Polițiștii încearcă să descâlcească ițele afacerii „Ecologizarea Lacului Bicaz”. Ar fi implicat un angajat al Hidroelectrica

3
633

De câteva săptâmâni, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IJP Neamț fac verificări în legătură cu ceea ce atacul.ro a numit afacerea „Ecologizarea Lacului Bicaz”. Mult mai atenți să respecte legea, polițiștii nemțeni nu au așteptat, ca alte instituții, o plângere specială din partea atacul.ro și s-au autosesizat după apariția articolelor. Astfel, în acest moment, polițiștii verifică toate aspectele pe care noi le-am semnalat. În plus, oameni legii au ridicat de la instituțiile de mediu mai multe documente (avize, autorizații etc), plus contractul încheiat de către Eco Riviere Total SRL cu Sucursala Hidrocentrale Bistrița. Firma a încasat sute de mii de lei de la SH Bistrița pentru igienizarea Lacului Bicaz și nu numai. Atacul.ro a aflat care este valoarea contractului pe surse, pentru că reprezentanții Hidroelectrica au refuzat să spună public  care au fost costurile cu igienizarea. Din datele pe care le deținem, polițiștii se află în faza verificărilor, urmând ca la finalizarea acestora să decidă dacă există sau nu elemente care pot să stea la baza întocmirii unui dosar penal.

Un angajat al Hidroelectrica ar fi sprijinit Eco Riviere Total SRL

Mulți s-au întrebat cum de cei de la Hidroelectrica au ales să colaboreze cu firma Eco Riviere Total SRL, o societate care avea, în momentul încheierii contracului, un angajat. Mai mult decât atât, contractul pentru igienizarea Lacului Bicaz a fost încheiat în 18 decembrie 2015, iar autorizația de mediu a obținut-o în 6 ianuarie 2016. (???).

Autorizația de mediu emisă în data de 6 ianuarie 2016:

 

Eco Riviere a încheiat contractul cu SH Bistrita în data de 18 decembrie 2015:

Cei de la SH Bistrița au fost de acord să încheie un contract de igienizare cu o firmă care nu avea autorizație de mediu? Da, au fost de acord și au făcut-o fără nici cea mai mică jenă! Cei de la Hidrolectrica o să le spună polițiștilor că firma era în curs de autorizare, având documentația depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț. Așa este, însă depunerea documentelor nu înseamnă și obținerea autorizației. Atacul.ro a reușit să afle de ce s-a bucurat Eco Riviere Total SRL de un tratament special, nu numai din partea celor de la Hidroelectrica. Informațiile noastre arată că reprezentantul Eco Riviere SRL a beneficiat de sprijinul unui angajat al SH Bistrița când a obținut autorizația de mediu. Reprezentantul Hidroelectrica a fost văzut cu administratorul de la Eco Riviere SRL în mai multe rânduri în sediul APM, iar datele noastre arată că primul „a tras niște sfori” la șefii instituției pentru ca firma să obțină autorizația de mediu. Așa se explică de ce, în plin scandal privind ecologizarea Lacului Bicaz, firma Eco Riviere Total obținea, tot de la Hidrolectrica, contractul de igienizare pentru Lacul Bâtca Doamnei.

O altă întrebare, la care polițiștii vor trebui să răspundă, este cum de au reușit cei de la Mediu să autorizeze depozitul de deșeuri din Tazlău al firmei Eco Riviere? Cine confruntă datele din autorizație cu realitatea din teren își dă seama imediat că au de-a face cu o autorizație emisă ilegal. Așa zisul depozit de deșeuri, autorizat de APM, este format din două case bătrânești și un grajd care stă să se dărâme. În plus, atacul.ro a aflat că firma nu a depozitat, cel puțin în ultimii doi ani, deșeuri acolo. De altfel, așa zisul depozit de deșeuri de la Tazlău, autorizat de APM Neamț la începutul anului 2016, este o glumă proastă. Să nu mai punem la socoteală că firma nu avea măcar o barcă, deși încasa bani pentru a culege gunoaiele de pe lac.

„Societatea nu are nici măcar o barcă”

Pentru Garda de Mediu Neamț nu a fost asta o mare problemă, firma scăpând cu un avertisment. Au mințit că dețin depozit de deșeuri pentru selectarea și depozitarea PET-urilor de pe lac, pentru ca cei de la APM să îl autorizeze. Apoi, vine Garda și spune că asta nu e o mare problemă!  În schimb, firma a fost amendată cu 7.500 de lei pentru că nu a declarat cantitatea de deșeuri colectate.

„Am făcut controalele solicitate de APM și am constatat două neconformități: în 2014, 2015, 2016 și 2017 firma nu a raportat niciun pet, deși avea acte doveditoare că le-a eliminat legal. A fost sancționată cu 7.500 lei pentru asta. De asemenea, s-a constatat că nu a respectat prevederile din autorizație, respectiv deșeurile nu au trecut pe la punctul de lucru de la Tazlău. Pentru asta i-am dat avertisment și solicitat să se adreseze APM pemtru revizuirea autorizației. Poate depozitul de la Tazlău este sau nu necesar, poate să ia peturile și să le ducă direct. Au prezentat documente că au depus deșeurile la diverse societăți autorizate”, spunea, în iunie, Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț.

(Foto) Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, și Iulian Jugan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului au confirmat dezvăluirile atacul.ro în ceea ce privește gluma de depozit de la Tazlău.

„Societatea a obținut autorizația de mediu pe data de 6 ianuarie 2016. În urma verificărilor, am constatat că funcționarul care a întocmit această autorizație avea ordin de serviciu și proces verbal de deplasare la fața locului. Se presupune că a constatat că lucrurile stau pe teren așa cum au fost prezentate în memoriu de această societate. La începutul lunii martie 2018, societatea a solicitat revizuirea autorizației. Doi responsabili ai APM s-au deplasat la fața locului, însă nu găsit pe nimeni. Administratorul nu a răspuns la telelefon. De la Primăria Tazlău am aflat că nici aici nu au fost finalizate procedurile. Constatând că sunt niște inadvertențe, am sesizat Garda de Mediu să constate dacă lucrurile stau așa. Am avut un schimb de corespondență cu Hidrolectrica SA, de la care am aflat că această societate (n.r. Eco Riviere Total SRL) a colectat 7 tone de deșeuri, în condițiile în care firma avea obligația să ne transmită anual aceste cantități colectate. Practic, noi trebuia să avem o evidență, însă firma nu ne-a arătat nici măcar un pet că ar fi cules. De aceea am sesizat Garda de Mediu să vedem cum stau lucrurile, dacă trebuie să ridicăm autorizația de mediu. Societatea nu are nici măcar o barcă ca și utilaje pe care le folosește în această activitate, în condițiile în care s-a cerut autorizație pentru culegerea de deșeuri nepericuloase de pe toate lacurile și râurile din județul Neamț”, declara, tot în luna iunie, Iulian Jugan, directorul APM Neamț

Indicat ar fi ca oamenii legii să stabilească și trasabilitatea deșeurilor și să analizeze cu atenție documentele care atestă că acestea au fost livrate unor firme de profil. Faptul că o parte dintre gunoaiele de pe Lacul Bicaz au ajuns în depozitul ecologic de la Piatra Neamț este iar o chestiune ce merită atenția celor care fac verificări. Să ne amintim că cei de la Eco Riviere Total SRL au dus deșeuri la Piatra Neamț, culese din Lacul Bicaz, declarând că au fost adunate de pe Lacul Bâtca Doamnei. A fost nevoie de această minciună pentru a putea depozita deșeuri la groapa de gunoi de la Piatra Neamț, unde nu sunt acceptate gunoiele adunate din afara orașului.

Daniel MURARU

Citeste si:

Afacerea „Ecologizarea Lacului Bicaz” este de competența DNA

Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

„Nu ne-au arătat nici măcar un PET cules de pe lac. Firma nu are nici măcar o barcă și cere autorizație pentru culegerea deșeurilor de pe lacuri”

ULUITOR! Un grajd dărăpănat a fost autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului ca depozit pentru mizeria strânsă de pe Lacul Bicaz

Bomba ecologică de pe Lacul Bicaz. Au ascuns deșeurile într-un golf!

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Mihai 26 octombrie, 2018 at 15:19 Răspunde

    Daca se ocupa S.I.C.E de el mare lucru nu se va intampla si la ce somitati sunt implicate probabil se va depune praful pe dosar intr-un sertar asteptand prescrierea. Baieti buni cei de la S.I.C.E, nu vor sa deranjeze pe nimeni.

  2. cineva 27 octombrie, 2018 at 15:09 Răspunde

    Functionara de la mediu are doctoratul obtinut in … valorificarea deseurilor de ambalaje (!!!) la o universitate srl din Bacau.
    Daca cineva ar verifica lucrarea de doctorat ar constata ca e plagiata… 95% !!!
    In calitate de expert (in valorificare deseuri ambalaje) a emis autorizatia de mediu.

  3. constantin 29 octombrie, 2018 at 08:27 Răspunde

    De multe ori mi-am pus intrebarea cum se face ca printre cele mai mare jafuri se inscrie si Hidroelectrica „Bistrita” si nimeni nu pateste nimic.Mai eram sa fiu contrazis cu cazul Catana dar imediat a obtinut achitarea.Am avut un coleg de liceu ce era mare sef pe la Mediu si i-am relatat „dezastru”privind poluarea Bistritei in zona noastra si pedepsirea populatiei care consuma apa poluata.I-am dat si cativa poluatori care polueaza apa nestingheriti.Credeti ca a facut ceva? a plecat omul la pensie cu tolba plina cu tain de la poluatori.Daca doamna este cea pe care o banuiesc, confirm ca pune botul la orice daca castiga bani.Multe pensiuni pastoreste aceasta doamna la paravanul politicului.Traiasca PNL.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.