Gala Moroșanu de la Piatra Neamț: un „ghiveci” cu bani publici, jocuri politice și multă ipocrizie

4
1557

 

Peste o săptămână, la Sala Polivalentă din Piatra Neamț va fi organizată Gala Dynamite Fighting Show sau Gala Moroșanu, așa cum mai este cunoscută. În cadrul Galei K1, vor urca pe ring sportivi din România, dar și din străinătate, evenimentul urmând sa fie transmis în direct pe Pro Tv. Este, fără discuții, unul dintre cele mai importante evenimente sportive organizate  în județul Neamț în ultimii ani și, cu siguranță, orașul și județul vor avea de câștigat la capitolul imagine. Însă, care este prețul acestei imagini și cum vor fi cheltuite și justificate sumele alocate din bani publici pentru organizarea acestei gale? Deocamdată, certă este contribuția Primăriei Piatra Neamț la organizarea acestui eveniment. Astfel, consilierii locali au votat ca Sala Polivalentă să fie pusă la dispoziția sportivilor cu titlu gratuit. De asemenea, din bugetul local au plecat în conturile organizatorilor suma de 40.000 de lei. În paralel, Consiliul Județean Neamț ar fi trebuit să contribuie și el cu o sumă frumușică la organizarea acestei gale, respectiv cu 156.000 de lei, însă banii nu au fost alocați până în prezent. Motivul: consilierii PNL au refuzat să voteze proiectul inițiat de Ionel Arsene. Vom vedea în rândurile ce urmează și de ce s-a întâmplat așa.

Doi organizatori

Gala K1 „Batalia Moldovei” va gazdui 11 meciuri, capul de afiș fiind lupta dintre Moroșanu și turcul Mehmet. Evenimentul are doi organizatori: Asociația Clubul Sportiv Fight Club Scorpions Târgu Neamț și Direcția Județeană de Tineret și Sport Neamț, iar  sarcinile au fost împărțite. Asociația din Târgu Neamț a cerut bani de la Primăria Piatra Neamț, pentru organizarea galei, iar DJTS Neamț de la Consiliul Județean Neamț. Asociatia Scorpions a solicitat 219.700 de lei, însă a primit 40.000 de lei, plus Sala Polivalentă cu titlu gratuit.

În cererea de finanțare, Asociația Scorpions arată care sunt nevoile financiare pentru organizarea galei, justificând astfel cererea de finanțare în valoare de peste 200.000 de lei, înaintată primăriei. Astfel, organizatorul menționează că are nevoie de un buget de 244.700 de lei, din care contribuția lui este de 25.000 de lei. Diferența de 219.700 lei s-a dorit a fi acoperită printr-o finanțare nerambursabilă de la bugetul local.

Banii ar fi fost necesari pentru închirieri – 22.000 lei (11.100 lei – chiria pentru Sala Polivalentă și 11.000 lei chiria pentru sală conferință de presă și cântar oficial). Pentru transport, suma necesară este de 25.000 de lei (bilet avion internațional – 8.500 lei și transport local și național – 16.500 lei). La capitolul echipamente este trecut ringul cu suma de 15.000 de lei. Serviciile ar înghiți 132.500 lei din buget și sunt reprezentate de tipărituri -50.000 lei; bannere – 5.000 lei; afișe – 5.000 lei; tricouri – 20.000 lei și broșuri, fight card – 20.000 lei. Un necesar de 244.700 lei, din care Primăria Piatra Neamț a oferit Sala Polivalentă cu titlu gratuit și suma de 40.000 de lei, ambele decizii având în spate hotărâri ale Consiliului Local Piatra Neamț din 31 august.

Bani de la Primăria Piatra Neamț pentru promovarea Cetății Neamțului?

Cel de-al doilea organizator al Galei K1, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJTS) Neamț , a solicitat Consiliului Județean Neamț suma de 156.000 de lei pentru organizarea evenimentului din data de 19 octombrie. Proiectul, inițiat de Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, a picat de două ori la vot (2 și 9 octombrie), consilierii liberali refuzând să voteze. L-am contactat pe Gheorghe Paisa, directorul DJTS Neamț și l-am rugat să ne spună care era destinația celor 156.000 de lei. I-am mai cerut să ne pună la dispoziție adresa 2018/2018 pe baza căreia au fost ceruți banii și ni s-a răspuns că respectiva adresa nu conține decât suma solicitată, urmând ca banii să fie justificați ulterior prin deconturi.

„DJTS Neamț are calitate de organizator pentru acest eveniment. Tot ce înseamnă activitate sportivă din județ trebuie avizată de noi. Pentru evenimentul din 19 octombrie, noi am solicitat un buget, ca să facem o imagine bună județului Neamț, competiția să fie o plăcere și pentru public și pentru cei ce vor veni din alte părți. Să rămână cu amintiri frumoase. Acum, că nu s-a votat bugetul, sportivii dacă ar veni la Piatra Neamț nu le-ar da nimeni o cană cu apă. Din banii pe care i-am cerut (156.000 lei) am fi achitat cazarea și masa. Am solicitat suma pe baza unei adrese cu bugetul. Adresa conține numai suma pe care am considerat noi că va fi nevoie – 156.000 lei, iar deconturile le-am fi prezentat după eveniment. Banii erau necesari pentru masa și cazarea participanților, arbitrilor, organizatorilor, pregătire, sala de pregătire, tot ce înseamnă cheltuieli cu chirii etc. Sportivii vin cu câteva zile înainte ca să facă antrenamente. Noi, practic, suntem în colaborare cu o asociație de la Târgu Neamț. Asociația s-a ocupat și a cerut bani de la Consiliul Local Piatra Neamț, iar noi de la Consiliul Județean Neamț. Ei au rezolvat, iar noi am dat chix”, a declarat Paisa.

Întrebat dacă are idee ce face asociația de la Târgu Neamț cu banii obținuți de la primăria pietreană, Paisa a declarat: „Normal, va trebui să deconteze și să justifice banii primiți. Ei s-au ocupat de reclamă, publicitate, afișe, pentru ca au fost niște cheltuieli care au trebuit fi facute în prealabil. Au fost sportivii aici și au făcut poze la sală, clipuri de promovare la Cetatea Neamțului pentru promovarea zonei, a evenimentului. De tot ce s-a făcut până acum s-a ocupat asociația. Dacă nu vor fi aprobați banii de către Consiliul Județean, totul va rămâne în cârca asociației, ca și cheltuieli”

Paisa a mai spus că, cel mai probabil, primăria nu va accepta deconturile pentru cele doua filmulețe, cu Cetatea Neamțului și muntele Ceahlău, dar o să fie acceptate deconturile pentru cazare, pentru că sportivii au stat la un hotel din Piatra Neamț cât au realizat clipurile de promovare. Directorul DJTS Neamț a mai precizat că masa și cazarea sportivilor înseamnă costuri de 34.000 de lei, iar arbitrilor trebuie să le fie plătite toate cheltuielile de transport, masă și cazare. Premiile nu ar fi asigurate din bani publici, ci din sponsorizări și încasările de pe bilete, gala având câțiva sponsori. De asemenea, dacă vor fi vândute toate cele 5.000 de bilete, organizatorii vor mai scoate câteva zeci de mii de euro. Banii CJ-ului ar mai fi fost folosiți pentru achitarea cheltuielilor cu masa și cazarea echipei Pro TV care va veni la Piatra Neamț ca să filmeze evenimentul.

„Pro TV are încheiat un precontract cu noi. Ei au drept de televizare, iar noi le asigurăm cazarea și masa. Îi ținem aici, de la șofer la operator. Ei ne promovează, în schimb, evenimentul și județul”, a spus Paisa.

Un subiect interesant a fost cel privind Sala Polivalentă, Gheorghe Paisa plângându-se că nu știe cum o să procedeze cu primăria, pentru că nu au bani pentru chiria Sălii Polivalente. „Nu am plătit chiria la sală, doar am contractat-o pe 15.000 de lei”. Numai că organizatorii nu vor plăti niciun leu pentru chiria Sălii Polivalente, decizia fiind luată printr-o hotărâre a Consiliului Local din 31 august.

Gala K1 și luptele politice

Consilierii județeni liberali nu au votat proiectul de hotărâre inițiat de Ionel Arsene. A fost un refuz cu bis, liberalii speculând situația din legislativ, unde ALDE și PSD are o majoritate fragilă. Consilierii județeni PNL nu au explicat clar de ce au refuzat să voteze pentru alocarea celor 156.000 de lei. Un punct de vedere ar putea fi reprezentat de declarația unuia dintre ei. Declarația a circulat în mediul on-line și are un iz de ipocrizie de-l simți de la Podoleni. Spune alesul liberal că nu te joci cu banii cetățenilor, că banii alocați nu justifică investiția etc. Numai că liberalul ar fi fost credibil dacă ar fi spus ca DJTS Neamț solicită bani fără să aibă la bază o justificare temeinică. Liberalii din CJ Neamț au uitat foarte repede că au votat cu ambele mâini alocări de fonduri pentru proiecte mai mult decât discutabile, unele dintre ele făcând chiar obiectul unor anchete DNA. Aceiași liberali au votat fără să clipească, înainte de referendumul pentru familia tradițională, pentru alocarea a peste 1 milion de lei pentru 29 de biserici și mănăstiri din Neamț. Niciunul nu s-a întrebat dacă există garanții că banii vor fi cheltuiți pentru proiectele declarate.

Nu mai pot consilierii județeni de grija banului public

De fapt, poziționarea liberalilor din Consiliul Județean Neamț față de proiectul Gala K1 nu este cauzată de grja cheltuirii banului public sau de ideea de opoziție a adversarului politic Arsene, ci mai degrabă de luptele intestine din interiorul partidului. Luptătorul Moroșanu este liberal și el, chiar unul cu funcție, fiind secretar adjunct coordonator pe zona Moldovei. În aceasta calitate, luptătorul  a venit acum 2-3 luni în Neamț pentru a clarifica situația din partid, când organizația locala Piatra Neamț, condusa de inculpatul Dragoș Chitic, primar de Piatra Neamț, a fost dizolvată de șefii de la județ. Moroșanu a fost trimis de Orban să vadă ce se întâmplă. A venit, a vorbit cu unii și cu alții și a plecat. Niciun raport nu a fost prezentat, lucrurile liniștindu-se de la sine. După acest episod, Moroșanu a revenit în Neamț și anunțat, la braț cu Arsene, că organizează Gala K1 la Piatra Neamț. S-a pozat cu inculpații Arsene și Chitic, fără să-i bage în seama pe ceilalți liberali. Comportamentul lui Moro ar fi supărat atât de tare, încât liberalii nu au votat proiectul cu alocarea banilor pentru Gala K1. Iar Arsene nu prea mai poate face ce vrea el în legislativ, din cauza majorității fragile pe care PSD-ALDE o are. Indiferent de ce se va întâmpla, Gala K1 de la Piatra Neamț va avea loc. Evenimentul a fost promovat intens. Organizatorii au primit 40.000 de lei de la primărie, nu vor plăti sala și au scos bilete la vânzare. Pâna acum, lucrurile stau în felul urmator: inculpatul Arsene a primit cadou o pereche de mănuși de la Moroșanu, s-a pozat cu acesta și a apărut într-o știre difuzată de Pro TV. Moroșanu a fost criticat de fani, pentru că s-a afișat cu politicianul care este judecat pentru fapte de corupție. CJ-ul nu a dat banii pentru gală, pentru caă liberalii, dintr-o dată, nu mai pot de grija banului public.

Dragoș  Chitic, și el judecat pentru fapte de corupție, s-a pozat cu Moroșanu și a fost subiectul unor materiale de presă. Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 40.000 de lei și a oferit cu titlu gratuit Sala Polivalentă pentru organizarea Galei.

(Sursa foto: Facebook.com)

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. valisor 12 octombrie, 2018 at 23:13 Răspunde

    Deci proul teve nu face reclamă județului Neamț cu promovarea aia, că aia e de fapt o treabă pro-televiziune din care câștigă reitingg, care tot la bani duce până la urmă. Nu e publicitate, nu e ca un serviciu pe care să-l plătim noi, vitele! Apoi, ei cumpără drept de difuzare, dar a șaizei drăcie, „banii” (adică cazare și alte ălea, poate și bani ca atare) pentru această achiziție pleacă tot din buzunarul vânzătorului, turma de proștii de noi, ca să între, halucinant de pare-paradoxal, ezact în buzunarul cumpărătorului. Îmi pare mia ciudat sau chiară că e? Cât de proști ne cred tâlharii în funcții publice pe noi, proștii care suntem proști că nu le (***)? Poate că suntem noi, toți preacinstiții cizmi, potențial tâlhari și d-aia-i aia! Pe asta mi s-a aprins tărâța-n cap, că despre celălante… dăcât vomit în sinea mea fără cuvinte.

  2. Scutaru 15 octombrie, 2018 at 09:34 Răspunde

    Combinatii intre borfasi. Pana acum Soseta facea combinatii cu Pinalti. Cum Pinalti e la mititica, in locul lui a ramas Chiticu. Borfasi-borfasi frate

  3. Dobre 16 octombrie, 2018 at 10:57 Răspunde

    Ce usor sunt de probat hotiile acestor indivizi. Daca nivelul lor intelectual este atat de scazut, nu reusesc sa-si dea seama cat sunt de predispusi la dosare penale prin hartiile ilegale pe care le semneaza, intocmite intentionat de functionari care-i urasc. In oricea caz, sunt doar niste borfasi care incearca sa fure bani din fiecare alocare pe care o fac, indiferent de motiv.

  4. Un roman 13 august, 2019 at 20:11 Răspunde

    Mi se pare teapa pe bani publici. Ce castiga populatia de pe urma acestui eveniment? Cultura? Profit financiar? Prosteala, datorie. Si asta ca sa vada unii ceva cafteala regizata, parca, nu?!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.