Tragedie la Căminul de Bătrâni. S-a spânzurat după ce a aflat că trebuie să plătească dublu pentru a rămâne în cămin

3
653

Un bărbat, în vârstă de 74 de ani, din Borlești, care locuia de ani buni în Căminul de bătrâni din Roznov (Neamt), și-a pus capăt zilelor, ieri dimineață, spânzurându-se de creanga unui copac din curtea din spate a stabilimentului. Cadavrul a fost găsit de un angajat al căminului, la ora 07.30. Asistentul a intervenit, a tăiat sfoara, însă a fost prea târziu pentru ca bătrânul să mai fie salvat. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a afla circumstanțele în care s-a produs tragedia. Informațiile pe care le deținem în acest moment, respinse de către conducerea instituției, arată că Toma R. și-a pus capăt zilelor la puțin timp după ce a aflat că va trebui să plătească aproape dublu pentru a locui în continuare în cămin. Consiliul Local Roznov, care finanțează mare parte din cheltuielile căminului, a stabilit să crească contribuția pentru bătrâni, de la 800 la 1.500 de lei pentru cei fără probleme grave de sănătate, iar pentru cei imobilizați la pat de la 1.500 de lei la 2.000/2.200 de lei. În acest sens, toți bătrânii au primit adrese prin care au fost anunțați de noile tarife, valabile începând cu data de 1 septembrie. Sursele noastre afirmă că Toma R. nu a agreat deloc această modificare, considerînd că ar fi trebuit să fie anunțat mai din timp. Cu o pensie de 1.600 de lei, bătrânul ar mai fi rămas doar cu 100 de lei după ce și-ar fi plătit contribuția, lucru care l-a nemulțumit profund. Ar fi avut chiar câteva discuții cu angajații căminului și așa ar fi aflat că dacă nu plătește va fi evacuat.

„A zis că decât să ajungă pe drumuri, mai bine se sinucide și, din păcate, s-a ținut de cuvânt. Căminul se deschide dimineață la ora 06.00, iar pe el l-au găsit după 07.00 spânzurat cu un cablu. Cred că cineva trebuia să-l supravegheze, mai ales că amenințase cu sinuciderea. Probabil a recurs la acest gest de frică să nu ajungă pe drumuri, pentru că nu era dispus să renunțe la toată pensia. Mai ales că creșterea a fost foarte mare, de la 800 de lei la 1.500 de lei”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un roznovean.

 

„După ce a aflat că crește contribuția a spus că rămâne în continuare la noi”

Monica Anghel, directoarea Căminului de bătrâni Roznov, a confirmat tragedia care a tulburat liniștea căminului, „nea Tomică ” fiind primul internat al căminului, dar și un bătrânel simpatizat de toată lumea. Anghel a confirmat creșterea contribuției lunare a bătrânilor și a explicat de ce s-a ajuns aici. Astfel, Consiliul Local Roznov contribuia, în fiecare lună, cu suma de 85.000 de lei, adică exact fondul de salarii al angajaților căminului. Cum primăria nu se scaldă în bani și cum nu toți bătrânii au domiciliul în Roznov, consilierii locali au spus, pe bună dreptate, că trebuie să contribuie financiar toate primăriile care au cetățeni internați aici. De-a lungul timpului, foarte puține primării au acceptat să achite o parte din costuri. În 31 august, Consiliul Local Roznov a hotărât să majoreze tarifele: 1.500 de lei pentru asistații fără probleme deosebite și 2.000/2.200 de lei pentru cei mobilizați la pat. Prin aceasta, Consiliul Local Roznov a urmărit să scadă contribuția sa de la 85.000 lei/lună la 30.000 lună. Diferența de 55.000 lei ar trebui acoperită din alte surse: fie din bugetele primăriilor care au bătrâni internați acolo, fie din banii contribuabililor, fie din pensiile lor. Numai că legea nu permite decât folosirea a 60% din pensia unui bătrân pentru plata acestor servicii. În cazul în care, primăriile refuzau, aparținătorii la fel, exista varianta ca bătrânii să poata renunța la toată pensia pentru a rămâne în continuare în cămin. Probabil, asta l-a deranjat foarte tare pe Toma R. care a decis să renunțe la viață. Totusi, Monica Anghel afirmă că Toma R. nu avea probleme financiare și nici nu a dat de înțeles că ar putea să recurgă la un astfel de gest extrem.

„Nu înțelegem fapta lui, pentru că mari probleme nu avea. Într-adevăr, nu avea vizitatori. Avea doi băieți, dar unul dintre ei a murit anul trecut. Avea și o soră, dar nu era prea vizitat. Situația lui nu era foarte gravă, sunt bătrâni cu probleme mult mai grele și nu au recurs la un astfel de gest. Nu avea foarte mari probleme de sănătate. Mergea singur, ieșea, avea bilete de voie. S-a scumpit contribuția, este adevărat, însă nu l-a amenințat nimeni că-l dă afară. Noi nu dăm afară pur și simplu. Mergem și pe la primăriile de domiciliu ale bătrânilor și încercăm să găsim soluții. Nu s-a pus problema de dat afară. El ne-a zis că se descurcă. Nu avea o situație rea finaciară. Avea CAR, avea și o casă unde se putea întoarce, dar a zis că nu se poate descurca singur și mai bine rămâne aici”, a declarat Monica Anghel.

Costurile lunare de întreținere, masă, cazare, utilități, asistență medicală etc, pentru cei 50 de bătrâni de la Căminul Roznov ajung la 130.000 de lei. Până acum, Primăria Roznov asigura 85.000 de lei, Ministerul de Finanțe asigura 198 lei/lună/bătrân, iar diferența până la 2.400 lei/bătrân (cheltuială lunară) era asigurată din pensiile acestora. Cum Roznovul a tăiat 50.000 de lei, suma trebuie acoperită din alte surse. Dacă primăriile unde bătrânii își au domiciliile nu vor să întindă o mână de ajutor, bătrânii ar putea fi nevoiți să plătească din pensiile lor. În cazul celor care au pensii mici, nu se știe ce se va întâmpla. Însă, la câți bani publici se sifonează în județul Neamț, ca în toată țara de altfel, găsirea a 50.000 de lei pentru întreținerea unor bătrâni aflați la apusul vieții nu credem că ar fi o mare problemă. Iar primarii știu foarte bine acest lucru.

Daniel MURARU

Citeste si:

„Dosarele X” la Primăria Roznov. Un utilaj defect consumă tone de motorină

Primăria Roznov: Lucrări achitate dublu, prejudiciu de 100.000 de euro

Dispreț și bătaie de joc la Primăria Roznov. Tabletele și telefoanele scumpe au dispărut

Probleme cu constipația la Primăria Roznov. Truse de prim ajutor dotate cu laxative, vitamine și antitusive

Aqua Parc și Trust CCDP, ghidușii financiare cu Primăria Roznov

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. mihnea1 13 septembrie, 2018 at 15:24 Răspunde

    Cred ca adevaratii vinovati i-ati precizat in ultima propozitie. Pentru tot felul de achizitii exorbitante si inutile se gasesc bani, dar 50.000 lei pentru plata intratinerii unor batrani internati intr-un camin nu sunt bani. Poate doar chefurile pe care le-a facut Arsene de ziua lui (incluzandu-l si pe cel de la Bucuresti) costa peste 50.000 lei. Si nenorocitii nu gasesc bani pt intretinerea unor batrani. Criminalilor. Omorati indirect batranii. Dar pt mercedes-uri si X-uri are bani primarul? Asta e programul vostru de guvernare? Sa determinati romanii sa plece din tara sau sa se sinucida? Criminalilor!

  2. dzzz 14 septembrie, 2018 at 00:17 Răspunde

    De unde sa mai cotizeze Primaria Roznov (sau oricare alta din judet/tara) 50000 lei pe luna, daca mai tot ceea ce incaseaza de la contribuabili se imparte intre functionari, sub forma de salarii? Din moment ce legea le permite, toti banii nostri merg acolo unde conteaza, in buzunarul lor. Cui ii pasa de batrani, pe cine intereseaza iluminatul public, cine da 2 bani pe curatenia localitatii?? Iar de investitii din bugetul local, nici nu poate fi vorba! Ar fi un atentat direct la buzunarul lor, deci treceti-le la amintiri indepartate. Tara lu’ peste!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.