Un sforar, două dosare. Cine a luat comisionul din afacerea „Tomograful”? Șpăgi babane și condamnări cu executare într-un contract asemănător

0
716

Achiziția, în anul 2015, a unui computer tomograf de către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a făcut obiectul unui dosar penal la Serviciul Teritorial Bacău, procurorii stabilind că prejudiciul cauzat unității spialicești a fost de 2,1 milioane de lei. Dosarul a fost trimis în instanță în vara acestui an, inculpații Ioan Lazăr, fost director al SJ Neamț, și Oana Dana Murariu, fosta șefă a Serviciului de Achiziții din spital, urmând să fie judecați pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În același dosar mai sunt judecați reprezentanții societăților comerciale care au fost implicate în furnizarea computerului tomograf la preț supraevaluat: Mihuțoiu Cristian, administratorul firmei Editronic International SRL, cea care câștigat licitația, Pătrașcu Alin Mircea și Tudor Florin Gheorghe, ambii administratori ai firmei Medicare Tehnics SA București, în perioada în care George Coldea, despre care se spune că ar fi vărul fostului adjunct al SRI, era director general al societății. Procurorii DNA afirmă că cei trei oameni de afaceri i-au pus lui Ioan Lazăr la dispoziție caietul de sarcini, astfel încât să fie declarată câștigătoare oferta Editronic International SRL, firma care urma să cumpere CT-ul livrat spitalului de la Medicare Tehnics SA.

În iunie 2015, Spitalul Județean Neamț încheia contractul de achiziție în sistem leasing a computerulului tomograf Optima 660, valoarea fiind de 4.898.000 lei. Spitalul s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 2.194.172 lei, adică aproape jumătate din valoarea totală a contractului.

Administratorul Medicare Tehnic SA, prins în flagrant în timp ce oferea șpagă președintelui CJ Arad

În august 2015, adică la două luni după ce Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a încheiat contractul pentru furnizarea computerului tomograf, Pătrașcu Alin Mircea, administratorul firmei Medicare Tehnics SA, era prins în flagrant în timp ce oferea șpagă lui Nicolae Petru Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, și lui Adrian Nedelcu, directorul Direcției Tehnice Investiții din instituția publică. Administratorul Medicare Tehnics SA a dat șpagă pentru a obține un contract în valoare de 1,6 milioane de euro ce viza furnizarea Spitalului Județean de Urgență Arad de aparatură medicală în leasing. Ceea ce nu a știut nici Pătrașcu, nici Ioțcu, dar nici Ioan Lazăr, directorul Spitalului Județean de Urgență Neamț din acea perioadă, este că telefonul primului era interceptat de SRI Arad. Se pare că în urma interceptărilor convorbirilor dintre Pătrașcu și Lazăr s-a înregistrat la DNA Bacău și dosarul penal privind achiziționarea computerului tomograf de către Spitalul Neamț. Cert este că SRI îl monitoriza pe Pătrașcu încă din octombrie 2014, când a fost publicat anunțul privind achiziționarea, de către Consiliul Județean Arad, de aparatură medicală. Afacerea de la Arad a fost adusă în atenția procurorilor DNA-Serviciul Teritorial Timișoara, de către Cristian Drăgan, nimeni altul decât administratorul public al CJ Arad. Drăgan a făcut denunțul la DNA, iar în urma cercetărilor procurorii i-au trimis în judecată pentru trafic de influență, pe Ioțcu și Nedelcu Adrian, iar pe Pătrașcu Alin Mircea, administrator al Medicare Tehnics, pentru cumpărare de influență. Procesul i-a adus fostului președinte al CJ Arad o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare, iar „colaboratorilor” săi, pedepse cu suspendare. Dacă analizăm cele două cazuri, achiziția tomgrafului la Piatra Neamț și achiziția de aparatură medicală de la Spitalul Arad, constatăm că avem de-a face cu două afaceri ce par a fi trase la indigo. Sunt două cazuri care arată cum s-au făcut și se fac, cu încălcarea legii, achizițiile de aparatură medicală în România. Marea diferență dintre cele două cazuri este reprezentată de existența unui denunțător în afacerea arădeană, denunțător care nu a existat în dosarul de la Neamț. În schimb, dosarul de la Arad a ajutat anchetatorii, prin informațiile culese, să-i pună pe urmele escrocheriei cu CT-ul de la Spitalul Neamț.

Caz școală de șpăguit pe achiziții de aparatură medicală: zeci de mii de euro pentru infractori

Cazul de la Arad este unul clasic pentru ceea ce putem numi devalizarea bugetelor publice prin achiziții supraevaluate de aparatură medicală. La Arad, spun procurorii, cel care a cerut șpagă a fost Ioțcu, președintele CJ Arad. Ioțcu i-a cerut lui Pătrașcu, administratorul Medicare Tehnics SA, „40.000 de euro pentru  a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad, pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind <Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad>, în valoare de 1.600.000 de euro”, se arată în comunicatul DNA. În același timp, șeful Direcției Tehnice din CJ Arad, Adrian Nedelcu, a acceptat promisiunea remiterii de către Pătrașcu a unei sume de bani pentru a-i determina pe angajații din subordine să atribuie preferențial contractul firmei Medicare Tehnics SA. Procurorii au constatat că șeful CJ Arad și directorul de la Investiții au făcut presiuni asupra funcționarilor din subordine pentru a întocmi un caiet de sarcini preferențial. Mai mult, cei doi au stabilit, prin dispoziție, comisia de evaluare a ofertelor depuse, influențându-i pe membrii acesteia, astfel încât să fie declarată câștigătoare oferta Medicare Tehnics SA în asociere cu o altă firmă. Este vorba de Editronic International SRL, nimeni alta decât societatea implicată și în afacerea „Tomograful” de la Neamț. Ca și în cazul jafului de la Neamț, și în cel de la Arad observăm că s-a umblat la caietul de sarcini. La Neamț a făcut-o, spun procurorii, directorul Lazăr, întrucât Spitalul a organizat licitația pentru CT. În octombrie 2014, Medicare Tehnics și Editronic International câștigau contractul de 1,6 milioane de euro pentru echiparea Spitalului Arad cu aparatură medicală. După încheierea contractului a urmat împărțitul șpăgilor:

– 22 iulie 2015, Ioțcu primea de la Pătrașcu, printr-un intermediar, 35.000 de lei, iar Nedelciu 10.000 de lei;- 24 iulie 2015, Ioțcu a mai primit 10.000 de euro, cu promisiunea că diferența de 10.000 de euro s-o primească în august. N-a mai primit-o, pentru că au intervenit procurorii care l-au prins în flagrant. Anchetatorii au confiscat suma de 21.800 euro, găsită asupra lui Ioțcu, suma de 10.000 de lei, găsită asupra lui Nedelciu și suma de 21.000 de euro, găsită asupra lui Pătrașcu. Cel din urmă a început să distribuie șpăgile, coincidență, la o lună după ce Editronic International SRL încheiase contractul cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru furnizarea computerului tomograf. George Coldea, presupusul văr al generalului (r) SRI Florian Coldea, era director general la Medicare Tehnics SA în perioada în care administratorul Pătrașcu „ungea” factorii de decizie pentru a obține contracte pe la Neamț, Arad și cine mai știe pe unde. George Coldea a renunțat la funcție în aprilie 2016, la câteva luni după izbucnirea scandalului de la Arad.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia din Sănătate. Tomograf cu aceleași caracteristici: 1.000.000 de euro la Neamț și Caransebeș; 470.000 de euro la Sibiu și Suceava

Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Șpagă de sute de mii de euro în afacerea „Tomograful”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.