Revoltător! Locul unde Apaserv pierde 150 mc de apă pe oră! Cine o plătește?

12
1683

Compania Apaserv a scumpit, așa cum anunța atacul.ro încă din luna aprilile, apa dar și serviciile de canalizare, nemțenii urmând să plătească, începând cu data de 1 iulie, cu aproape un leu mai mult decât plătesc acum pentru metru cub de apă și canalizare. Concret, clienții Apaserv vor plăti de luna viitoare 8,36 lei/mc apă și canalizare, față de 7,46 cât este în prezent. Un metru cub de apă va costa 4,19 lei, iar canalizarea 4,17 lei/mc. Conducerea Apaserv a justificat scumpirea serviciilor, afirmând că ultima majorare de tarife a fost operată în anul 2013, că de atunci salariile au crescut, energia s-a scumpit, ceilalți furnizori de servicii au majorat prețurile și că această companie are nevoie de bani pentru investiții.

„Suntem în procedură de avizare a noilor prețuri și tarife la ANRSC, având în vedere că operatorul nu a mai făcut nicio modificare de preț din anul 2013. Prognozăm că va fi o majorare de preț, dar pentru asta trebuie parcurși pașii legali: avizarea ANRSC, precum și avizarea în ADI Aqua Neamț. Pentru noi, ca și companie, important este să securizăm sursele de apă, să oferim un serviciu de calitate, apă potabilă, să nu avem probleme majore în exploatare. Asta înseamnă că trebuie să consolidezi sursa de venit, prețul, respectiv tariful pe canal. Să nu uităm de ceilalți furnizori de utilități care si-au scumpit serviciile succesiv cu 10%. Mai sunt două elemente deosebit de importante: cheltuiala cu munca vie a pornit, în 2013, de la un salariu minim brut de 750 de lei, care a ajuns la 1900 lei; curentul electric de la 120 lei la 240 lei MW. Componenta consumului de energie în preț este de aproximativ 20%. Nu ne putem compara, de exemplu, cu Apavital Iași care ia 60% din apă de la Timișești, de pe teritoriul județului Neamț, și are costuri aproape zero cu energia, pentru că diferența de nivel între Timișești și Iași este de vreo 300 de metri. Mai normal ar fi ca în România să avem același preț la apă, indiferent în ce localitate te afli, și să funcționeze un sistem de subvenție, dar asta este o decizie care poate fi luată numai la nivel național, declara pentru atacul.ro, la jumătatea lunii aprilie, Vlad Angheluță.

Scumpim apa, dar ce facem cu pierderile?

Despre pierderile de apă din rețeaua companiei Apaserv s-a vorbit și o să se mai vorbească, procentul avansat fiind cuprins între 50%-70%. Nimeni nu a reușit să explice clar cine suportă aceste pierderi din rețea, compania sau clienții, deși sunt voci care afirmă că nemțenii beau una dintre cele mai scumpe ape din România, pentru că în prețul pe care îl plătesc se află și aceste pierderi. Iar atacul.ro a descoperit locul unde Apaserv pierde cea mai mare cantitate de apa, despre care, spun sursele noastre, se ridică la 150 mc apă/oră. Locul pe care o să-l botezăm „Izvorul Apaserv” se află pe strada Petru Movilă, aproape de ieșirea din Piatra Neamț spre Bicaz, sub podețul care traversează pârâul Sarata.

(Sursa Foto: www.google.ro/maps)

Acolo, sub pod, magistrala din tuburi de beton precomprimat este fisurată, iar o cantitate mare de apă, captată de la Vaduri, se pierde în albia pârâului Sarata. Magistrala funcționează de 40-50 de ani, iar când a fost îngropată, deasupra nu era carosabil, drumul fiind lărgit ulterior. Conducta veche, cu diametru de 800 mm, a fost montată între zona Ursuleți și societatea Moldocor. Apa care trece prin conducta din tuburi din beton, vine din captarea de adâncime de la Vaduri. Pe această conductă și încă una este asigurată circa 60% din apa consumată de clienții Apaserv. Vorbim de orașul Piatra Neamț, localitatea Alexandru cel Bun și comunele din aval până la Zănești. La sursă, debitul este de 900 mc/oră.

Pierderi de apă de un milion de euro pe an

Cei care locuiesc în zona podețului de peste pârâul Sarata afirmă că țeava este fisurată de vreo 30 de ani și că cei de la Apaserv știu, dar nu fac nimic.

„De 30 de ani sunt pierderi la conducta asta, nu de ieri, de azi. Atunci, niște muncitori au îmbinat două conducte, folosind pene din lemn, nu garnituri de cauciuc, iar de aici și problemele. Pe urmă, au turnat beton peste țeavă, însă apa și-a făcut loc și tot curge de atunci. Mai toți șefii de la Apaserv au venit, au văzut și au promis că rezolvă, însă nu au făcut nimic. Acum o lună a venit directorul ăsta nou, Neculae (n.r. fostul subprefect Gheorghe Neculae, care acum este director tehnic la Apaserv), cu încă un individ la vreo 70 de ani și au coborât să vadă avaria. Le-am explicat că au mai venit și alții și nu au făcut nimic, iar domnul Neculae a zis că gata, de mâine se apucă de treabă și rezolvă. A trecut mai bine de o lună și nu a mai venit nimeni. Numai prin campanii îi vezi pe aici. Ne-am tot rugat la primărie să trimită niște persoane care iau venitul minim garantat și să ne ajute să curățăm albia pârâului, însă degeaba. Nimeni nu aude, nu vede. Dacă la o viitură se va bloca podețul cu gunoaie, cine va plăti pentru pagube? Sau cine plătește pentru pierderile astea de pe rețeaua de apă a orașului?”, ne-a declarat un cetățean care își are gospodăria în apropierea locului în care Apaserv pierde mii de metri cubi de apă pe zi.

Un calcul simplu arată că, dacă într-o oră se înregistrează o pierdere de 150 mc de apa, în 24 de ore pierderea este de 3.600 mc. Cum un metru cub de apă costă, în acest moment, 4,19 lei, înseamnă că numai într-o zi avaria de la podețul de peste pârâul Sarata produce pierderi de 15.084 lei. Într-un an, pierderile se ridică la 5.505.660 lei, adică peste 1 milion de euro. Cei de la Apaserv afirmă că problemele la magistrală au apărut în 2013, ceea ce înseamnă că de atunci și până în prezent au pierdut apă în valoare de peste 20 de milioane de lei. Cum locuitorii știu că avaria datează de 30 de ani, pagubele în acest caz s-ar ridica la peste 150 de milioane de lei, sumă ce reprezintă valoarea apei care, în loc să ajungă în casele nemțenilor, se varsă în albia pârâului Sarata. Apa care se pierde aici este tratată (clorinată), având ca sursă captarea de adâncime de la Vaduri.

 De ce nu s-a intervenit până acum?

Scuza celor de la Apaserv, care au aflat acum cinci ani de avaria de pe strada Petru Movilă, nr. 134, este aceea că nu pot interveni din cauză că ar afecta șoseaua ce a fost modernizată prin fonduri europene. Într-adevăr, ca să faci reparații în acea zonă trebuie să intervii asupra carosabilului, iar Primăria Piatra Neamț ar fi refuzat acest lucru din cauză că lucrarea era în garanție. Numai că lucrarea a ieșit din garanție în toamna anului 2016, iar de atunci nu a mai făcut nimeni nimic. Informațiile noastre arată că avaria urma să fie remediată în 2017, însă conducerea companiei a fost schimbată cu alta, iar din acel moment se pare că și prioritățile au fost cu totul altele. Au apărut luptele interne, șicanele, presiunile pentru angajările piloșilor etc. Cert este că nici acum, după mai bine de un an de când Apaserv putea să remedieze acea avarie, nimic nu s-a întâmplat. Cu excepția vizitei directorului tehnic de acum o lună care a promis că se apucă a doua zi de treabă, însă a uitat repede.

„Sub acel podeț este o avarie la magistrala de apă, pierderea fiind de 150 mc/oră. Se putea remedia din 2017, după ce a expirat garanția la lucrările de lărgire a străzii. Sub podeț este o țeavă de 110 mm care dirijează apa în pârâu. Avaria s-a mărit, iar apa ajunge într-un cămin care se află înainte de pod”, ne-a declarat un angajat al companiei.

Conducta avariată ar trebui să transporte 900 mc/apă/oră, însă numai pierderea de pe str. Petru Movilă reduce volumul substanțial. De altfel, compania Apaserv calculează pierderile extrem de simplu, acestea fiind diferența dintre ce înregistrează contorii la intrare pe conducte și cât vinde/facturează clienților. Pierderile au mai multe componente, de la cele tehnologice (apa consumată pentru spălarea conductelor), cele comerciale (citiri eronate ale contoarelor), pierderi fizice cum sunt cele de pe strada Petru Movilă și, le zicem noi, pierderi infracționale, adică furturile de apă. Informațiile noastre arată că, în acest moment, aceste pierderi se ridică la 50%. Dintr-un litru care pleacă de la sursa de captare se facturează doar o jumătate de litru. Restul se pierde pe traseu, se fură etc. Să nu uităm că apa este una dintre cele mai prețioase resurse naturale, iar modul în care Apaserv o exploatează este chiar rușinos. Da, rețelele sunt vechi, nu sunt bani etc, însă să pierzi în fiecare zi peste 3.000 de metri cubi de apă potabilă la o singură avarie de care știi de ani este strigător la cer. Iar apa clorinată se scurge pe albia pârâului Sarata și ajunge în Lacul Bâtca Doamnei, adică a doua sursă de captare a apei pentru compania Apaserv SA. Am solicitat companiei Apaserv SA un punct de vedere cu privire la avaria de pe strada Petru Movilă, însă până la ora publicării articolului nu l-am primit.

Daniel MURARU

Citeste si:

Atacul.ro a avut dreptate. Au scumpit apa!

Sufocată de „căpușe”, Apaserv face demersuri pentru scumpirea serviciilor: apa cu 8%, canalizarea cu 15%

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

12 comments

  1. mihnea 14 iunie, 2018 at 15:38 Răspunde

    Cum nici macar specialistii Lus- Anghelus si Nicolai nu au reusit sa stopeze pierderile/ Inseamna ca nimeni nu le mai poate opri. Erau singurii care o puteau face, din Romania.Ei si neosuperhiperactivistul Puscas. daca nici ei, atunci suntem pierduti fratilor

  2. Doina State 14 iunie, 2018 at 15:47 Răspunde

    Este de neimaginat. Acest Neculae , pensionar si uns de partid director habar nu are cu ce se mananca Apa Serv. A venit doar sa incaseze bani. Il doare la basca. Sia tras insa si un al doilea consultant un batran de 80 de ani care a lucrat acolo un incurca lume .cu ala a vizitat pierderea.Va dati seama ce oameni incaseaza miliarde pe an de pomana?

  3. mihnea1 14 iunie, 2018 at 21:03 Răspunde

    Pai cum de nu a identificat securistul stanciu cine sunt vinovatii? Daca-l intrebi cred ca nu stie nici macar cum ajunge apa potabila la robinet. Dle Muraru, cifra reala e mult mai mare decat 50% pierderi. Dezastrul e ascuns cu dibacie. Iar logica scumpirii apei e una foarte simpla – pentru ca nu reusesc sa diminueaze pierderile COLOSALE, pentru a putea plati salariile/indemnizatiile nesimtite ale armatelor de rude si amante din companie, au ales solutia cea mai debila (nu are legatura directa cu andrusca) si au marit pretul. Au mizat pe indiferenta populatiei, blazata si convinsa ca nu poate schimba nimic si ca mai castigata e daca sta tolanita in pat cu un pet de bere alaturi si mancand paine cu cartofi. Cat o mai putea si asta. O spun cu regret. Si cum sa nu fie convins sosetica de faptul de e iubit de …dragi nemteni.

    Intreb pentru un prieten, Radu Tudorel, directorul ADI Aqua, e perfect compatibil cu aceasta pozitie in raport cu actuala sotie care este sef de serviciu la Apaserv? E retorica.

    • Nicu 15 iunie, 2018 at 16:37 Răspunde

      Adaugati langa sinecurile pentru lipitori de afise, postaci, veri, cumnati, amante sau amanti si contractele oneroase. Cum a fost cel facut cu dedicatie pentru Iosub Robert pe vremea lui Dughir in care acest pupincurist campion incasa vreo 1000 de euro pe luna printr-o firma a lui. Vezi Doamne, PR si consultanta de imagine. Nu facea nimic decat ducea lunar factura. Si a curs robinetul cu baji asa vreun an si jumatate, poate chiar doi.
      Daca Dughir e asa de cinstit precum pozeaza sa iasa public si sa ne explice cum a fost facut si la ordinul cui acel contract prin care i se rasplatea lui Iosub pupatul de cururi pesediste.
      Tot din vremea lui Dughir a fost si acel contract cu laptele praf cumparat de 3 ori mai scump de la omul recomandat de Leoreanu.
      Tot din vremuri imemoriabile au tot curs si alte contracte la Apaserv cu prieteni de-ai lui Pacala care vindeau niste suruburi, saibe, robineti si apometre la niste preturi tare umflate.
      Acum la Apaserv s-a refacut cuplul de comici de la Prefectura Angheluta-Neculae. Si pentru ca ultimul nu mai avea timp de asteptat ca a tot stat pe marginevreo 20 de ani, si-a tras urgent bonificatia de pensionare desi avea doar o luna vechime si a si ramas pe functie.
      Apaserv a fost si este o vaca de muls pentru toate partidele si toti stabii politici din Neamt.

  4. Nicolae Birsan 14 iunie, 2018 at 21:51 Răspunde

    CRIMA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA la Piatra Neamt ?!
    Am convingerea ca , in pretul apei este inclus si „pretul pentru infrastructura ” , ……etc .
    – Unde se duc banii incasati de la INFRASTRUCTURA ? etc Institutie abilitata . nu verifica niciodata APA MENAJERA de la ROBINET , pe care o platim la cel mai scum pret din tara ? De ce ?
    – Curtea de Conturi , nu face ce verificari la APA SERV ?
    – Unde sant rapoartele ?
    Ce INSTITUTIE mai functioneaza la Piatra NEAMT ?
    Aveti macar un singur exemplu ?
    ETC .

    • valisor 14 iunie, 2018 at 23:37 Răspunde

      Da, Institutul de Jmekeri este singura INSTITUȚIE care mai funcționează la Piatra NEAMȚ. Norocul meu că între timp mă făcui bicăzean!, dar și aici e… o plictisitoare blajinătate soră cu inepția. A se cerceta deci ce se ascunde!… Diablo dixit…

  5. sebi 15 iunie, 2018 at 09:37 Răspunde

    In campanie Soseta rupea camasa de pe el ca va face curatenie in Apa Serv. Si a facut. A dat afara o gasca pusa politic de Pinalti si a adus o haita de neghiobi analfabeti , lenesi impreuna cu toate amantele, nepotii, fiii din PDL si din targu neamt. Cum e posibil sa-ti bagi cumnatu in CA si toate libidinoseniile alea care nu au nici o treaba cu apa?

  6. Maria Sfetcu 15 iunie, 2018 at 17:02 Răspunde

    Mihnea 1, draga de ea nu e incompatibilă! E numai imorală situația. Cât despre milițienii și securiștii prezenți la conducere, să nu ne minunăție, fiindcă nu e singulară situația Apa Serv, o găsești generalizată, atât la CJ și aparatul propriu cât și la Primării, depinde cine guvernează local. Cert este un lucru: consiliul de administrație e unul de tot râsul cu oameni care nici măcar nu sunt în stare să completeze corect un CV și mai mult, e cam ilegal în funcțiune fiindcă nu are un economist expert contabil în componență. Dar ce să ne mire când țara e condusă de cine e condusă.
    O zi frumoasă tuturor!

    • valisor 15 iunie, 2018 at 21:54 Răspunde

      Și atunci de ce cry(***) măsii nu punem mâna pe… „situație”, fără premeditări, doar așa… „ad hoc”? Pe mine asta mă irită mai mult decât iritația de la scabia de conducere.

  7. Petrica Badalau 15 iunie, 2018 at 19:31 Răspunde

    O doamne! a fost ce-a fost pana acum dar sa vedeti de acum „management „la Apa Serv. O adunatura80la suta sosete, 10la suta ciubote, 5 la suta adormiti si 5la suta natarai functionali.

    • valisor 15 iunie, 2018 at 21:59 Răspunde

      Suta la sută de care zici e doar zece la sută din problemă. Nouăzeci la sută e fraierii… care ne jecmănim, de către „speranțele” noastre, plătind.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.