Cristache de la TVR, prins de radar cu 127 km/oră într-o localitate din Neamț. Cum a încercat să fenteze Poliția și să scape de suspendarea permisului

2
695

 

În urmă cu trei săptămâni, o știre apărută în presa centrală, conform căreia prezentatorului TVR, Ionuț Cristache (foto), fost reporter la Antena 3, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost prins conducând un autoturism, deși avea permisul de conducere suspendat, a făcut mare vâlvă. Cristache a fost supus unui tir mediatic, fiind acuzat de o parte a presei că a comis o infracțiune deoarece a condus un autovehicul fără a avea acest drept. La rândul său, realizatorul TV s-a apărat, spunând că nu a comis nicio faptă penală. Cristache a recunoscut că Poliția Rutieră Neamț îi suspendase dreptul de a conduce autovehicule pentru o anumită perioadă, însă a contestat procesul verbal de contravenție în instanță. Jurnalistul nu a oferit amănunte, precizând doar că a fost victima unui abuz din partea polițiștilor nemțeni care i-ar fi greșit numele în procesul verbal de contravenție și ar fi scris eronat că „se afla în localitate”. Atacul.ro a aflat unde și cu ce viteză a fost depistat realizatorul Televiziunii Române, iar cu ajutorul unor polițiști rutieri și avocați a reușit să clarifice și ceea ce s-a întâmplat în august, când Cristache a fost depistat prin București conducând un autoturism, deși figura în evidența Poliției cu permisul de conducere suspendat.

127 km/h în localitate, cu 77 km mai mult decât limita admisă pe sectorul de drum

Ionuț Cristache a vizitat județul Neamț în prima decadă a lunii iulie. În ziua de 7 iulie, realizatorul tv conducea un autoturism pe DN 156 A, care face legătura între Roznov și Girov. Ajuns în satul Boțești, mașina ziaristului a fost depistată de radarul unui echipaj de poliție care se afla în zonă, circulând cu o viteză de 127 km/h, cu 77 de kilometri peste limita maximă admisă în localitate. Conducătorul auto a fost tras pe dreapta de polițiști și amendat și, în plus, i-a fost ridicat permisul în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. În schimb, Cristache a primit în schimbul permisului o dovadă înlocuitoare valabilă 15 zile. În procesul verbal, polițistul a menționat corect toate elementele, dar în partea de jos a trecut greșit numele contravenientului, în loc de Cristache scriind Costache. Avocații și polițiștii cu care am discutat spun, însă, că acesta nu este un motiv de anulare a procesului verbal de contravenție, întrucât numele persoanei a fost consemnat corect, precum și datele de identificare ale acestuia în partea de sus a documentului.

Ionuț Cristache conduce un BMW X3 (Sursa foto: Facebook/Mircea Marian)

8 august 2018: Cristache, prins la volan cu permisul suspendat

După episodul din Neamț, din 7 iulie, în urma căruia a rămas fără permis de conducere, Ionuț Cristache a fost artizanul unui scandal de pomină în care au fost implicați și polițiști rutieri. S-a spus că realizatorul tv, care se afla la volanul unui autoturism, nu a vrut să oprească la semnalul regulamentar al unui echipaj de Poliție Rutieră și că oamenii ar fi plecat în urmărirea lui, reușind să-l prindă la intrarea în curtea Televiziunii Române. În plus, a apărut și informația conform căreia jurnalistul s-a ales cu un dosar penal, deoarece conducea având permisul suspendat. Cristache s-a apărat, spunând că nu a fugit de polițiști și că nu i s-a întocmit dosar penal.

„Traim in tara in care nonsensurile tin loc si de lege si de ratiune si de tot. Nonsensul suprem, chintesenta prostiei, aberatia suprema este sintagma “sa-ti dovedesti nevinovatia”. In situatia asta aiuritoare m-am gasit si eu aseara, iesit din emisie, nu mai reuseam “sa-mi dovedesc nevinovatia”…am fost bombardat cu mesaje care insoteau stirea despre mine “a fugit de politie, dosar penal, penalul”. Nimic adevarat in toata povestea asta, dar eu eram deja un “infractor” care trebuie dat afara de la Televiziunea Publica! SA FIE LIMPEDE, NU AM DOSAR PENAL! Dar pentru ca traim in tara in care un nebun arunca o piatra intr-o apa si 1000 de intelepti se chinuie sa o scoata, n-am incotro si trebuie sa ma pun sa explic public cum au stat lucrurile, asta pentru cei care vor sa priceapa! Am fost, intr-adevar oprit ieri de politie! Oprit e impropriu spus! In zona TVR se schimba tevi, se asfalteaza, sunt cateva santierute, drept pentru care sensul unor strazi a fost schimbat peste noapte, au fost trasee deviate, sunt semnalizate cu chiu cu vai niste cai de acces spre Emil Pangrati, una dintre intrarile in TVR! Ma pun sa caut cartela de acces cand domnul jandarm de la poarta imi face semn ca e masina de politie in spatele meu! Ma uit, si un domn politist imi explica deja ca am intrat de pe interzis. Nu stiu daca stateau la panda, daca si-au facut un obicei din asta, treaba lor…! Nauc, caci de doi ani fac traseul asta si nu intelegeam cu ce am gresit, il rog sa-mi permita sa mut masina in curte ca sa nu blocam calea de acces… zice ca e ok, trag masina si ma duc sa-mi povesteasca si sa-mi arate cum s-au schimbat sensurile! Nici pomeneala de fuga , de urmarire, chiar asa, cum as mai fi facut emisia, ca ar fi trebuit sa fiu saltat si toate astea consemnate intr-un proces verbal, daca asa ar fi stat lucrurile. Agentul imi spune ca daca tot m-a oprit sa-i prezint actele! Ii prezint actele,mai putin permisul si-i spun ca de luna trecuta ma judec cu politia Neamt pentru modul abuziv in care mi-au suspendat carnetul, “oamenii legii” sustinand in procesul verbal ca ma aflam in localitate, gresindu-mi numele, neputand astfel sa platesc amenda pentru ca numele de pe proces nu era al meu(o nebunie) si nimeni nu mi-a acceptat plata, ii spun de aceste lucruri pentru ca evident inainte ma consultasem cu avocatul care ma reprezinta in toata povestea asta, vorbim despre art 118 din Codul Rutier si va las textul aici ca sa intelegeti exact mai ales daca nu v ati confruntat cu situatia:

OUG195
Art.118. – (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti. 
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.

Si de aici legea devine interpretabila, aveam sau nu dreptul sa conduc? Potrivit art. 118 de mai sus, al. 2, si dupa ce m am consultat cu avocatul, asa cum am spus si mai sus, am dreptul sa conduc, ceea ce am si facut. Ramane de vazut in instanta daca am avut dreptate sau nu, dar NU AM DOSAR PENAL, NU S-A DESCHIS DOSAR PENAL! De aici, pana la “penalul” Cristache care fuge de politie ca un infractor e cale lunga! Amaraciunea este ca niciun “coleg” , dar absolut nimeni dintre cei care au dat stirea, nu au pus mana pe telefon sa ma sune pentru a ma intreba daca e ok ce au de gand sa scrie! Cei mai exaltati si incantati de povestea asta sunt aceiasi care intretin fakenews-ul cu Sarmalele de la primaria sectorului 2 „subiect” pe care il rostogolesc de ani de zile cand vor sa ma denigreze si vor sa mai schimbe placa cu Voiculescu, deturnand sesnul unei anchete, la ordinul lui Ontanu, despre cum Ontanu presa agentii economici din sector sa-i sponsorizeze actiunile electorale cu mici, saramale si bere! Nu mai sunt acum nici la EVZ, nici la Romania Libera, si-au deschis propria pravalie, NewsWeek, la care sunt convins ca lucreaza si oameni ok!”. Aceasta este postarea lui Cristache din data de 9 august, în care explică ce s-a întâmplat din punctul său de vedere.

Șmecheria care te „ajută” să conduci „legal”  în perioada în care ai permisul suspendat 

Este evident că șansele să câștigi un proces cu Poliția Rutieră, când ești depistat conducând prin localitate, de exemplu, cu 150 km/h sunt destul de mici. Poate lipsa avizului metrologic al aparatului radar sau întocmirea cu date greșite a procesului verbal de constatare te-ar putea ajuta. Cum în ultima perioadă, polițiștii rutieri nu au mai fost prinși cu aparate radar neverificate metrologic și nici nu au mai gafat la completarea proceselor, vitezomanii au pierdut procesele pe bandă rulantă. Inventivi, unii au găsit o altă metodă pentru a fenta legea, specuând un vid legislativ. Deocamdată, nu se practică pe scară mare, iar dacă legiuitorul nu va interveni rapid vom avea tot mai mulți contravenienți care vor apela la această metodă pe care o s-o prezentăm în rândurile ce urmează. Dezvăluirea ne-a fost făcută de câțiva polițiști rutieri, dar și avocați. Așadar, cum bine se știe, orice proces verbal de contravenție poate fi atacat în instanță. Mulți dintre cei care, prinși circulând cu viteză, rămân fără permise pentru 30, 60 sau 90 de zile, se adresează instanței de judecată, iar pe toată perioada derulării procesului au dreptul  să conducă autovehicule, judecătorii fiind cei care au ultimul cuvânt printr-o decizie definitivă și irevocabilă. În mod normal, după ce ai rămas fără permis, după cele 15 zile de valabilitate ale dovezii eliberată de agentul constatator, mergi la judecătoria pe raza căreia a fost constatată contravenția și depui plângere împotriva procesului verbal de contravenție. Primești, în schimb, un certificat de grefă cu care te prezinți la Poliția Rutieră. Pe baza certificatului de grefă, polițiștii fac mențiunea în baza de date că ai dreptul să conduci în continuare autovehicule (deoarece ai contestat procesul verbal de contravenție) și îți returnează permisul de conducere. În mod normal, ești obligat ca la încheierea procesului, respectiv consumării ultimei căi de atac, în cazul în care nu ai câștig de cauză, să te prezinți la Poliția Rutieră într-un anumit interval de timp și să predai permisul de conducere, după care să-ți ispășești pedeapsa (suspendarea). Acesta este traseul firesc pe care, așa cum spuneam, nu toți îl parcurg. Unde este șmecheria? Ei bine, informați de avocați sau chiar polițiști, unii reușesc să fenteze legea. Planul este următorul: contravenientul atacă în instanță procesul verbal de contravenție, primește certificatul de grefă, însă nu-l mai prezintă la Poliția Rutieră. Ce se întâmplă în această situație? Cum certificatul de grefă nu este înregistrat la Poliția Rutieră, contravenientul figurează ca având permisul de conducere suspendat, ceea ce înseamnă că el își ispășește pedeapsa (suspendarea de 30, 60 sau 90 de zile). În realitate, contravenientul conduce autovehicule…cu maxim tupeu. Două sunt lucrurile care i se pot întâmpla:

  1. Să fie oprit de polițiști, caz în care flutură certificatul de grefă, spunând că a atacat procesul contravențional în instanță. Când polițistul îi atrage atenția că trebuia să prezinte certificatul la Poliția Rutieră pentru a fi înregistrat, contravenientul se apără si spune că nu a știut ce trebuie făcut. Lucrătorii de poliție, de cele mai multe ori, întocmesc dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără a avea permis de conducere. În majoritatea cazurilor, procurorii de caz dau soluția de clasare, pentru că legea este interpretabilă. Cu toate acestea, avocații cu care am discutat ne-au spus că varianta este destul de riscantă, iar un procuror intransigent poate lejer să trimită în judecată o persoană aflată într-o astfel de situație
  2. Contravenientul, cu certificatul de grefă în buzunar, nu la Poliție, conduce și nu este oprit/prins de polițiști          în perioada suspendării. Este situația ideală, dorită de toți cei care apelează la această șmecherie. Într-o              astfel de situație, perioada de suspendare s-a consumat, iar pedeapsa se șterge din calculatorul Poliției            Rutiere. Următorul pas: contravenientul renunță la proces și își revendică permisul de conducere                        pe motiv că și-a ispășit perioada de suspendare.

Datele noastre indică faptul că și jurnalistul Cristache a recurs la acest tertip, însă a avut ghinion, fiind prins de polițiști cu certificatul de grefă în buzunar. Jurnalistul a contestat procesul verbal de contravenție la Judecătoria Piatra Neamț, dosarul fiind înregistrat în data de 24 iulie. Au trecut două luni și o săptămână de la înregistrare, iar instanța încă nu a fixat primul termen. Dacă nu avea „ghinionul” din 8 august, Cristache putea să ceară, peste două săptămâni, polițiștilor rutieri returnarea permisului de conducere pe motiv că și-a ispășit perioada de suspendare-cele 90 de zile.

(Sursa foto: captură Youtube)

Daniel MURARU

 

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. mihnea1 1 octombrie, 2018 at 18:23 Răspunde

    Se pare ca si soferul lui soseta a ramas fara permis, ca si finul prefecturesei. Oameni importanti. Ghinionul lor este faptul ca baza de date e gestionata la nivel national.

  2. valisor 2 octombrie, 2018 at 09:56 Răspunde

    #mihnea 1, baza de date gestionată la nivel mondial însemnează că adică în buzunar la secretara lu Dragnea, care Livușor e neica lu derbedei. Despre ce ghinion vorbim?!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.