagă. Vina este a noastră , fiindca noi i-am invatat. Acum este foarte greu sa ii dezvatam dat fiind faptul că au salarii foarte bune. Cat despre salarizare au mărit salariile destul de mult si au inceput deja sa mai taie din sporuri. Alta problema ar fi, de ce mai plătim la stat dacă atunci când mergi la spital cu o problemă si nu ai bani , nu te baga in seama? O fi de vina tot ,,statul paralel” oare?

  5. nicoleta 13 februarie, 2019 at 19:41 Răspunde

    Mama mea a avut fractura de sold de curand si a fost operata in spital la Piatra Neamt. Nu mi s-au cerut si nici nu am dat bani iar mama a fost tratata bine si corect. Asa ca, nu generalizati

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.