Începe procesul inculpatului Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț

4
424

La 6 luni și o zi de când a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Neamț, dosarul în care Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru fapte de corupție a primit primul termen de judecată, în data de 22 august.

La puțin timp după ce dosarul a fost înregistrat, pe 21 februarie 2018, avocații lui Arsene au făcut mai multe cereri și au ridicat o serie de excepții în procedura de cameră preliminară. Acestea au fost analizate, respinse, contestate și iar respinse de către magistrați, așa că procesul are acum cale liberă spre judecare. În data de 30 iunie, magistrații Tribunalului Neamț s-au pronunțat în dosarul  ce a avut ca obiect „măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară”:

În temeiul art. 345 alin. 1 Cod procedură penală, respinge ca nefondate cererile formulate de către inculpatul Arsene Ionel. În temeiul art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 54/P/2017 din 20.02.2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, privind pe inculpatul Arsene Ionel, trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 6, 7 lit. a din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal – faptă din anul 2013,si a unei infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 6, 7 lit. a din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal – faptă din anul 2015, totul cu aplicarea art. 38 alin. l Cod penal. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Arsene Ionel. Constată că inculpatul a fost asistat de apărători ale?i în faza de cameră preliminară. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 30.05.2018. 
Document: Încheiere finală camera preliminară  93/2018  30.05.2018

Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bacău care, în data de 28 iunie, a respins-o, astfel că Tribunalul Neamț a fixat primul termen în dosarul în care Arsene va fi judecat pentru fapte de corupție.

Comunicatul DNA, 22 februarie 2018:

„În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari. 
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

De asemenea, inculpatul Arsene a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar în ziua de 6 iulie 2018, fiind acuzat tot de trafic de influență:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect ”Construire școală în sat ….., județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.
În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016). Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț. Amintim că, anterior, inculpatul Arsene Ionel a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni (comunicat nr. 172/VIII/3 din 22 februarie 2018).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

(Sursa Foto: Facebook.com)

 Daniel MURARU

Citeste si:

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Președintele Consiliului Județean Neamț, trimis în judecată în afacerea „Școala Icușești”

(Surse) DNA îl va trimite în judecată pe Arsene într-un nou dosar. Trafic de influență la…termopane

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. vasilache 16 iulie, 2018 at 10:40 Răspunde

    Ionele nici nu știi cât de părnăiaș incepi sa fii. In jurul tau toata lumea asteapta sa te vada la bulau, ai imputit aerul in consiliu si in judet.. Ia o si pe prefectureasa in cadere…..

  2. viorel 16 iulie, 2018 at 12:39 Răspunde

    Am observat uneori cât de galant era Arsene cu Dragnea încercând să-i deschidă ușile pe la Parlament sau Senat. Îl rog eu acum pe Arsene să facă aceleași gesturi galante cu Dragnea să-i deschidă ușile și la PENITENCIAR întrucât acolo le este locul.Sunt consecințele voturilor din teritoriu cumpărate cu țuică,brichete ,țigări ,găini , șorțuri,găleți. În rest pentru binele cetățeanului este zero tăiat în patru.

  3. Maria Sfetcu 16 iulie, 2018 at 14:44 Răspunde

    Va fi frumos de vazut daca nu cumva Daddy va umbla la C.P. si C.P.P. si astfel prin ricoseu sa scape si Barosanu’ Ionel. Cert este un singur lucru: prea cu nesimtire au dat iama in curte, a cam sosit putin vremea sa mai si raspunda pentru toate ticalosiile care le-au facut!
    O zi frumoasa tuturor.

  4. Diana 17 iulie, 2018 at 21:29 Răspunde

    Pana pleaca la puscarie mai capata si el niste comisioane din lucrarile de la inundatii. Probabil asta face in fotografie, ii multumeste lui Dumnezeu ca a venit potopul peste niste amarati ca sa poata ciupi niste bani rapid cu ajutorul lui aqua park.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.