„Case closed” în afacerea „Ledurile deputatului Suculeț”

2
727

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au clasat dosarul în care au investigat afacerea „Ledurile deputatului Suculeț”, iar magistrații Tribunalului Neamț au respins, ieri, „ca nefondată plângerea formulată de Comuna Girov împotriva ordonanței de clasare a urmăririi penale”. În traducere, aceasta înseamnă că nimeni nu a comis nicio infracțiune în contractul prin care primăria a cumpărat de la firma In2Energy Holding, controlată de deputatul PSD Ciprian Șerban, alintat de prieteni „Suculeț”, 414 pachete de iluminat stradal la prețul de 1.000 de lei bucata (montaj inclus). Au existat suspiciuni că înțelegerea, parafată în februarie 2016, dintre cele două părți (Primăria Girov, condusă la acea vreme de primarul interimar Florin Sarion, și reprezentanții firmei In2Energy Holding SRL) a avut iz de corupție. Tocmai de aceea, procurorii DNA au investigat-o. Cercetările s-au făcut sub aspectul comiterii infracțiunii de „abuz în serviciu, abuz contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani)”. Soluția a fost de clasarea urmăririi penale, așa că dosarul a fost închis. Există două ordonanțe în acest sens, una a DNA, Serviciul Teritorial Bacău, emisă în data de 15 mai 2018, și alta emisă la data de 17.07.2018 de structura centrală a DNA. Ordonanțele procurorilor au fost atacate de juriștii Primăriei Girov, iar ieri magistrații Tribunalului Neamț s-au pronunțat în dosar, respingând plângerea ca nefondată.

„În temeiul art. 341 alin. 6 lit. a Cod procedură penală, respinge ca nefondată plângerea formulată de petenta , împotriva ordonanţei procurorului de clasare a urmăririi penale dispusă cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000, privind pe intimata . Menţine ordonanţa de clasare nr. 98/P/2017 din 15.05.2018 emisă de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, şi ordonanţa nr. 299/II-2/2018 din 17.07.2018 emisă de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă petenta să plătească statului, suma de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi 13.12.2018. 
Document: Încheiere finală (dezinvestire)  214/2018  13.12.2018”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.

Este clar că procurorii anticorupție nu au identificat probe care să indice că cei care au încheiat contractul de furnizare a ledurilor au săvârșit fapte de corupție, iar soluția lor a fost confirmată și de către magistrați.

In2 Energy vrea banii de la Primăria Girov

Soluția procurorilor DNA va ajuta mult firma deputatului Ciprian Șerban (foto) în procesele intentate Primăriei Girov pentru recuperarea sumei din contract. Pe rolul Tribunalului Neamț există, în acest moment, trei dosare, două deschise de In2Energy Holding și unul de Primăria Girov, toate procesele fiind suspendate de ancheta penală a DNA-ului, ce a fost finalizată de curând.

În dosarul 2892/103/2016, In2Energy are calitatea de reclamant, iar Primăria Girov de pârât, obiectul dosarului fiind „litigiu privind achizițiile publice”. În data de 1 februarie 2017, instanța a admis acțiunea firmei In2Energy Holding și a obligat Primăria Girov „să plătească reclamantei suma de uma de 149.040 lei, cu titlu de preţ, precum şi penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi de întârziere, începând cu data de 17.06.2016 şi până la achitarea integrală a debitului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 509 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, recurs care se depune la Tribunalul Neamţ, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 01.02.2017”. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bacău care, în 15 septembrie 2017, a dispus suspendarea judecății până la soluționarea definitivă a dosarului 3048/103/2017 de pe rolul Tribunalului Neamț, în care Primăria Girov a acționat în judecată SC In2Energy Holding SRL. În februarie 2018, procesul a fost suspendat din cauza cercetărilor de la DNA. El a fost reluat recent, după clasarea cazului de către procurori. Următorul termen a fost fixat pentru data de 18 decembrie 2018, când magistrații vor avea acces și la dosarul în care a fost respinsă plângerea primăriei împotriva ordonanțelor procurorilor. Așadar, procesele civile vor fi reluate și rămâne de văzut cine va avea câștig de cauză: primăria sau In2Energy Holding SRL.

1000 de lei pentru un pachet de iulimant cu leduri, de la firma deputatului „Suculeț” 

Februarie, 2016, primar interimar Florin Sarion: Primăria Girov face o achiziție directă de la firma deputatului: 414 pachete de iluminat stradal la prețul de 1.000 lei/bucată, în preț intrând și montajul. În total, Primăria Girov trebuia să achite 414.000 lei pentru acele pachete de iluminat stradal. Ceva s-a întâmplat, pentru că Sarion nu a mai făcut plata parțială a contractului, respectiv 30% din valoarea lui, deși, din datele noastre, banii fuseseră prevăzuți special în bugetul din acel an. După alegerile din iunie, girovenii au ales un alt primar, iar noua echipă a denunțat contractul cu IN2Energy Holding SRL. Motivele: prețul foarte mare al produsului. Au urmat procesele în instanță, dar și o plângere la DNA, care a suspendat cauzele civile. Nemulțumirea reprezentanților Primăriei Girov, privind prețul mare al produsului și serviciilor livrate de firma In2Energy Holding, pare a fi justificată. Atacul.ro a constatat că sistemul de iluminat vândut Primăriei Girov cu 1.000 de lei de către In2Energy Holding poate fi găsit pe internet la prețuri și de șase ori mai mici.

De exemplu, o firmă vinde un sistem de iluminat cu led de 30W, identic cu cel vândut de firma lui „Suculeț”, cu 149,46 lei fără TVA. În plus, vânzătorul era dispus să acorde și discounturi substanțiale. În oferta In2Energy Holding este inclus și montajul, dar și câteva accesorii, însă acestea nu ar fi avut cum să ducă oferta la 1.000 de lei, decât dacă cel care a cumpărat a făcut-o cu banii altuia. Și chiar așa este, pentru că Florin Sarion a cumpărat leduri la prețuri nesimțite cu banii primăriei, așa că în pierdere iese bugetul local. Numai că nu a dat din banii lui și ar trebui să răspundă. Mai ales dacă în spatele unei astfel de investiții nu a fost o hotărâre a consilierilor locali. Așadar, un posibil scenariu, în acest moment, ar fi următorul: In2Energy Holding SRL își recuperează banii, cu tot cu penalități, pentru că, deh, contractul a fost încheiat legal, iar Primăria Girov nu va avea altceva de făcut decât să încerce să recupereze paguba de la fostul primar Sarion. Cum în România rar s-a întâmplat ca un primar să plătească material pentru achiziții exagerat de scumpe ori neinspirate, cel mai probabil bugetul local va rămâne cu țeapa.

Daniel MURARU

Citeste si:

Clasare de la DNA în afacerea „Ledurile deputatului Suculeț”. Primăria Girov a atacat soluția procurorilor în instanță

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Ion 14 decembrie, 2018 at 13:16 Răspunde

    Pai normal ca au dat clasare pentru ca dl Suculet a facut niste intelegeri cu (***), a mai purtat oleaca de (***), a mai (***) pe unii, pe altii, le-a mai facut cate un (***) si va fi folosit in lovitura finala ce va fi data Psd Neamț inainte de alegeri cand va sari in alta barca, cel mai probabil a PNL

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.