Fondurile europene, greu de furat! Administratori de firme, funcționari și un primar, judecați pentru fapte de corupție

2
1279

După o perioadă de „secetă”, timp în care dosarele de corupție privind persoane din județul Neamț ce au fost trimise în judecată puteau fi numărate pe degete, procurorii Serviciului Teritorial Bacău a Direcției Naționale Anticorupție au finalizat trei dosare penale în care au investigat fapte ce au dus la crearea unui prejudiciu total de peste 10 milioane de lei. Printre cei care vor da socoteală în instanță pentru fapte de corupție se află foști administratori de firmă, funcționari ai statului român și un primar. Primul dosar, la fel ca și în celelate două, a vizat o fraudă cu fonduri europene, în cauză fiind cercetați firma TCE Agrosuind SRL, fostă SC Agrosuind Com SRL (două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene), Radu Bălău (fost administrator al societății) pentru două infracțiuni de participație improprie (sub forma determinării și ajutorului) la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene), și Cornel Zdrob (două infracțiuni de participație improprie (sub forma determinării și ajutorului) la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene). Procurorii DNA afirmă că, în perioada 2011-2015, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri europene, din dispoziția inculpatului Bălău Radu, în calitatea de administrator al firmei amintite, au fost înaintate Centrului Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași mai multe documente false, fapt ce a avut ca finalitate obținerea pe nedrept de către SC Agrosuind Com a sumei de 9.185. 380 lei, reprezentând valoarea finanțării nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Concret, în cursul implementării acestor proiecte, SC Agrosuind Com SRL și administratorul său, Bălău Radu au organizat proceduri de achiziție publică în vederea atribuirii contractelor de lucrări și achiziție utilaje, proceduri care în fapt au fost simulate. Practic, inculpatul Bălău Radu a negociat în mod direct cu societățile cărora urma să le atribuie contractele iar, ulterior, cu ajutorul inculpatului Zdrob Cornel, consultant în cadrul ambelor proiecte, a întocmit o serie de documente fictive pentru a crea aparența respectării obligațiilor asumate prin contractele de finanțare. De asemenea, din dispoziția inculpatului Bălău Radu, SC Agrosuind Com SRL a depus în data de 23 ianuarie 2015 un memoriu conținând date false privitoare la terminarea lucrărilor la unul dintre proiecte, fapt ce a determinat prelungirea termenului de implementare și a făcut posibilă depunerea ultimei cereri de plată și încasarea ultimei tranșe în valoare de 1.343.378 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 9.185.380 lei. Totodată, procoruroii au dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor imobile ce aparțin S.C. TCE Agrosuind S.R.L. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Neamț. Radu Bălău a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, în iunie 2016.

Primarul comunei Crăcăoani, complice la un tun de peste 1 milion de lei

Într-un alt dosar, procurorii anticorupție băcăuani l-au cercetat pe Petre Zamfir, primarul comunei Crăcăoani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene. În aceeași cauză au mai fost trimiși în judecată Liviu Jigău, la data faptelor fiind funcționar în cadrul Agenției de Protecție a Mediului Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, și Mariana Ceangu, la data comiterii faptei angajată în cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret-SGA Neamț, pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual. În cursul anului 2015, spun procurorii DNA, inculpatul Zamfir Petre, în calitatea de primar, a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Neamț, documente false și a omis, cu stiinta, să furnizeze datele cerute potrivit legii, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Înființare rețele alimentare cu apă, sat Magazia, comuna Crăcăoani…”.O parte dintre documentele false depuse la O.J.F.I.R. Neamț au fost furnizate de ceilalți doi inculpați în calitate de funcționari în cadrul celor două agenții. Prin aceste demersuri au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 1.313.737 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.

Reprezentantul Pensiunii Zimbru din Vânători-Neamț, tentativă eșuată de a obține ilegal fonduri europene

În cel ce-al treilea dosar penal, procurorii DNA i-a trimis în judecată pe Bogdan Andrei Ungureanu, la data faptei reprezentant al SC Lilfarm, firmă care administrează pensiunea Zimbru din comuna Vânători-Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; Viorel Zabavschi, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene si pe SC LILFARM, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Anchetatorii au constatat că, în perioada 2014-2015, inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei, în calitatea sa de reprezentant al Lilfarm SRL, a depus cu rea-credință la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (la O.J.F.I.R.) Neamț mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat “Construire minicentru SPA și teren de tenis în comuna Vânători-Neamț, jud Neamț”.

Unul dintre documentele depuse la O.J.F.I.R. Neamt a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel care, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, a întocmit și semnat un proces verbal de inspecție în execuție în conținutul căruia a menționat în mod nereal că a efectuat o inspecție tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv. În baza înscrisurilor false, beneficiara S.C. Lilfarm S.R.L. a încasat pe nedrept suma de 133.481 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor aferente primei tranșe. Cum prejudiciul a fost recuperat, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Nicolae 15 ianuarie, 2019 at 16:11 Răspunde

    GAINARII – marca DNA Bacau . p u n c t
    PRIMARIA Piatra Neamt , NEOFICIAL este in FALIMENT si se imprumuta in numele PIETRENILOR , iar SOCIETATIILE administrate de CRIMA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA de la Primaria Piatra NEAMT , JEFUIESC CETATENII de sume ce nu incap pe retelele de socializare . Il mai cunoasteti pe acel (***) PROCUROR HUMULESCU de la DNA Bacau ? …..Cine trebuie sa ancheteze FRAUDELE de la Primaria Piatra Neamt si de la societatile acesteia ? Curge MIERE de ALBINE la BUGETUL PRIMARIEI si noi cetatenii nu stim ? haaaaaaaaaaaa , nu sunt fondurii europene ? Cand vom afla de CRIMELE la COMANDA impuse de CLANUL CRIMINAL PINALTY + VISAN ? etc .

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.