Surpriză! La Târgul de Crăciun, căsuțele vor fi montate de firma cumnatului unui liberal, ce este catalogat „Omul lui Chitic”

1
693

Așa cum arătam în ediția de ieri, firma care se va ocupa în acest an de transportul, montarea, demontarea căsuțelor la Târgul de Crăciun este Electrosan SRL Piatra Neamț. Societatea, la care acționar unic și administrator este Vasile Sîrbu, va încasa de la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, unde președinte este pesedistul șef și inculpat pentru fapte de corupție Ionel Arsene, 57.530 lei fără TVA, adică 12.349 de euro. Pentru acești bani, angajații firmei Electrosan trebuie să transporte cele 39 de căsuțe de la sediul societății Drupo SA la Curtea Domnească și să le monteze, iar la închiderea târgului să le demonteze și să le transporte înapoi la Drupo. Suma este exorbitantă, cei care lucrează în domeniu afirmând că serviciile prestate sunt mult umflate. Dar asta contează mai puțin atâta timp cât banii sunt din bugetul județean si nu din buzunarele vreunui privat. Contractul a fost încheiat pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice, metoda cumpărării directe.

Firma câștigătoare aparține cumnatului liberalului Cucoreanu, directorul adjunct al Adi Urbtrans

Electrosan SRL a avut nevoie de mai puțin de o oră și jumătate ca să câstige contractul pentru montatul si demontatul căsuțelor, semn că cei de la „Carmen Saeculare” au considerat că oferta este minunată din punct de vedere financiar și au oprit căutările. Cum se fac „cumpărările directe” pe SEAP, cu dedicație adică, am explicat cu altă ocazie, sistemul putând fi folosit în așa fel încât să câștige cine trebuie. Banii de pe acest contract vor ajunge în curtea cumnatului unui liberal, despre care presa locală afirmă că ar fi omul lui Chitic. Vasile Sîrbu, patronul firmei Electrosan SRL, este cumnatul lui Ioan Cucoreanu (foto), cel care, în trecut, a fost director de dezvoltare la Troleibuzul SA, iar acum este director adjunct la Adi Urbtrans.

Cucoreanu, considerat și om de încredere a lui Pinalti, a fost pedelist, iar acum este liberal, fiind membru în Biroul Permanent Local al PNL Piatra Neamț, organizație condusă de președintele Chitic, primarul orașului Piatra Neamț. Legătura dintre cei doi este binecunoscută, iar despre Cucoreanu, care are funcția de director adjunct la ADI Urbatrans, se spune că nu iese din cuvântul șefului pe linie politică – Chitic. Legătura dintre Cucoreanu și Sîrbu, patronul Electrosan este clară, adresa firmei fiind aceeași cu adresa unei societăți pe care Cucoreanu a deținut-o împreună cu Sîrbu. Astfel, Electrosan SRL figurează cu sediul pe B-dul Decebal 71, bl. E2, sc. C, ap. 40, cod 610058.

Sîrbu și Cucoreanu au fost acționarii firmei, care între timp a fost radiată, Nelva Cucoreanu SCS. Adresa societății, așa cum se poarte vedea și din documentul de mai jos, era B-dul Decebal 71, Bl. E2, Sc. C. Et.2, Ap. 40, Cod 610058, adică aceeași adresă ca a Electrosan SRL.

Chitic, Cucoreanu și…un contract

Înainte de alegerile locale din 2016, când Dragoș Chitic era viceprimar cu atribuții de primar la Piatra Neamț, dar și președinte la ADI Urbtrans, iar Ioan Cucoreanu era director adjunct la aceeași asociație, pe scena politică locală a izbucnit un scandal monstru, după ce într-un ziar a fost publicat un contract încheiat între ADI Urbtrans și Electrosan SRL, firma cumnatului lui Cucoreanu. Documentul era semnat, din partea ADI Urbtrans, de Chitic, în calitatea lui de președinte, Cucoreanu, în calitatea de director adjunct, și de Vasile Sîrbu, administratrorul firmei Electorsan SRL. Obiectul contractului: execuția a șapte stații de troleibuz/autobuz de pe raza municipiului Piatra Neamț. Contractul fusese încheiat în luna ianuarie 2016, iar procesul verbal de execuție a lucrărilor a fost încheiat în aprilie. S-a vorbit, la vreme aceea, de faptul că Chitic s-ar afla în conflict de interese, că directorul Cucoreanu a semnat ilegal un contract cu firma cumnatului său, că nu s-a organizat licitație pentru lucrări etc. Cătălin Drăgușanu, candidat la Primăria Piatra Neamț, a acuzat că suma de 91.000 de lei, plătită pentru execuția celor șapte stații, a fost prea mare și că lucrări similare au fost executate, în alte orașe din țară, cu prețuri de 6-7 ori mai mici. Bineînțeles, campania a trecut, iar povestea a fost dată uitării. Asta deși scandalul a fost mult mai mare, cu acuzații grave ale lui Adrian Grigoraș, directorul general al ADI Urbtrans, care, la acea vreme, spunea că Dragoș Chitic, în calitate de președinte, i-a dat drept de semnătură lui Cucoreanu, iar cel din urmă tăia și spînzura, în sensul că toate documentele din ADI Urbtrans erau la dispoziția sa. Până în acest moment nu avem nicio informație oficială care să arate că execuția celor șapte stații de autobuz a făcut obiectul vreunui dosar penal, deși acest lucru ar fi fost absolut obligatoriu, dată fiind gravitatea acuzațiilor, dar și a informațiilor care au circulat în spațiul public.

Electrosan SRL, specialistă în lucrări de instalații electrice, contracte cu IJP Neamț

Firma controlată de cumnatul liberalului Cucoreanu, Electrosan SRL, are ca principal obiect de activitate „Lucrări de instalații electrice”. Anul trecut a avut 4 angajați, o cifră de afaceri de 418.403 lei și un profit de 111.446 lei.

De-a lungul timpului, societatea a prins foarte multe contracte cu Inspectoratul Județean de Poliție Neamț. Vorbim de reparații de renovare, igienizări etc, sumele încasate fiind de substanțiale. De asemenea, firma a avut contracte de lucrări cu multe unități școlare de învățământ, majoritatea fiind din Piatra Neamt.

Daniel MURARU

Citeste si:

Târgul de Crăciun la Neamț, lecție de prăduit banul public

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. CAPATINA ZANFIR 4 decembrie, 2018 at 15:29 Răspunde

    CARCIUMA DE LANGA AMBRA FUNCTIONEAZA LEGAL ?
    NU ARE TOALETA , SE DA BAUTURA LA PAHAR , ARE VOIE ?
    CINE ESTE IN SPATELE AFACERII ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.