Când începe decontul pentru jaful de la Drupo? Ex-senatorul Cadăr a scăpat de plata a peste 160.000 de lei

3
1679

Compania județeană Drupo a fost jefuită sistematic de cei care i-au coordonat activitatea. Indiferent de cine a dictat în Consiliul Județean Neamț, PSD, PDL, PP-DD sau PNL, firma Drupo a fost, pentru membrii găștilor politice, lozul norocos. Sute de mii de euro au plecat din conturile firmei spre cele ale societăților „prietene”, iar asta se întâmplă de mai bine de 10 ani sub ochii îngăduitori ai autorităților. Dacă cei de la Curtea de Conturi sau Auditul Consiliului Județean Neamț și-au făcut cât de cât treaba, constatările lor ducând la identificarea unor fapte grave, cei din zona penalului, fie că vorbim de Poliție sau DNA, au cam bătut pasul pe loc. Nu mai puțin de cinci dosare penale privind matrapazlâcuri comise la Drupo SA au fost întocmite în ultimii ani la Poliția Neamț, Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice, și nici unul nu a a ajuns în instanță. Trei dosare au fost declinate spre competentă soluționare procurorilor anticorupție de la Bacău, iar în alte două, rămase „acasă” la Neamț, s-a dispus clasarea. Despre soarta dosarelor de la DNA Bacău nu se știe nimic, însă sunt de luat în calcul două variante. 1. Procurorii încă nu au finalizat cercetările. 2. Cele trei dosare au fost soluționate cu clasare etc. În dosarul privind procedura insolvenței a Drupo SA, trei foști directori ai Drupo SA, Leonard Cadăr (foto), Paul Ovidiu Mitrea și Claudiu Maftei, au calitatea de pârât. Și asta pentru că, în raportul privind cauzele care au dus la starea de insolvență a firmei, administratorul judiciar afirmă că cei trei au partea lor de vină. În aceste condiții s-a cerut în instanță atragerea răspunderii personale a celor trei foști directori. Într-un alt dosar, înregistrat în aprilie 2012, dar finalizat abia luna trecută, Leonard Cadăr a fost obligat să achite firmei Drupo suma de 132.312 lei, plus 29.949 lei cu titlu de dobândă. Asta numai în primă instanță, la Judecătoria Piatra Neamț, pentru că, ulterior, Drupo SA a pierdut atât în apel, cât și în recurs.

Lichidatorul judiciar a cerut ca ex-senatorul Cadăr să plătească despăgubiri pentru stația de asfalt de la Girov

În aprilie 2012, lichidatorul judiciar al Drupo SA a cerut în instanță ca Leonard Cadăr, fost director la Drupo în perioada 2008-2009, să plătească despăgubiri pentru o achiziție „nefericită”, respectiv o stație de asfalt ce a fost amplasată la Girov. În mai 2016, Judecătoria Piatra Neamț s-a pronunțat, obligându-l pe Cadăr să plătească firmei Drupo  peste 170.000 de lei.

Solutia pe scurt: Admite cererea având ca obiect pretenţii formulată de reclamanta S.C. Drupo Neamţ S.A. în contradictoriu cu pârâtul Cadar Leonard. Obligă pârâtul Cadar Leonard să plătească reclamantei S.C. Drupo Neamţ S.A. suma de 132.312,46 lei reprezentând daune contractuale şi suma de 29.949,48 lei reprezentând dobândă legală calculată până la data de 15.03.2012. Obligă pârâtul Cadar Leonard să plătească reclamantei S.C. Drupo Neamţ S.A. suma de 7.565,34 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 31.05.2016. 
Document: Hotarâre  2656/2016

Cadăr a atacat, în mai 2017, decizia cu apel la Tribunalul Neamț și a avut câștig de cauză. Drupo SA nu a renunțat și a făcut recurs la Curtea de Apel Bacău, însă a pierdut, așa că fostul senator nu va trebui să achite niciun leuț.

Numele lui Pruteanu, fost președinte al CJ Neamț, apare în dosarul „Stația de asfalt”

Relația dintre Leonard Cadăr și Vasile Pruteanu, fost președinte al Consiliului Județean Neamț în mandatul 2008-2012, este de notorietate. În 2008, odată cu instalarea în fotoliul de președinte al CJ Neamț a lui Vasile Pruteanu, funcția de director la Drupo a fost ocupată de Leonard Cadăr. În mandatul acestuia (2008-2009), Drupo a înregistrat pierderi uriașe, peste 5 milioane de lei. După ce a părăsit funcția de director la Drupo, Cadăr a fost numit consilier tehnic al lui Vasile Pruteanu. Cadăr a condus compania județeană mai puțin de doi ani, însă, a fost o perioadă extraordinară pentru el, deoarece, la sfârșitul mandatului, avea un adevărat palat în curtea Palatului Copiilor, dar și un bolid de lux.

„Palatul lui Cadăr” (foto) eclipsează Palatului Copiilor din Piatra Neamț, în curtea căruia a fost ridicat. Vila și anexele au fost construite în doar câteva luni ale anului 2009. În 2016, Cadăr a vândut unui medic

Una dintre afacerile controversate din mandatul lui Cadăr la Drupo a fost achiziția unei stații de asfalt ce a fost amplasată în comuna Girov. În  „Raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului SC Drupo SA”, expertul afirmă că Drupo a virat firmei Prosoft suma de 1.100.000 lei reprezentând „Staţie de mixturi asfaltice UB 40, echipată complet şi modernizată conform standardelor în vigoare”, instalaţie care nu a funcţionat în perioada 2009 – 2014. Alte voci afirmă că, de fapt, mare parte din creditul de 3 milioane de lei, contractat în perioada cât director a fost Cadăr, a fost cheltuită pentru achiziția stației de asfalt. Aceasta nu a funcționat nicio zi. Cauza: stația funcționează pe gaz, iar în Girovul nu este racordat la reteaua de gaze naturale. Astfel, Drupo a continuat să cumpere asfalt de la firme private, în timp ce stația de la Girov a fost conservată. Ancheta privind această afacere a început la Poliția Neamț, însă a fost declinată la DNA. Printre numele vehiculate: Leonard Cadăr, Vasile Pruteanu, foști membri CA și foști agamani. Tot la DNA a fost declinat și dosarul penal care a avut ca punct de plecare Raportul Curții de Conturi pentru intervalul 2012 – 2014. Cel de-al treilea dosar care a luat drumul Bacăului se referea la diverse aspecte petrecute la Drupo în perioada în care directori au fost Cadăr, Mitrea, Monda, Maftei etc. Niciunul dintre aceste dosare nu a ajuns în instanță. Într-o altă cauză, rămasă la Poliția Neamț și înregistrată în 2014, s-a mers pe soluția de clasare, iar în altă lucrare, în care sunt menționate numele lui Doru Conachi și Radu Monda, soluția a fost de renunțare la urmărirea penală. Din cinci dosare penale în care au fost investigate presupuse fapte grave comise în dauna societății Drupo SA, niciunul nu a ajuns în instanță, în condițiile în care jaful de la Drupo SA este evident cel puțin în pierderile înregistrate înainte de a intra în reorganizare judiciară. Informațiile pe care le deținem arată că patru dintre cele cinci dosare penale au fost instrumentate de actualul adjunct al Poliției Neamț, Costică Scutaru, pe vremea când lucra la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Daniel MURARU

Citeste si:

Foștii directori ai Drupo SA și acoliții lor au jefuit societatea cu nesimțire. Cadăr, Mitrea și Maftei, „gaură” de 6,5 milioane de lei

Drupo, antiderapantul și „bugetarul cu Lexus”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. constantin 28 decembrie, 2018 at 08:29 Răspunde

    Lucrurile sunt foarte clare.Cadar a fost creatia lui Stefan pregatit sa jefuiasca si sa asigure surse financiare pentru portocalii.Pruteanu controla jaful si lua masuri cand nu se respectau regulile portocalii.Tot politicul controla numirile si avansarile la ipj neamt.Atunci cand furtul era facut prosteste politia „se facea ” ca lucreaza.Atata timp cat finul era sef la DNA Bacau nimeni nu a avut curajul sa se ia de portocalii.Ca om Cadar este un nimic dar stie sa execute ordinile venite „de sus”Cei care ii dadeau ordine il protejau si il protejeaza si acum.Drupo a fost un fel de Romsilva, adica producea bani negri.Din pacate justitia este avariata si fiecare magistrat isi pazeste cariera asteptand pensiile nesimtite.

    • valisor 30 decembrie, 2018 at 06:27 Răspunde

      Hoțul e hoț pentru sine. Cred că e o pistă falsă, în care ne împiedicăm judecățile, chestia cu ăla e omul lui acela, altul a lui celălalt. Dacă am privi just, cum de LMC este de fapt, poate că am vedea și pe unde să-i întrăm în cele două „temniți large”.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.