Un ONG îi cere ministrului Carmen Dan să îl demită pe prefectul județului Neamț

0
364

În luna aprilie, Consiliul Județean Neamț era zdruncinat de una dintre cele mai controversate decizii luate de către Prefectura Neamț în ultimii ani: încetarea mandatului de consilier județean a lui Laurențiu Dulamă pentru „încălcarea regimului compatibilităților”. Decizia Prefecturii Neamț a avut la bază un referat întocmit la Consiliul Județean de către Serviciul Verificarea Legalității Actelor, Contencios Administrativ și Procese Electorale, în care se arăta că soția lui Dulamă are calitatea de acționar în firma M&D SRL, ce administrează, pe bază de contract încheiat cu Primăria Piatra Neamț, cimitirele din oraș. Mai departe, se spune că M&D SRL are încheiat contract cu principalul furnizor de apă și servicii de canalizare din oraș: compania județeană Apaserv SA. În opinia celor care l-au dat afară din CJ pe Dulamă, aici ar fi buba: relația comercială a firmei M&D SRL cu societatea Apaserv SA, prin care s-ar fi încălcat dispozițiile art. 90, al. 1 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. Cu alte cuvinte, Dulamă s-ar fi aflat într-un conflict de interese pentru că firma care administrează cimitirele și în care soția deține părți sociale, are contract încheiat cu Apaserv SA. Culmea este că în aceeași situație se află mai mulți consilieri județeni, însă numai Dulamă s-a „bucurat” de atenția Prefecturii condusă de către Daniela Soroceanu (foto). De altfel, aceasta este cea care a și semnat, în calitate de prefect, ordinul privind încetarea de drept a mandatului consilierului județean Dulamă. Nu este nicio noutate că aceste situații de conflict de interese/incompatibilitate sunt constatate de către Agenția Națională de Integritate (ANI). În cazul lui Dulamă, constatarea a făcut-o prefectul. Care prefect tocmai fusese detașat de la Consiliul Județean Neamț, unde deținea funcția de secretar al județului. Buna relație dintre Soroceanu și Arsene, inculpat pentru fapte de corupție, este de notorietate, cum de notorietate erau și neînțelegerile dintre Arsene și Dulamă. Cel din urmă a cerut în instanță atât suspendarea, dar și anularea ordinului prefectului. Procesul privind „suspendarea actului administrativ” a fost pierdut de Dulamă și pe fond, și în recurs la Curtea de Apel Bacău. Singura șansă pentru Dulamă stă în procesul pentru anularea ordinului de prefect, instanța Tribunalului Neamț urmând să se pronunțe peste trei zile.

 „Cerem ministrului Carmen Dan demisia prefectului de Neamț”

Jănel Iosub, fost membru PSD, fost director la o societatea a Consiliului Local Piatra Neamț, a declarat, de ceva vreme, război foștilor șefi pe linie de partid. Și-a înființat un ONG prin intermediul căruia sesizează autoritățile ori de câte ori constată o încălcare a legii. Nu cu mult timp în urmă, organizatia condusă de Iosub a reclamat la Agenția Națională de Integritate (ANI) o posibilă situație de incompatibilitate în care s-ar afla Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț. În data de 9 octombrie, Jănel Iosub a fost înștiințat că sesizarea sa a fost înregistrată la ANI, urmând ca insepctorii să verifice aspectele constatate. Dată fiind această situație, și anume că prefectul județului face obiectul unei evaluări a ANI, Jănel Iosub este de părere că Soroceanu trebuie să părăsească funcția, sens în care a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, printr-o adresă, să o demită.

„Asociația pe care o conduc cere ministrului Carmen Dan să-l demită pe prefectul de Neamț, Daniela Soroceanu, pentru următorul motiv: Daniela Soroceanu este cercetată de inspecția națională de integritate pentru un posibil conflict de interese penal administrativ. Or, ținând cont de faptul că Laurențiu Dulamă a rămas fără mandatul de consilier județean printr-un ordin al prefectului, pe motiv că fostul vicepreședinte de CJ era cercetat de ANI, considerăm că, aplicând acelasi principiu, trebuie demisă și Daniela Soroceanu de către ministrul de Interne. Sperăm că PSD va aplica legea și în cazul subalternilor săi și nu folosec cadrul legislativ numai pentru eliminarea rivalilor politici”, a declarat Iosub.

Tribunalul Neamț se va pronunța în data de 26 octombrie în dosarul în care Dulamă a cerut anularea ordinului de prefect. Decizia nu va fi una definitivă, părțile având posibilitatea să o atace la Curtea de Apel Bacău.

(Sursa foto: Facebook.com)

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.