Contract fabulos pentru firma cumătrului lui Arsene, dar și pentru o societate din județul de baștină al ministrului Deneș

7
2113

Inundațiile din această vară au provocat pagube importante în județul Neamț, ceea ce a obligat Guvernul să aloce o sumă importantă de bani pentru înlăturarea efectelor calamităților. Este vorba de peste 70 de milioane de lei, bani alocați din fondul de intervenție al Guvernului. Având de-a face cu bani din acest fond înseamnă că lucrările vor fi efectuate prin încredințare directă, nu prin licitații. Asa că, prin aplicarea unor criterii numai de unii știute, lucrările sunt încredințate firmelor agreate. La Neamț, din cei peste 70 de milioane de lei alocați, 50 de milioane de lei sunt pentru regularizarea râului Cracău, în zona Slobozia – orașul Roznov, acolo unde de ani întregi inundațiile provoacă pagube importante gospodăriilor cetățenilor. Lucrările de regularizare ale râului Cracău au început în anii 2008 – 2009, în guvernarea PDL, agreată fiind o firmă din Satu Mare, apropiată celor care guvernau la acea vreme țara. Din cauza lipsei de fonduri, lucrările au fost sistate, iar inundațiile nu au făcut decât să distrugă aproape tot ce se realizase pe bani grei. Acum, Guvernul a fost de acord să aloce suma necesară finalizării lucrărilor de regularizare a râului Cracău, investiție care îi va pune la adăpost pe locuitorii Slobozoiei de stihiile naturii. Anunțul a fost făcut cu surle și trâmbițe atât de prefectul Daniela Soroceanu, dar și de inculpatul Arsene Ionel, președintele CJ Neamț.

Oficialii afirmă că lucrarea este una care trebuie realizată de urgență, însă ea a fost începută în urmă cu aproape zece ani, fără a fi finalizată la termen. Cu toate acestea, nimeni nu s-a mai agitat, în afară de gospodarii zonei. Încă de mai bine de o lună, de când se tot discută despre alocarea unei sume importante de bani pentru regularizarea albiei Cracăului, există informații că aceste lucrări vor fi încredințate direct firmei „care trebuie”. Au fost vehiculate și nume și putem spune acum, după ce au demarat lucrările, că informațiile s-au confirmat. Astfel, contractul a fost încredințat unei asocieri de firme, una din Neamț, cealaltă din Bistrita-Năsăud, județul de baștină al actualului ministru al Apelor, Ioan Deneș. Dar asta, bineînțeles, este o simplă coincidență.

Firma din Neamț aleasă pentru a executa aceste lucrări este Aqua Parc SRL Roznov, societate controlată de Vlasie Ginel, cumătru cu Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, inculpat pentru fapte de corupție. Aqua Parc este una dintre societățile abonate la lucrările cu bani publici nu de ieri de azi, ci din perioada în care președinte al CJ Neamț era Vasile Pruteanu, și el suspect într-un dosar de corupție, aflat în lucru la DNA Bacău. Alături de firma lui Ginel va lucra, surpriză, și societatea Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița Năsăud care, probabil, își va aduce utilajele la Roznov pentru a face lucrările, dacă nu cumva o avea alte sarcini trasate. De măsurat, de exemplu, canalul…

(FOTO: Ministrul Denes si Ionel Arsene)

Ministerul Apelor și Pădurilor, condus de Ioan Deneș, un apropiat al inculpatului Arsene, a anunțat începerea acestor lucrări, oferind câteva informații, mai puțin denumirea firmelor alese pentru a executa contractul de peste 10 milioane de euro. Iată cum sună comunicatul de presă al Ministerului Apelor și Pădurilor, publicat ieri pe site-ul instituției.

S-au demarat lucrări de peste 50 de milioane de lei pentru amenajarea râului Cracău la Slobozia, județul Neamț, zonă puternic afectată de inundații, în iunie și iulie

Marți, 28 august, au fost încheiate contractele de execuție a lucrărilor, în valoare de  50.810.614,5 lei, și contractul de supraveghere tehnică, în valoare de 378.420 lei, din cadrul obiectivul de investiții ”Amenajare râu Cracau la Slobozia, județul Neamț”. Tot în data de 28.08.2018  s-a predat constructorului amplasamentul lucrărilor la obiectivul de investiții și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Prin acest proiect se vor realiza 3,5 km de regularizări de albie existentă, 5 km de albie nouă deviată și 2 poduri, pe râul Cracău. Menționăm că în urma inundațiilor din perioada iunie – iulie  2018 au fost afectate lucrările executate din albia deviată, fiind necesară continuarea, în regim de urgență, a lucrărilor și finalizarea acestora, pentru a scoate de sub efectul inundațiilor cartierul Slobozia din orașul Roznov, respectiv un număr de aproximativ de 1.100 de gospodării și 3.800 de locuitori. Deasemenea, necesitatea continuării lucrărilor derivă și din situația creată în urma faptului că viiturile au intrat și pe canalul deviat, deși acesta nu este finalizat, și au pus în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costișa-Săvinești, care asigură alimentarea  municipiului Piatra Neamț și a localităților limitrofe. Neexecutarea acestor lucrări ar putea duce la accentuarea eroziunilor existente în zona conductelor magistrale de gaze, existând pericolul fisurării lor. Totodată, este necesară execuția celor două poduri și finalizarea albiei deviate astfel încât, la următoarele viituri, să se asigure tranzitarea debitului de 500 mc/s, precum și execuția lucrărilor de apărări de mal pentru albia existentă în aval de nodul hidrotehnic. Conform planului de investiții, lucrările vor fi finalizate până la finele acestui an. Guvernul a decis prin H.G , în data de 12 iulie 2018, alocarea sumei necesare finanțării obiectivului din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului cu scopul realizării, în regim de urgență a lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în  luna iunie 2018 la obiectivul de investiții ”Amenajare râu Cracau la Slobozia, județul Neamț”

Așadar, aflăm că s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, valoarea acestora – 50.810.614,5 lei, termenul de finalizare – sfârșitul anului etc. Se vorbește despre constructor, fără însă a se menționa numele acestuia. De ce? Ușor de înțeles

Afacerile merg ca unse, cu bani de la stat

Relația de prietenie a inculpatului Arsene, un apropiat al liderului PSD Liviu Dragnea, cu inculpatul Ginel Vlasie, cel care controlează firma Aqua Parc, este una de notorietate, așa că nu mai miră pe nimeni că societatea a mai prins încă un contract fabulos cu bani de la bugetul de stat.

Interesantă pare a fi apariția, în ecuația celor 50 de milioane de euro, societății care își are sediul în Bistrița Năsăud, oraș care l-a dat țării pe senatorul Ioan Deneș, actualul ministru al Apelor și Pădurilor. Reamintim că lucrarea a fost încredințată direct, așa că alegerea unei firme din Bistrița Năsăud nu poate decât să-i pună pe gânduri pe cei plătiți regește pentru a veghea la cheltuirea banului public.

Deocamdată, ceea ce știm cu siguranță este că Ioan Deneș reprezintă Bistrița Năsăud în Senatul României.

Societatea Industrial Construct Ardeal Construct SRL îi are sediul tot în județul Bistrița Năsăud. Înființată în anul 2007, firma a avut un început greu în afaceri. Lucrurile au început să se miște după anul 2012 când, coincidență, USL-ul a ajuns la putere. În 2016, firma a avut o cifră de afaceri de 16.057.540 lei și un profit de 5.152.139 lei, cu 15 angajați. Anul 2017 a fost cel mai profitabil pentru firma din Bistrița Năsăud: cifră de afaceri de 66.511.615 lei, profit net – 14.965.301 lei. Performanța este extraordinară dacă ne gândim că aceasta a fost obținută cu 0 angajați. Nu, nu este o greșeală, pentru că și site-ul Ministerului de Finante arată tot 0 angajați în anul 2017.

Nu știm dacă Vlad Marcoci, prospăt uns director la ABA Siret Bacău, a jucat vreun rol în alocarea acestui contract celor două societăți, însă am aflat că fostul director, Emil Vamanu, a fost debarcat și din cauza acestei afaceri, el având rețineri în a semna un contract cu dedicație. 

(Sursa Foto: Facebook.com; apepaduri.gov.ro)

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. V.Vasile 30 august, 2018 at 13:51 Răspunde

    Asa si cainii latra ursul trece baietii fac la fel, telefoanele in masini si licitatiile se tin pe dealuri sa nu auda cei cu timpanul sensibil…
    Ce pesta porcina, ce falimente,ce podet Preluca, sa cante Salam in pana mea , ca are balta peste….

  2. Ion 30 august, 2018 at 16:54 Răspunde

    Vlasie Ginel, (***) la SRI care a mai executat lucrari de acest gen, una la Luminis, unde respectiva lucrare a fost luata de apa dupa o ploicica.

  3. mihnea1 30 august, 2018 at 21:48 Răspunde

    Credeti ca cei de la Bistrita se vor muta cu utilajele la Roznov? Sau credeti ca Vlase va aduce utilajele firmei la Roznov, in conditiile in care are lucrari „castigate” prin toata Moldova? Vor turna putin beton si gata lucrarile. In conditii normale si cu respectarea intocmai a proiectului, nici macar o astfel de asociere nu reuseste sa faca lucrari de 10 milioane de euro in doar 4 luni. Ceea ce ne prezentati aici e socant, o firma fara niciun angajat face lucrari de 10 milioane de euro? Cat despre ministrul despre care vorbiti, pare tot un fel de specimen clasat undeva intre Andrusca si Arsene.

  4. titel 3 septembrie, 2018 at 14:15 Răspunde

    Nu stiam de ce ministrului ii era asa de drag sa faca treaba la Izvorul Muntelui.Si dupa atata treaba era si normal sa primeasca omul tainul cuvenit.Sosetuta s-a executat la bagat in combinatie si pe falcosul de Marcoci , care stie cum e cu impartirea.Niciodata binomul Arsenie-Marcoci nu va lucra in inbteresul comunitatii ci pentru buzunarele lor.

  5. janel iosub 4 septembrie, 2018 at 08:39 Răspunde

    Pai de ce credeti ca a fost uns ca directorul neprihanitul de Marcoci/! Sa-i semneze combinatiile facute din banii publici, doar nu ca il da desteptaciune pe afara!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.