Mafia din Sănătate. Tomograf cu aceleași caracteristici: 1.000.000 de euro la Neamț și Caransebeș; 470.000 de euro la Sibiu și Suceava

2
976

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, declara oripilată, acum vreo două luni, că nu este posibil ca același aparat medical să fie cumpărat de un spital cu 5 lei, iar de minister cu 1 leu. Reacția ministrului, care a fost ani la rând director la Spitalul de Urgență Baia Mare, surprinde, în primul rând, pentru că managerii de spitale cunosc foarte bine dimensiunea jafului din sistemul de sănătate. Acum două luni, Pintea amenința cu controale după ce constatase prețuri de achiziție diferite pentru același tip de aparatură medicală. A dat exemplu un pat de arși, cumpărat de Ministerul Sănătății cu 105.000 lei, și un altul, la fel, cumpărat de un spital din țară cu 546.000 lei, pentru care solicitase decontarea lui la minister.

„Adunam date, zilele trecute, pentru acele proiecte retrospective, pentru Programul Operaţional Regional, putem recupera investiţiile făcute începând cu 1 ianuarie 2014. Discutam cu colegul meu de la Unitatea de Implementare a Băncii Mondiale. Un pat pentru arşi, terapie intensivă, a fost achiziţionat prin licitaţia centralizată la Ministerul Sănătăţii cu 105.000 de lei. Acelaşi pat, aceleaşi caracteristici, la un spital care solicita rambursarea, 546.000 de lei, şi îmi asum ceea ce spun. Văzând aceste lucruri am început să ne uităm amândoi, eu ştiind preţurile la aparatură medicală. Nu spun că acesta este unul dintre motivele pentru care spitalele nu sunt dotate, dar şi acesta este unul dintre motive”, declara Sorina Pintea la sfârșitul lunii iulie.

Nu avem niciun motiv să nu-l credem pe ministrul Sănătății când afirmă că sistemul de sănătate este căpușat, însă avem motive serioase să ne îndoim de buna-credință a celor care sunt plătiți să vegheze ca banul public să fie cheltuit corect. Și ne referim aici, în primul rând, la cei care, prin fișa postului, sunt obligați să culeagă informații despre jaful din sistem, dar și la cei care tratează în bătaie de joc anchetele ce vizează devalizarea banilor din Sănătate. Avem nenumărate servicii, inspectorate de poliție județene, parchete, DNA etc și nimeni nu vrea să vadă ce se întâmplă cu adevărat. De ce? Din cauza de complicitate și neprofesionalism.

Computer tomograf, cumpărat cu peste 1 milion de euro la Piatra Neamț, achiziționat la Sibiu cu 470.000 de euro

În verificările noastre privind achiziția computerului tomograf de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, afacere investigată de DNA, iar acum de către instanța de judecată, am constatat că același tip de aparat a fost cumpărat de mai multe unități sanitare din țară. Nimic rău sau ciudat până aici, cu o singură excepție: prețurile de achiziție. Diferența de preț dintre computerul cumpărat la Piatra Neamț, de exemplu, și cel cumpărat la Sibiu sau Suceava este exorbitantă și ar trebui să trezească din letargie autoritățile. Facem mențiunea că vorbim de același tip de computer tomograf, GE Optima 660 SE 128 Slice-uri. Spitalele din România primesc, de obicei, bani pentru achiziția de aparatură medicală de la Ministerul Sănătății. Banii pot veni însă și de la consiliile județene sau primăriile pe raza cărora funcționează unitatea spitalicească. Regula, însă, este ca aparatura scumpă să fie achiziționată cu fondurile de la minister. Au fost și spitale care au preferat să găsească alte soluții de finanțare, fie prin eforturi proprii, cum s-a întâmplat la Piatra Neamț, fie cu bani de la consiliile județene, așa cum s-a procedat la Spitalul Județean de Urgență Sibiu. La Neamț, escrocheria a fost una de sute de mii de euro, în sensul că aparatul, un GE Optima 660, a fost achiziționat cu 1,3 milioane de euro (TVA inclus), în sistem leasing pe 5 ani. Toate cheltuielile (computerul tomograf, transport, montaj ect) au costat 4.850.000 lei fără TVA, adică 6.014.000 lei cu TVA inclus (aproximativ 1,3 milioane de euro).

Ratele la leasing sunt asigurate de către Spitalul Județean Neamț din ceea ce încasează de la CJAS Neamț pentru examenele efectuate, dar și din alte surse, cum ar fi din banii ce sunt încasați din taxele plătite de proprietarii auto care parchează în curtea spitalului. DNA a constatat că achiziționarea computerului tomograf de la SJ Neamț s-a făcut cu încălcarea legii, iar mai multe persoane, fostul director al spitalului, Ioan Lazăr, dar și reprezentanții firmelor furnizoare au fost trimise în judecată, spitalul constituindu-se parte civilă cu suma de 2,2 milioane de lei. 

Spitalul Sibiu a cumpărat un CT Optima 660 cu 470.000 de euro (fără TVA), dar banii au fost asigurați de Consiliul Județean Sibiu. Achiziția a fost făcută în luna noiembrie 2014, cu 7 luni mai devreme ca spitalul din Piatra Neamț să cumpere și el un astfel de aparat. Consiliul Județean Sibiu a achitat 2.077.987 lei fără TVA. Valoarea contractului a fost estimată la 2.756.000 lei, însă faptul că au fost trei oferte, a făcut ca prețul să coboare semnificativ. Câștigător: General Electric Medical Systems România SRL, adică aceeași firmă care a livrat computerul tomograf și la Neamț, dar la un preț mai mult decât dublu.

Spitalul din Caransebeș: 1 milion de euro pentru CT Optima 660 SE

În septembrie 2014, Spitalul Județean Suceava a organizat o licitație în urma căreia a achiziționat un computer tomograf de la firma General Electric Medical Systems România SRL, aceeași care a livrat aparatul și spitalului nemțean, dar și celui din Sibiu. Spitalul sucevean a plătit 2,09 milioane de lei,  fără TVA, pentru computerul tomograf Optima 660. Comparând prețurile de achiziție ale celor două spitale, rezultă că valoarea reală a unui CT Oprima 660 SE este de aproximativ 470.000 de euro fără TVA,  cu mult mai puțin față de 1 milion de euro fără TVA, cât a plătit spitalul din Piatra Neamț. Însă, nu numai Neamțul a făcut o achiziție nesimțită, ci și spitalul din Caransebeș. Vorbim de Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș care a cumpărat un CT Optima 660 cu … 1 milion de euro, adică preț dublu față de cât au dat spitalele din Suceava și Sibiu. La sfârșitul anului 2016, respectiv în luna noiembrie, Spitalul Municipal Caransebeș a primit un computer tomograf (CT OPTIMA 660SE 128 Slice-uri) în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Fondurile au fost asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, adică 3.995.000 lei, la care s-a adăugat 450.000 de lei, cofinanțarea de la bugetul local al municipiului Caransebeș. Iar că România este un adevărat „El Dorado” al afacerilor cu aparatură medicala, afaceri necontrolate de nimeni, o demonstrează încă o achiziție a unui CT Optima 660 SE făcută, în luna octombrie 2016, de Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Aparatul, produs tot de General Electric, evident, a costat 3.360.000 lei (aproximativ 750.000 euro), TVA inclus. În prețul aparatului, furnizorul a inclus o garanție extinsă, full service, cu piese de schimb, pe o perioadă de 10 ani. Fondurile au fost asigurate din veniturile proprii ale spitalului obținute din excedentul bugetar pe 2015. Așadar, avem un tip de computer tomograf – CT Oprima 660 SE, care este achiziționat de mai multe unități spitalicești din țară la prețuri diferite, de la 470.000 euro la un million de euro, și nimeni din minister nu se întreabă de ce. În acest moment, știm sigur că instanța Tribunalului Neamț analizează afacerea „Tomograful” de la Neamț, unde procurorii afirmă că prejudiciul a fost de peste 2 milioane de lei, adică jumătate din valoarea de achiziție, care a fost de aproximativ un milion de euro fără TVA.

Daniel MURARU

Citeste si:

Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Șpagă de sute de mii de euro în afacerea „Tomograful”

Se strânge lațul în afacerea „Tomograful” de la Spitalul Județean Neamț. Sechestru pe bunurile suspecților. Prejudiciul depășește 600.000 de euro

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 25 septembrie, 2018 at 09:37 Răspunde

    Pi moa nu m-ar mira dacă Derby ar achiziționa ștreptoscoape la un milion de leuroi bucata la cât de boi suntem de reacționăm despre banii noștri decât cu noi mandate pentru liberă tâlhărire tot acelorași Mării doar că cu alte pălării!

  2. FLORIN 25 septembrie, 2018 at 20:18 Răspunde

    Noi raminem cu comentariile iar acesti hoti la drumu mare cu banii.

    Aceasta situatie continua de 20 de ani.

    Nimeni nu i-a oprit.De ce?

    Pentru ca acest jaf national la nivel de stat este patronat chiar de cei care sunt pusi sa ne pazeasca.

    Pentru asta au primit salari si pensii speciale adica SPAGI intr-o forma legala.

    DNA=PARCHET=SRI=IPJ=DIICOT=ZERO BARAT

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.