Declarația de avere a deputatului Cozmanciuc, o ecuație cu multe necunoscute. Firma fratelui parlamentarului, contracte grase cu bani publici

Home » Administratie/Politica » Declarația de avere a deputatului Cozmanciuc, o ecuație cu multe necunoscute. Firma fratelui parlamentarului, contracte grase cu bani publici

By admin on septembrie 26, 2018. 4 Comments

Deputalul PNL Mugurel Corneliu Cozmanciuc (foto), președintele organizației PNL Neamț, nu este un om bogat, dar nici sărac. Trei terenuri (două în Iași și unul în Suceava), două apartamente (ambele în Iași), bijuterii, icoane și tablouri, toate în valoare de 5.000 de euro, cam asta a menționat deputatul nemțean că deține în proprietate împreună cu soția sa, Roxana Teodora.

Bineînțeles, în ultima declarație de avere, datată în iunie 2018,  parlamentarul, considerat de mulți discipol al liberalului pușcăriaș Relu Fenechiu, a menționat atât veniturile lui, dar și pe cele ale soției. Dacă cea din urmă a pierdut serios, pecuniar vorbind, după ce a părăsit funcția de consilier juridic pe care a ocupat-o în cadrul Inspecției Judiciare, a compensat soțul, căruia indemnizația de parlamentar aproape i s-a dublat. Însă, până a discuta despre capitolul venituri, ne oprim puțin asupra capitolelor „Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” și „Datorii”.

Sutele de mii de lei din declarația liberalului

Analizând cele două capitole, lucrurile ar arăta astfel:

– soții Cozmanciuc au acordat împrumuturi (fratelui său și încă unei persoane -Cozmanciu Oltea) în valoare totală de 114.385 de euro. De asemenea, cei doi soți aveau, în iunie 2018, datorii în valoare de 459.535 lei și 89.195 de euro. Vorbim de bani datorați atât unităților bancare, cât și unor persoane fizice. Veniturile celor doi soți au fost, în anul 2017, de aproximativ 250.000 de lei. În această sumă este inclusă indemnizația de parlamentar de 138.920 de lei, rambursarea contribuției la campania electorală – 60.336 de lei, banii din închiriatul unui apartament – 5.667 de lei, leafa de consilier juridic la SC Artehnis a soției – 16.001 lei, leafa de consilier juridic a soției la SC Kind Int SRL – 6.066 de lei și salariul de 25.311 lei al soției de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică București. Sumei finale i se adaugă și cei 2 lei dobândă obținuți de Roxana Cozmanciuc de la BCR.

Artehnis SRL, 54 de contracte cu statul, inclusiv cu primării conduse de liberali

Firma Artehnis SRL, de unde soția deputatului Cozmanciu a câștigat 16.001 lei în 2017, aparține lui Ilie Ciprian Cozmanciuc, fratele parlamentarului. Societatea, cu sediul în Iași, are ca obiect principal „Activitati de consultanta pentru afaceri si management”, iar din 2006, anul înființării, a prins contracte bune finanțate de la bugetul de stat. Numai din decembrie 2015 și până în prezent, firma Artehnis a încheiat, prin metoda „cumpărării directe”, 54 de contracte cu instituții de stat. Printre acestea se află și primării conduse de către primari liberali. Este cazul Primăriei Cordun care a încheiat, anul trecut, un contract de 31.500 de lei, fără TVA. Banii au fost achitați pentru realizarea documentației tehnice (studii de fezabilitate, studii de teren, documentații, avize etc) pentru construirea unei săli de sport în satul Pildești. Proiectul a fost realizat și plătit, însă primăria decis să amâne lucrările din cauza lipsei banilor. Au fost invocate modificările fiscale din cauza cărora s-au diminuat fondurile bugetare. În această situație, sala de sport din Pildești a fost declarată obiectiv de grad 2 ca importanță. În acest moment se caută alte surse de finanțare, iar din această cauză termenul de finalizare nu poate fi preconizat. Mai trist este că studiile au o valabilitate limitată, iar peste câțiva ani primăria va trebui să le reactualizeze. Pe bani, bineînțeles.

 

Pe lista partenerilor de afaceri ai firmei fratelui deputatului Cozmanciuc se află și primari ALDE sau PSD, inclusiv din Neamț. Dar asta nu înseamnă că, așa cum afirmă unii cârcotași, buna înțelegere dintre consilierii județeni liberali și cei de la PSD-ALDE s-ar datora și acestui lucru.

Revenind la contractul încheiat de firma Artehnis SRL cu Primăria Cordun, nu ai cum să nu observi viteza cu care părțile au căzut la înțeleger. Anunțul a fost inițiat în data de 29 mai 2017, ora 11.18, iar la ora 12.57 era atribuit firmei Artehnis. Totul absolut curat.

Ultimele trei contracte încheiate de firma fratelui deputatului PNL cu instituții publice sunt cele cu Primăria Moinești și Asocația Grup Local de Acțiune Locală Bucovina de Munte, cu sediul în Pojorâta, județul Suceava, acolo unde Cozmanciuc deține un teren intravilan din 2006-2008, în suprafață de 1482 mp.

Bineînțeles că nici acest contract nu a avut vreo legătură cu un cunoscut liberal nemțean a cărui activitate profesională este strâns legată de GAL-uri, adică Grupuri de Acțiune Locală.

(Sursa foro deschidere: www.mugurcozmanciuc.ro)

Daniel MURARU

Citeste si:

MUNTEANU (PSD) ȘI COZMANCIUC (PNL): AFACERI DE MILIOANE ȘI TOVĂRĂȘII CU PINALTI ȘI FENECHIU

Facebooktwitterlinkedin

4 Comentarii la Declarația de avere a deputatului Cozmanciuc, o ecuație cu multe necunoscute. Firma fratelui parlamentarului, contracte grase cu bani publici

 1. valisor   septembrie 27, 2018 at 9:13 am

  Necunoscutele din declarațiile de avere ale celor ce “accesează” contul public, dar toate necunoscutele de la alfa la ics i-grec și zât, compun întreg sistemul de ecuații aflat în studiul aritmeticienilor DNA și DIICOT și, să ne bucurăm, sistemul este compatibil(cu executare… multă-multă!) și unic determinat!!… de incapacitatea penalilor în funcții publice, plus incapacitatea acoliților, de a evita Codul Penal. Așa să le ajute Iliciul lor Dragnea!

  Răspunde
 2. FLORIN   septembrie 28, 2018 at 8:25 am

  E normal.

  De aia a intrat in politica.

  Ca sa fure banii publici pentru ca altfel nu era capabil sa-i faca.

  Cei mai vinovati sunt nu cei care incearca sa fure ci cei care platiti de noi nu fac nimic ca sa-i opreasca.

  DNA/ANI=ZERO BARAT

  Răspunde
 3. mihnea1   septembrie 28, 2018 at 6:32 pm

  Pacat. Era un tanar care promitea, dar a preferat sa-si gaseasca drept partener unul dintre cele mai (***) personaje din Neamt, Misaila. Un individ care cumpara si vinde pe oricine. Prin vene nu-i curge sange, ci doar minciuna. Crede ca-i manipuleaza pe toti. Iar faptul ca acest Cozmanciuc il are drept partener, ne face sa ne gandim daca Misaila nu este liantul dintre Cozmanciuc si Arsene. Semne sunt foarte multe. Iar Cozmanciuc are destul de multe probleme cu bani imprumutati.

  Răspunde
 4. anca   decembrie 1, 2018 at 7:04 pm

  eu nu inteleg cum PNL-istii de Neamt nu-l trimit la plimbare pe acest pripasit prin judetul Neamt.Nu se gaseste nici un nemtean care sa conduca destinele org judetene a PNL???Care a fost contributia veneticului la raspandirea ideilor liberale in acest judet??Oare nu mai aveti mandrie, stimati liberali?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.