Dosarul finanțării echipei de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț, trimis de DNA în instanță. Nume grele printre inculpați

3
876

Procurorii DNA-Serviciul Teritorial Bacău au finalizat ancheta în dosarul privind finanțarea echipei de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț, dosar despre care atacul.ro a scris. Au fost trimise în judecată mai multe persoane care, în perioada 2008-2012, au deținut funcții importante în cadrul Consiliului Județean Neamț și Primăria Piatra Neamț. Astfel, au calitatea de inculpați Vasile Pruteanu, fost președinte al Consiliului Județean Neamț, Cristina Mititelu, fost director executiv al Direcției juridice din cadrul CJ Neamț, Mihaela Lazăr Ignatovici, fost secretar al județului Neamț, Ana Monda, fost viceprimar al orașului Piatra Neamț și Vasile Vișan, fost secretar al Primăria Piatra Neamț. Valoarea prejudiciului cauzat este de aproape 11 milioane de lei și reprezintă sumele alocate de către CJ Neamț și Primăria Piatra Neamț societății FC Ceahlăul SA, firmă care administra echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
PRUTEANU VASILE, la data faptei președinte al Consiliului județean Neamț, 
MITITELU CRISTINA, la data faptei director executiv al Direcției juridice din cadrul Consiliului Județean Neamț, 
IGNATOVICI LAZĂR-MIHAELA, la data faptei secretar al județului Neamț, 
pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave; 
MONDA ANA, la data faptelor viceprimar al municipiului Piatra Neamț, 
VIȘAN VASILE, la data faptelor secretar al municipiului Piatra Neamț, 
pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în calitatea menționată mai sus, în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă. Contractul s-a încheiat pe o durată de 5 ani și prevedea printre altele alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă CJ Neamț în sumă de 5.416.097,62 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere. Într-un context asemănător și în același scop, în cursul anilor 2008 și 2010, inculpații Monda Ana și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă Primăriei Piatra Neamț în sumă totală de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008 – 31.12.2013, în baza contractului de asociere. Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local Piatra Neamț s-au constituit părți civile în procesul penal cu sumele de 5.416.097,62 lei respectiv 5.495.000 lei. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Pruteanu Vasile, Mititelu Cristina, Vișan Vasile și Monda Ana. De asemenea, s-a mai dispus poprirea de către Casa Națională de Pensii Publice – Neamț, a veniturilor inculpatei Ignatovici Lazăr-Mihaela, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, până la concurența sumei de 5.416.097,62 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Daniel MURARU

Citeste si:

Se îngroașă rândurile politicienilor și funcționarilor anchetați de DNA Bacău în dosarul finanțării FC Ceahlăul  

(DOCUMENT) CMI Urban mulsă bine de bani de FC Ceahlăul SA

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Nicolae 28 decembrie, 2018 at 19:11 Răspunde

    Pana seva judeca recursul se vor prescrie faptele ….. Sant alte dosare cu tunuri de MILIARDE care sant in sertarele DNA Bacau . Degeaba se schimba la centru daca in teritoriu beneficien tot de CRIMA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA .
    PRIMARIA Piatra Neamt – este NE OFICIAL in FALIMENT si nimeni nu a raspuns pentru JEFUIREA BANULUI PUBLIC .
    INTERLOPUL VISAN -trebuia sa fie in PUSCARIE cu PINALTY in acelas pat si sa le fie confiscate averile …etc

  2. FLORIN 29 decembrie, 2018 at 18:57 Răspunde

    Cea mai incompetenta filiala DNA din Romania este…

    DNA Bacau.

    Gradul de coruptie,incompetenta si lasitate printre procurorii DNA face ca aceasta institutie sa se califice lejer pentru desfiintare.

    Speram sa se intimple cit mai repede pentru a salva bugetul acestei tari de sute de miliarde platite degeaba an de an cu acesti asa zisi”procurori DNA”ale aceste institutii gaunoase care de 10 ani ii pacaleste pe cei de la UE cu rezultate mincinoase in PACALEALA care se cheama”lupta impotriva coruptiei” .

    Rezultatele sunt ZERO BARAT.

    Toate anchetele importante s-au prescris.

    Anchetele de 2 bani au condamnari penibile.

    Zero recuperari prejudicii.

    Ar trebui recuperate toate salariile platite acestor incompetenti care de 10 ani se lafaie cu salarii de sute de milioane pe luna si tot felul de privilegii pe care nimeni nu le are in aceasta tara cu rezultate ZERO.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.