Fostul director al SRI a intervenit ca IRES-ul lui Dâncu să prindă contracte. 50.000 de euro, plătiți dintr-un foc

6
2020

 

George Maior, fost director al Serviciului Român de Informații (SRI) în perioada 2006-2015, este acum ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Relația de prietenie a lui Maior cu Culiță Tărâță, fost deputat de Neamț și fost președinte al Consiliului Județean Neamț, decedat în noiembrie 2014, era de notorietate în cercurile politice. Vasile Dâncu, care a deținut până de curând Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj, se află în bune relații cu Maior, cei doi fiind prieteni apropiați. Ambii au intrat politica la nivel înalt pe filiera clujeană. Maior și Dâncu au fost senatori, ultimul fiind câteva luni vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Cioloș. În paralel cu activitățile sale politice și din învățământ, Dâncu a gestionat, în calitate de acționar, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj. În noiembrie 2015, Dâncu a cedat părțile sociale pe care le deținea la IRES omului de afaceri clujean Ovidiu Turcu și fostului său colaborator de la Institutul de Sondare a Opiniei Publice, Cornel Hirian. Cel din urmă era administrator al firmei IRES SRL.

Guadeamus, noiembrie 2014: Vasile Dâncu și George Maior. Directorul SRI a lansat două cărți pe care le-a coordonat:

 Maior îi cere lui Tărîță să „ajute” IRES-ul. Hirian vine la Neamț

În vara anului 2014, George Maior era director al Serviciului Român de Informații, iar pe lângă munca pe care o depunea pentru siguranța națională se implica și ca lucrurile să meargă bine institutului de cercetare și sondare IRES al prietenului Dâncu. Cel puțin așa arată informațiile pe care le deținem în acest moment și care ar trebui să se afle și în posesia altor instituții. Nu știm dacă demersurile pe care Maior le făcea pentru ca IRES să „prindă” contracte au vreo legătură cu acuzațiile Elenei Udrea, din ianuarie 2015, care reclama faptul că oameni din SRI, respectiv adjunctul Coldea, primeau bani prin intermediul unui institut de sondare. Poate da, poate nu. La această întrebare trebuie să răspundă cei care au atribuții în a clarifica astfel de situații la limita penalului. Cert este că, iată, au început să apară la iveală anumite aspecte care confirmă faptul că oameni cu funcții din SRI făceau presiuni pentru ca anumite firme să prindă contracte. Iar astăzi discutăm despre IRES-ul care a aparținut lui Vasile Dâncu, bunul prieten al fostului șef de la SRI, George Maior. Că acesta nu avea nici calitatea, dar nici dreptul să facă lobby pentru institutul de sondare este de la sine înțeles.

La jumătatea lunii iulie 2014, Culiță Tărâță se întâlnește la București cu George Maior, șeful SRI, care-i cere să pună umărul și să ajute la realizarea unui sondaj/studiu la nivel național. După câteva zile, la Piatra Neamț vine Cornel Hirian, administratorul IRES, care-i spune președintelui Consiliului Județean Neamț de la acea vreme, Culiță Tărâță, că are nevoie de un ajutor de 50.000 de euro, plus TVA, banii fiind necesari pentru a realiza studii de piață pentru cinci societăți comerciale din domeniul construcțiilor.

Cu alte cuvinte, trebuia să fie identificate cinci societăți comerciale dispuse să cotizeze cu câte 10.000 euro, plus TVA, pentru realizarea sondajului. În total, „cotizația” din Neamț a fost de 50.000 de euro, plus TVA. Cine încheia astfel de întelegeri, decât firme care își puteau recupera ulterior banii din contracte încheiate cu Consiliul Județean Neamț? Astfel, au acceptat să „pună umărul” la realizarea sondajului IRES societățile Aqua Parc SRL Roznov, Moldinstal Com SRL Roman, Browse Construct SRL Târgu Neamț și Agricost Brăila. Ultima a contribuit cu 20.000 de euro, iar celelalte firme cu câte 10.000 de euro, bani care au fost achitați în rate, după cum spun informațiile noastre. Aqua Parc SRL este societatea de construcții controlată de Ginel Vlase, firma fiind abonată la lucrări publice de ani, inclusiv în perioada mandatului lui Culiță Tărâță. De asemenea, Moldinstal Com SRL, controlată de soția lui Gelu Moldovanu, fost director OPC Neamț, și Browse Construct SRL Târgu Neamț, controlată de consilierul județean PSD Dragoș Andoni, aveau, în acea perioadă, contracte încheiat cu primării din Neamț sau firme subordonate Consiliului Județean Neamț.

Ginel, Aqua Parc SRL: „E posibil să fi avut un contract cu o firmă de la Cluj”

Aqua Parc SRL Roznov, una dintre cele mai mari societăți de construcții din Neamț, vechi abonat la lucrările cu bani publici, în special de la bugetul Consiliului Județean Neamț, este controlată de Vlase Ginel. L-am contactat pe acesta și i-am solicitat să ne spună dacă firma sa a avut sau nu un contract cu IRES.

În primă fază, Ginel Vlase ne-a comunicat că nu-și amintește, dar că va verifica la firmă. L-am contactat din nou după câteva zile și, în cele din urmă, ne-a spus că este posibil să fi avut o relație contractuală cu o firmă din Cluj, de sondare a opiniei publice.

„Nu știu dacă cu IRES-ul din Cluj, dar am avut cu o firmă de la Cluj. Faceți o adresă scrisă și o să vă răspundem”, a declarat Vlase Ginel.

Gelu Moldovanu, Moldinstal Com SRL Roman: „S-a făcut un studiu, dar nu știu în ce an”

Cea de-a doua societate comercială care a plătit 10.000 de euro institului IRES Cluj este Moldinstal Com SRL Roman, controlată de familia lui Gelu Moldovanu, fost director OPC Neamț și apropiat al lui Culiță Tărâță. Reținut în primă fază, Moldovanu și-a reamintit că firma, condusă de către soția sa, a încheiat un contract cu IRES Cluj pentru realizarea unui studiu de piață. Nu și-a amintit suma plătită, însă nu a exclus să fi fost vorba de 10.000 de euro, plus TVA. 

„Îmi aduc aminte că a fost o firmă din Cluj care a făcut un studiu pe instalații, pe ceva. Da, este IRES, îmi amintesc! Am acasă o lucrare făcută de ei. Firma soției asta face, construcții, instalații… Nu-mi amintesc cine ne-a contactat de la IRES. Chiar nu știu, însă la momentul ăla este clar că am știut. Firma a primit un studiu făcut de ei, aplicat”, a declarat Moldovanu. L-am întrebat dacă studiul, pentru care a plătit 10.000 de euro, i-a fost de vreun ajutor, iar Moldovanu a răspuns: „Să știți că, uneori, dacă ții cont de toate informațiile și de tot ce ai, sigur că te orientezi. Trebuie să mai și cauți, să mai vorbești cu oamenii”.

Moldinstal Com SRL Roman are ca obiect principal de activitate „lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat”. În 2014, când a încheiat contractul de 10.000 de euro, plus TVA, cu IRES, socieatea a avut o cifră netă de afaceri de 2,8 milioane de lei, profit de 503.105 lei și 9 angajați.

Andoni nu-și amintește de contractul cu IRES

Consilierul județean PSD Dragoș Andoni, acționar și administrator al SC Browse Construct SRL, este fiul lui Neculai Andoni, fost consilier județean PNL, decedat în urmă cu câțiva ani. L-am contactat pe Andoni, rugându-l să ne spună dacă își amintește de contractul cu IRES și să ne ofere câteva detalii despre acesta. 

 

 

Redactor: Vă amintiți dacă societatea dumneavoastră a contribuit financiar, în anul 2014, pentru realizarea unui sondaj de opinie? A încheiat un contract cu IRES?

Bogdan Andoni: Nu mai rețin, de ce mă întrebați?

 

R.: Avem o informație care arată că ați fi contribuit cu bani pentru realizarea unui studiu de piață…

B.A.: Chiar nu-mi amintesc, că am avut mai multe contracte…

R.: Cu IRES-ul?

B.A.: Nu, nu! Am avut mai multe contracte în 2013, 2014, nu mai știu cu cine am avut, ce am plătit, ce n-am plătit…

R.: Nu că amintiți deloc, nici de vreo disucție cu un domn Hirian?

B.A.: Cu cine??

R.: Hirian, director la IRES…

B.A.: De unde ziceți că sunteți dumneavoastră?

R.: M-am prezentat la începutul discuției…

R.: Eu nu țin minte să fi avut așa ceva, nu-mi amintesc să fi făcut plăți. Nu înțeleg de ce și în ce calitate mă întrebați dacă am plătit sau nu….

R.: V-am explicat și v-am întrebat dacă ați avut sau nu vreo relație contractuală cu IRES…

B.A.: Nu rețin, nu-mi amintesc să fi avut ceva cu ei!

Faptul că Bogdan Andoni nu-și amintește să fi avut contract cu IRES, nu înseamnă că acesta nu a existat. În altă ordine de idei, Andoni a avut timp suficient să verifice în contabilitate și să ne comunice clar dacă firma sa a avut sau nu contract cu IRES, deși e puțin probabil să poata uita de un contract de 10.000 de euro încheiat de un institut de sondare. Sunt bani foarte mulți pe care foarte puține firme din România sunt dispuse să-i arunce aiurea.

Browse Construct SRL a fost înființată în mai 2013, având ca principal obiect de activitate „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. În 2013, când Andoni afirmă că a avut multe contracte, firma sa a înregistrat la Finanțe cifra de afaceri 0, și tot 0 angajați. În 2014, Browse Construct SRL a avut 2 angajați, o cifră de afaceri de 177.476 lei și un profit de 9.736 lei. Dacă analizăm cifra de afaceri de aproximativ 40.000 de euro, ne este greu să credem că administratorul nu ar ști clar dacă a încheiat un contract de 10.000 de euro, plus TVA.

Așadar, analizând toate elementele pe care le-am prezentat este cert că cel puțin două firme din Neamț au cotizat cu sume consistente la IRES-ul controlat până în 2015, de Vasile Dâncu, bun prieten cu George Maior. Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageți concluziile.

(Sursa Foto: Facebook.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

EXCLUSIVITATE! Greii din SRI și „cotizațiile” de zeci de mii de euro ale unor firme nemțene. Culiță Tărâță, Elena Udrea și institutul de sondare a opiniei publice

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

  1. Preotul 11 iulie, 2018 at 14:12 Răspunde

    Domnule Muraru, dumneavoastra ati fost platit din banii familiei Tarata multi ani de zile si il aveati sef pe Corduneanu fostul sef al SRI Neamt care nu poate fi strain de aceste combinatii.
    In cazul in care sunteti om cinstit si nu un securist va rog sa ne explicati de ce nu ati scris nimic despre aceste lucruri, atunci cand erati in grupul lor ?

    Admin.: Domnule Preotul, daca acesta va este numele, dumneavoastra afirmati ca eu am fost platit din banii familiei Tarata. Nu stiu daca este asa, insa va pot spune foarte clar ca, indiferent de angajatorul pe care l-am avut, am fost platit pentru munca mea, nu pentru altceva! Nu stiu daca persoana la care faceti referire era sau nu straina de aceste combinatii, insa eu am aflat despre ele recent. Fiind informatii atat de importante, nu puteam sa nu le ofer si cititorilor atacul.ro. A, si inca ceva, eu din „grupuri„ nu am facut parte niciodata! Ca am lucrat la diverse televiziuni si ziare este cu totul altceva. Sa stiti ca nu datorez nimanui absolut nimic, nici chiar fostilor mei angajatori. V-am raspuns, pentru ca sunt convins ca mai sunt persoane care isi pun aceleasi intrebari. Sper ca v-am lamurit. Daca mai aveti si alte intrebari, va rog sa faceti un efort si sa va declinati si identitatea.

  2. Ion 11 iulie, 2018 at 15:05 Răspunde

    Cum se fac banii în minunata Romanică!!! Dai ici, iei de colo, frații, combinații, cumatrii! Cit despre firme, ma întreb daca nu cumva au dat cu o mina si au luat cu zece! Multumim ca încercați sa ne deschideți ochii, da degeaba!

  3. Camelia 13 iulie, 2018 at 02:28 Răspunde

    Sa-l acuzi pe Daniel Muraru ca pentru ca a lucrat la vreun ziar sau televiziune ale lui Culita Tarata ar fi partas la relele sau bunele politicianului acela e de noaptea mintii. E ca si cum l-ai acuza pe Ioanitoaia ca e vinovat de ce a facut Voiculescu sau Sirbu, ca a lucrat pentru amandoi.
    Si nu am inteles nici ce treaba are cu ce a facut Corduneanu. In tara asta raspunderea nu mai e pe „persoana fizica”, suntem fiecare vinovati pentru ce fac patronii nostri sau sefii nostri sau vecinii de pe scara blocului?
    „Preotul” acesta pare a fi el un limbric care chiar e obsesiv de obedient cu sefii si nu ar fi exclus sa fie chiar de prin presa asta colorata din Neamt. Ghici cine ar putea fi acest imbarligator parazit?

  4. Ancuta 13 iulie, 2018 at 09:32 Răspunde

    He, he, gândurile mele, draga Camelia, tot pe acolo zburau! Imbirligatorul imbirligatorilor n-are a putea sa cunoasca si sa recunoască un profesionist! Ce-are a face sula cu prefectura? Doar in mintea unor care isi fc scenarii de groaza, de nu mai pot dormi noaptea, pot exista asemenea inepții! Dle Muraru, mata n-ai inteles ca ăstora li se face rău când scrii? Si, vorba lui Andrei, poate le poți desena, pt ca nu cred ca inteleg!

  5. valisor 16 iulie, 2018 at 08:51 Răspunde

    Mai-marii gugumaci de pe pășunile noastre nemțene și-au băgat profund coada în mai toate tarile hoții din România, dar până la urmă tot se vede că ca ursul și-au băgat-o. Fraierii dracului care n-au ei niciunul păduri de corcodușuri pentru zile negre la tropice și nici pentru noi prostimea nu au știut să fure măcar firmituri ca să avem pe cine pomeni!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.