Spiritul de gașcă bântuie prin Primăria Piatra Neamț. Bunurile orașului, la cheremul unora

8
424

Cine credea că odată cu terminarea „domniei lui Gheorghe Ștefan” la Primăria Piatra Neamț lucrurile au intrat în normalitate s-a înșelat amarnic. Chiar dacă jaful din perioada portocalie a scăzut ca și intensitate, iar asta nu din cauză că nu mai există doritori, ci din cauză că nu prea mai au ce fura, totuși șmecherii încă mai găsesc resurse. Bineînțeles că toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul factorului politic, adică a celor din executiv (primari și viceprimari), dar și a celor care acum au majoritatea în Consiliul Local Piatra Neamț, respectiv aleșii PNL-PMP. Ei sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă în anumite societăți ale Consiliului Local Piatra Neamț. Iar dacă unii au uitat unde se află Pinalti acum, adică în închisoare, sau cred că Ștefan ascăpat pentru că încă nu a fost tras la răspundere pentru nenorocirile pe care el și gașca sa le-a provocat acestui oraș se înșală. Pentru că și potlogăriile din „minunata perioadă portocalie”, când actualul primar Dragoș Chitic era și el membru marcant al PDL, vor ajunge pe masa instanțelor de judecată. Asta înseamnă că ele sunt acum investigate. Iar de plătit nu va plăti numai Pinalti, ci toți cei care împreună cu el sau folosindu-se de el au devalizat acest oraș. Terenuri ale primăriei vândute pe nimic unor oameni de casă, active ale unor societăți comerciale înstrăinate ilegal la prețuri nesimțit de mici, achiziții făcute în dauna firmelor Consiliului Local Piatra Neamț. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele aflate acum în analiză penală. Iar „marfă”, Slavă Domnului, este! Să amintim doar cum au fost vândute mai multe active al CMI Urban, și ne referim în special la pizzeria din centru, fostul restaurant din Dărmănești, dar și alte astfel de tranzacții păguboase pentru patrimoniul primăriei. Sau cum și cine a cumpărat terenul ce a aparținut societății Transurban. Iar exemplele pot continua cu nenorocirile de la societățile Perla Invest , Publiserv (spații vândute la prețuri extrem de mici unor clienți ai găștii portocalii), Salubritas etc.

Așadar, chiar dacă unii consideră că timpul a trecut, iar ce a „păpat lupul e bun păpat”, ar trebui să tragă adânc aer în piept, pentru că oricând brațul lung al legii i-ar putea ajunge.

Cine, unde și cum se stabilesc prețurile chiriilor spațiilor ce aparțin societăților Consiliului Local Piatra Neamț?

Atacul.ro a prezentat, nu o dată, modul în care unii înțeleg să folosească bunurile municipalității. Ne referim în special la spațiile pe care primăria le deține în proprietate prin intermediul societăților consiliului local. Regula de bun simț spune că aceste firme ar trebui să administreze bunurile comunității astfel încât ele să aducă cât mai mulți bani la buget. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă. Aleșii, care reprezintă Consiliului Local în adunările generale ale acestor societăți au orice altă grijă, mai puțin cea pentru care sunt plătiți. Cei mai mulți dintre membrii consiliilor de administrație, numiți, de regulă, după criterii de prietenie și obediență față de putere, mai degrabă sunt interesați de ce mai este de furat prin firmă, nu de cum să facă pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Iar astăzi o să oferim un singur exemplu care arată cum văd unii gestionarea averii pietrenilor, urmând ca subiectul să-l dezvoltăm zilele următoare.Societatea Publiserv SA, unde acționar majoritar este Consiliul Local Piatra Neamț, care ar sta în gât unora ce și-o doresc falimentară, din mai multe motive, trăiește din banii pe care îi primește de la municipalitate. Asfaltează  străzi, repară trotuare, peticește etc, adică prestează pentru pietreni pe banii acestora din taxe și impozite. Publiserv a avut, la un moment dat, un patrimoniu uriaș care a încăput pe mâna unor apropiați ai găștii lui Pinalti. Vorbim de apartamente, spații comerciale etc, toate vândute la prețuri subevaluate unor clienți aleși cu grijă de mafia portocalie. La fel s-a întâmplat și la celelalte societăți ale Consiliului Local Piatra Neamț. Ce a scăpat nevândut, respectiv câteva apartamente, spații comerciale, a fost închiriat agenților economici, ONG-urilor sau unor persoane fizice. Chiriile, cel puțin în cazul societății Publiserv, sunt o bătaie de joc la adresa pietrenilor. Anul trecut, în luna septembrie, Publiserv avea spații închiriate și cu 2 lei/mp, adică nici 0,5 euro. Și vorbim de spații situate în zone centrale ale orașului unde, cu siguranță, agenți economici serioși ar fi dispuși să plătească bine pentru a le avea. Chiriile din tabelul de mai jos s-au triplat în acest an, dar tot nu depășesc 2 euro/mp, adică foarte puțin.

Multe contracte au expirat și au fost reînnoite. Cum, numai conducerea știe acest lucru, cei doi agamani (consilierii liberali Pintilie și Obreja) și cei trei membri ai CA-ului (Bozovici, Damian și Deaconu). Pentru a vedea cât de mare este bătaia de joc pe care unii o aplică bunurilor pe care primăria le deține este suficient să vă prezentăm chiriile percepute de o altă societate a Consiliului Local Piatra Neamț. Este vorba de Perla Invest, societate care administrează telegondola și spațiile de la plecare și sosire. Firma se află în insolvență, procedura de care se ocupă un lichidator din București. Ei bine, după ce instanța a admis cererea pentru deschidearea procedurii insolvenței (decembrie 2015), în martie 2016 s-au închiriat noi contracte pentru spațiile pe care Perla Invest SRL le deține în proprietate. Vorbim, în principal, de spații comerciale închiriate cu 6 sau 7 euro/mp.

Așadar, când lucrurile se schimbă, și ne referim aici la faptul că politicul nu-și mai exercită influența în managementul acestor societăți, firmele câștigă mai mulți bani din chirii. Iar tabelul de mai sus (spațiile închiriare de Perla Invest SRL) demonstrează clar acest lucru. Vorbim de chirii mai mari și de patru ori decât cele ale Publiserv SA. Poate cu ocazia aceasta, cei care conduc Publiserv SA vor afla cu ce prețuri se mai închiriază spațiile comerciale ale altor societăți ale CL-ului, pentru că proprietarii, atenți cu bunurile lor, închiriază spații comerciale, în zone nu atât de bune ca cele de la telegondolă, de exemplu, și cu 10 euro/mp. Deci se poate și mai bine de 6-7 euro/mp, ca să nu mai vorbim de 1,5 euro/mp cât percepe Publiserv SA.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

  1. cristian chirita 4 septembrie, 2018 at 15:40 Răspunde

    Si cate nu s-au prescris… vezi centrale termice vandute pe nimic lui Miuta, Mazilu, Luxten etc etc.Vezi centrale noi construite cu bani grei imprumutati si apoi daramate.Ce bani sau invartit acolo

  2. Margareta 4 septembrie, 2018 at 16:50 Răspunde

    Inca un text scris la comanda care de fapt este un atac la adresa Future si a domnului Iosub Robert. Este singurul jurnalist din Neamt care face reportaje de calitate, ne prezinta cu obiectivitate realizarile administratiei judetene sau locale si dvs domnule Muraru va tot agatati toata ziua de chiria de la spatiul in care functioneaza redactia ziarpiatraneamt.ro. Rusine sa va fie!

  3. S.s. 4 septembrie, 2018 at 19:11 Răspunde

    Pentru o corecta informare, consiliul de administrație al Publiserv are 5 membri. Ați prezentat 3, de ceilalți 2 membri PMP ați uitat. Sau așa trebuia.
    Iar tot ce înseamnă vânzare de patrimoniu din oraș, se votează cu doua treimi din nr consilierilor. Adică fără implicarea PSD nu se poate vinde nimic.

    Admin.: Sefii de la Publiserv afirma ca sunt 3 persoane in CA. Daca d-stra stiti ca sunt 5, va rog sa ne spuneti care sunt ceilalti doi (de la PMP). Si alesii PSD-ului au partea lor de vina in tot ceea ce s-a intamplat la Primaria Piatra Neamt. Pinalti nu a avut deloc opozitie cat a condus si jefuit orasul. Nici acum nu vad vreo opozitie a celor din PSD-ALDE, asa ca este clar ca putem vorbi de o intelegere PSD-PNL-PMP, la nivel „inalt”. Adica la nivel de „Ca cand”

  4. Ion 4 septembrie, 2018 at 20:00 Răspunde

    Sa ne comunice Perla Invest cati bani a recuperat de la Deputatul Serban, Suculet, pentru chiria și utilitățile barului Old Town detinut in statia de pornire a telegondolei

  5. S.S.1 4 septembrie, 2018 at 21:58 Răspunde

    PUBLISERV mai are doi membri PMP. Ungureanu Gabriel care e fratele consilierului judetean PMP si Irina Tepes Greurus care este secretara de la PMP. Ungureanu are firma Texamet cu care primaria P Neamt face majoritatea lucrarilor din oras. Verificati cati angajati ate Texamet.

    Admin.: Da, interesant! Pe site-ul firmei apar amandoi, insa in cazul lui Ungureanu nu se face mentiunea ca este membru in CA. Informatiile sunt amestecate, aruncate cu furca. Cred ca nu intamplator.

  6. Stefan 5 septembrie, 2018 at 10:24 Răspunde

    Domnule Muraru, din cate stiu, Pinalti nu este in puscarie in acest moment si se pare ca va scapa si el si acolitii.Unii din ei o duc foarte bine, sunt chiar investitori imobiliari cu banii furati!

    Admin: Gheorghe Stefan se afla in Penitenciarul Ploiesti, unde-si ispaseste pedeapsa stabilita de catre instanta. Totusi, nu este exclus sa scape din inchisoare mai repede, daca va cere contopirea pedepselor.

  7. Dragos 5 septembrie, 2018 at 17:07 Răspunde

    Despre cei pomeniti aproape ca nimeni nu se indoieste ca au furat cat au putut. Eu am ramas extrem de surprins cum accepta oamenii de afaceri, respectabili pentru corectitudinea si sacrificiile pe care le fac, sa fie condusi de catre un individ cu grave probleme penale. Sau poate se mandresc sa-l aiba presedinte la Camera de comert pe unul cu grave probleme penale, pe numitul Apopii. Daca educatie si buna crestere nu-l determina pe Apopii sa plece din asemenea functie, cereti-i dumneavoatra sa plece.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.