Au plătit 300 de lei pentru un permis de pescuit în Bistrița tulburată de „balastiera lui Ginel”. „N-are ce să-i facă nimeni lui ăsta…”

5
3231

Din vara anului trecut, zeci de pescari care au ca și „zonă de acțiune” râul Bistrița, în aval de comuna Săvinești, se plâng că nu mai pot pescui de răul unei balastiere care își exploatează haotic agregatele minerale, tulburând liniștea peștilor și a pescarilor deopotrivă. Strigătul de ajutor al „mincinoșilor” ar fi ajuns pe diferite canale și la mai marii autorităților (Protecția Mediului, Apele Române, Gardă de Mediu), cu atribuții în gestionarea pescăritului pe apele județului, însă lucrurile au rămas „în plop”. Adică, nimeni nu a mișcat în front, pentru că responsabil cu „tulburelul”  este o balastieră situată pe Bistrița, în comuna Săvinești, ce aparține cunoscutei societăți Aqua Parc SRL, controlată de mult mai cunoscutul Ginel Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele inculpat al Consiliului Județean Neamț. Aqua Parc SRL este una dintre firmele abonate la lucrările finanțate cu bani de la Consiliul Județean, așa că legătura dintre patronul ei și jupânul de la județ este de înțeles. Cum Ginel Vlasie este om cu relații puternice, nimeni nu a îndrăznit să-l tragă de mânecuță cu privire la dezastrul pe care balastiera sa îl provoacă faunei piscicole din Bistrița. Dar cui îi pasă de un clean, scobar sau ce specii o mai fi trăind prin râul nu demult fără de viață din pricini de substanțe deversate de pe platforma Săvinești, atâta timp cât unii, disperați după profit, sunt în stare să calce și pe cadavre? Deh, județul are nevoie de agregate minerale pentru drumuri, construcții etc, iar unii de bani, foarte mulți bani. Așa că, ce mai contează nemulțumirea câtorva pescari, oameni care știu că plăcerile vieții înseamnă și altceva în afară de… bani.

„Nu are bazin și deversează direct în Bistrița”

Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit (AJVPS) Neamț, o asociație unde scandalurile s-au ținut lanț o bună bucată de timp, acuzațiile de delapidare, fals și uz de fals nelipsind, a reușit să concesioneze din nou de la ANPA zonele de pescuit pe care le-a pierdut în urmă cu câțiva ani, respectiv Lacul Bicaz, mai puțin zona pe care a avut-o concesionată AVPS Lupul Cenușiu, râul Bistrița până la granița cu județul Bacău, inclusiv lacurile Pîngarați și Bâtca Doamnei, fără lacurile Vaduri și Reconstrucția. AJVPS Neamț a impus o taxă de 300 de lei pentru un permis de pescuit, suma fiind considerată exagerată de mulți pescari, mai puțin de către reprezentanții asociației. Amedeo Dumbrăveanu, directorul AJVPS Neamț, spune că tariful este justificat, mai ales că asociația a angajat doi paznici de pescuit și a cumpărat două bărci. Dar acesta este un alt subiect asupra căruia o să revenim. Întrebat despre situația de pe râul Bistrița, în aval de balastiera lui Ginel, unde pescarii sunt disperați că, deși au dat un purcoi de bani, nu pot să pescuiască din pricina apei tulburate de utilajele care scot agregate din râu, Dumbrăveanu spune că AJVPS știe și a luat și măsuri. Adică a sesizat „Mediul” în urmă cu ceva timp și încă așteaptă răspuns. Calitatea pe care o are AJVPS Neamț este alta decât cea a unui simplu pescar, așa că dialogul cu instituțiile, mai ales când este vorba de intersul celor care le plătesc bani grei pentru hobby-ul lor, ar trebui să se poarte altfel, nu prin sesizări scrise. Amedeo Dumbrăveanu spune că a și vorbit cu Ginel, însă este convins că nimeni nu-i va face nimic acestuia. „N-are ce să-i facă nimeni lui ăsta…Am vorbit cu el și a promis că o să rezolve situația. Au fost băieții (n.r. paznicii AJVP) la fața locului și au constatat că nu are bazin și deversează direct în Bistrița”, spune Dumbrăveanu. Păi dacă este atât de sigur că Ginel va tulbura în continuare Bistrița cu balastiera lui, ar fi bine ca AJVPS-ul să returneze banii pe care i-a încasat de la pescari. Nu credem că are cineva o plăcere deosebită să arunce cu undița într-o baltă tulbure.

În atenția AJVPS Neamț, pescari, nepescari, simpli cetățeni

Este evident că cei de la AJVPS nu cunosc legea, altfel nu se explică de ce până în prezent nu au reușit să rezolve situația de pe râul Bistrița. Și asta pentru că legile de protejare a faunei piscicole sunt extrem de clare și prevăd pedepse drastice pentru cei care le încalcă. Proprietarii de balastiere nu au voie să exploateze agregatele minerale decât în anumite condiții, aspect confirmat de Stelian Mihăilă, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, dar și de directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Neamț, Iulian Jugan. Coincidența a făcut ca în urmă cu două zile, în cadrul unei conferințe de presă de la Prefectura Neamț, un jurnalist romașcan să întrebe cine trebuie să se implice pentru a stopa agresarea faunei pisciole de către balastierele de pe râurile Siret și Moldova.

Iată ce au răspuns autoritățile:

„Siretul și Moldova sunt cursuri de apă pe care există o așa-zisă arie protejată și care are drept custode AVPS Roman, care ne pune nouă niște condiții în legătură cu perioada de exploatare, condițiile de exploatare, distanța între două perimetre de exploatare de agregate minerale, cu funcționarea spațiilor de spălare-sortare a agregatelor. Noi ținem cont în autorizare, de fiecare dată, de tot ce înseamnă prevederi și restricții impuse de Protecția Mediului și custode. Dacă există sesizări cu privire la calitatea apei pe anumite perioade, care sunt în interiorul perioadei de restricții, atunci noi facem demersuri și controlăm aceste societăți care produc astfel de orori. Am avut o singură sesizare și s-a constatat că nu se confirmă. Dacă mai sunt cazuri de acest fel, cetățenii pot suna la dispeceratul SGA la telefon 0233/213970. Orice sesizare se ia în calcul și se verifică de îndată pe teren dacă se confirmă sau nu. Dacă nu se respectă condițiile, se aplică sancțiuni”, a declarat Stelian Mihăilă, directorul SGA Neamț.

 

La rândul său, Iulian Jugan, directorul APM Neamț, a precizat că în autorizațiile de mediu emise pentru balastiere sunt stipulate clar perioadele în care acestea nu au voie să exploateze. „Trebuie să creeze un baraj, să nu afecteze cursul de apă și fauna piscicolă. Există și exploatare în perimetru închis, adică se face o lucrare de îndigurire și în spatele ei se lucrează. De regulă, se interzice exploatarea în anumite perioade de timp, când poate dăuna faunei pisciole”, a declalarat Iulian Jugan.

Concluzia: cadru legal avem, mai trebuie ca și autoritățile să aibă curajul de a ieși pe teren și a-i sancționa pe patronii de balastiere care nu respectă legile. Faptul că multe astfel de afaceri sunt controlate de oameni politici, nu înseamnă că acestea beneficiază de imunitate. Că instituțiile responsabile sunt obișnuite cu nesimțirea unor patroni de balastiere, nu înseamnă că pescarii mai au de gând să înghită le nesfârșit mojiciile. Atât ale „balasteriștilor”, cât și a celor care sunt plătiți bine ca să aibă grijă de mediul în care trăim.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. mihnea1 8 iunie, 2018 at 22:22 Răspunde

    Doar nu credeti ca vreun comisar de la mediu sau de la politie il vor deranja pe acest parvenit care sfideaza pe toata lumea. Cine si-l aminteste pe acest (***) stie ce parlit era de nu putea merge pe strada. Si acum incalca legea, sfideaza, delapideaza. Eu cred ca asta nici nu se duce pe la institutii dupa documente ci ii cheama pe sclavii de directori sa i le aduca. Asa ca ce pretentii aveti la cei de la ape sa-l sanctioneze.

  2. Dan 9 iunie, 2018 at 08:56 Răspunde

    D-le Muraru ,sunt membru pescar si vanator de mai bine de 25 de ani si cred ca ar fi timpul sa faceti o ancheta despre cum a pus mana AJVPS pe aproape toate apele din jedet ,cu licitatii trucate la care au mers cu dotari imaginare la comanda politica si cu implicarea directa a presedintelui ANPA Dl. Dinulescu, membru de onoare al AGVPS !!!!.
    La ora actuala sunt doua procese pe rol una intentat de Bradul Neamt si cealalta de Lupul Cenusiu , asociatii care au gestionat cu rezultate bune in ultii zece ani Moldova si respectiv Lacul Bicaz si care contesca rezultatul procedurii de incredintare ( nu a fost licitatie dupa cum bate campii Amedeo) .
    Dupa aceasta manarie ordinara , AJVPS continua sa-si respecte blazonul prin bataia de joc cu care ne-a obisnuit in intreaga sa istorie. Dupa ce a fixat cele mai mari taxe din tara ( 320 lei) ,pe care le-am platit in speranta ca ceva se va schimba , am realizat timp de aprroape un an de cand au semnat contractele ca practic este aceiasi bataie de joc ca in trecut. Repopulari facute la misto cu ceva caras pa la Batca Doamnei, nepotei si fini de-a presedintelui Robu si amici de-ai lui angajati in loc de paznici autantici ( acum cica ar fi spalat putina nemultuniti de conditiile de lucru) paznici de la fondurile de vanatoare folositi pe acte si paznici pe ape etc. Rezultatul d-le redactor …distrugerea in totalitate a apelor prin lipsa de implicare si braconaj excesiv codus prin unele zone chiar de paznicii tandemului Robu/Amedeo. Dar continuam sa speram ca poate si cu implicarea dvs. ( vad ca celelalte publicatii le ridica osanale)o sa-i vedem de mana la DNA si pe Dl. Robu si pe Amedeo dr mai ales de onorabilul domn Dinulescu .

  3. mihai 9 iunie, 2018 at 11:06 Răspunde

    TRaiasca coruptia! Arsene, Munteanu,Ginel si restul ca ei,sper sa ii chinuie moartea si sa le arate ca banii nu au valoare.Cel mai bun exemplua,TARATA!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.