Proiectul noului spital de la Piatra Neamț, o coțcărie electorală

5
1289

Cu mici excepții, presa locală a înghițit gălușca servită de președintele Ionel Arsene la ultima ședință a Consiliului Județean cu privire la construirea unui nou spital la Piatra Neamț. Vorbim de o promisiune care, acum în an electoral, a fost atât de intens mediatizată încât lasă impresia că noul spital, evaluat la 1 miliard de lei, adică peste 200 de milioane de euro, este funcțional deja. Noul spital se află în fază de proiect/promisiune. Dacă este puțin probabil să avem vreodată un spital nou, așa cum este el prezentat de CJ Neamț într-un filmuleț prezentat pe internet, cu siguranță vom vedea întocmite proiecte și studii de tot felul. (SF, SPF, DALI etc). Bineînțeles, aceste studii se fac pe bani grei, alocați din bugetul Consiliului Județean. De-a lungul timpului, CJ Neamț a cheltuit sume considerabile cu tot felul de studii pentru proiecte care nu au fost niciodată realizate. Problema este că aceste lucrări au o perioadă de valabilitate, iar dacă proiectele nu sunt realizate in termen, banii plătiți pentru studii sunt pierduți. Se pare că lucrurile vor sta întocmai și în cazul proiectului construirii noului spital de la Piatra Neamț. Inițiatorul proiectului, Ionel Arsene, nu a oferit informații suplimentare, precum care va fi valoarea studiilor, sursa finanțării pentru construirea noului spital etc. Nici consililierii județeni nu au avut această curiozitate, însă vom afla cândva și câți bani va cheltui Consiliul Județean Neamț pentru această idee măreață. În expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre, Ionel Arsene face referire inclusiv la studii din care reiese că Spitalul Județean Neamț se confruntă cu probleme grave, de securitate la incendiu sau de natură igienico-sanitară. Aceste probleme au fost aduse la cunoștința Prefecturii Neamț pe 13 decembrie 2018, de actuala conducere a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Opt zile mai tîrziu, pe 21 decembrie, prefectul Daniela Soroceanu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, numea o comisie de analiză, pentru a evalua și verifica aspectele menționate. Așa se face că, după ce analizează raportul întocmit de comisia numită de prefect, Comitetul Județean pentru Situații ajunge la concluzia că se impune realizarea unui nou spital județean. Acum, ce-i drept, cred că ne-am dat și noi seama, fără a realiza studii, că județul Neamț are nevoie de un nou spital, că actualul este depășit moral și fizic, cu risc seismic, cu risc la incendiu și de natură igienico-sanitară. Însă, dacă îl dărâmăm pe cel vechi, cu ce îl construim pe cel nou, frumos prezentat în planșe și filmulețe? De unde 1 miliard de lei, adică peste 200 de milioane de euro, la Piatra Neamț, pentru un spital nou? Să înțelegem că au fost finalizate lucrările la spitalul regional de la Iași, promis de Arsene acum vreo doi ani, și au rămas bani pentru a construi unul și la Piatra Neamț?

Este evident că la Iași nu s-a construit niciun spital regional. Oare cine o fi facut filmulețul de prezentare și cât o fi costat? Comanda a dat-o spitalul sau CJ-ul? 

Promisiuni multe, realizări puține

În mandatul său de președinte al Consiliului Județean Neamț, preluat în iulie 2016, Arsene, dar și vicepreședintele Asaftei, au făcut foarte multe promisiuni care nu au depășit stadiul de vorbe. Acum doi ani, șeful CJ-ului ne vorbea de construirea a cinci heliporturi la Piatra Neamț, Bicaz, Poiana Teiului, Roman și Târgu Neamț. În acest moment, județul Neamț nu are niciun heliport. Dedesubturile reabilitării Secției de Pediatrie de la Spitalul Județean Neamț, o investiție cu „cântec”, începută înainte ca Ionel Arsene să ajungă președinte, nu au fost, nici în acest moment, clarificate. Doar câțiva jurnaliști s-au arătat interesați de aceste nereguli, în timp ce autoritățile au închis ochii. Arsene, de exemplu, nu a avut nicio poziție în cazul achizițiilor supravealuate de aparatură medicală, mobilier etc, preferând să tacă, deși vorbim de prejudicii substanțiale aduse Spitalului Județean Neamț. Același Arsene promitea, anul trecut, că podul de la Preluca, de pe DN 15 (Piatra Neamț – Bicaz) va fi reparat până în luna septembrie.

Lucrările la pod, deși se circulă pe ambele sensuri, nu au fost finalizate nici astăzi, sensul spre Bicaz urmând să fie decopertat și consolidat odată cu încălzirea vremii. Pe podul respectiv s-a circulat pe un singur fir mai bine de trei ani. Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, promitea că DJ 155F (Izvorul Muntelui – Stațiunea Durău) va fi reabilitat până la finele anului 2017. Ce-i drept, anul trecut, Consiliul Județean Neamț a terminat de asfaltat o parte din DJ 155F, de la Bistricioara si până la Durău, însă porțiunea de drum care traversează Ceahlăul până la cabana Izvorul Muntelui a rămas impracticabilă. Și, spre știința șefilor din CJ, Axialul reprezintă exact porțiunea din DJ 155F care face legătura între Stațiunea Durău și Izvorul Muntelui. Asta ca unii să nu mai vândă brașoave, precum că s-au apucat de asfaltat Axialul. Iar exemple de promisiuni aruncate de șefii CJ-ului, dar neonorate, sunt multe. Tragedia este că în județul Neamț sunt o groază de probleme a căror rezolvare intră în atribuțiile Consiliului Județean Neamț. Și ne referim numai la administrarea drumurilor județene, multe dintre ele arătând ca după război. Cele asfaltate sunt pline de gropi, iar multe dintre ele nu au aplicate marcaje rutiere. Poliția Rutieră nu vede, deși are cadrul legal și poate să sancționeze Consiliul Județean Neamț pentru lipsa marcajelor rutiere.

(Sursa foto: captura Youtube.com; Facebook/Ionel Arsene)

Daniel MURARU

Citeste si:

Minciuni sfruntate! Anul trecut, pe vremea asta, Arsene promitea spital regional și autostradă

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Maria Sfetcu 1 februarie, 2019 at 16:48 Răspunde

    Protestez vehement contra răutăților scrise în acest articol! (vax!)
    Protestez vehement faptului că preaiubitului nostru preș e din te nu i se acordă titlul de poet al națiunii! (vax!) La câte aberații ne-a vândut că vor face și vor drege ( să nu uităm că „deja” au reabilitat clădirea Spitalului Vechi, „deja” s-au făcut investiții de 804 milioane de lei de la madam Sevil, iar pe Axial se circulă în regim de sosea expres!) încât însuși Ray Bradbury cu al său roman „Cronicile marțiene” ar crăpa de Invidie! Domnule, un așa talent nu am mai văzut de la Nichita Stănescu până astăzi! Și când te gândești că ne vor construi și la Iași un spital regional chiar îmi vine să-i lămuresc pe toți prietenii plecați în străinătate să se întoarcă în țară (vax!)
    O zi frumoasă tuturor

  2. cineva 2 februarie, 2019 at 05:40 Răspunde

    Daca se face studiu geotehnic, proiectul moare. Nu tine muntele. Apoi impactul vizual pentru ca megaspitalul acopera muntele!!! E o idee si atat!

  3. mihnea1 2 februarie, 2019 at 10:03 Răspunde

    Pe 25 ianuarie 2018, bravul conducator ne anunta alta grozavie: „Noi contracte de finanțare, în valoare de 70 milioane de lei, semnate la Consiliul Județean 12 obiective de investiții extrem de importante pentru nemteni vor fi implementate cu ajutorul Guvernului României prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. „Am semnat astăzi, în prezența secretarului de stat (penal) în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Adrian Gâdea, contracte de aproape 70 de milioane de lei în domeniile infrastructurii rutiere și de sănătate. Cea mai mare parte din acești bani, peste 50 de milioane, sunt destinați Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamt, în vederea construirii pavilionului secții medicale, o construcție ce va asigura aproape 300 de paturi și care va adăposti secțiile ce acum funcționează în Spitalului Vechi și care nu mai prezintă siguranță pentru pacienți și cadrele medicale.” Alte minciuni si cel mai probabil alte milioane cheltuite pe diverse studii. Atunci, cred ca pe vremea managerului Negelschi, anunta ca va construi un nou corp de spital. Minciuni fara numar. La fel ca si in cazul drumurilor nationale si judetene, cand il plimba pe fostul ministru prieten al transporturilor Razvan Cuc si ne promiteau ca asfateaza majoritatea drumurilor, transformand judetul intr-un santier. Absolut nimic nu s-a intamplat, doar minciuni. Ca sa nu mai vorbim despre Tinutul Neamtului, al lui Creanga si alte porti si vrajeli promise de habarnista care scotea judetul din anonimat. Oameni de nimic.
    O mare parte din promisiunile mincinoase le-au lasat drept marturie pe site-ul CJ-ului

    http://www.cjneamt.ro/massmedia/Lists/Evenimente/AllItems.aspx

  4. Daniela 2 februarie, 2019 at 11:20 Răspunde

    Problema nu sint promisiunile si angajamentele, ci faptul ca ele nu sint proiecte viabile in prezent. Astfel de intentii trebuie sa fie sustinute de bugete serioase, dar in momentul de fata asa cum se prezinta situatia, nu sint sustenabile din punct de vedere financiar, deoarece traversam o perioada pre- sarata de incertitudini. Este regretabil ca astfel de promi- siuni rasar precum ghioceii, numai atunci cind este nevoie de votul multimii. In Moldova noastra sint multe probleme care trebuiesc rezolvate, dar daca nu am mai fi amagiti cu astfel promisiuni SF, poate cota de increderea oamenilor ar inregis-tra cresteri semnificative si acel procent de neprezenta la vot/indecisi ar fi mult diminuat. Sint localnic al Comunei Girov si in ultima perioada remarc cu satisfatie ca s-au schimbat multe in bine si exista un interes constant pentru cetateni, indiferent de satul din care provin. Niciodata nu se pot rezolva toate problemele, dar rabdarea oamenilor si perse- verenta celor care se implica cu adevarat, indiferent de apar-tenenta politica vor da roade in final. Cit despre construirea noului spitalului si ce ni se mai promite, ar fi bine ca aceste intentii sa fie incluse intr-un proiect realist din punct de vedere financiar. Cind vor exista bani in visterii pentru asa ceva si nu doar cifre seci pe hirtii, nu cred ca cetatenii orasului Piatra Neamt si ai judetului Neamt vor refuza sa se implice in realizarea acestui proiect. Spitalul existent deja, cu resursele atit cit sint ele acum disponibile, daca ar fi gospodarit si administrat cu simt de raspundere, situatia ar fi alta, net superioara celei de acum.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.