„Plecarea sașilor și a șvabilor din România a fost una dintre cele mai mari pierderi postdecembriste”

Home » Opinii » „Plecarea sașilor și a șvabilor din România a fost una dintre cele mai mari pierderi postdecembriste”

By admin on ianuarie 30, 2019. 2 Comments

Pentru cei ce nu cunosc istoria nemților din România!

Am văzut o grămadă de postări despre germanii din spațiul românesc, postări aruncate de semianalfabeții care guvernează sau sprijină actuala putere dictatorială din țară. Sașii au venit pe plaiurile transilvane în sec. XII-XIII, reinventând meșteșugurile și viața orășenească, pentru că românii, urmașii romanilor, s-au refugiat în păduri deoarece acele aproximativ patruzeci de orașe lăsate de imperiu trebuiau apărate și întreținute. Dacă nu veneau ei, spațiul transilvan nu mai cunoștea forturile, zidurile, viața orășenească și nici mănăstirile fortificate. În secolul al XVIII-lea, habsburgii îi aduc în Banat pe șvabi, buni agricultori și meșteșugari, care ridică mult nivelul de dezvoltare a regiunii, alături de sârbi, maghiari și bulgari.
Transilvania, Banatul, Maramureșul și Partium devin zone multiculturale care se dezvoltă mult mai rapid decât Regatul (Moldova și Țara Românească). Viața politică suferă schimbări serioase după Unirea din 1918. Acum apar partide ale naționalităților din Transilvania, în afară de cea română, iar aceste naționalități recunosc noul stat român reunificat. Pe 6 noiembrie 1919, la Sighișoara apare Partidul German din România, format din sașii și șvabii din Banat, Transilvania, Bucovina și Basarabia. A recunoscut rapid unirea cu România și a colaborat cu statul român căruia i-a fost loial. În 1938 a fost desființat de Carol al II-lea, care a introdus un regim de dictatură personală. Acest partid avea multe proprietăți, școli și chiar biserici evanghelice. Germania Nazistă domină, însă, Europa și în data de 20 noiembrie 1940 înființează în România Grupul Etnic German, formațiune pronazistă care începe în forță nazificarea germanilor din țară. Ziarele de limbă germană, școlile, proprietățile Partidului German sunt luate de acest grup nazist care are rețea școlară proprie și un fel de autonomie în cadrul statului român. În octombrie 1944, acest grup pronazist este desființat de regele Mihai I, iar proprietățile sale sunt preluate de statul român, deși marea lor majoritate aparținuse fostului Partid German. Deoarece comuniștii vor prelua puterea, nicio proprietate nu va fi retrocedată proprietarilor de drept. În 1989 se înființează Forumul Democrat al Germanilor din România, care a cerut și și-a recuperat o parte din fostele proprietăți ale Partidului German. Mare parte a proprietăților Grupului Etnic German reveneau prin lege noii organizații germane postdecembriste, dar mulți dintre sașii și șvabii plecați masiv după 1989 și-au lăsat proprietățile fie statului român, fie rudelor sau prietenilor rămași în țară.
Plecarea sașilor și a șvabilor din România, aproape în totalitate, a fost una dintre cele mai mari pierderi postdecembriste, iar încercarea lor de a recupera o parte dintre proprietățile confiscate de comuniști continuă și astăzi. Poate că, în curând, Dragnea și ciracii lui vor revendica aceste bunuri, pentru că, în creierele lor de greieri morți, toți germanii sunt naziști!

(Sursafoto:https://ro.wikipedia.org/wiki/Sa%C8%99i#/media/File:S%C3%A4chsische_Bauern_aus_der_Umgebung_von_Hermannstadt.jpg)

Prof. Vălu Năstăselu

Vălu Năstăselu este profesor de istorie, prospăt pensionar. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 a fost profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

Facebooktwitterlinkedin

2 Comentarii la „Plecarea sașilor și a șvabilor din România a fost una dintre cele mai mari pierderi postdecembriste”

 1. cosmin gafincu   ianuarie 31, 2019 at 11:09 am

  un profesor de istorie care habar nu are ce spune . pacat , sunt destui care se uita in gura lui .
  nu inteleg de ce se amesteca istoria cu politica ! ce treaba au germanii cu psd -istii ?
  mai bine ne-ar explica istoria romanilor din zonele “stapanite” de germani ( sasi ) .
  vad ca a devenit o moda sa ridicam in slavi minoritatile , scuipand pe romani .
  indivizii acestia invata istorie pe copiii de astazi .
  despre “loialitatea ” etnicilor germani puteti consulta arhivele din orice perioda istorica doriti . mai ales perioada interbelica si perioada 1938-1944 .

  Răspunde
 2. Stefan   februarie 2, 2019 at 2:48 pm

  Sigur ca plecarea sasilor, ca si a evreilor, si a romanilor, mai nou, a reprezentat o mare pierdere pentru tara!Din pacate, nu a plecat cine ar fi trebuit…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.