Bani pentru greii din SRI. „A dat 30.000 de euro IRES-ului lui Dâncu, la sugestia lui Pinalti”

Home » Dezvăluiri » Bani pentru greii din SRI. „A dat 30.000 de euro IRES-ului lui Dâncu, la sugestia lui Pinalti”

By admin on iulie 30, 2018. 5 Comments

Dezvăluirile publicației atacul.ro cu privire la sumele mari de bani plătite de patru firme (trei din Neamț și una din Brăila) institutului de sondare a opiniei publice IRES Cluj, controlat până în toamna anului 2016 de Vasile Dîncu, pesedist de frunte și bun prieten al lui George Maior, fostul șef al SRI, nu au rămas fără reacții. Astfel, informații de ultimă oră, obținute de atacul.ro, arată că IRES-ul lui Dîncu a fost alimentat serios cu bani de către firme din județul Neamț. Numai în 2014, așa cum arătam recent într-un articol, trei firme din Neamț au achitat câte 10.000 de euro fiecare, fără TVA. Celor trei societăți s-a alăturat o alta din Brăila – Agricost SRL, care a virat 20.000 de euro, fără TVA, în conturile institutului IRES. În total, 50.000 de euro, fără TVA, bani plătiți pentru realizarea unui studiu de piață în domeniul construcțiilor. Sumele au fost achitate începând cu vara anului 2014 la solicitarea lui Culiță Tărâță, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, decedat în noiembrie 2014. Cel din urmă i-a spus unui apropiat că banii trebuie să ajungă în contul IRES la cererea lui George Maior, șeful SRI de la acea vreme. Informațiile noastre arată că Browse Construct SRL Târgu Neamț, controlată de Bogdan Andoni, Moldinstal Com SRL Roman, controlată de familia fostului director OPC Gelu Moldovanu, și Aqua Parc SRL Roznov, controlată de Vlasie Ginel, au ”decartat” câte 10.000 de euro fiecare, plus TVA. Unii au plătit în rate, în timp ce alții, cum a fost Agricost SRL Brăila, au achitat toți banii o dată.

„Tărâță i-a spus lui Pinalti că trebuie dați bani la SRI”

În toamna anului 2012, după ce alianța APEL a obținut rezultate bune în Neamț, Culiță Tărâță a fost ales președinte al Consiliului Județean Neamț, iar Gheorghe Ștefan a câștigat încă un mandat la Primăria Piatra Neamț. Tot atunci, cei doi politicieni erau în relații foarte bune, mai ales că la alegerile parlamentare din decembrie 2012 ambii au sprijinit-o pe Elena Udrea să prindă un mandat de deputat în colegiul din zona Romanului.

Așadar, pe fondul bunelor relații pe care le aveau, Culiță Tărâță i-ar fi spus lui Pinalti că trebuie să găsească o firmă care să plătească un studiu institutului IRES Cluj. „În anumite cercuri se știa foarte bine unde trebuia să ajungă acești bani, adică la oameni cu funcții importante din SRI. Numai în 2012, cred că au plecat din conturile mai multor firme din Neamț în contul IRES-ului peste 500.000 de euro pentru plata unor studii de piață. Eu, personal, știu o firmă care, în 2012, a plătit 30.000 de euro, fără TVA, IRES-ului pentru un studiu de piață. Patronul, care era un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, a fost chemat de acesta la o discuție în timpul căreia i-a spus că trebuie să dea niște bani celor de la IRES. Patronul fost trimis de Pinalti la Culiță Tărâță care i-a dat mai multe informații. 30.000 de euro, fără TVA, a plătit firma respectivă în contul IRES”, a declarat pentru atacul.ro, surse bine informate. Am încercat să-l contactăm și pe omul de afaceri cu pricina, însă până în acest moment nu am reușit. Informația că persoane cu funcții în servicii au obținut bani de la anumite firme, folosind ca paravan institutul IRES Cluj, a mai fost vehiculată. În 2015, Elena Udrea spunea, fără a da însă nume, că Tărâță și Pinalti i-ar fi spus că au dat bani unor oameni din SRI, plătind niște sondaje de opinie. Iată că atacul.ro a reușit să obțină informații care arată că, într-adevăr, au fost firme din Neamț care, la solicitarea lui Tărâță, au plătit sume mari de bani către IRES Cluj. Comisia SRI, care încearcă să afle cine și de ce s-a întâlnit în sufrageria lui Oprea în noaptea alegerilor din 2009, ar putea să se concentreze pe lucruri mai serioase, mai ales că vorbim despre suspiciunea rezonabilă că oameni care au avut funcții importante în Serviciul Român de Informații au obținut bani printr-o schemă în care a fost inclusă și un institut de sondare. Autoritățile, printr-o simplă verificare a facturilor firmelor menționate din atacul.ro, ar putea să-și facă o idee despre modul în care unii din SRI făceau bani. Deloc puțini. Numai faptul că firme cu putere economică destul de slabă au acceptat să plătească 10.000 de euro, fără TVA, pentru plata unui studiu de piață ar trebui să dea de gândit. În plus, în România sunt puțini patroni care ar accepta să dea un purcoi de bani pentru niște studii de piață. Mai trebuie spus că banii plătiți de firme pe studiile IRES erau „recuperați” prin contractele pe care le primeau cu bani de la bugetul de stat. Vorbim de contracte finanțate din bani publici.

Daniel MURARU

Citeste si:

EXCLUSIVITATE! Greii din SRI și „cotizațiile” de zeci de mii de euro ale unor firme nemțene. Culiță Tărâță, Elena Udrea și institutul de sondare a opiniei publice

Fostul director al SRI a intervenit ca IRES-ul lui Dâncu să prindă contracte. 50.000 de euro, plătiți dintr-un foc

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

5 Comentarii la Bani pentru greii din SRI. „A dat 30.000 de euro IRES-ului lui Dâncu, la sugestia lui Pinalti”

 1. Alin   iulie 30, 2018 at 4:01 pm

  Pai și în prezent nume grele din SRI Neamț vizitează o berărie de prin oraș ce aparține lui Vlasie. Oare de ce bucătăria acestei berarii este loc de întâlnire conspirativ între sri-isti și patronul cel fără de pata al Aqua Parc

  Răspunde
 2. Diana   iulie 30, 2018 at 6:21 pm

  Intr-adevar, Dincu este un securist infipt in multe mizerii si obscuritati ale statului. Pastrand proportiile, Dincu este un fel de dragnea, dar mult mai stilat si pregatit. La fel ca diferenta dintre Tarata si arsene. Toti au facut hotii, mai mari sau mai mici, dar am totusi un regret. Daca mai traia Tarata, arsene disparea definitiv din viata publica. Pacat, ne scapa de gasca asta de hoti. Dumnezeu sa-l ierte!

  Răspunde
 3. mihnea   iulie 31, 2018 at 12:35 pm

  Doi crocodili dezgustatori. Hoti, ingamfati , si limitati intre urechi.(***) ala de Pinalti i-a fost profesor si la (***) de Soseta

  Răspunde
 4. valisor   august 1, 2018 at 8:55 am

  Ăștia doar par mari, par mulți și doar pare că în genele noastre am fi cu toții așa. Nu, NU suntem așa! Majoritatea ne-am născut și vrem să și trăim în zodia bunului-simț, doar liberi să fim să vedem clar asta! Poate că dacă i-am numi cu “numele” lor mici pe acești “grei”, fără să le mai certificăm cu ștampila adrese prin țările calde… poate că atunci ne-am certifica nouă domiciliul stabil, o viață decentă în singura Românie care e aici și ne e patrie. E greu să ne ștergem din deprinderi viciul proastelor alegeri, dar se poate să se face: CU PARUL!

  Răspunde
 5. Vasile   august 1, 2018 at 6:42 pm

  22.000 euro a platit Apaserv pe vremea lui Dughir unei firme a lui Iosub care are ziarpiatraneamt. Informatia este cunoscuta in spatiul public dar nimeni de la Politie sau Parchet nu vrea sa cerceteze aceasta delapidare si spalare de bani dintr-o societate care apartine administratiei judetene.
  De ce Dughir care altfel s-a plans ca este victima a sefului PSD nu iese public sa spuna adevarul cum a dat bun de plata pe facturile lui Iosub la ordinul lui Arsene?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.