Afacerile firmei „familiei” ALDE, anchetate de Poliția Economică

Home » Dezvăluiri » Afacerile firmei „familiei” ALDE, anchetate de Poliția Economică

By admin on ianuarie 8, 2019. 5 Comments

 

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Poliției Neamț au în lucru un dosar penal privind anumite afaceri desfășurate de către firma Ecofast Termo, societate care este administrată de doi membri ALDE Neamț, Viorel Jipa și Melinte Melu. Primul este președintele organizației de tineret a ALDE Neamț, iar cel de-al doilea a lucrat la CJ Neamț și a fost candidatul ALDE la alegerile din 2016, pentru Primăria Ștefan cel Mare. Melu este socrul lui Sebastian Gherasim, vicepreședinte ALDE Neamț și consilier local din partea acestui partid în Consiliul Local Alexandru cel Bun. Gherasim deține firma GPS Axa Grup care a obținut, în ultimii doi ani, multe contracte cu statul. De notorietate este și prietenia lui Jipa cu Gherasim, cei doi colegi de partid. Informațiile noastre indică faptul că verificările polițiștilor se axează pe acele contracte pe care firma Ecofast Termo, unde Melu și Jipa dețin părțile sociale în mod egal, le-a încheiat cu instituții finanțate cu bani de la buget. Este vorba atât de contracte încheiate cu primării, cât și cu instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Neamț. Atacul.ro a dezvăluit în exclusivitate cum societatea, înființată în februarie 2017, adică la jumătate de an de la alegerile locale din 2016, și-a făcut loc în „jungla” afacerilor bănoase cu statul. Zeci de contracte în valoare de sute de mii de euro a încheiat Ecofast Termo SRL cu primării și instituții finanțate cu bani de la Consiliul Județean Neamț, acolo unde Ion Asaftei, președintele ALDE Neamț, deține funcția de vicepreședinte.

(Sursa: listafirme.ro)

Anul trecut, în luna iulie, lucrătorii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) au început urmărirea penală „in rem” în dosarul în care sunt investigate afacerile firmei Ecofast Termo. Polițiștii așteaptă finalizarea unor expertize contabile, iar în paralel strîng documente și informații. Activitățile vizează, printre altele, și contractele încheiate de Primăria Dobreni, condusă de Vasilica Crețu de la ALDE, cu Ecofast Termo SRL. 

(Sursa foto: facebook.com) Vasilica Crețu, primarul comunei Dobreni, si Viorel Jipa, administrator si actionar la SC Ecofast Termo SRL:

Primăria Dobreni și…centrala termică

În vara anului trecut, polițiștii au solicitat Primăriei Dobreni o serie de documente privind trei contracte de achiziție încheiate cu Ecofast Termo SRL, contracte despre care atacul.ro a scris la vremea respectivă. Oamenii legii au cerut și primit contractul atribuit pe SEAP la data de 11 decembrie 2017, ce a avut ca obiect montarea și furnizarea unei uși din PVC; contractul atribuit pe SEAP, la data de 13.11.2017, având ca obiect furnizare și instalare echipamente încălzire centrală; contractul atribuit pe SEAP, la data de 24.10.2017, având ca obiect lucrări de reparații și întreținere a centralelor termice.

Achiziția centralei termice nu a fost lipsită de tensiuni, mai mulți consilieri locali acuzând reprezentanții primăriei de măgării. Astfel, consilierul Chelmu a cerut socoteală, întrebând, într-o ședință, cum de a fost posibil ca aleșii să voteze în buget, pe 10.11.2017, într-o zi de vineri, o sumă pentru verificarea centralei termice, iar pe 13.11.2017, adică luni, centrala de la Ecofast să fie deja în curtea primăriei. De altfel, acest contract a reprezentat un adevărat record în domeniul achizițiilor: contractul a fost atribuit la ora 14.11, iar centrala, spun consilierii, era deja la primărie în jurul orei prânzului. Aceeași zi, evident.

Ecofast Termo SRL,  contracte cu statul fără număr

2017, adică primul an de activitate, a fost deosebit de rentabil pentru firma lui Melu și Jipa. Cu numai doi angajați, societatea a avut o cifră de afaceri de 923.311 lei și un profit net de 134.609 lei. Începând cu luna mai 2017, la nici trei luni de la înființare, și până în luna martie 2018, Ecofast Termo SRL a prins 49 de contracte cu instituții finanțate de la bugetul de stat. Printre acestea se află foarte multe instituții finanțate cu bani de la Consiliul Județean Neamț. Vorbim de peste 1.000.000 de lei, bani pe care firma lui Melu și Jipa i-a încasat pentru aceste lucrări.

Din martie 2018 și până în prezent, firma Ecofast Termo SRL a mai încheiat, tot prin intermediul SEAP, 21 de contracte cu finanțare de la buget. Reparații curente, servicii de întreținere a stațiilor de epurare, lucrări de reparații a stațiilor de epurare, repararea și întreținerea instalațiilor sunt doar câteva dintre serviciile pe care firma lui Melu și Jipa le prestează unor centre școlare, licee tehnologice, centre de recuperare, centre de îngrijire, toate instituții finanțate cu bani de la bugetul județean.

De exemplu, în luna iunie 2018, firma lui Melu și Jipa a prins contractul „Demolare cabina poartă construcție dezafectată, Piatra Neamț, strada 1 Decembrie 1918. Nr. 68”. Valoarea a fost de 12.900 lei, fără TVA, contractul fiind încheiat cu Consiliul Județean Neamț. Iar exemplele pot continua.

Daniel MURARU

Citeste si:

„Familia” ALDE Neamț prosperă. Cu doar doi angajați, firma lui Melu și Jipa a făcut milionul de lei din bani publici

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

5 Comentarii la Afacerile firmei „familiei” ALDE, anchetate de Poliția Economică

 1. Stefan   ianuarie 8, 2019 at 3:12 pm

  Extraordinara investigatie a politiei, la o firma cu cifra de afaceri de 200.000 pe an!Un singur camatar , cunoscut foarte bine de politie, ruleaza sapatmanal suma asta , la negru, bineinteles!Actiunile Eliot-Nesilor de la politie se axeaza , de regula, pe firmele corecte care mai fac si ele un artificiu ca sa supravietuiasca, nu pe smecherii care invart milioane de euro pe “persoana fizica”…E clar ca firma din articol e abonata la bani publici, dar erau multi altii care ar fi trebuit vizati inaintea acestor amarati…

  Răspunde
 2. Fanica   ianuarie 8, 2019 at 4:50 pm

  Dupa ce termina Economicul aceasta mega-ancheta, mai sugeram una, tot in zona Dobreni. Se ia una bucata pensiune construita cu bani din programe de dezvoltare rurala de sotia unui domn numit Benone Besu. Care pensiune nu a prea functionat ca pensiune dar pe unde sunt vazuti domnii Besu si Tablan. Care apareau prin niste poze si alaturi de actualul director de la AFIR Neamt care ar fi trebuit sa controleze daca acolo e pensiune sau mini-bloc cu locuinte pentru niste baieti care si-au facut casa cu bani europeni.

  Răspunde
 3. Dii Cot   ianuarie 11, 2019 at 4:16 pm

  Daca si_ar face treaba macar intr_un dosar! Macar in asta! Dar ma indoiesc! Famiglia Alde, ca si psd, are influenta! Sa vedem pina unde!

  Răspunde
 4. FLORIN   ianuarie 14, 2019 at 6:40 am

  Politia economica?

  Sa fim seriosi,politia economica?Avem noi asa ceva?

  A-ti auzit in ultimii 20 de ani de vreo ancheta serioasa in aceasta tara/judet? unde s-au furat sute de milioane de euro cu licitatii trucate si cu dedicatie,achizitii frauduloase la firmele primariei la preturi umflate,lucrari de proasta calitate,receptia acestor lucrari facute pe spaga ca eu nu am auzit.

  Daca DNA-ul si Parchetul sunt praf de coruptie,ce Politie Economica…sa-si faca treaba?Pe bune?

  Răspunde
 5. anca   ianuarie 14, 2019 at 7:44 pm

  asta da succes, management perfect al firmei fara scule sau utilaje, cu doar doi angajati si cu un profit de aprox un miliard lei…Ar trebui ca cei de la Camera de Comert sa organizeze intalniri ale oamenilor de afaceri cu acesti doi patroni ai firmeai Eco fast SRL pentru a impartasi din metodele lor de a conduce..la care sa fie invitat si dl vicepresedinte Asaftei care sa le inmaneze diplome si distinctii..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.