(VIDEO) N-au auzit de mașini speciale de cules PET-urile de pe lac! Autoritățile aruncă banii pe la târguri internaționale

6
1459

În ultimele săptămâni, ziariștii au prezentat pe larg situația scandaloasă din județul Neamț, unde Lacul Izvorul Muntelui, cunoscut și ca Lacul Bicaz, s-a transformat într-un lac al deșeurilor. Fotografii cu jegul de pe lac, respectiv PET-uri, deșeuri din cauciuc, resturi de lemn etc, au făcut înconjurul internetului, iar românii s-au declarat oripilați de ceea ce se întâmplă la Bicaz. În ceea ce privește soluțiile, până în prezent nu am avut parte decât de promisiuni, dar și de declarații sforăitoare ale unor politicieni menite să mai atragă ceva capital electoral.

Însă, nu numai România se confruntă cu problema poluării lacurilor și cursurilor de apă, ci și alte state. Vorbim de țări civilizate, unde PET-urile aruncate aiurea constituie o problemă națională. Acolo, însă,  oamenii s-au implicat și au mai domolit agresarea mediului. Cum nu am inventat noi roata, ne putem inspira și chiar cere ajutor de la cei care au trecut prin asta. Fără a discuta despre partea legislativă, aflată la stadiu de discuții (plata recipientelor din plastic, cu posibilitatea recuperării banilor în cazul în care ambalajele sunt returnate), ne referim la modul în care au gestionat alții situații similare. În primul rând, iar asta trebuie să afle și autoritățile din Neamț, au fost inventate utilaje speciale pentru a culege deșeurile de pe luciul apelor. Sunt zeci de tipuri, dacă nu chiar sute, de astfel de utilaje, unele mai performante decât altele. Prețurile pornesc de la 10.000 – 15.000 de euro și pot ajunge la câteva sute de mii de euro. Bineînțeles, contează dacă acestea sunt noi sau second hand, producătorul și vechimea.

https://www.youtube.com/watch?v=YCcvI-gZM0g

These machines are designed to clean the ocean from trash

This is a great idea! We need this everywhere.

Publicată de Hashem Al-Ghaili pe Sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Cert este că oferta este pentru toate buzunarele, iar dacă autoritățile din Neamț (Consiliul Județean, primării, Hidroelectrica) s-ar implica în achiziționarea unei astfel de mașinării ar dispărea focarele de infecție de pe Lacul Bicaz. De exemplu, dacă Ionel Arsene ar renunța să mai meargă la Târgul de la Munchen și la Forumul Economic de la Krynica, instituția ar face o economie de peste 30.000 de euro (20.000 de euro numai taxa de participare la târgul din Germania), bani ce ar putea fi folosiți la achiziționarea acestei mașinării. De asemenea, Ion Asaftei, vicele Consiliului Județean Neamț, care bocește pe Facebook mizeria de pe lac, ar putea să intervină la Hidrolectrica (se află într-o bună relație cu Melinte, directorul SH Bistrița) pentru a-i convinge pe șefi să contribuie și ei cu câteva zeci de mii de euro pentru achiziționarea unui utilaj care să strângă gunoaiele de pe lac. La rândul lor, și primăriile ar putea face un mic efort financiar. Și uite așa, cu câteva zeci de mii de euro investite într-un utilaj de adunat PET-uri, lemne etc, am scăpa de imaginile de coșmar, iar miile de tone de deșeuri ascunse prin cele golfuri ale lacului ar putea fi ridicate și transportate acolo unde le este locul, adică la gropile de gunoi, în centre de reciclare etc. Să nu uităm că autoritățile județene s-au umflat în pene, iar pe la începutul lunii iunie ne povesteau că problema deșeurilor a fost rezolvată, deși atacul.ro a decoperit două locuri pe lac în care au fost ascunse tone de mizerii. Ploile recente au dus la creșterea nivelului apei, dar și la „culegerea” deșeurilor de pe maluri, iar acum plutesc pe lac spre dezgustul turiștilor, dar și al celor care au afaceri în zona respectivă.

Daniel MURARU

Citeste si:

Atacul.ro a descoperit un alt focar de infecție pe Lacul Bicaz. Autoritățile, indiferente la dezastrul ecologic

Mafia transpartinică. Cum a luat deputatul Munteanu șpaga de 400.000 de euro de la „căpușa” lui Blaga și Pinalti

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Maria Sfetcu 12 iulie, 2018 at 10:09 Răspunde

    Despre ce vorbim? Sa taiem de la sefi sa cumparam un utilaj specializat pentru ecologizare lacului? Cum va puteti inchipui sa renunte Barosanu’ sa cheltuiasca niste banuti la Munchen ca sa faca poze unul altul pe lacul de acumulare de la Bicaz sau pe oricare luciu de apa detinut de statul roman. Si cum credeti dumneavoastra ca cei de la Hidroelectrica sa cheltuiasca nu sa incaseze? Statul, ca e prin autoritatile sale sau societatile sale comerciale, cheltuiesc numai pentru bunastarea sefilor pusi politic, nu pentru activitati cetatenesti. Actiunile cetatenesti le fac oamenii de rand, prostimea, sau ONG-urile! Hai sa nu ne mai enervam cu astia, ca nu putem sa le facem nimic.
    O zi frumoasa tuturor!

  2. Ana 12 iulie, 2018 at 12:01 Răspunde

    Oameni buni, problema gunoaielor plutitoare n-are rezolvare. Dacă se rezolvă, adio spălare de bani, adio contracte pentru salubrizare, adio sursă de păcăleli electorale!
    Ca și în cazul câinilor fără stăpân.
    Ca și al drumurilor reparate ”ca la noi”.
    Ca al alunecărilor de teren șamd.

    NU LE PASĂ! Dacă le păsa, în 30 de ani se putea face o legislație clară în domeniu, se puteau pune în practică, pe bani europeni, programe de strângere selectivă a gunoaielor, de reciclare șamd.

    Mai rău e că nici oamenilor de rând nu le mai pasă.

  3. Bicajanu Constantin 12 iulie, 2018 at 18:16 Răspunde

    Problema-i alta ! Ce te faci ca iei o scula de genul asta chiar si second hand si dai vreo 120-150.000 Euro si cind te duci la licitatie de prestari servicii ecologizare luciu de apa cistiga unii ca SC ECO RIVIERE TOTAL TROMPETA SRL ?Lamuriti-ma cum credeti ca s-ar putea rezolva situatia ?Poate pina la urma cei care au in exploatare si administrare luciul de apa de pe urma caruia cistiga tone de bani ar trebui sa rezolve si aceasta chestiune si poate resusciteaza HIDROSERV dindu-i in executie acest tip de serviciu si cei 900.000 lei cit costa anual lucrarile numai pt L.Izv.Muntelui sau poate cei de la mega societatea de prestari servicii a CL Bicaz SC PUBLISERV BICAZ SRL se gindeste sa faca o investitie in utilaje si sa asigure serviciile de ecologizare a lacului care intr-o suficienta proportie se afla pe raza UAT Bicaz ?La cit este de capabila Managerul respectivei societati la cit de pregatita a fost la concursul de ocupare a postului ma si mir ca nu i-a venit aceasta idee care ar putea aduce o caruta de bani la bugetul societatii si ar rezolva o problema a comunitatii care afecteaza imaginea acesteia si activitatile de servicii in turism ale agentilor economici din zona platitori de taxe si impozite la bugetul local an de an .

  4. Ion 13 iulie, 2018 at 09:40 Răspunde

    Dom’le, ăstia nu vor sa facă nimic, vor sa p raduiasca bugetul si sa-si mai facă 100 de case, sa-si cumpere masini si mai scumpe, sa facă vacante in Caraibe! Stiu ca ne iau pe toți de prosti, dar nu chiar toți suntem prosti! Ce sa le mai ceri, cînd toti sunt niste incompetenți, dar toți!

  5. Diana 13 iulie, 2018 at 20:44 Răspunde

    Cum sa cumpere o masinarie atat de eficienta? Nu mai au spatiu pentru hotii, daca totul s-ar rezolva atat de usor. Ca dovada, aud de la cunoscatori ca acea firma (aproape) fantoma, Riviere daca nu gresesc, a fost scoasa de pe Lacul Izvorul Muntelui si i s-a dat contract pe …lacul Batca Doamnei. I-au scos din ochii d-voastra, ai presei, si i-a dat un contract banos mai la dos. Despre ce vorbim, daca nu despre hotie calificata.

  6. valisor 16 iulie, 2018 at 08:32 Răspunde

    Nu mai departe de ieri, întâmplarea a făcut să mă crucesc la ce istorie a gunoiului din lac am auzit de la un necunoscut, dar mi-a plăcut,
    la prima vedere(auzire) o „teorie a conspirației” pe cât de paranoică pe atât de probabil adevărată dacă e să aruncăm o privire retrospectivă la tot ce le-a putut trecea prin mințile lor de maimuți „budiști”(budă, nu Buda) cunoscuților tâlhari ce storc banul public și din rahat uscat.
    Ideea e că ei înșiși, pe perverse căi lăturalnice, ar fi principalii autori ai munților de gunoaie din lac, autori ca atare ci nu printr-o convenabilă neglijență, manelisturismul contribuind într-o mult mai mică măsură, iar locuitorii din bazinul hidrografic al Bistriței din amonte de barajul totuși V.I.Lenin, foarte gospodari dealtfel, fiind de-a dreptul pe nedrept blamați că ar arunca gunoiul în… de fapt propria ogradă.
    Prima mea reacție a fost de a mă râdea în hohoturi în sinea mea, dar după un raționament în scurt-circuit și totuși rezonabil zic eu, nu mai sunt chiar așa de sigur că ar fi total departe de a fi așa. Știe cineva ceva „științific” ce ar conduce la identificarea unui probabil sâmbur de adevăr? că așa hal de crimă cu premeditare de departe-ar bate Iadul!
    S-auzim numai de rele, fie ele și povești!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.