Firmele implicate în afacerea „Pediatria” și legăturile cu Tel Drum și vărul generalului SRI (r) Coldea

11
2225

 

În reabilitarea și modernizarea Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Neamț s-au „pompat” sume consistente, bugetul cheltuit până în acest moment fiind de aproximativ 17 milioane de lei. Investiția, ce are dublă finanțare, bugetul Consiliului Județean Neamț și Ministerul Sănătății, ar fi trebuit să fie finalizată, dar încă se mai lucrează pe ici, pe colo. Suma inițială, stabilită în urma licitației, a fost de 14.610.968 de lei, TVA inclus, însă nu a fost suficientă, așa că necesitat suplimentări. Dubios este că în timp ce toată lumea se plângea de bani, în Pediatrie au ajuns obiecte de mobilier la prețuri supraevaluate, gen pătuțuri la 4.000 de lei bucata, birouri la 5.000 de lei bucata, semn că cineva a avut grijă să bage niste bani în buzunare în acest mod.

Dr. Suzana Constantinescu (foto), medicul șef al Secției Pediatrie, a criticat proiectul pe care l-a caracterizat ca fiind plin de bazaconii

În momentul izbucnirii scandalului privind mobilierul achiziționat cu prețuri exorbitante s-a vorbit despre sesizarea Ministerului Sănătății, dar și a anchetatorilor. Dacă a existat sau nu o investigație, nu știm. Ceea ce cunoaștem, în acest moment, este faptul că Spitalul Județean Neamț a pierdut pe fond procesul intentat celor trei firme care reabilitează/modernizează spitalul. În cazul în care ar fi existat o anchetă penală, procesul civil ar fi fost suspendat, lucru care nu s-a întâmplat. Însă, nu este târziu ca procurorii DNA să se autosesizeze, nu de alta dar afacerea pute de la o poștă a corupție.

Firme implicate și în afacerea „Tomograful”

Contractul  „Reparații capitale – lucrări Reabilitarea și modernizarea secției de pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț” a fost încheiat la începutul lunii octombrie 2015. A fost organizată o licitație (procedură simplificată) pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Anunțul a fost publicat în data de 7 iulie, iar data limită de depunere a ofertelor a fost stabilită pentru data de 27 iulie, ora 15. În cursă au intrat șapte societăți, însă, în mod absolut ciudat, doar una singură a depus oferta. Este vorba de firma Edas-Exim SRL București, a cărei ofertă, de 11.783.039 lei, fără TVA, a fost declarată câștigătoare. Fiind unica ofertă era greu de crezut că deznodământul ar fi fost altul. De ce celelalte șase firme, multe dintre ele cu nume sonore, nu au venit oferte, rămâne un mister.

Ulterior, firma bucureșteană a atras în afacere alte două societăți: Medicare Tehnics SA București și Editronic International SRL București. Cei trei parteneri și-au împărțit sarcinile, Edas-Exim SRL – reparații la imobil, iar Medicare Tehnics și Editronic – achiziție și montaj de aparatură medicală și mobilier. Medicare Tehnics s-a înscris și ea în cursa pentru adjudecarea contractului, însă, ca și celelalte cinci firme, nu a depus nicio ofertă. Editronic Internațional SRL și Medicare Tehnics au fost implicate și în afacerea „Tomograful”, aflată acum pe rolul instanței, prejudiciul creat aici fiind de sute de mii de euro, conform DNA. De altfel, oameni care s-au aflat la conducerea celor două societăți, în anul 2013 – 2015, când au furnizat Spitalului Neamț tomograful, sunt acum inculpați în dosar.

Legătura cu generalul (r) SRI Florian Coldea

Adversarii generalului (r) Florian Coldea, fost adjunct al Serviciului Român de Informații, au afirmat că acesta ar fi fost implicat în afaceri cu aparatură medicală. Nu direct, ci prin vărul său, George Tudor Coldea. Acesta, în perioada ianuarie 2005 – aprilie 2016, a fost director general al companiei Medicare Tehnics SA București, una dintre cele mai mari firme din România, care comercializează echipamente medicale. Doi dintre oamenii de afaceri inculpați în dosarul „Tomograful” au avut strânse legături cu firma Medicare Tehnics SA, unde vărul generalului Coldea a fost director. În afacerea „Pediatria”, Medicare Tehnics SA a fost implicată direct, fiind unul dintre subcontractorii firmei Exim-Edas SRL București.

În comunicatul de presă al DNA (afacerea „Tomograful”) se precizează că Mihuțoiu Cristian, Pătrașcu Alin Mircea și Tudor Florin Gheorghe, administratori ai unor firme, l-au ajutat pe Ioan Lazăr, directorul SJU Neamț, să aranjeze licitația. Adică, cei trei oameni de afaceri i-au pus la dispoziție directorului Lazăr caietul de sarcini întocmit în așa fel încât să câștige cine trebuie, respectiv Editronic International SRL, controlată de Mihuțoiu Cristian. Pătrașcu Alin Mircea și Tudor Florin Gheorghe aveau, în perioada în care a fost aranjată afacerea „Tomograful”, funcții importante în firma Medicare Tehnics SA, unde director era vărul generalului SRI Florian Coldea. Astfel, Alin Mircea Pătrașcu era, în 2014, director executiv al firmei Medicare Tehnics SA. În data de 29 iulie 2015, Pătrașcu și Florin Gheorghe Tudor au fost numiți administratori pentru o perioadă de 2 ani. Primul a fost numit președinte al Consiliului de Administrație, iar cel de-al doilea membru. În data de 19 octombrie 2015, mandatele celor doi au fost revocate, iar administrator a fost numit Mugurel Stancu.

În concluzie, Editronic International SRL și Medicate Tehnics SA, prima implicată direct, iar cea de-a doua prin oameni care au condus-o, au avut un cuvânt de spus și în afacerea „Tomograful”. Interesant este că aceleași firmei sunt implicate și în contractul privind reabilitarea/modernizarea Secției de Pediatrie. Înființată în anul 1994, societatea are ca obiect de activitate „Alte lucrări de instalații pentru construcții”. În 2017, cifra de afaceri a firmei a scăzut considerabil în comparație cu anii anteriori, iar profitul apare cu minus. În cel puțin două rânduri, societatea Edas-Exim s-a apropiat extrem de tare de firmele asociate cu numele lui Dragnea.

Edas-Exim SRL, partenera firmei Tel Drum SA

Dacă în cazul Medicare Tehnics SA există informații care duc spre fostul număr 2 din SRI, în cazul Edas-Exim SRL datele duc spre Tel Drum SA, societatea care ar fi controlată de Liviu Dragnea, liderul PSD. Edas Exim SRL este administrată de acționarul unic Dan Cosașu. Interfrigo Logistics SRL Pitești, firmă controlată de fratele soției lui Petre Pitiș, directorul Tel Drum SA, unde 1% din acțiuni este deținut de o societatea unde fiul lui Liviu Dragnea este acționar, a „prins”, împreună cu Edas-Exim SRL, un contract în valoare de 15 milioane de lei, fără TVA, pentru „Reabilitatea și extinderea stației de epurare a apelor uzate din orașul Negrești Oaș si construirea unei stații de epurare în orașul Livada”. Contractul a fost încheiat cu Apaserv Satu Mare SA, companie care a avut contracte și cu SC 3 T Construct SRL Piatra Neamț, unde acționar și administrator, până la intrarea în insolvență, a fost Petre Pitiș, directorul de la Tel Drum SA. Edas Exim SRL a mai câștigat, alături de Tel Drum SA și o altă societate, un contract în valoare de 12,1 milioane de lei, cu Aquacaras SA, operatorul de apă și canal din județul Caraș-Severin. Să mai spunem că surse bine informate din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț ne-au declarat că se știa, încă din anul 2014, cine urma să câștige contractul pentru reabilitarea Secției de Pediatrie, în acest sens fiind rostit numele de Coldea. Iată că, pe lângă firma care ar fi apropiată de fostul adjunct al SRI, se mai află una, foarte apropiată de Tel Drum SA, unde, după cum spun jurnaliștii Rise Project, jupân ar fi Liviu Dragnea. Inculpatul Arsene, președintele CJ Neamț și amic bun cu Dragnea, nu a spus nici pâs despre firmele care prestează în contractul pentru reabilitarea/modernizarea Pediatriei. Dan Vasile Constantin (DVC), eternul incompatibil, care acum îl consiliază pe Arsene pe probleme de sănătate, tace și el. Oare de ce?

(Sursa Foto: Facebook/Ionel Arsene)

Daniel MURARU

Citeste si:

Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

11 comments

  1. janel iosub 22 noiembrie, 2018 at 21:13 Răspunde

    Daca mai exista vreo bruma de justitie sa ne scape de banditii astia, daca nu legati-va de gat cu ei si aruncati-va in barajul de la Bicaz!

  2. florentina 23 noiembrie, 2018 at 09:51 Răspunde

    Priviti-i cu atentie pe acesti doi (***). Pare ca au inteles totul si gandesc solutii.Vorba aia , cand esti mic dar te dai mare si nu intelegi de ce unii oameni nu vorbesc pe limba ta

  3. emilia 23 noiembrie, 2018 at 16:19 Răspunde

    Astia trebuie rupti cu paru frate. Dar la noi societatea civila e zero barat.Apropos, va aduceti aminte de Nita cel care rupea camasa de pe el pentru dreptate si infiera PSD-ul din postura de trompeta a lui Monica Macovei? Acum ii suge soseta lui Soseta si chilotii lui Soroceanca si da lectii pe fb despre democratie. mare nemernic si asta. S-a ajuns, acum e taurul pesedistelor netufate acasa

  4. Tanti Paraschiva din Bicaz 23 noiembrie, 2018 at 18:58 Răspunde

    Nita ca Nita, cel putin e un pic mai macho-gonacio ca Soseta(pe mine m-a impresionat cand si-a sacrificat bunicii pe fb la referendum-mare (***)- si cand a dat graunte la gaste) dar ce ziceti de Varlanca care din mare liberala a ajuns sa-si forteze libidoul graseind acum in limba lui Ilici? Mari puslamale!

  5. Ciocodan 24 noiembrie, 2018 at 09:58 Răspunde

    Mihaela, draga, intoarce-te la scursura aia http://www., si lasa sorosistii in pace! Doar n-ai crede ca nu ne-am prins, golane! Sa vedem citi bani mai poti minca de la institutii pina ce ti se infunda!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.