Cine ar trebui să-i plătească lui Dulamă daunele morale și cheltuielile de judecată?

9
1313

 

Laurențiu Dulamă a pierdut abuziv mandatul de consilier județean și, implicit, funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. La această concluzie a ajuns instanța Tribunalului Neamț, care a judecat cererea lui Dulamă de anulare a actului administrativ prin care a rămas fără calitatea de consilier județean. Decizia Tribunalului Neamț din 26 octombrie nu este defintivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bacău, în termen de 15 zile de la comunicare. La cum s-au desfășurat lucrurile, însă, este puțin probabil ca magistrații băcăuani să ia o decizie diferită față de cea a colegilor din Neamț. Și asta pentru că abuzul comis la adresa fostului vicepreședinte de CJ a fost unul dintre cele mai evidente din administrația locală. Tupeul inimaginabil al unora ar trebui să fie „tratat” și în zona penală, mai ales că se poate lesne observa că totul a fost premeditat. „Regizorii” au forțat excluderea lui Dulamă din legislativul județean, chiar dacă știau că șansele să piardă în instanță sunt foarte mari. Scopul a fost acela de a-l elimina pe pemepist din legislativul județean, măcar pe perioada derulării procesului.

Tribunalul Neamț: „ Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Neamţ la repunerea reclamantului în situaţia anterioară actelor administrative anulate”

Tribunalul Neamț a constatat ceea ce era evident pentru toată lumea, respectiv că Dulamă și-a pierdut mandatul pe nedrept. În aceste condiții, judecătorul a anulat toate documentele care au stat la baza execuției vicelui CJ Neamț și a dispus repunerea reclamantului în situaţia anterioară actelor administrative anulate, respectiv  în funcţiile de consilier judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Instanța a mai obligat pârâții, Consiliul Județean Neamț și Prefectura Neamț, la plata a 10.000 de lei cu titlu de daune morale și 4.720 lei cheltuieli de judecată.

Solutia pe scurt: Admite, în parte, acţiunea formulată de reclamantul Dulamă Laurenţiu Cristinel în contradictoriu cu pârâţii Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ, Judeţul Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ prin Preşedinte. Anulează referatul nr. 5638/25.04.2018 privind încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean a reclamantului precum şi Ordinul nr. 119 din 25.04,2018 privind încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean a reclamantului, emise de Prefectul Judeţului Neamţ. Anulează referatul constatator cu nr. 9.766 din 24.05.2015 precum şi Hotărârea cu nr. 99 din 30.05.2018 emise de Consiliul Judeţean Neamţ, prin care a fost declarat vacant locul de consilier judeţean ocupat de reclamant. Respinge cererea de anulare a actelor de soluţionare a plângerilor prealabile, ca lipsită de interes. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Neamţ la repunerea reclamantului în situaţia anterioară actelor administrative anulate, respectiv la repunerea reclamantului în funcţiile de consilier judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Neamţ, la plata tuturor îndemnizaţiilor lunare avute de la momentul emiterii actelor administrative anulate şi până la repunerea reclamantului în funcţie efectiv. Obligă în solidar pârâţii la plata sumei de 10.000 lei către reclamant, reprezentând daune morale. Obligă în solidar pârâţii la plata sumei de 4.720 lei către reclamant, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce poate fi depus la tribunalul Neamţ. Pronunţată în şedinţa publică din 26.10.2018. 
Document: Hotarâre  937/2018  26.10.2018

În condițiile în care sentința Tribunalului Neamț nu va fi modificată la Curtea de Apel Bacău, iar la cum au stat lucrurile este puțin probabil că se va întâmpla altfel, cine ar trebui să-i achite lui Dulamă daunele morale și cheltuielile de judecată? Instanța Tribunalului Neamț spune că pârâții CJ și Prefectura Neamț. Adică, daunele morale și cheltuielile de judecată ar urma să fie plătite din bugetele celor două instituții, adică din buzunarele nemțenilor. Nu este deloc corect ca alții să plătească pentru  abuzurile unora care au vrut sa-i facă pe plac inculpatului Arsene. Va fi interesant de urmărit dacă, în cazul în care decizia va rămâne aceeași la Bacău, pârâții (CJ și Prefectura Neamț) se vor îndrepta împotriva celor care au uneltit la acest plan pentru a recupera sumele primite de Dulamă prin decizie judecătorească. Pentru cei care au uitat, le reamintim noi că salariații răspund patrimonial pentru pagubele aduse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. Așadar, cei care au greșit să răspundă inclusiv pecuniar.

Execuția, pas cu pas

Relația lui Arsene, președintele CJ Neamț, cu vicele Dulamă a fost una bună initial, însă, la începutul anului, cel din urmă a intrat în dizgrația șefului de la CJ. Pe fondul acestei relații tensionate dintre cei doi a apărut  așa zisa stare de incompatibilitate prin aceea că soția lui Dulamă este acționar la o societate comercială care are relații cu Apaserv SA, compania județeană a CJ-ului. Materialul a fost întocmit de cei de la Consiliul Județean Neamț și trimis la Prefectură. Au fost două adrese: una din 20 aprilie, cealaltă din 24 aprilie. A doua zi, adică pe 25 aprilie, Serviciul Verificarea Legalității Actelor, Contencios Administrativ și Procese Electorale își expune poziția și, în aceeași zi, prefectul Soroceanu emite ordinul de încetarea a mandatului consilierului județean Dulamă. Pe 26 aprilie, consilierii județeni iau act de ordinul prefectului, iar Dulamă zboară din Consiliul Județean Neamț. În doar câteva zile, stăpânii CJ-ului și ai Prefecturii Neamț l-au executat pe Dulamă. Dacă prefectul era corect, trebuia să aplice aceeași măsură pentru toți consilierii județeni care se află în situația lui Dulamă, adică firmele soțiilor/soților au relații contractuale cu Apaserv SA. Atacul.ro a identificat cel puțin trei aleși județeni în această situație.

(Sursa foto: www.facebook.com/ionel.arsene)

Daniel MURARU

Citeste si:

Execuție mișelească la Consiliul Județean Neamț. Ce se poate întâmpla când vrei să-i faci Jupânului pe plac? Pot exploda „incompatibilitățile”

Ca hoții! Supravegheată de penali, majoritatea PSD-ALDE din CJ Neamț a călcat legea în picioare

Judecat pentru fapte de corupție, demisionat din Parlament și bolnav, Munteanu trage sforile ca PSD-ALDE să nu piardă controlul în CJ

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. janel iosub 30 octombrie, 2018 at 15:34 Răspunde

    Cum cine sa plateasca? Cele doua „eminente” din foto ca ei se cred tartorii judetului Neamt!! Cand calicul ajunge saf, prima data pe masa o……!! Asa ca, admiratii, votatii, indragitii, ei sunt temelia democratiei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Mirela 30 octombrie, 2018 at 15:46 Răspunde

    Dulama a fost virful de lance la executia directorikor de la institutiile de cultura, teatru, biblioteca si muzeu, era normal sa i se intoarca. ticalosia si prostia au decontul lor. Nu-i plang de mila lui Dulama, daca i se cere maine sa mai vanda pe cineva, o va face ca si cum nu ar fi fost inzestrat cu constiinta. merge la biserica ca sa il vada lumea si sa il voteze eventual. pe alta parte, ceilalati din gasca se comporta ca si dulama, la randul lor vor pati la fel. e o lege naturala. unul nu scapa, nici Arsene, nici soroceanu, justitia divina isi face treaba curand. In legatura cu daunele, trebuie amintit ca Alui Gheorghe a castigat procesul, consiliul judetean trebuie sa ii achite niste sume mari. urmeaza directorul de la muzeu, cu sume la fel de mari. Cine ar trebui sa plateasca? cei vinovati: presedintele Arsene, Soroceanu care a dat viza de legalitate, sefii de comisie de evaluare, membrii comisiilor de evaluare…. Curtea de conturi ar trebui sa se sesizeze din oficiu si sa ii execute. lucrez in consiliul judetean, aerul este irespirabil, toata lumea suspecteaza pe toata lumea, se impart sinecuri si posturi continu. situatia este tinuta sub control pentru ca trei sferturi din angajati sunt total nepregatiti pentru posturile pe care le ocupa. daca spun ceva li se arata ușa…

  3. Maria Sfetcu 30 octombrie, 2018 at 17:53 Răspunde

    Hai să stăm strâmbi și să judecăm drept: oare se vor sesiza „nește” organe să cerceteze aspectele penale? Oare instituțiile vor acționa în instanță ca să recupereze prejudiciul? Nema! Dacă Dulamă a fost în cârdășie la mazilirea unuia sau altuia să plătească. Dar până atunci, va avea de primit!
    Cel mai bine ar fi ca lucrurile să se desfășoare în mod normal, fără implicarea politicului! Dar după cum vedem, politicul s-a suit cu bocancii plini de noroi pe grumazul Justiției și avem parte numai de golăneli. Jos mâinile de pe Justiție! Și nu mai dezbinați poporul ăsta, ticăloșilor!
    O seară frumoasă tuturor.

  4. Lidia 31 octombrie, 2018 at 00:40 Răspunde

    Pai de unde sa plateasca saracii de Arsene si Soroceanca? El isi pune bani deoparte pentru Brazilia, ea si-a pus sotul sa aiba job de director. Familii grele. Iar la Cj zilele astea e interes mare sa mai creasca leafa unei angajate cu mot…

  5. valisor 4 noiembrie, 2018 at 09:46 Răspunde

    Ion, aici nu despre Dulamă e vorba și oricum comentariul tău este răutăcios. Bătând apa-n pistă falsă, ratezi ținta și anume tâlhărimea despre care tot citești în articolele din atacul.ro, iar la articolul de față în toate comentariile de dinaintea comentariului tău. Dar poate că intenționat tragi la țintă și legat la ochi și pe direcție total greșită de partid. Cititorii de bună credință nu e idioți!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.