Gafă! Primăria Piatra Neamț riscă să returneze milioane de euro. Primarul Chitic, bătaia de joc a reprezentantului firmei Rossal

12
639

Un scandal de amploare este pe cale să izbucnească la Piatra Neamț, după ce firma care administrează depozitul ecologic, Rossal SRL Roman, a încălcat un protocol, primind deșeuri din alte zone din afara orașului. Această operațiune este absolut interzisă, pentru că depozitul trebuie să deservească exclusiv orașul. Cum în depozit au intrat și deșeuri din alte zone, încălcând astfel înțelegerea încheiată cu finanțatorii proiectului (Uniunea Europeană și Guvernul Danemarcei), există riscul ca aceștia să ceară returnarea sumelor investite. La realizarea depozitului ecologic din anexa Vânători au contribuit Uniunea Europeană (10,4 milioane de euro), Guvernul Danemarcei (2,21 milioane de euro), Guvernul României (2,4 milioane de euro) și Primăria Piatra Neamț (2,3 milioane de euro). La câte probleme are Primăria Piatra Neamț cu banii, și ne referim aici doar datoriile de zeci de milioane de euro către diverse bănci, asta i-ar mai lipsi, să fie obligată să returneze 12,61 milioane de euro, pentru că nu a respectat clauzele contractuale cu finanțatorii, și anume că depozitul nu va prelua decât deșeuri de pe raza orașului. Lucrurile nu sunt deloc simple, pentru că vorbim de Uniunea Europeană, care nu prea stă la discuții atunci când este vorba de încălcarea unor înțelegeri, același lucru fiind valabil și în cazul Guvernului Danemarcei.

Gunoaiele de pe Lacul Bicaz, transportate la Depozitul ecologic din Piatra Neamț

Depozitul ecologic al orașului Piatra Neamț este administrat în prezent de asocierea formată din societatea Salubritas Piatra Neamț, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, și Rossal SRL Roman, societate controlată de Eduard Corduneanu, consilier județean PSD, fost președinte la ADI Eco Neamț. Recent, în depozitul ecologic a intrat cantitatea de 3,7 tone de deșeuri amestecate nevalorificabile ce au fost adunate de pe Lacul Bicaz. Evident, vorbim de o zonă, Lacul Bicaz, care nu se află pe raza administrativă a orașului Piatra Neamț, ceea ce înseamnă automat că deșeurile nu aveau ce căuta în depozitul ecologic din anexa Vânători. Informația a fost „scăpată”, culmea, chiar de Garda de Mediu Neamț. Într-un raport înaintat Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, Iftimie Petrariu, afirmă că societatea Eco Riviere Total SRL, care a luat bani de la Hidroelctrica pentru ecologizarea lacului, deține formulare de încărcare/descărcare care atestă că deșeurile nevalorificabile, în cantitate de 3,7 tone, au fost preluate de depozitul ecologic din Piatra Neamț. Grav, chiar foarte grav, este că cei de la Garda de Mediu ar fi trebuit să știe că este interzis să depozitezi deșeuri în depozitul ecologic de la Piatra Neamț, dacă proveniența acestora este alta decât orașul.

Primarul Chitic: „Am dispus să se facă o verificare”

Primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, ne-a confirmat că la depozitul ecologic trebuie acceptate numai deșeuri care provin din oraș. În ceea ce privește informația potrivit căreia depozitul ecologic a preluat peste 3 tone de deșeuri adunate de pe Lacul Bicaz, primarul Chitic a răspuns: „Am dispus chiar acum să se facă o verificare. Am discutat telefonic, acum, cu reprezentantul Rossal și mi-a comunicat telefonic că au o intrare de deșeuri pentru care firma respectivă are contract pentru curățarea Lacului Bâtca Doamnei și au declarație dată că deșurile aduse sunt doar de pe raza municipiului Piatra Neamț”.

 Ulterior, i-am pus primarului la dispoziție documentul Gărzii de Mediu, înregistrat în data de 22 iunie, în care se arată că firma Eco Riviere Total SRL a transportat deșeuri la depozitul de la Piatra Neamț.

De asemenea, afirmația celor de la Rossal, cum că a preluat de la firma Eco Riviere deșeuri culese de pe Lacul Bâtca Doamnei este neadevărată, cel puțin parțial. În primul rând, în documentul Gărzii de Mediu se spune clar că deșeurile culese de Eco Riviere Total de pe Lacul Bicaz au fost transportate la depozitul din Piatra Neamț. În al doilea rând, Eco Riviere Total SRL a primit de la Hidroelectrica ordinul de începere a lucrărilor de ecologizare pe Lacul Bâtca Doamnei în data de 5 iulie, adică cu două săptămâni după ce Garda de Mediu afirma, într-un document oficial, că 3,7 tone de deșeuri nereciclabile au ajuns la depozitul ecologic de la Piatra Neamț.

Primarul Dragoș Chitic nu ne-a răspuns la întrebarea: ce se poate întâmpla dacă în depozitul ecologic ajung deșeuri din afara orașului, însă a dat asigurări că a dispus „o verificare din partea compartimentului specializat al primăriei”

Deșeurile lemnoase de pe lac trebuiau confiscate de Direcția Silvică

Un alt aspect, care ar trebui să atragă atenția autorităților, este cel referitor la colectarea, de către Eco Riviere Total SRL, a 24,1 tone de deșeuri din lemn de pe Lacul Bicaz și predarea lor companiei Heildelberg Cement. Ei bine, regulamentele prevăd că deșeurile plutitoare din lemn trebuie să fie confiscate de către Silvic. Acesta le usucă și-l oferă ca lemn de foc, cu titlu gratuit, școlilor sau grădinițelor. Dacă nu sunt solicitări, lemnul este scos la licitație. În cazul deșeurilor de pe Lacul Bicaz nu s-a întâmplat așa, lemnele adunate de Eco Riviere Total SRL fiind vândute celor de  la Heidelberg. Suma obținută de Eco Riviere ar putea reprezenta prejudiciu în dauna Direcției Silvice Neamț. Asta în cazul în care Poliția se va autosesiza și va demara o anchetă.

(Sursa Foto: facebook.com; maps.google.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Afacerea „Ecologizarea Lacului Bicaz” este de competența DNA

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

12 comments

  1. V.Vasile 17 iulie, 2018 at 15:07 Răspunde

    Asa se intampla cand au putere de decizie tot felul de nemernici.
    Tupeu maxim, mituire, trafic de influenta peste tot ; cangrena este patrunsa adanc !

  2. janel iosub 17 iulie, 2018 at 15:14 Răspunde

    Apropo, marele si inegalabilul Sendrea directorul ADIECONEAMT in ce mileniu pleaca de pe aceasta functie??!!! Sau din functii se iese direct in Borzdogheanu?! Nu va este rusine bai (***) care ati mancat toata viata din banii statului???!!! Si mai este si fostul primar de la Cordun, Diaconu care are si el 188 de ani si ciuguleste intens, ca de, e omul lui munteanu ion si e smecher de smecher!!!!

  3. Diana 17 iulie, 2018 at 21:14 Răspunde

    Daca Primaria Piatra Neamt va trebui sa dea inapoi 20 mil € pot s-o inchida si sa plece acasa. Dar poate se indreapta impotriva lui Corduneanu, finantatorul lui soseta, sa plateasca paguba. Toti sunt sclavii lui soseta, niste prosti. Cand o sa plece asta la puscarie, or sa iasa sa se planga ca au fost obligati sa fure. Trebuie alungati cu pietre in puscarii.

  4. constantin 18 iulie, 2018 at 08:18 Răspunde

    Traim vremuri mizerabile.Atunci cand prostii pun mana pe putere urmeaza dezastru.Niste analfabeti care pana in 1989 mai semnau trimestrial niste state de plata de mizerie acum sunt doctoranti in drept.Asa am compromis si doctoratele si facultatile de stiinte juridice.Din pacate astia au facut dezastru in cei 28 de ani.Acolo unde nu intelegeau nimica bagau in fata fostii comunisti si securisti.Cine era Sendrea pana in 1989? un neica nimeni care cara dosare pe la etajul 4 casa alba.Dupa ce l-a compromis pe Boiciu a ajuns si el la butoane.A fost folosit ca executant pentru Stefan.Nimeni nu poate renunta la serviciile sale fiindca e in schema.Gasca pd-lista rezista in continuare.

  5. Stefan 18 iulie, 2018 at 08:35 Răspunde

    Dragi pietreni (ma refer la majoritate), dumneavoastra i-ati votat pe acesti incompetenti care si-au batut joc de oras!L-ati votat pe Pinalti de 3 ori, apoi pe Chitic si gasca lui, ba chiar si PSD intr-o masura foarte mare!E adevarat ca nu au fost multe alternative, dar au existat momente cand putea fi ales un primar care sa nu faca parte din gasca Pinalti-Arsene.Acum suportati-i, fiindca nu mai scapati de ei in veci!Daca pleaca ei, vin odraslele sau slugile lor.Deci bucurati-va in continuare de festivitatile platite de primarie, telegondola falimentara, partia de schi inutila, de jegul de la Targul de Craciun, de gropile din strazi, de gunoaiele din oras, de cersetori si interlopi, intr-un cuvant de minunata „Perla a Moldovei”.Cred ca orasului Piatra Neamt i se potriveste de minune zicala cu poporul care isi merita conducatorii!

  6. janel iosub 18 iulie, 2018 at 11:05 Răspunde

    Foarte bune comentariile dlor Constantin si Stefan! Pacat ca nu are ochi cine trebuie fiindca si in justitie tot securisti sau copii securistilor sunt la butoane! Suntem o natie pierduta!

  7. FLORIN 18 iulie, 2018 at 13:04 Răspunde

    Chitic nu risca nimic.

    Nu sunt banii lui.Il doare exact in cur.

    Sunt banii prostilor patologici din acest oras care l-au votat si a celor multi si indolenti si manelizati care au stat acasa sa manince seminte si….nu au votat.

    In rest,in acest oras nu se face nimic decit o jalnica asfaltare.

    Exact ce merita populatia analfabeta,indolenta si manelizata din acest oras.

  8. mihnea1 18 iulie, 2018 at 20:28 Răspunde

    Intr-o tara normala, primaria/primarul ar fi iesit public sa dea asigurari ca, dupa verificari, informatiile se confirma sau nu. Dar de ce trebuie sa coboare el din cusca de fildes dotata cu acces la FB sa dea socoteala pietrenilor, pentru ca mai sunt 2 ani pana la alegeri. Iar din ce vad eu aici, investigatia jurnalistului se bazeaza pe documente oficiale. Noi stim ca dl Chitic a dat asigurari conducerii superioare ca el controleaza presa valoroasa din Neamt, iar restul nu conteaza. Pentru cultura lui generala si imbunatatirea ei, publicatia Atacul este in topul preferintelor nemtenilor si nu numai. Evident, in aceeasi masura, anchetele jurnalistice devin sursa pt notele diverselor institutii, iar asta e foarte bine. Stiti ce e haios? Ca relatia subterana dintre Arsene si Chitic poate deveni baza pentru o solida prietenie intre cei doi, potentiali colegi in aceeasi celula. Tic-tac.

  9. Ion 19 iulie, 2018 at 07:51 Răspunde

    Cînd spui presa valoroasă mă gîndesc ca te referi la banii pe care ii încasează sa spele creierele prespalate ale dragilor nemteni. De cînd citesc presa nu mi-a fost dat sa vad presa valoroasă in adevăratul sens al cuvintului ci de ceva timp, de cînd Muraru Daniel a luat-o pe cont propriu. Ar trebui ca ceilalti sa ia notițe despre cum se face presa profesionist.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.