Bomba ecologică de pe Lacul Bicaz. Au ascuns deșeurile într-un golf!

5
745

Îi vezi cum trag aer în piept și, pe un ton prețios, declară că problema mizeriilor plutitoare de pe Lacul Bicaz a fost rezolvată. Da, sunt autoritățile care se întrec în a se lăuda că au făcut și au dres. Nimic mai fals! Gunoiul a fost ascuns sub preș. În cazul de față, deșeurile (o parte dintre ele) care pluteau pe Lacul Bicaz au fost culese și ascunse într-un golf ceva mai departe de ochii turiștilor. Deși plătesc bani grei unei firme care nu deține nici măcar o barcă pentru a aduna mizeriile de pe lac, cei de la Hidroectrica SA au scos angajații la o acțiune de ecologizare. Același lucru l-au făcut și cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț. Acțiunea sună a abuz din partea șefilor, pentru că aceștia nu aveau niciun drept să-i oblige pe angajați să curățe lacul. 

PET-urile, „depozitate” pe lac

De mai bine de două săptămâni, atacul.ro monitorizează o adevărată bombă ecologică pe care unii încearcă să o țină la distanță de ochii publicului. Este vorba de un țarc plin cu deșeuri plutitoare, pitit într-un golf pe malul drept al lacului. Ei bine, respectiva „pată” de PET-uri și alte mizerii plutitoare, zace acolo de mai bine de două săptămâni. Acești poluatori ar fi trebuit să fie eliminați rapid de pe lac, spun specialiștii, pentru că  PET-urile sau alte recipiente, adunați în golf, ar putea să conțină substanțe toxice care, eliberate în apa lacului, ar putea să provoace un accident ecologic cu urmări deosebit de grave. Deșeurile plutitoare (PET-uri, lemne, diverse obiecte din polistiren etc) odată adunate trebuie ridicate de pe luciul de apă. Și asta în mod imperativ, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica ar trebuie să fie împinsă de către autorități să elibereze golful de mizeriile depozitate acolo. Garda de Mediu ar trebui să se implice și s-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Iar ca lucrurile să meargă cum trebuie ar trebui să fie trași la răspundere și directorii nu numai instituțiile pe care aceștia le conduc. Atâta timp cât amenzile sunt achitate din bugetele instituțiilor sau companiilor, așa cum este cazul Hidrolectrica, este clar că directorii stau liniștiți.

În mod normal, responsabil pentru strângerea deșeurile depozitate pe Lacul Bicaz este SH Bistrița, sucursala Hidroelctrica, ce este condusă de Cornel Melinte, directorul care nu vorbește cu presa decât cu „dezlegare” de la București. Melinte afirma, în urma cu aproape trei săptămâni, că este foarte mulțumit de modul în care firma Eco Riviere Total și-a făcut treaba, însă nu s-a obosit să explice cum a reușit Hidroelctrica să ofere contracte generoase unei firme care, în momentul parafării înțelegerii, nu avea autorizație de mediu. De asemenea, faptul că firmei i-a fost autorizat un spațiu în comuna Tazlău, care este orice numai depozit nu (de fapt, acolo sunt trei imobile care stau să se dărâme), a cam fost tratat la diverse, iar bomba ecologică pe care am descoperit-o pe lac nu deranjează pe absolut nimeni, deși suntem siguri că toți știu de ea.

De exemplu, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, care au o barcă pe lac, ar putea să se deplaseze să vadă despre ce este vorba. Și cum cei de la Garda de Mediu nu au barcă, ar putea să-i transporte și pe ei. 

Lacul e plin din nou de PET-uri

Ploile din ultima perioadă au dus la creșterea apei în lac, culegând, totodată, și mizeriile de pe maluri. Așa se face că Lacul Bicaz arăta groaznic în cursul zilei de ieri. Miile de PET-uri, plimbate de vânt dintr-o parte în alta a lacului, arată, pe deoparte, gradul de nesimțire a celor care  aruncă deșeurile în albia Bistriței sau direct în lac, dar și lipsa de interes a celor care sunt plătiți pentru a gestiona, printre altele, și această problemă care nu face altceva decât să afecteze grav imaginea județului. Este de-a dreptul jenant să nu fii în stare să rezolvi această situație, iar în același timp să te lauzi cu planurile pe care le ai pentru a dezvolta judetul din punct de vedere turistic. Până în prezent, nu a reușit nimeni să pună în valoare jegul, nici chiar ăla care plutește pe Lacul Bicaz.

Daniel MURARU

Citeste si:

Atacul.ro a descoperit un alt focar de infecție pe Lacul Bicaz. Autoritățile, indiferente la dezastrul ecologic

 

Ecologizarea Lacului Bicaz, o afacere dubioasă. Hidroelectrica a ales o firmă cu un angajat și fără experiență să curețe Bistrița și Siretul

ULUITOR! Un grajd dărăpănat a fost autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului ca depozit pentru mizeria strânsă de pe Lacul Bicaz

„Nu ne-au arătat nici măcar un PET cules de pe lac. Firma nu are nici măcar o barcă și cere autorizație pentru culegerea deșeurilor de pe lacuri”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. costica de la carnu 25 iunie, 2018 at 12:31 Răspunde

    Eu nu inteleg un lucru : chiar toti sunt in cirdasie ca sa-l scoata pe administratorul firmei care a primit contractul de ecologizare a lacului pe banii celor de la Hidrolectrica ?Si cei de la APM Neamt si cei dela Garda de Mediu si cei de la Hidroelectrica ?
    Chiar nu mai exista niciun angajat onest din vreuna din aceste institutii care sa aiba curajul si spiritul civic sa sesizeze aspectele cu privire la incalcarea prevederilor legale sau abuzurile facute in favoarea SC ECO RIVIERE SRL si pina la urma cine dreaq este administratorul de fac toti tumbe sa-l scoata basma curata din tot rahatul asta ?

  2. Diana 25 iunie, 2018 at 13:05 Răspunde

    Cata nesimtire, cat tupeu. Si mai ales cate ilegalitati. Dar doamna aia de spunea ca e trimisul lui Dumnezeu printre nemteni pt a le rezolva problemele, Soroceanu, ce zice? Sau e ocupata cu postarile fara noima dar politicianiste pe retelele de socializare? Spunea ca a rezolvat problema. Cum? Ascunzand pet-urile pe lac???? E sfidaror, e jignitor, e curat tupeu, e nesimtire cat casa. Nici o institutie nu-i poate verifica pe acesti borfasi ce sunt functionari ai statului roman? E Ghita in spatele srl-ului de-l protejati si incurajati la ilegalitati? In orice stat european va lega politia. Unde-i Jan de la han, nu se pozeaza in golful ala cu pet-uri? Sau el se pozeaza doar in interiorul barajului transmitandu-ne ca lui ar trebui sa-i multumim pt lumina. Oameni de nimic, functionari de 2 lei de la cel mai mic la cel mai mare. Daca ati ajuns sclavii unui srl de cativa lei, plecati acasa functionari corupti. Prefectureasa o fi si ea inclusa pe lista celor care primesc beneficii, daca a acoperit rotul.

  3. janel iosub 25 iunie, 2018 at 15:17 Răspunde

    Ala de la mediu trebuie urgent demis, asta daca nu are proptele politice pt ca se vede ca este preluat de fiecare partid in parte din judetul nostru de la mandat la mandat!! Aha ma scuzati este din TG Neamt!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.