Programul „Cornul și laptele”: „tort” de 10 milioane de lei împărțit frățește. Elevii spun că produsele-s proaste, DSP-ul că-s bune

3
957

Scandalul izbucnit la începutul acestei luni cu privire calitatea îndoielnică a produselor livrate în cadrul programului „Cornul și laptele” unor școli din județul Neamț a rămas la stadiu de „foșnet” pe rețelele de socializare, autoritățile responsabile anunțând că totul este în regulă. La această concluzie s-a ajuns după o anchetă, în care nimeni nu s-a obosit să stea de vorbă cu părinții nemulțumiți și nici să le solicite acestora produsele cu probleme pentru a le testa. Tratarea la „diverse” a acestui subiect de către cei care au atribuții în a constata și sancționa neregulile ar avea mai multe explicații. În primul rând, programul „Cornul și laptele” în județul Neamț înseamnă aproape 10 milioane de lei fără TVA, bani împărțiți între societăți comerciale puternice. Vorbim de bani mulți, vorbim despre putere. Firmele respective câștigă de ani aceste licitații organizate de către Consiliului Județean Neamț. Pentru că da, banii vin de la Guvernul României, însă licitațiile sunt organizate de Consiliul Județean Neamț. De-a lungul timpului au fost și scandaluri, cel puțin doi foști prefecți de Neamț fiind acuzați (nu penal, ci în presă) că și-au ajutat firmele, pe care le controlau prin interpuși, să câștige contracte la „Cornul și laptele”. Anunțul de atribuire la ultima licitație a fost făcut la sfârșitul lunii noiembrie, procedura fiind întârziată de schimbările operate în această vară de Guvern. În județul Neamț, beneficiază de acest program 51.000 de elevi. Aceștia primesc în fiecare zi câte un pachețel care conține produse de panificație, produse din lapte și fructe (mere).

Licitația pentru achiziționarea și transportul de ”Mere, lapte și produse lactate , produse de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore” , an școlar 2018-2019, a fost spartă în patru loturi.

 Lot 1 – Produse de panificație ZONA 1 – 3.580.271 pachete;

 Lot 2 – Produse de panificație ZONA 2 – 4.550.655 pachete

Lot 3 – Lapte/Produse lactate – 4.937.742 pachete

Lot 4 – Mere – 3.193.184 pachete

Valoarea totală estimată fără TVA = 9.934.526,32 lei

Licitația pentru Lotul 1 a fost câștigată de societatea Cibibon Piatra Neamț, cu o ofertă de 1.860.740 lei fără TVA. Oferta firmei câștigătoare a adunat 100 de puncte, iar cea a societății concurente, respectiv Panamarom SRL Topolița-Grumăzești, 0 puncte. A fost o luptă în doi, câștigată de Cibibon SRL în fața societății Panamarom SRL Grumăzești, care avea să se impună în licitația pentru Lotul 2-produse de panificație, cu o valoarea a contractului de 2.366.340 lei fără TVA. Ca și în cazul Lotului 1, pasul de licitație a fost de 0,1%, adică 2.364 de lei. Cine a participat la această licitație? Ați ghicit: Panamarom SRL Grumăzești și Cibibon SRL Piatra Neamț. Aici, Panamarom a obținut 100 de puncte, iar Cibibon 0 puncte. Ca între amici. Licitația pentru Lotul 3-„Furnizare și transport lapte/produse lactate” , în valoare de 3.950.193 lei fără TVA, a fost câștigată de Tipotrans SRL Piatra Neamț. Firma câștigătoare s-a „luptat” cu oferta, evaluată cu 0 puncte, a firmei Panamarom SRl Grumăzești. Licitația pentru Lotul 4-„Furnizare și transport mere”, în valoare de 1.756.251 lei lei fără TVA a fost adjudecată de II Amariei G Petru din Horodniceni, județul Suceava. Au fost trei oferte, însă una singură evaluată, pentru că altele, cel mai probabil, nu au mai ajuns la dosar. Cum Amariei trebuie să livreze 3.193.184 mere, un calcul simplu arată că pentru un măr obține 0,598 lei cu TVA inclus. Aproape 60 de bani pentru un măr, în condițiile în care 2018 a fost unul extreme de bun pentru proprietarii de livezi, înseamnă destul de mult, afirmă cei care lucrează în domeniu. Însă, dacă asta a fost oferta…singura în anul în care tone de mere au fost abandonate în livezi din cauză că proprietarii nu au avut cui să le vândă nu mai este nimic de zis.

Surpriza din declarațiile de participare

În cursa pentru obținearea contractului „Furnizare de mere, lapte și produse lactate, produse de panificație elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și privat” s-au înscris mai multe firme, dar și asocieri de societăți comerciale. Vorbim despre Logistic Media Pop Art SRL, I.I. Amariei G. Petru, Desland Distribuție, SC Asociația Pomicolă Itesti SRL, Asocierea formată din SC Tipotrans SRL (lider) și SC Agro-Pan-Star SRL (asociat); Asocierea formată din Panamarom SRL (lider) și SC Ellmar Com SRL (asociat); Asocierea formată din Cibibon SRL (lider), SC Complex Agroalimentar SRL (asociat), SC Tipotrans SRL (asociat), SC Magnus Impex SRL (asociat). Faptul că au fost multe firme care s-au înscris la licitație, dar nu au mai trimis oferte, în special în cazul licitației pentru furnizarea merelor, este cel puțin interesant. La celelalte loturi, lucrurile par a fi destul de simple, asocierile de firme și-au împărțit „tortul” între ele. Fiecare a luat câte o felie. Că o fi sau nu corect, numai cei în drept pot spune.

Cornul, o pâine goală, iar mărul este veștejit

Părinții mai multor elevi din școli nemțene și-au exprimat nemulțumirea cu privire la calitatea produselor livrate copiilor. Unii s-au plâns că „biscuiții sunt tari ca piatra”, cornul slab calitativ sau mucegăit, iar alții au arătat că merele sunt putrede. Ca urmare a acestor aspecte, deputatul Iulian Bulai a sesizat Protecția Consumatorului care și-a declinat competența către Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Reprezentanții acesteia au verificat firma Panamarom SRL, care furnizase produse în zonele unde părinții le reclamase ca neconforme. Inspectorii au constatat că toate sunt bune și frumoase, produsele furnizate elevilor fiind, spun ei, calitative și conforme. Asta ar însemna că părinții care au reclamat au mințit, ceea ce este greu de crezut, plângerile venind din mai multe comune din județ, sau produsele au fost schimbate pe traseu, cu altele neconforme, ceea ce, la fel, este greu de crezut.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Ana 21 decembrie, 2018 at 09:23 Răspunde

    Dacă oneștii care au inventat acest program s-ar fi gândit cu adevărat la copiii acestei țări, și nu la propriile afaceri, cu siguranță ar fi găsit alte variante. Din toate programele inventate spre binele celor mai puțin norocoși, au avut de câștigat, doar cei de le-au inventat.
    Orice ”cadou” pentru amărâți e un măr otrăvit.
    Lor să le iasă banul!
    De Sărbători, când ni se tot spune să fim mai buni, eu le doresc celor care fac aceste produse, cu atâta responsabilitate și empatie pentru copii, să se bucure și ei de aceste bunătăți. Să le dea Dumnezeu această șansă!

    • G Popa 23 decembrie, 2018 at 20:57 Răspunde

      Ai dreptate Ana. Acest asa-zis program e o umilinta la adresa romanilor. Eu ma kk in cornuletul pe care copilul meu il aduce de la scoala.E o infamie, o rusine. Solutia nu este sa-mi aduca copilul zoaiele de la Grumazestii lui soseta. Solutia este ca noi parintii sa avem unde munci si sa fim rasplatiti pt munca noastra ca sa ne hranim noi copii. Asa ca, mai Soseta stramba , ma kc pe cornul tau din Grumazesti.

  2. G Popa 23 decembrie, 2018 at 09:37 Răspunde

    Oare te poti kk in judetul asta fara sa auzi cuvantul Grumazesti si fara sa vezi o poza cu sprancenatul soseta cu un ochi la slanina si cu altul la faina? !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.