Al patrulea sezon ratat pentru pârtia de schi de la Piatra Neamț?

9
1011

Pârtia de schi din Piatra Neamț, stațiune turistică de interes național, riscă să bifeze cel de-al patrulea sezon ratat, chiar dacă reprezentanții primăriei declară că depun toate eforturile pentru deschiderea ei. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie întrunite și câteva condiții. În primul rând, așa cum se știe, Primăria se confruntă cu grave probleme financiare, așa că nu-și permite să finanțeze o activitate care nu-și acoperă măcar costurile. Apa pentru tunurile de zăpadă costă, la fel și curentul electric pentru funcționarea tunurilor și a instalației de telescaun, angajații trebuie plătiți. Guvernul României a fost darnic, la sfârșitul anului trecut, cu Primăria Piatra Neamț pe care a ajutat-o cu 3,3 milioane de lei pentru a-și plăti datoriile bancare, deloc mici. Așadar, nimeni nu-și va permite să se joace și să facă experimente cu banii primăriei care și așa sunt pe sponci. Dragoș Chitic declara pentru atacul.ro, anul trecut, că la deschiderea pârtiei de schi trebuie luat în calcul și aspectul economic și că aceasta ar trebui să funcționeze cel puțin 7-8 săptămâni pe sezon, ceea ce ar însemna o acoperire a costurilor de funcționare. Bineînțeles că și acum, pentru funcționarea tunurilor de zăpadă, trebui să existe temperaturi negative de cel puțin minus 5 grade.

„Colegii mei de la Patrimoniu sunt pregătiți și dacă vom avea temperaturi de sub minus 5 grade vor da drumul la tunurile de zăpadă. Dacă vremea ne va ajuta, în 3-4 zile pârtia va fi deschisă, iar din câte am văzut și prognoza este favorabilă”, a declarat Gabriel Muraru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț.

Pentru următoarele cinci zile, prognoza meteo indică temperaturi negative. Până marțea viitoare, minimele vor fi de pînă la minus 11 grade, iar maximele de până la minus trei grade. Mai rău este că de miercuri vremea se încălzește, minima urmând să ajungă la minus 6 grade, iar maxima la minus 1 grad și 0 grade pentru ziua de joi.

Investiția de pe muntele Cozla a costat municipalitatea milioane de euro, bani obținuți din credite bancare pe care primăria trebuie să le ramburseze. Ideea construirii unei pârtii de schi pe Cozla nu a fost una dintre cele mai strălucite. În primul rând, poziționarea pârtiei a fost neinspirată. În al doilea rând, din cauza încălzirii globale, cum spunea un mare politician nemțean, specialist în administrație publică, iernile nu mai sunt cele de altădată, așa că pârtia nu poate să fie folosită la parametri maximi. În momentul în care a fost făcută investiția, gestionarii banului public nu s-au întrebat dacă este bine sau nu să construiască o pârtie la nici 1.000 de metri altitudine, în condițiile în care, în lume, aceste investiții nu se mai fac sub 2.000 de metri. Dar ce mai contează aceste aspecte, atâta timp cât unii și-au umplut buzunarele. Plata o va face contribuabilul.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. FLORIN 3 ianuarie, 2019 at 18:08 Răspunde

    Numai niste (***) ca cei care conduc/au condus Primaria Piatra Neamt puteau ”investi”bani(milioane de euro??) in pirtia de pe Cozla.

    80% din aceste ”investitii”sunt furaciuni.Unde se regasesc milioane de euro pe Cozla?

    Acel deal este imaginea coruptiei celor care conduc si au condus acest oras.Au distrus pina si drumul cu piatra cubica facut acum 100 de ani.Au facut rigole si diguri prin care in veci nu va trece apa total inutile facute in bataie de joc de firma lui Panaite(cine altul?) si Moldocor.

    Au distrus observatorul.Au distrus drumul cu piatra cubica care a fost refacut(cu bani) si acum este o ruina,plin de gropi si denivelari.Au furat piatra cubica de pe platoul de la Gospodina iar dupa aia au asfaltat ca sa acopere furaciunea.

    Totul pe Cozla este un focar de infectie,mizerie peste tot,masini peste tot,nu poti sa te plimbi din cauza cocalarilor care se urca cu masinile si arunca gunoaiele in padure,sus la telegondola arat ca in Somalia,numai (***) care fac comert in conditii de igiena deplorabile,constructii facute din lemn?pe virful dealului?care se dezintegreaza,cladire neterminata de 10 ani,restaurant inchis de 3 ani numai mizerie si paragina.

    Toate astea din cauza hotilor care conduc acest oras,a unei populatii de (***) si manelisti fara pretentii si a procurorilor incompetenti si corupti de la DNA care nu au gasit un corupt la sutele de milioane de euro furate cu aceste”investitii”in ultimii 15 ani.

  2. constantin 4 ianuarie, 2019 at 09:30 Răspunde

    Ori suntem fraieri cu totii ori hotia nu are limite.De la bun inceput specialistii in domeniu au spus ca este gresit sa amenajam acea partie si sa defrisam varful padurii pentru amenajarea partiei pentru incepatori.Totusi specialistii de la Directia Silvica in frunte cu directorul tehnic au dat acordul defrisarii si au scos parcela la licitatie.Cu ocazia exploatarii forestiere s-a distrus drumul de piatra cubica.Nici consiliul local P.Neamt nici primarul nu au avut obiectiuni si au zis ca este o investitie profitabila.Acum venim cu balbaieli, cu incalzirea globala si spunem ca nu este rentabila.Un viceprimar toata vara era pe la partie si cheltuia bani pentru amenajarea partiei in vederea deschiderii din aceasta iarna.Este trist ca noi contribuabilii platim multi bani pentru hotiile si prostiile alesilor.In loc sa suporte consecintile cei ce se perinda pe la primarie vin cu justificari propagandistice.Aceste justificari sunt facute de fosta echipa si nostalgicii lui Stefan.Iata ca un infractor dovedit si-a batut joc de acest oras iar cei ce vin de aiurea nu inteleg nimic.

  3. Ion 4 ianuarie, 2019 at 14:58 Răspunde

    D-le Vasile, si-au batut joc de orasul asta, de Perla Invest care au talharit-o si o talharesc si in prezent. Unde sunt banii europeni promisi de Chitic ((***) condus de o muiere si un Romel (***)) in campania electorala? Nu mai incercati sa ii acoperiti! Cati bani plateste primaria pentru partie lunar desi nu functioneaza? Va spun eu 80.000 lei pe luna pana in martie. Unde sunt banii!?!

  4. Florin 5 ianuarie, 2019 at 19:31 Răspunde

    Asta e pârtie? E o râpă abruptă. Iar așazisa pârtie pentru începători e doar o sursă de mâl pentru zona Obor.
    Iar clădirile abandonate din vârful Cozlei sunt dovada de necontestat că „aici sunt banii dumneavoastră”, fraierilor!
    Piatra Neamț oraș turistic?
    Ce glumă!

  5. Stefan 6 ianuarie, 2019 at 10:53 Răspunde

    Florin si Constantin au dreptate!Aceasta „investitie” e o gogomanie din punct de vedre economic!In plus, au slutit orasul plantand o cladire placata cu aluminiu in fata Garii care este monument istoric!Cum poate fi rentabila o partie fara locuri de parcare adecvate, care se termina intr-un zid de beton , cu o altitudine maxima de cca 600 m si este orientata spre est?!De la inceput se stia ca partia nu va fi rentabila (au existat studii), dar s-a insistat numai pentru a se sifona milioane de euro!Problema nu e doar ca s-a spaguit masiv, ci ca s-au facut investitii fara cap, care au indatorat degeaba orasul!Aceasta politica „inteligenta” continua, primaria dorind sa investeasca in pasaje inutile si alte facaturi „urbanistice”…

  6. stupidsocks 8 ianuarie, 2019 at 18:07 Răspunde

    io am doar o singura nedumerire, pen’ca nu-s capabil sa am mai multe: marele chitic nu era si el prin primarie atunci cand s-a facut partia asta si toate celelalte investitii care mananca bani multi fara sa produca? ca acum vad ca se spala pe maini si indruga baliverne cum ca greaua mostenire… pai, ce, atunci cand s-a copt mostenirea asta n-a participat si el direct la facerea ei?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.